Fremantle

Där floden Swan River möter havet ligger Fremantle, i folkmun kallat Freo. Det är en avslappnad och solig liten stad med en färgstark personlighet. Staden är full av viktorianska byggnader med snirkliga spröjsar och enplansvillor i mjuk pastell. Längs gatorna finns vackra trädgårdar med fruktträd som dignar av citroner, granatäpplen och avokados. Där egendrejade krukor dekorerade med turkos mosaik står lutade mot var och varannan husvägg. Freos befolkning är en salig blandning, något som gjort att staden även går under det mindre lockande smeknamnet Freakmental. Både seriösa konstnärer som udda excentriker, alternativa kufar såväl som övervintrade hippies delar postkod och har en sak gemensamt, kärleken till Fremantles atmosfär och dess eviga solsken.

Tidigare bodde här det aboriginska folket Whadjuk Nyoongar innan Fremantle grundades av européer 1829 som en kolonistad för fångar. Fremantle hade sina glansdagar under guldrushen i slutet av 1880-talet. Än i dag finns många byggnader bevarade från denna tid. Staden genomgick en bestående förvandling 1987 då Fremantle var värd för kappseglingen America’s Cup. Pengar pumpades in för en ordentlig upprustning då staden skulle visas upp för resten av världen. Gator, torg och hotell renoverades inför evenemanget och stadens kafékultur växte fram. Fremantle gick snabbt från att ha varit en okänd liten hamnstad på Australiens västkust till att bli berömd för sin annorlunda och egensinniga stil.

Vid huvudstråket Cappucino Strip ligger restauranger, kaféer och barer vägg i vägg och drar till sig en många besökare under sommarmånaderna. En kort promenad in på någon sidogata gör att du hittar ännu fler mysiga kaféer med uteservering där du kan smutta på en perfekt skummad latte i lugn och ro. Även om Fremantle inte är särskilt stort finns här ett rikt utbud av platser att besöka. Du kan tillbringa kvällen med att prova öl i stadens eget bryggeri Little Creatures eller varför inte viga en heldag åt att slappa på den vida stranden South Beach.

Fremantle har ett medelhavsklimat med kalla blöta vintrar och varma torra somrar. Under sommaren är himlen molnfri nästan jämt och gör det perfekt för långa lata dagar vid havet. Under eftermiddagen blåser vinden in och svalkar en stund, ett fenomen kallat Fremantle Doctor. Havet ligger endast några kvarter bort från centrum och med närheten till vidsträcka stränder, klarblått vatten och svalkande vindar lockar Fremantle både lata soldyrkare, smidiga simmare och sportiga kitesurfare.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Fremantle är en mindre stad som är byggd på ett kuperat område men de centrala delarna ligger relativt plant. Centrum är kompakt och lättillgängligt vilket gör det lätt att färdas till fots eller på två hjul. Informationscentret vid Kings Square hyr ut cyklar och hjälmar gratis mot en deposition.

Det finns en liten strandremsa vid Bathers Beach, rakt ner från High Street dit du kan bege dig om du behöver ett dopp. Men South Beach är bättre för längre vistelser. Nere vid Fishing Boat Harbour ligger lyxyachter och segelbåtar förtöjda och restaurangerna tillagar välsmakande rätter med fisk och skaldjur. Här kan du koppla av och se folk komma och gå medan vinden svalkar.

South Beach är en populär plats under eftermiddagar. Stranden är lång och havet blänker i toner av blått och grönt. Längre söderut finns en del som är avsedd för rastande hundar. Ett löparspår i mjukt underlag går utmed South Beachs södra del och är en utmärkt joggingsträcka. Till South beach går det gratisbussar hela dagen. Under somrarna anordnas marknaden South Beach Sunset Markets vid South Beach (facebook.com/BathersBeachSunsetMarkets) där mat, dryck och massor av prylar finns till försäljning.

Historia och parker

För att förstå staden och dess historia är fängelset en bra plats att börja på. Ett besök hos Fremantle Prison (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth/fremantle/fremantle-prison.d502261) blir mer levande (och skrämmande) om du väjer att delta i någon av vandringarna som anordnas dagligen. Fängelset är bland de populäraste turistmålen i Perth och har av UNESCO stämplats som ett världsarv. Mest spännande är att följa med genom de tunnlarna som fångarna själva grävt.

Bege dig till den västra delen av High Street för att beundra arkitekturen. Där du hittar välbevarade viktorianska byggnader från guldrushen. I södra Fremantle ligger massor av trevliga enplansvillor med inbjudande verandor och prunkande trädgårdar.

Sport, underhållning och evenemang

Fremantle Festival är Australiens äldsta festival och hålls en vecka i slutet av oktober varje år. Denna kulturfest med parader och evenemang invigs med en fyrverkerishow nere vid fiskebåtshamnen (fremantlestory.com.au/your-story/event-festivals.html). Fremantle International Street Arts Festival (streetartsfestival.com.au) är en annan festival som årligen arrangeras kring påsk. Förvänta dig musik, konst, teater och olika typer av föreställningar längs Fremantles gator.

Stadens stolthet stavas Fremantle Dockers. De spelar Australian Rules Football i Australian Football League iklädda vitt och lila. Vanligtvis tränar de vid Fremantle Oval. Vill du se en match kan du kolla in deras hemsida för mer information (fremantlefc.com.au).

Konst och kultur

Fremantle sjuder av konst och kultur. Det finns flera konstgallerier i staden och en del som specialiserar sig på aboriginsk konst. Besök Fremantle Story (fremantlestory.com.au/your-story/arts-culture) för mer information. I ett ombyggt varuhus vid 46 Henry Street hittar du mysiga Moore & Moore Cafe (mooreandmoorecafe.com) vars lokaler även fungerar som ett konstgalleri. Galleriet ställer ut alster från nya och unga konstnärer som verkar i området.

Shopping

Huvudstråket South Terrace går även under namnet Cappucino Strip och löper genom centrum. I den norra delen av gatan finns några vintagebutiker följt av souveniraffärer och sedan en hel drös av kaféer och restauranger. Sedan 1897 har marknaderna Fremantle markets vid Henderson Street haft öppet under helger och helgdagar. Lokalerna ligger vid Cappucino Strips södra ände och har kring 150 olika stånd som bland annat säljer tryckta t-shirts, läderinbundna skrivböcker och handgjorda smycken. I ena delen av lokalen säljs maträtter, kaffe och smoothies. Längre in ligger exotiska frukter uppradade i prydliga pyramider. Kom hit en söndagskväll och handla frukt och grönt som reas ut till en bråkdel av priset innan marknaden stänger för veckan.

Uteliv

Puben vid The Norfolk Hotel (norfolkhotel.com.au) på 47 South Terrace har en himmelsk ingefärsöl på fat från Billabong Brewing. Sitt på rustika bänkar vid massiva träbord med grönska runtomkring och prata bort kvällen. En uppspänd parasoll ger skugga under dygnets hetaste timmar. Lokalen ligger centralt och drar till sig många människor under helgerna.

Fremantles bryggeri Little Creatures Brewing (littlecreatures.com.au/locations/fremantle) har en storslagen utsikt nere vid hamnen på 40 Mews Road. Stället blir fullt med folk under kvällarna så kom i tid eller räkna med kö. Personalstyrkan består av ungdomar med färgtatuerade armar som vant tar emot beställningar med ett leende. Ät en vedugnsbakad pumpapizza tillsammans med ett glas av deras storsäljande pale ale. Stället ligger i en något högre prisklass men det är det värt. Under söndagar spelar en trubadur jazzmusik i närliggande loungeliknande lokalen NextDoor.

Bege dig söderut längs South Terrace för att besöka det bohemiska kaféet Ootong and Lincoln (ootongandlincoln.com.au). På 258 South Terrace kan du beställa in veganska bakverk och fantastiska sallader fullproppade med nyttigheter. Välj en flat white och prova deras chocolate beetroot cake som är vanebildande. Vid 18 Collie Street hittar du Yocal Cafe (facebook.com/yocalcafe) som har riktigt gott kaffe. Här kan du även avnjuta en mättande brunch medan morgon blir till förmiddag. Stället har en mysig liten bakgård med palmer och annat grönt. Deras pocherade ägg är väl värda att lämna sängen för.

Studier och arbete

University of Notre Dame (nd.edu.au/fremantle) har ett campus mitt i centrala Fremantle. Här kan du studera en mängd olika ämnen, bland annat juridik, konst och filosofi. Murdoch University har ett campus åtta kilometer öster om Fremantle (murdoch.edu.au). Det går bussar till och från staden. Uppsala universitet samarbetar med Murdoch och erbjuder utbytesterminer.

Bra att veta

Turistinformation

Ett informationscenter med trevlig personal ligger vid Kings Square. För förslag på aktiviteter kan du även gå in på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Fremantle,%20Western%20Australia,%20Australia).

Varningar och förberedelser

Det är inte ovanligt att hajar syns till kring kusten. Ibland kommer de in till fiskebåtshamnen. Flygplan cirkulerar för att se att de inte kommer för nära stränderna. Gör de det så ljuder ett larm och alla får ta sig upp från vattnet. Var vaksam och simma inte ut för långt.

Transport

Två busslinjer kallade CAT, Central Area Transport (fremantlewesternaustralia.com.au/fremantle-maps/fremantle-cat-bus-map.htm) löper runt staden. De två busslinjerna trafikeras hela dagarna och är gratis. Håll utkik efter de orangefärgade bussarna som har hållplatser lite här och var. Tillsammans täcker de in större delen av sevärdheterna i Fremantle.

Tågstationen ligger fem minuters promenad från Cappuccino Strip. Tågen till Perth går normalt varje kvart och resan tar en halvtimme. Det går också flera bussar mellan städerna. Planerar du att resa omkring mycket med buss och tåg ska du skaffa SmartRider, ett elektroniskt busskort från Transperth (transperth.wa.gov.au). De kostar tio dollar och kan sedan fyllas på med valfritt belopp i automater som finns på de flesta tågstationer. Åker du sporadiskt är det billigare att köpa lösa biljetter. Det kan du göra på bussar eller på tågstationer.

Anländer du till flygplatsen i Perth (wotif.com/Flights) kan du antingen ta buss in till Perth och där byta till tåg mot Fremantle (perthairport.com.au/to-and-from-the-airport/transport-options/public-transport). Annars kan du ta bussen myAirshuttle hela vägen till Fremantle (visitfremantle.com.au/Tours-and-tickets/myAirshuttle-Fremantle).

Boende

Hippies och inbitna surfare parkerar sina inredda skåpbilar vid South Beach och tillbringar natten på parkeringen nära stranden. På kvällarna breder de ut sina campingprylar och lagar middag på stormkök. Det är helt klart det billigaste sättet att bo. Men vill du ha lite mer komfort så finns massor att alternativ att välja mellan.

På 80 High Street ligger Sundancer’s Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Sundancer_Backpackers_Resort.htmt). Ett billigt vandrarhem i flera våningar med stort kök. Luftkonditionering saknas, i stället får du en trött fläkt bredvid sängen om du har tur. Egen alkohol är förbjuden då de har egen bar. Vamdrarhemmet har bra läge och du kan få ner hyran genom att hjälpa till med städningen.

Pirates Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Pirates_Backpackers.htm) ligger på 11 Essex Street och är ett hemtrevligt mindre vandrarhem med en huskatt. Ägaren hälsar på alla nykomlingar och har länge bott i Fremantle. De arrangerar olika aktiviteter. Ett minus är att köket är trångt. Det finns en bakgård med grill och ljusslingor. Poppis under sommaren.

Mitt i smeten på 5 Mouat Street ligger Fremantle B&B (hotelscombined.com/Hotel/Fremantle_Bed_and_Breakfast.htmt). Bo centralt i en historisk stenbyggnad fullt utrustad med luftkonditionering, en liten spa-avdelning och internet. Mysig liten restaurangdel med blommig servis. Esplanade Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Esplanade_Hotel_Fremantle_Perth.htm) ligger där Marine Terrace och Essex Street möts. En vacker viktoriansk byggnad med stora luftiga rum, lyxig utomhuspool och en bra restaurang.

En lördag i Fremantle

08:00 – Hipp koffeinkick

Börja dagen med en riklig frukost på Kazoomies (nimrodkazoom.com/kazoomies) där kocken har hämtat inspiration från Nordafrika och Spanien. Maten är kryddstark och annorlunda. Det här stället har vunnit flera priser för bästa frukost och har snabbt blivit ett hippt ställe i staden. Prova någon av rätterna med falafel, pumpa eller pocherat ägg.

11:00 – Upptäck The Strip

Sträck på benen och upptäck Cappuccino Strip, Fremantles livliga shoppingstråk mitt i staden. Kika på mönstrade toppar i vintagebutikerna och varför inte inhandla ett par sköna flip flops i en av sportaffärerna. Besök sedan Fremantle Markets vid Henderson Street Mall och leta fynd bland djungeln av krimskrams, konstverk och kläder.

13:00 – Färgglada Bungalows

Dags för lite påfyllning. Promenera mot Södra delen av Freo och sväng in på Ootong and Lincoln på 258 South Terrace. Köp en smarrig kaffe att ta med och en slice chocolate beetroot cake om de har någon bit kvar. Utanför hittar du en man från Kalifornien som säljer begagnade cyklar till vrakpriser. Gå sedan omkring i södra Freo och kika på alla fina bungalows med vackra trädgårdar.

16:00 – Stilla strandliv

Efter att ha vandrat omkring hela förmiddagen går du hem och hämtar badkläder. Hoppa ombord på en CAT-buss och plinga när du börjar ser havet och du närmar dig South Beach. Smörj in dig med ett tjockt lager solkräm och släng dig sedan i det solvarma vattnet. Känn Fremantle Doctor blåsa in medan du ligger och njuter på stranden med en bra bok.

18:00 – Undangömda havsdelikatesser

När du känner dig nöjd med stranden och magen skriker efter mer mat tar du bussen tillbaka till staden. Mitt emot Fremantle Markets hittar du Old Shanghai Food Court. Gå längst in till vänster och beställ in en 15-bitars blandad sushitallrik och en flaska vatten. Du serveras snart ett berg av den fräschaste sushin i området.

20:00 – Soligt avslut

Avsluta kvällen vid havet. Köp ett sexpack iskall lager från närmsta affär och följ vägen Fleet Street ända längst ut mot Fremantles fyr North Mole. Se solen sakta sänka sig över havet medan gigantiska lastfartyg på väg mot Europa kastar loss bredvid dig och en och annan fiskare provar lyckan. Har du själv tur dyker ett gäng nyfikna delfiner upp för att leka medan du skålar för en perfekt dag.

Karta

Google Maps