Förberedelser inför Australienresan

Att ha tänkt igenom nödsituationer innan de händer

Backuper av viktiga dokument

Det kan hända att du blir bestulen eller tappar viktiga papper du har med dig. Om du scannar alla viktiga dokument och lägger dem tillsammans med andra viktiga filer på ett web mail-konto (till exempel Googles gmail.com) eller en USB-sticka så behöver inte förlusten bli så stor.

Om du reser med en laptop, vad gör du om hårddisken kraschar och du måste återskapa all data? Du kan alltid köpa en ny laptop, men det kan vara värt att skaffa en liten extern hårddisk eller liknande och se till att du har en backup av din viktigaste data med dig och att du håller din backup uppdaterad. Samma sak med foton; kom ihåg att skapa regelbundna backuper av dina bilder under resan, till exempel till en liten extern hårddisk eller genom att ladda upp foton till någon fotosajt som till exempel Google Photos (photos.google.com).

Förlorade bankkort

Se till att du redan på förhand har tillgång till din banks telefonnummer för förlorade bankkort (så att du kan spärra kortet) samt ditt försäkringsbolags dygnet-runt-jour. En bra idé är att posta dessa detaljer till ditt eget web mail-konto, tillsammans med ditt försäkringsnummer så att du har informationen tillgänglig om du blivit rånad på allt (plånbok, mobiltelefon och laptop) eller på annat sätt förlorat dina tillhörigheter.

Att vara förberedd när det går snett

Australien är ett tryggt resmål och risken att du på något sätt råkar illa ut är liten. Precis som hemma i Sverige kan dock olyckan vara framme och då kan det vara lite krångligare och jobbigare än vanligt att hantera en situation om du är på egen hand på andra sidan jorden. Din förmåga att lösa ett problem beror till stor del på din och dina vänners förmåga att hålla huvudet kallt, och lugnt och metodiskt ta itu med situationen. Det kan kännas löjligt att vara onödigt paranoid, men det är väl investerad tid att på förhand i huvudet tänka igenom hur du bäst hanterar olika situationer som kan uppstå på resan.

Här är några scenarion på tänkbara otrevligheter, samt några tankar kring hur du kan förbereda dig för att minimera konsekvenserna.

Du dricker för mycket på en pubrunda i The Rocks och i fyllan slarvar du bort din plånbok med dina bankkort och pengar. Vad gör du?

 • Det kan vara en bra idé att ha med sig ett extra bankkort och en summa kontanter ($500) som du inte bär på dig. Då kan du förlora allt du bär på dig, men ändå kunna fortsätta resan utan större problem.
 • Hur beställer du nya ersättningskort och hur löser du pengaproblemet tills de nya korten kommer fram?
 • Om du har svenska reskamrater kanske de kan hjälpa dig med bankomatuttag i Australien (mot att dina vänner i Sverige sätter in pengar på din reskamrats konto)?
 • Det är värt att känna till din banks telefonnummer för att spärra dina förlorade bankkort.
 • De flesta människor är ärliga och chanserna är stora att du får tillbaka din plånbok. Kontakta stället där du tror att du förlorade din plånbok och fråga om de hittat den.
 • Kontakta även den lokala polisstationen och fråga om de fått in din plånbok som hittegods. Gör polisanmälan och spara alla papper så att du eventuellt kan få ersättning genom reseförsäkringen.
 • Kolla om din reseförsäkring kan hjälpa till i den här situationen. Kan de hjälpa dig med kontanter medan du väntar på dina nya kort?

Du vaknar upp en morgon och mår riktigt illa. Hur tar du dig lättast till närmaste sjukhus och vad säger du till läkarna där?

 • Om du har någon allergi, medicin eller tidigare kronisk sjukdom som läkaren behöver känna till, vad är dess engelska namn och hur förklarar du vad du varit med om tidigare?
 • Känn till dina rättigheter under det svensk-australiska systemet som ger dig rätt till gratis akutvård (RHCA – Reciprocal Health Care Agreement).
 • Ha med dig dina försäkringsdetaljer för din reseförsäkring eller sjukförsäkring. Är det möjligt för sjukhuset att fakturera ditt försäkringsbolag direkt så att du slipper ligga ute med pengar?
 • Om du måste betala för vård, har du ett kreditkort med dig så att du snabbt kan lägga ut pengar för att täcka akuta utgifter på, säg, $1 000?
 • Skaffa läkarintyg från första dagen och se till att läkarens ordination framgår klart på intyget. Det här är bra att ha om du senare behöver be om ersättning genom reseförsäkringen.
 • Spara alltid alla kvitton.

Du sover på vandrarhem i en sovsal med 5 andra backpackers. En morgon upptäcker du att något värdefullt saknas i din packning.

 • De flesta på vandrarhem är hederliga, men det finns rötägg överallt. Försök att bära med dig dina värdesaker och lämna inte något obevakat.
 • Finns det möjlighet att låsa in vissa värdesaker som du inte har med dig, till exempel hos receptionen på vandrarhemmet?
 • Undvik att bli bestulen när du sover genom att lägga dina värdesaker intill dig i sängen när du sover, så att en tjuv inte kan ta dem utan att väcka dig.
 • Ha en reseförsäkring som skyddar dig vid stöld, så att du kan köpa en ny dator/kamera utan att det blir alltför dyrt.
 • Se till att ha backups av alla viktiga filer på datorn (till exempel på en liten hårddisk) så att du inte förlorar  viktiga data.
 • Scanna en kopia av ditt pass och andra viktiga papper och maila dem till dig själv. För att fixa ett nöd pass kontaktar du sedan ambassaden i Canberra. Din pass-kopia kommer att göra det lättare för dig att identifiera dig där.

Efter en resa saknas ditt bagage och du har bara kläderna du står i samt ditt handbagage.

 • Kontakta transportören (flygbolaget eller bussbolaget) och gör en anmälan.
 • Kom ihåg att spara alla kvitton från eventuella utlägg.
 • Har du tillräckligt med utrustning på dig och i ditt handbagage för att klara dig utan ditt bagage i några dagar?

Skaffa en ordentlig reseförsäkring och tänk efter innan du ger dig in i något nytt. Skulle du avråda en vän från att göra något om ni var hemma i Sverige, då är en bra tumregel att det förmodligen är en dum idé även i Australien.

Kontaktdetaljer för nödhjälp

Se också till att du har tänkt igenom vem du kan ringa om du hamnar i en nödsituation som du har svårt att hantera själv. När olyckan är framme är det för sent att fundera på hur du ska hantera situationen, då är det skönt att redan ha tänkt igenom lite olyckliga scenarion redan på förhand. Några telefonnummer och kontaktdetaljer värda att ha koll på är:

 • Telefonnummer till eventuella reskamrater, eller receptionen på ditt hotell / vandrarhem / boende.
 • Telefonnummer till ditt försäkringsbolag ifall olyckan är framme. De flesta svenska hemförsäkringar samarbetar med antingen SOS International i Köpenhamn (sos.eu/se) (journummer +45 701 050 50), Europ Assistance / Falck Travel Care (europ-assistance.com) (journummer +46 858 771 717), Europeiskas Euro-Center (erv.se/foretag/pages-in-english/our-service-network) (journummer +61 2 8274 5700 i Sydney) eller Gouda Alarmcentral (gouda-rf.se/om-oss/alarmcentral) (journummer +45 331 560 60)
 • Hur du kontaktar ambulans och polis där du befinner dig (nödnumret i Australien är 000) (triplezero.gov.au).
 • Kontaktdetaljerna för ambassaden, konsulaten och svenska kyrkan.
 • Fullmakt för någon att representera dig i Sverige
  Om någon olycka eller problem inträffar som du inte kan lösa på avstånd kan det vara bra om din familj eller någon nära vän har en fullmakt att representera dina intressen i Sverige, till exempel hantera pengarna på ditt konto eller sluta avtal i ditt namn. Själv har jag gett mina föräldrar en generalfullmakt att bevaka mina intressen i Sverige som de finner lämpligt medan jag är utomlands, men du kan också upprätta en begränsad fullmakt som ger någon rätt att representera dig endast i vissa frågor. Några exempel då det kan vara bra att ha gett någon fullmakt att representera dig medan du är utomlands är:
  – Hyres- och fastighetsaffärer, till exempel att å dina vägnar sälja en bostadsrätt eller skriva på ett hyresavtal.
  – Bankaffärer, till exempel om du behöver ansöka om ett nytt bankkort medan du är på andra sidan jorden.
  – Prenumerationsärenden, för att starta eller avsluta olika sorters konsumentavtal för din räkning.

Bankfrågor

Några tips för dig som vill använda ditt svenska bankkonto på resan.

 • En del svenska banker har låst sina bankkort för kortköp i butik och kontantuttag utanför Sverige. Se till att du kan använda ditt bankkort i Australien innan du reser.
 • Se till att du har med dig åtminstone ett kort med Visa eller Mastercard-funktion. Dessa accepteras över nästan hela världen.
 • En del banker har dyra uttagsutgifter för bankomatuttag utanför EU. Skaffa ett bankkort med en bank som inte tar betalt när du tar ut pengar i bankomater i Australien. I skrivande stund (oktober 2018) verkar ICA-banken vara den svenska bank med billigast uttag utomlands.
 • Ta med dig två separata bank- eller kreditkort. Om ett av dem går sönder eller avmagnetiseras så kan du fortfarande betala och ta ut pengar med det andra.
 • Ta med dig ett kreditkort så att du kan klara av att betala stora belopp om du är i kris. Det är tryggt att ha ett kreditkort med sig så att du vet att du kan betala 20 000 kronor i en nödsituation utan att behöva logga in på din internetbank och vänta flera dagar på att en släkting eller familjemedlem för över pengar till dig.
 • Se till att korten har tillräcklig giltighetstid och inte behöver ersättas på resan. Om det behövs kan du be din bank om nya kort med anledning av din stundande långresa.

Adressändring

Om du reser bort en längre tid kan det vara värt att beställa eftersändning av din post hos Posten (adressandring.se). Om du planerar att flytta till Australien för gott och vill skriva ut dig från Sverige anmäler du till Skatteverkets Folkbokföring (skatteverket.se) att du är utflyttad. I samband med det kan du också ange en särskild postadress i Sverige (till exempel c/o dina föräldrar eller någon vän) dit brev till dig kan skickas. Var dock medveten om att du avregistreras ur försäkringskassan när du emigrerar, så tänk efter innan du anmäler dig som utflyttad.

Se även till att någon hemma kan scanna in viktig post som kommer till dig på din hemadress och sända denna till ditt mailkonto.

Körkort och ID-kort

Körkort

Om du vill kunna köra bil i Australien kan det vara en bra idé att ha med ett internationellt körkort då det gör eventuella möten med polis och hyrbilsföretag smidigare. Du skaffar ett lätt genom Motormännens Riksförbund (motormannen.se/resa-med-bil/internationellt-koerkort).

ID-kort

Om du flyttar för en längre tid så gör du rätt i att skaffa någon form av australisk identitetshandling som har ditt namn och din hemadress på sig. Det finns inga personnummer i Australien och istället måste du när du legitimerar dig för banker och myndigheter visa ditt fulla namn och hemadress. Att ha ett id-kort med namn och adress underlättar väldigt.

Om du inte kan få ett körkort så kan du ansöka om ett ID-kort istället, ett så kallat Proof of Age Card (australia.gov.au/content/proof-of-age-card).