Martin Ahlstrand från Australienguiden

Månadens gästkrönikör är Martin Ahlstrand (känd från Australienguiden) med en krönika från sitt år som backpacker. Min (Anders) vision är att vi en gång i månaden kommer att få besök av en ny Australien-vän som får plats att skriva en inspirerande och upplysande artikel med svensk-australisk vinkel här på bloggen. Martin Ahlstrand, 20 år, är först ut. Martin driver den trevliga sajten Australienguiden där han skrivit för backpackers på väg till Australien. I den här artikeln berättar Martin om en del av sina erfarenheter och tips som Working Holiday-resenär. Om du vill läsa mer om hans reseupplevelser, eller kanske själv funderar på att som Martin gjorde åka med Work and Travel Company (WTC) så är hans sajt Australienguiden och särskilt hans reseguide ”Vad ger WTC” värd ett besök.

Text och bilder nedan: Martin Ahlstrand. Ett stort tack till Martin för hans bidrag!

En attityd blir som en livsstil

Australien är allt ett fint land. Ett awesome land. Det tog mig inte mer än en dag förrän jag var förtjust i landet och den nya attityden som jag stötte på. Tankarna var många och förväntningarna höga; så mycket jag hade hört om som surfning, dykning, roadtrips, vilda kängurus och allt annat skoj om ett land så långt borta som nu skulle bli verklighet.

Martin reste med Work & Travel Company

Jag reste som sagt med Work & Travel Company och vi var en grupp på drygt 25 personer. Till att börja med blev vi uppdelade i rum på vårt första boende. Jag fick två svenska killar och en norsk som rumskamrater. Vi var hungriga och trötta vid ankomsten men ändå tvingade vi oss själva att vara uppe till kvällen. Allt annat än mat i det läget var ointressant och vid den första pastarestaurangen vi såg – ”vi tar det”. Restaurangen såg inte bättre ut än en svensk pizzeria men välkommandet av ägaren var oförglömligt. Tänk er tanken att han såg ut att bli gladare över att vi besökte hans restaurang än vad vi var över att ha precis kommit ner till självaste Australien! Han såg att vi var slitna och började intressera sig i hur länge vi hade varit i Sydney, hur resan hit hade gått och var någonstans vi bodde.

Det var inte bara ett sätt att vara trevlig mot kunderna, utan var genuint social. Han brydde sig. Det hela slutade med att han själv tog en pastarätt, slog sig ned vid sidan av mig och resten av måltiden berättade han bland annat hur mycket han gillade backpackers som vågar ta klivet ut i världen och välja det (såklart) bästa landet – Australien. En attityd som jag och de andra svenskarna runt bordet inte var vana vid och det märkte vi på varandra. Vi förstod sen att det här är inte bara en engångsföreteelse, det är så de lever. Det är deras livsstil.

Dags för informationsmöte

Dagen därpå var det dags för informationsmöte för gruppen och nu såg de flesta både utvilade och förväntansfulla ut. Jag minns hur vi kom in i ett rum med 30 stolar ganska trångt utplacerade. Längst fram stod de anställda som presenterade sig och började sedan visa upp olika Power Point orienteringar. Som jag skrev under ”Tips & Råd -> Vad ger WTC” var det när Geoff tog fram sin Australienresa med egna bilder tagna över hela landet som gruppen taggade till.

Han hade bilder på sig själv från en krokodilfarm, vandrandes i regnskogen och inne på Australiens största djurpark. Man vill göra allt just då! Ge sig iväg, ta sina egna bilder och skapa sitt egna äventyr. Just det var väl också meningen med denna ”intresseväckare” och självklart också ett bra tillfälle till att försöka sälja de aktiviteter och kurser du kan göra.

Tips: skriv upp vad du vill göra

Mitt tips är att skriva upp det man vill göra. Innan resans start har man förmodligen hört mycket om vad som finns att se och göra i Australien. Men det kan ändå vara värt att göra en research, kanske i sin Lonely Planet bok, på Google eller vara uppmärksam i broschyrer med all information som flödar runt bland hostel och resecentren. Du tar ut det som lockar mest och radar upp viktiga sevärdigheter/aktiviteter. Även om du vill ha en hyfsat spontan resa får du en översikt och idéer hur du kan planera din resa.

Detta var något som jag inte tänkte på i början som faktiskt ledde till att jag missade några ”highlights”. Att sätta upp ett mål som t.ex. ”dessa 10 platser ska vi ha besökt innan resans slut” är också en taktik som många gillar och kan kännas väldigt härligt när man klarat av uppdraget. Särskilt om man är flera.

Svårt att planera vart man ska

Reser man själv kan det kännas som en osäkerhet att veta vart man ska. Oavsett om du reser med Work & Travel, något annat resebolag eller på egen hand finns det alltid andra backpackers runt omkring dig. Lyssna runt och hör vart andra tar vägen. Om du har tur får du tips om ett toppenjobb i Melbourne och hittar andra att dela en bil med dit ner. Kanske det står att åka Ocean Road på din ”to-do-list” och du tar dig vidare på den vägen.

Jag själv fick ett jobb i Sydney under mina första veckor, men hann inte ens börja då jag chockerat träffade en vän från Sverige som hade hört talas om farmjobb nära Brisbane som kunde ge bra pengar. Spontant tackade jag nej till mitt serveringsjobb och satt plötsligt på en sextontimmars bussresa upp till Bundaberg. Att det inte riktigt blev som vi hoppades på är en annan historia men det blev startskottet på min resa som kunde leda till nästa steg i resan. Att inte oroa sig för mycket och vara allmänt öppen för nya förslag kan ta dig längre än vad du trodde var möjligt.

Rätt vad det är snackar du australisk slang

Uttryck som ”G’day mate” och ”no worries” används dagligen och bli inte förvånad när du själv börjar använda dem. Fortare än du anar är du inne i den nya livsstilen: människorna, australiensiskan och miljön har positiv påverkan. Har du någonsin besökt Australien talar du i fortsättningen gott om landet, likaså invånarna själva som älskar sitt egna land – på ett ödmjukt sätt. Det är därför så många dras till detta land på andra sidan jordklotet: av denna ödmjukhet, glädje och öppenhet som existerar. En bra attityd helt enkelt.

– Martin Ahlstrand
Australienguiden