Från Fraser Island till Airlie Beach

Från Airlie Beach i norr till Hervey Bay i söder löper en soldränkt del av Queensland utmed Korallhavet. Evighetslånga strösockerstränder kantar kusten där vattenmassorna väller in med vita gäss. Längre ut skymtar öar som besannar drömmen om ett tropiskt paradis. Inte minst Whitehavens slarviga pastellblandning av turkos och krämvit. En oemotståndlig virvel av hav och sand bland toppiga berg täckta i krusig grönska. Segelfartyg kommer lastade med förväntansfulla turister som vill vada i vattnet och känna finkornig sand sila mellan tårna.

Men det finns fler platser att upptäcka än denna Instagramkändis i öst. Southern Reef Islands är benämningen på en grupp öar lite längre söderut. För många att räkna upp och av skiftande storlek. En del bebodda, andra inte mer än ett par träd omringade av knivskarpa rev. Här finns atoller som bildar ogenomträngliga murar perfekt för snorkling och dykning. De större öarna Lady Musgrave, Lady Elliot och Heron är perfekta tillflyktsorter för de som vågar avvika från den upptrampade turiststigen. På så sätt kan du undkomma folkmassorna som likt dig själv är ute efter kristallklara vatten. Gör detta till ditt smakprov av det Stora Barriärrevet där du möter sköldpaddor, havsanemoner, sjögurkor och fiskar i alla dess former.

Queenslands mellersta del korsar Stenbockens vändkrets och markerar starten för tropikerna. På grund av det gynnsamma vädret och de vackra omgivningarna är denna region ett givet område att besöka bland backpackers. Vändkretsen går i höjd med Rockhampton, en oansenlig industristad som inte är värd någon längre vistelse. Men staden har nära till grottsystemet Capricorn Caves samt den vackra nationalparken Mount Archer National Park. Ännu en bit söderut väntar Gladstone, ytterligare en stad som lämnar en del att önska. Men likt flera av städerna längs kusten är det en språngbräda till de magiska öarna.

Gör ytterligare en avstickare från de uppenbara destinationerna och besök tvillingstäderna Agnes Water och Town of 1770. I dessa mindre orter har turismen ännu inte tagit över och ryggsäcksresenärerna är få. Med andra ord är detta perfekt för dig som söker lite lugn och ro. När du känner dig manad kan du lära dig grunderna i surfing hos någon av Agnes surfingskolor. Längst söderut i området ligger storfräsaren Fraser Island, som är en klar favorit. Att besöka världens största sandö är en höjdpunkt för många. Ön bjuder in till äventyr med sina vilda djur, höga sanddyner och sin prunkande skog. När det dagliga tidvattnet drar bort blir stranden en motorväg för fyrhjulsdrivna fordon.

Överblick

Denna del av Queensland handlar om sand, hav och sol. Högst upp ligger Airlie Beach (wotif.com/discover/australia/queensland/airlie-beach/airlie-beach-lagoon.d6283231). En liten stad som knappt syns på kartan men som är en självklarhet för backpackers. Räkna med att snubbla på fler solstänkta skandinaver än autentiska australier längs dessa gator. Detta är budgetresenärernas bas där varje kväll är lika med fest som följs av lata dagar vid lagunen. Det är kommersiellt, konstlat och klyschigt. Men Airlie har ett ess i rockärmen, och det är Whitsunday Islands med Whitehaven Beach som dess kronjuvel. Whitsundays är antagligen Queenslands mest ikoniska ögrupp. Hit kan du ta dig med segelbåt och tillbringa ndin tid med att vaggas över det galet grönblå havet (wotif.com/things-to-do/sailing-day-trip-snorkelling-in-the-whitsundays.a335360.activity-details). Inom samma område ligger det naturligt hjärtformade revet Heart Reef. Stig ombord på ett sjöflygplan för att se revet från ovan (wotif.com/things-to-do/whitsundays-great-barrier-reef-scenic-flight.a254838.activity-details). Dagsturer utgår från Airlie.

Rockhampton ligger inte längs kusten utan 40 kilometer inåt landet. Detta är ingen vacker stad men det är en bra utgångspunkt med närhet till bland annat grottsystemet Capricorn Caves och Mount Archer National Park. Några kilometer söder om kuststaden Yeppoon går båtar ut mot Keppel Islands. Ögruppen består av 18 öar, varav Great Keppel Island är den största. Stränderna är vita och det finns goda möjligheter att snorkla från strandkanten och testa på paddelsurfing. Heron Island är känd för sin fantastiska dykning. Revet som omringar ön är fullt av liv och rörelse. Men smakar det så kostar det. Halva ön ockuperas av Heron Island Resort, det enda boendet på ön. Du kan ta dig hit med färja eller sjöflygplan från Gladstone.

Agnes Water ligger strax intill tvillingstaden Seventeen seventy, också kallad Town of 1770. Det var här kapten James Cook först steg i land i Queensland år 1770. Städerna är små (1770 inte mer än en by) och utgör platser att varva ner efter en visit till tempohöjande Airlie. I Agnes Water kan du lära dig att surfa. Området är en inkörsport till öarna i Southern Reef Islands. Från 1770 kan du ta en färja ut till Lady Musgrave Island, en korallö där revet ligger grunt och bryter vågorna som kommer in. Åk på en dagstur till ön eller stanna längre på campingplatserna. För att åka ut till Lady Elliot Island måste du åka med på en dagstur eller ta flygplan. Halva ön har skövlats för att göra plats för landningsbanan. Det är en glesvuxen ö som vid första anblick inte uppfyller kriterierna för en perfekt tropisk ö. Men det är landskapet under ytan som lockar besökare. Revet ligger i direkt anslutning till ön, så du kan vada dig fram.

Sockerrörsodlingarna som sträcker sig norrut mot Cairns har länge varit en viktig inkomstkälla som säkerställt en ekonomisk utveckling av regionen. Staden Bundaberg har tagit tillvara på tillgången och är praktiskt taget byggt på socker som omvandlats till mörk rom. Förutom att besöka romdestilleriet kan du se sköldpaddor kläckas ur sina ägg och kämpa sig ner i havet ute vid kusten.

Alla som hört talas om Queensland känner till Fraser Island. Den gigantiska sandön är perfekt för några dagars äventyr. Kasa nedför sanddynerna, leta efter dingo och susa fram över stränderna. Flera företag kör ut till ön utanför Hervey Bay, men du kan också hyra en egen bil.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Informationscenter finns i samtliga städer. Regionen kan besökas året om, men sommar är högsäsong. Området har ett subtropiskt klimat med värme året om. Sommaren infaller mellan december och februari och kännetecknas av höga temperaturer och regn. Vinter och höst är de torraste perioderna. Det finns gott om boende att boka i Airlie Beach (hotelscombined.com/Place/Airlie_Beach.htm) till Fraser Island (hotelscombined.com/Place/Fraser_Island.htm). För förslag på aktiviteter kan du söka på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Airlie%20Beach).

Transport

Airlie Beach ligger 866 kilometer norr om Hervey Bay. Att köra denna sträcka är en upplevelse, då det finns många intressanta platser att stanna på längs vägen. Tänk dock på att det tar lång tid att köra, och att det är lätt att bli lurad av att titta på kartan (wotif.com/Car-Hire). Vill du hellre ta buss mellan städerna går bussar med Greyhound (greyhound.com.au). Planerar du att åka en längre sträcka med fler stopp längs vägen så rekommenderas ett busskort. Du kan exempelvis köpa ett hop on, hop off-kort med Greyhound som gäller mellan Cairns och Brisbane. Närmsta stora flygplatser ligger i Cairns och Brisbane. Bägge har både in- och utrikesavgångar. Inrikesflyg går till städerna Mackay, Townsville, Rockhampton, Gladstone och Hervey Bay från flera städer (wotif.com/Flights).

Utforska

Börja resan i Airlie Beach, den skandinaviska älsklingsorten i norr. Bada i lagunen som ligger strax intill havet, omringat av spretande palmträd och gräskullar. Vada ut till den djupare delen och slappa i skuggan. Om andan faller på kan du festa hårt på någon av alla backpackerbarer tills morgonen kommer krypande. Från Airlie tar du dig enkelt ut till Whitsunday Islands. Det finns massor av företag som anordnar resor ut till ögruppen (wotif.com/discover/australia/queensland/whitsunday-islands.d6053152). Flera av dem riktar sig särskilt till backpackers. Du hinner se mycket under en dagstur, men har du chansen kan du välja att stanna en dag till havs. Öarna är perfekta för snorkling, men se upp för Box Jellyfish som förpestar vattnen. Ha helst på dig våtdräkt när du badar och snorklar för att undvika att bli stucken.

Ta bussen söderut och gör ett stopp i Rockhampton. Stanna inte länge i stadskärnan, utan sök dig till naturen. Ta dig till toppen av Mount Archer, 604 meter över havet, antingen till fots eller med hjälp av bil. Gå på en guidad tur bland grottsystemet i Capricorn Caves (wotif.com/things-to-do/guided-cathedral-cave-tour-of-the-capricorn-caves.a423159.activity-details). Kravla, klättra och kasa dig fram genom trånga utrymmen (wotif.com/things-to-do/capricorn-caves-adventure-caving.a484969.activity-details). Bege dig sedan mot de stilla städerna Agnes Water och Town of 1770. Har du energi kvar kan du prova på surfing i Agnes Water. Här finns prisvärda surfskolor och vågorna är inte så skräckinjagande höga vilket underlättar om du är nybörjare. Ta några lektioner och prova sedan lyckan på egen hand.

Färjan från 1770 tar dig vidare till Lady Musgrave Island för en dagstur. Vill du ha större frihet och få en ordentlig dos av ö-liv kan du slå på stort och avsluta på världsarvslistade Fraser Island. Ta färjan från Hervey Bay och åk tillsammans med andra äventyrliga resenärer. Välj en resa på två till tre dagar för att hinna upptäcka så mycket av ön som möjligt. Bada i Lake Mackenzie och Champagne Pools, gasa på längs Seventy-Five Mile Beach och fotografera Maheno Wreck. Vada genom Eli Creek och lyssna till ljudet av dingo som strövar omkring i skogen.