Freycinet National Park

På mitten av Tasmaniens östkust ligger Freycinet National Park. Freycinet är mångas höjdpunkt under en resa till den lilla hjärtformade ön. Det bländande naturparadiset i öster lämnar ingen oberörd. Parken är främst känd för Wineglass Bay och dess kurviga sandstrand som svänger i en perfekt båge. Alldeles bakom vakar den gråskimrande bergskedjan the Hazards som färgas pastellrosa i soluppgången. The Hazards tre bergstoppar Amos, Dove och Mayson ramar in omgivningarna och är alla tre vandringsvänliga alternativ. Wineglass Bay har tidigare blivit framröstad som en av de tio vackraste stränderna i världen av ett amerikanskt friluftsmagasin. Många kommer hit för att titta närmare på stranden, men få inser hur energikrävande vandringen faktiskt är. En svettig promenad leder sakta upp längs bergsryggen till en utsiktsplats över bukten. Här väljer många att ta foto innan de beger sig tillbaka till parkeringsplatsen. Har du ännu kraft kvar så följ den branta stigen nedåt mot stranden som väntar. Du passerar stora klippblock och stenbumlingar medan stigen täcks av eukalyptusblad och du går genom en snårig skog. Snart blir du dock rikligt belönad. Strandremsan är lång och sanden är mjuk. Vattnet isblått och kristallklart. Det enda du kan klaga på är vattentemperaturen som kan vara lite kyligare än du väntat dig. Det händer då och då att valar simmar längre ut i havet, och en och en annan delfin hälsar gärna på. Också havsörnar har synts till ibland.

Känner du för att röra på dig ännu mer så finns en rad aktiviteter att välja mellan. Du kan vandra hela den 31 kilometer långa Freycinet Peninsula Circuit över ett par dagar. Eller också kan du utforska nationalparken från vattenytan. Följ med på en guidad kajaktur och paddla genom de filmiska omgivningarna. Om du hellre vill slappna av kan du hoppa ombord på en båttur där du i lugn och ro kan ta in naturens mästerliga former medan du bjuds på en smakrik lunch. Freycinet National Park har något att erbjuda alla. Finsmakare, livsnjutare och äventyrare kommer alla att trivas. Barnfamiljer liksom unga backpackers. Med närheten till friska vatten är Freycinet en utmärkt plats att prova på havets läckerheter. Skaldjur serveras i alla dess former, såsom ostron, havskräftor och musslor. Även languster och havsöra. Du behöver inte gå hungrig särskilt länge. Restaurangerna är få men menyerna välfyllda i den lilla orten Coles Bay. Och till maten kan du få serverat närodlade viner från den tasmanska landsbygden.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Roaring 40s Kayaking arrangerar kajakturer i Storm Bay. De står för all utrustning och ni paddlar fram genom lugna vatten i tvåsitsiga kajaker. Glid förbi klippor täckta av lavar, ta en promenad på idylliska sandstränder och undersök grottor längs klipporna. Guiderna berättar om området och har ni tur kan ni få syn på både havsörnar och lekfulla delfiner. Lunch ingår (wotif.com/things-to-do/cliffs-caves-beaches-kayaking-adventure.a346160.activity-details).

Bruny Island Cruises lämnar hamnen i Hobart under förmiddagen och tar dig med på kryssning runt Bruny Islands klippiga kust. Under färden har du möjlighet att se sälar, delfiner och sjöfåglar. Och ibland även valar som passerar innan de simmar vidare. När du återvänder till fast mark väntar en måltid gjord på lokala råvaror (wotif.com/things-to-do/bruny-island-tour-wilderness-cruise-from-hobart.a194327.activity-details).

Att se Wineglass Bay är ett måste i Freycinet National Park (parks.tas.gov.au/?base=1472). Men underskatta inte vandringen. Det är jobbigt och brant och snart tränger svettpärlorna fram. Att ta sig till utsiktsplatsen och tillbaka tar ungefär en och en halv timme. Men nöj dig inte med det utan fortsätt ner mot stranden. Det förlänger utflykten med någon timme men är värt mödan. Från utsiktsplatsen går det brant nedåt över ojämna klippblock. Snart når du den kritvita sandstranden vid Wineglass Bay. För att få en oslagbar utsikt över stranden ska du bestiga berget Mount Amos (tastrails.com/mount-amos). Vandringsleden är kort men krävande. Ha på dig ordentliga skor. Det är brant och efter regn kan det bli väldigt halt. Leden börjar vid parkeringsplatsen. Den första etappen är relativt plan, sedan ändras underlaget från vältrampad skogsstig till stora stenbumlingar att klättra över. Räkna med tre timmar fram och tillbaka, men beräkna längre tid för att kunna sitta ner och njuta av utsikten. Rusa inte vidare så fort du nått toppen.

Freycinet Peninsula Circuit (tastrails.com/freycinet-circuit) är en flerdagarshajk på 31 kilometer som går genom några av parkens allra mest spektakulära delar. Du får ta del av fantastiska panoramavyer och erbjuds en mängd ypperliga fototillfällen. Bäst är att dela upp vandringen på två till tre dagar. Vill du utmana dig själv ytterligare kan du förlänga vandringen genom att bestiga Mount Freycinet på sina 620 meter. Du stöter på massvis av små sandstränder att vila fötterna på. Var beredd att bära med dig full utrustning inklusive vatten och eget tält. Det finns inga stugor längs vägen.

Äta ute

Vid Freycinet Marine Farm (freycinetmarinefarm.com) längs 1784 Coles Bay Road odlas musslor och ostron. De har också färska egenfångade havsöron, languster och kammusslor som du kan köpa med dig hem. På plats finns en restaurang som serverar tillagade skaldjur och lokala viner. Priserna är rimliga och maten smakfull. Restaurangen The Edge (edgeofthebay.com.au/coles-bay-restaurant) tillhör The Edge Of The Bay Resort men har även öppet under eftermiddagarna för allmänheten. Vid 2308 Coles Bay Road serverar de mat med smak av havet. Självklart står skaldjuren i fokus. Med en underbar utsikt över The Hazards ojämna bergskam och det inbjudande vattnet i Great Oyster Bay. The Edge är ett lite flottare alternativ. De har en imponerande vinlista fullproppad med lokala drycker och är omtalad för sina välsmakande rätter. Vid 6 Garnet Avenue ligger Tombolo Freycinet (tombolofreycinet.com.au). En restaurang som även fungerar som kafé. De erbjuder något för alla plånböcker. Från skummiga Flat Whites till fish and chips, musselpizza och krispiga viner. De har även glutenfria alternativ. Allt serveras till en makalös utsikt över Coles Bay.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett serviceinriktat informationscenter precis vid ingången till Coles Bay. Tänk på att du måste betala inträde för att besöka nationalparken. En biljett kan köpas på plats hos informationscentret eller online (parks.tas.gov.au/index.aspx?base=914). Innan avresa kan du besöka sidan Wineglass Bay (wineglassbay.com) för mer information. Tänk på att det är fyra kilometer från informationscentret i Coles Bay till parkeringsplatsen ifrån vilken alla vandringar utgår. Fler förslag på aktiviteter, rabattkort och boenden i Freycinet National Park hittar du på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/tasmania/freycinet/freycinet-national-park.d6086821).

Varningar och förberedelser

Undvik ett besök under högsommar och påsk då det är svårt att hitta boende. Freycinet är inte bara välkänt bland utländska turister, det är också en populär destination bland lokalbefolkningen som gärna reser hit under semestertider. Klimatet är milt och solen skiner ofta i Coles Bay. Men räkna med att det kan slå om fort och ta med regnkläder. Kommer du hit under höst eller vinter, glöm då inte varma kläder. Kör du hit själv under morgon eller kväll bör du sänka hastigheten då många vilda djur är i rörelse under dessa timmar.

Transport

Att köra hit från Hobart eller Launceston tar cirka två och en halv timme. Calow’s Coaches (calowscoaches.com) kör Bicheno till Coles Bay och Freycinet. Tassielink (tassielink.com.au) kör mellan de flesta städer och kan vara ett alternativ att kombinera tillsammans med Calow’s Coaches. Du kan åka på en rundresa med Tours Tasmania som lämnar Hobart och tar dig till flera delar av nationalparken, inklusive Wineglass Bay (wotif.com/things-to-do/wineglass-bay-freycinet-tour-from-hobart.a264069.activity-details). Ett alternativ för att se de mest sevärda platserna runt Hobart är att hoppa på en Red Decker buss för en hop-on hop-off sightseeing tur (wotif.com/things-to-do/hobart-hop-on-hop-off-sightseeing-tour.a569290.activity-details). Biljetten gäller i 24 eller 48 timmar från det att du för första gången stiger på bussen.

Boende

Det finns en mängd olika alternativ när det gäller boende inom Freycinet National Park. Från enklare tältplatser på stranden till lyxigare resorter med flotta restauranger. Då trycket är högt på boende under sommarhalvåret tillämpas en utlottning av campingplatser långt i förväg. För att få en plats under sommaren bör du därför anmäla ditt intresse till informationscentret senast den sista juli. Det finns campingplatser vid Richardson’s Beach, Honeymoon Bay och Ranger Creek (parks.tas.gov.au/?base=412#fre). Även längre bort vid Friendly Beaches kan du slå upp ett tält. Platserna är dock av den enklare varianten. Vill man ha tillgång till lite bekvämare boende med närhet till populära fiskeplatser eller natursköna platser i Coles Bay kan man vända sig till BIG4 Iluka on Freycinet (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Iluka_on_Freycinet.htm). Freycinet Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Freycinet_Lodge.htm) ligger ett stenkast bort från Richardson’s Beach och är känt för sina eldröda solnedgångar. Det finns olika typer av rum som alla ligger i den övre prisklassen. Dessutom finns två restauranger, Richardsons Bistro samt The Bay. Det finns också en bar. Bistron är mer avslappnad och enkel medan maten på The Bay visar upp de allra finaste fångesterna ur havet. Saffire Freycinet (hotelscombined.com/Hotel/Saffire_Freycinet.htm) är ett av de dyrare alternativen. Detta superlyxiga hotell  med sin böljande design har omsorgsfullt ritats av arkitekter och placerats i omedelbar närhet till nationalparkens natur. Sviterna kostar skjortan. De har en egen spa-avdelning och en restaurang som serverar lokala smaker.

En lördag i Freycinet National Park

08:00 – Morgonvandring

Packa väskan och snöra på dig ett par bekväma skor med tjock sula. Bege dig till Freycinet Bakery & Café på Coles Bay Esplanade för att köpa frukost att ta med. Välj ett par frasiga croissanter eller fyllda bagels och några flaskor juice att packa ned. Fortsätt sedan till parkeringsplatsen och följ skyltarna som pekar mot Mount Amos. Vandra upp till toppen av berget och ät frukost vid Freycinets allra bästa utsiktsplats.

11:00 – Kritvita sandkorn

Efter att du just andats ut från morgonens träningspass är det dags för nästa omgång. Styr kosan mot den fotogeniska stranden Wineglass Bay. Se till att badkläder, handduk och vattenflaska finns med i packningen innan du ger dig av. Fortsätt förbi utsiktsplatsen och följ den tvärbranta leden rakt nedåt. Snart övergår underlaget från knotiga kvistar till solvarma sandkorn. Sträck ut handduken och släng dig i det friska turkosblå vattnet.

13:00 – Havspizza

Påbörja den mödosamma vandringen tillbaks och återvänd till civilisationen i Coles Bay. När magen kurrar svänger du förbi den välbesökta restaurangen Tolombo (tombolofreycinet.com.au) på 6 Garnet Avenue. Beställ en kopp fluffigt kaffe och kanske en stenugnsbakad pizza för att höja blodsockernivån efter förmiddagens ansträngningar. Vig sedan ett par timmar åt att slappa vid närliggande och lugna Richardsons Beach. Och passa på att nyttja snorkelsetet.

16:00 – Fridfull paddling

Fortsätt dagen med ännu en aktivitet. Häng med Freycinet Adventures (freycinetadventures.com.au) eftermiddagstur ut på vattnen i Coles Bay. Sätt dig bekvämt i en av deras gula kolfiberkajaker och låt överkroppen jobba. Bergen skyddar ofta mot starka vindar så att du lugnt kan paddla fram i kajaken. Se Freycinet från en helt annan vinkel och lär dig mer av de pratglada guiderna som gärna delar med sig av områdets historia.

20:00 – Skaldjursfest

Avsluta den fullspäckade dagen med en lyxmiddag i havets tecken. Boka bord på den eminenta restaurangen The Edge (edgeofthebay.com.au/coles-bay-restaurant). Slå på stort och beställ in en vräkig skaldjurstallrik tillsammans med en flaska torrt vitt tasmanskt vin. Avnjut måltiden medan du blickar ut över de storslagna omgivningarna och skåla till solens sista strålar. Och känn dig mer än nöjd med dagens muskelkrävande bravader.

Karta

Google Maps