Flygbiljett och boende

Välj rutt, avresedatum och boka biljetter

Du har bestämt dig för att åka till Australien och har din visumsituation under kontroll. Bra! Ditt nästa steg är nu att planera resan, välja rutt till Australien, göra prisjämförelser mellan olika biljettalternativ och slutligen att köpa en biljett.

Du kan spara tusentals kronor på billiga flygresor om du är villig att vara flexibel med din rutt (alltså var du mellanlandar på vägen), dina avresedatum och vilket bolag du vill flyga med. En riktigt billig biljett hittar du genom att jämföra erbjudanden från olika flygbolag mellan olika datum. Om du vill mellanlanda i Asien på vägen kommer du att upptäcka att biljetter via vissa städer på grund av flygskatter är billigare än andra (Singapore är till exempel en relativt billig mellanlandning).

När du experimenterar med olika avresedatum kan det hända att en och samma biljett kan vara tusen kronor billigare om du är villig att åka på en måndag istället för en lördag. Priserna speglar utbud och efterfrågan och kan variera kraftigt bara inom loppet av några dagar. Akta dig dock för att bli ”dumsnål”. En viss biljett är kanske några hundralappar billigare, men om du måste sova på ett flygplatsgolv i Kina för att du har en 10-timmars transfer i Peking är besparingen knappast mödan värd.

Köp en flygbiljett

Att hitta en flygbiljett är enkelt, och börjar i de flesta fall med att du använder en jämförelsesajt som till exempel Momondo (momondo.com.au) eller Wotif (wotif.com/flights) för att hitta olika biljetter och bolag, och därifrån sedan gå vidare och köpa den biljett som du tycker passar dig bäst.

Boka boende (hotell eller vandrarhem)

När du väl bokat din flygbiljett är ditt nästa steg att boka boende på resan, i alla fall för dina första nätter efter att du har landat. När du kommer fram kommer du att vara trött och må som efter en hel natt på krogen, och det kommer att vara väldigt skönt att redan ha bokat ett rum med en dusch och en säng att somna i. Även för dig som är budgetresenär kan det vara värt pengarna att bo på ett riktigt hotellrum de första nätterna så att du kan sova ut och anpassa dig till den lokala tidszonen i din egen takt (på vandrarhem delar du ofta sovsal med andra som kommer att väcka dig när de går upp).

Även om sajterna för hotell och vandrarhem skiljer sig något åt så fungerar de i stort sett på samma sätt. Du jämför hotellen och vandrarhemmen på nätet och när du hittat någonstans att bo så bokar du med hjälp av ditt kreditkort. Glöm inte att skriva ned ditt bokningsnummer och skriv gärna ut en kopia av bokningen så att du lätt kan identifiera dig när du väl kommer fram till ditt hotell. Det kan också vara en bra idé att skriva ned adressen och kanske en karta (till exempel från Google Maps (google.com/maps)) så att du hittar ditt boende när du kommit fram till din destination.

Det finns flera olika jämförelsesajter för att hitta boende, och en av de mer populära och flexibla är Hotels Combined (hotelscombined.com) som hjälper dig göra prisjämförelser och hitta bäst pris för ett särskilt hotell eller vandrarhem. Andra bra alternativ är Wotif (wotif.com/hotels) och för vandrarhem Hostelworld (hostelworld.com).

Det kostar mer att bo på hotell än på vandrarhem, men för de extra pengarna du betalar får du högre standard och lyx som backpackers på vandrarhem bara drömmer om. Även om de flesta backpackers spenderar de flesta nätterna på vandrarhem (hostels) så kan det vara värt att boka ett billigt hotell de första nätterna i Australien, så att du får ett eget rum och slipper väckas av de andra du delar sovsal med när du är jetlaggad och kanske mår dåligt efter resan.

Precis som med flygbiljetter så säljs numera de flesta hotellbokningar via nätet, antingen genom hotellens egna hemsidor, eller via resebyråer och prisjämförelsesajter. De flesta hotell delar upp sina rum i grupper och säljer dem för olika priser via olika försäljningskanaler (genom att sälja osålda rum genom någon rabattsajt så undviker hotellet att skylta med prissänkningen på sin egen hemsida). Har du tur kan du ibland hitta enkla hotellrum i priser inte långt ifrån vandrarhemmens erbjudanden.

Ett alternativ till hotellrum är att hyra ett rum eller en lägenhet direkt från privatpersoner via sajten AirBnB (airbnb.com.au). På AirBnB kan privatpersoner hyra ut sin egen lägenhet eller sitt gästrum, och sådana boenden kan ofta vara ett bra alternativ till vandrarhem eller hotell.

Boka vandrarhem i Australien

Vandrarhem (hostels) är ofta det billigaste boendet om du bara bor några nätter på ett ställe. För långtidsboende blir det billigare att hyra en liten lägenhet eller ett rum i ett kollektiv med studenter eller andra resenärer. På vandrarhem bor du oftast i våningssäng i sovsal (dorm) med 4-12 bäddar och dusch och toalett i korridoren. Många har också enkelrum och familjerum med egen toalett, men dessa kostar förstås mer. Ju färre bäddar i sovsalen desto högre är priset för att hyra en säng en natt. Det finns ofta sovsalar bara för kvinnor, eller sovsalar med både män och kvinnor blandade.

Vandrarhemmen är mer än bara någonstans att hyra en våningssäng och tvätta sina kläder. På hostels träffar du andra resenärer och det anordnas oftast sociala aktiviteter för dem som bor en längre tid. Bättre hostels har anslagstavlor med tips om resor, lediga jobb och destinationer att besöka. Du kan hitta andra resenärer att samåka med (kanske mot att du betalar en del av bensinen i deras bil), kompisar att göra aktiviteter med (vinprovning, djungel-trekking, dykcertifikat) och hjälpsam personal som kan svara på frågor om det mesta. Hostels skiljer sig från hotell i det sociala; hela vandrarhemmet är byggt för att hjälpa människor att mötas och att det är ett kollektivt boende. Om du inte gillar att sova i sovsal eller svara på tusen frågor om var du kommer ifrån, hur länge du rest runt och var nästa resmål är så kanske hotell mer är din grej. (Givetvis kan du bo på hostel och hålla dig på din kant också.)

Vandrarhem i Australien är väl utvecklade och finns över hela landet. Eftersom konkurrensen mellan dem är hård så är ofta standarden rätt hög (även om de aldrig kommer upp i hotellklass).

En del vandrarhem fokuserar på working-holiday-resenärer och fungerar som en sorts arbetsförmedling för bönder och farmare i området runt omkring. Dessa är inte lika roliga att bo på som party-vandrarhemmen, utan är mest till för att ge en enkel bostad åt dig som vill jobba som fruktplockare (och kanske tjäna ihop tid till ditt andra WH-visum).

För att boka vandrarhem gör du en sökning hos Hostelworld (hostelworld.com), hos Wotif (wotif.com/hotels), eller hos Hotels Combined (hotelscombined.com). På de två sista sajterna filtrerar du först bort alla sökresultat som inte är ett Hostel.

Ordna bostad för en längre tid på samma plats

Om du stannar en längre tid på en plats kan det vara idé att skaffa ett rum eller en lägenhet. På grund av höga boendekostnader är det vanligt att bo kollektivt eller dela boende med andra.

Det finns knappt några bostadsrätter, lägenheterna är istället ägarlägenheter i Australien. De ägs av privatpersoner som köpt lägenheten för att hyra ut genom en mäklare eller agent. All din kontakt med fastighetsägaren sker via agenten.

I Australien sätter marknaden priset på alla hyror. Du hittar alltid boende om du är villig att betala. Tyvärr kan du knappast klaga över att hyran är oskälig. Hyresgäster har sämre skydd än i Sverige och om din hyresvärd själv vill flytta in i lägenheten får du acceptera att bli uppsagd (under förutsättning att du inte skrivit på ett långt kontrakt utan bara hyr lägenheten månad-för-månad). Det är värt att känna till att man oftast använder veckohyror och inte månadshyror i annonserna – månadshyran är alltså ungefär fyra gånger det belopp du ser i annonserna.

Utan tvekan är det störst efterfrågan på hyresrätter i Sydney och Melbourne. Vissa förorter nära city och stranden är särskilt populära och kostar därefter. Om du är villig att pendla kan du bo billigare i utkanterna av städerna.

Du kommer att bli ombedd att betala en deposition (detta kallas bond) när du flyttar in (ofta 2-4 veckors rumshyra), antingen kontant till den som står på kontraktet eller via banköverföring. Ett eget rum i en lägenhet i centrala Sydney eller Melbourne brukar ligga runt $200-$400 i veckan och då ingår oftast ett påslag som täcker kollektivets el- och gaskostnader. Att dela rum med någon annan bör ligga omkring drygt hälften av detta ($100-$200 per vecka).

Se till att du tänker efter innan du väljer vilket område du vill bo i. Vill du bo nära ditt jobb i city? Eller vill du bo nära en strand, nära fin utsikt eller nära bra skolor för dina barn?

Att bo kollektivt är billigare och ett sätt att snabbt lära känna människor och komma in i vardagen i din nya hemstad. Du kan relativt enkelt få tag på ett rum i ett kollektiv eller dela rum (share room, share accommodation). Använd ditt sunda förnuft när du väljer vilket kollektiv du flyttar in i. Fundera över om du kan tänka dig att dela boende med just de människorna och om du kan lita på dem.

Om du reser tillsammans med en vän kan alternativet vara att dela på kostnaden för ett sovrum som delas med andra.

En av de största sajterna för att hitta någon att bo hos eller dela lägenhet med är sajten Flatmates (flatmates.com.au), och här kan du som är student också söka efter studentboende. För att hitta ett vanligt lägenhetskontrakt använder du någon av sajterna Domain (domain.com.au) eller Real Estate (realestate.com.au).

Vanliga frågor om att resa till Australien

 • Fråga: Vi planerar en resa för att hälsa på släktingar i Sydney över jul och nyår. Har du upplevt att flygpriserna skiljer mycket över tid och i så fall åt vilket håll? Det jag undrar är om det är mest fördelaktigt att boka resan nu eller ha is i magen och vänta till t ex efter sommaren?
 • Svar: Jul och nyår är högsäsong för resor till Australien, och även om ni bokar biljetten i god tid kommer priserna att vara något högre än vanligt. Om jag själv reste med min familj hade jag försökt att boka biljetter relativt tidigt (senast 2 månader före avresan), och jag hade experimenterat med olika avresedatum och rutter för att hitta bäst pris istället för att försöka hitta det datum när flygbolagen eventuellt sänker sina priser för en särskild sträcka. Om jag hade lång framförhållning hade jag också väntat med att köpa en framtida biljett tills dess att det flygbolag jag vill flyga med erbjuder någon form av frequent flyer-kampanj, så att jag kan få extra bonuspoäng när jag köper en biljett jag ändå hade tänkt att köpa.
 • Fråga: Vi är en familj på två vuxna och två barn (3 och 5 år) som tänkte åka till Australien på en månads semester i mars-april. Vad bör vi leta för typ av boende, vi tänkte besöka Sydney (eller närliggande), Melbourne och Cairns?
 • Svar: Om jag var en barnfamilj så hade jag bokat in mig på hotell eller lägenhetshotell, alternativt hyrt en lägenhet eller hus genom AirBnB. Jag hade undvikit vandrarhem. Jag hade också försökt att ordna ett boende nära kollektivtrafik (Sydney och Melbourne) så att det är relativt att ta sig hem efter en dags äventyr.
 • Fråga: Jag har en kusin som bor i Melbourne och vår familj skulle vilja hälsa på honom samt se o upptäcka en del av Australien. Vi har planer att åka dit nästa jul typ 15/12 och vara där i 17 – 20 dagar och sen skulle vi vilja avsluta 10 dagar i Thailand. Är ca 17–20 dagar för kort tid att besöka Australien enligt dig? Vi har en reskassa på 100,000-120,000 kr (2 vuxna & 2 barn ) ska täcka flyg, mat, boende halva tiden (vi bor hos kusinen gratis i Melbourne) samt vistelsen i Thailand. Räcker det? Vad tror du? Jag tror kusinen kommer visa/köra runt oss en hel del. När släpps flygbiljetterna för vintern till Australien?
 • Svar: 2-3 veckor låter som gott om tid att besöka Australien. Det är större än Europa och ni kommer ändå aldrig att kunna ”göra allt”. Välj istället några höjdpunkter och ta det lugnt. På ett par veckor hinner ni med Melbourne och sightseeing däromkring, samt att besöka Sydney samt sedan kanske lite turist- / strand-liv längst kusten eller på någon av stränderna nära Sydney. 120k låter som en stadig budget. Jag har ingen familj själv så kan inte riktigt råda, men om ni fixar billiga biljetter och är smarta med transport / boende på resan borde ni kunna spara en del pengar. Jag tror att biljetter brukar släppas 12 månader i förväg.
 • Fråga: Vi skall åka till Australien över jul och funderar på om vi skall boka våra flygbiljetter som vi skall åka inrikes från Sverige t.ex. från Sydney till Hervey Bay, eller om vi kan göra det när vi är i Australien?
 • Svar: Det skadar aldrig att boka biljetter i god tid, men jag tror inte att det är särskilt bråttom. Hotellrum runt jul och nyår säljer slut tidigt och jag tycker att ni ska boka boende för jul och nyår i god tid, men flygbiljetter tar inte slut lika snabbt så de kan ni boka senare.
 • Fråga: Jag och min familj ska till Sydney över nyår! jag vet att det är ”a long shot” men tänkte fråga om det är någon som bor i Sydney som ska åka hem eller så över nyår och som kanske vill tjäna lite extra pengar genom att hyra ut sitt boende till oss?
 • Svar: Gå med i våra Facebook-grupper Svenskar i Sydney (facebook.com/groups/svenskarisydney) och Swedes in Australia (facebook.com/groups/svenskariaustralien) och ställ din fråga där.
 • Fråga: Jag sitter och kollar på biljetter till Australien nu och blir lite nervös av det. Har bara bokat inom Europa förut och vill verkligen inte att något ska gå fel. Det jag undrar är, är det bara att boka en biljett och det kommer att funka? Kan jag behöva några särskilda papper i vissa länder beroende på var jag mellanlandar? Brukar det fungera bra med avbokningsskydd? Det jag undrar egentligen är om det finns något som kan gå snett beroende på att jag missat något, eller om en biljett och pass räcker.
 • Svar: Ja, det är så enkelt. Ta med pass och biljett och följ instruktionerna. Det enda som skiljer sig i praktiken mellan att flyga till Sydney via Bangkok eller att flyga till Kanarieöarna via Amsterdam är att flighterna är mycket längre. :-)
 • Fråga: Finns det några städer som är billigare att bo i, men förbindelser till någon större stad eller liknande? Misstänker att Sydney är betydligt dyrare än lägenheter/hus i mindre städer (att hyra). Några tips på städer som både har mycket människor och en lite billigare prislapp?
 • Svar: Javisst, det finns massor av trevliga mindre städer att bo på. Om jag inte hade ett kontorsjobb i centrala Sydney hade jag själv varit intresserad av att bo i till exempel:
  – Adelaide
  – Gold Coast – Tweed Heads
  – Newcastle
  – Canberra
  – Någonstans längs Sunshine Coast norr om Brisbane
  – Port Macquarie
  – Townsville
  – Ballarat eller Bendigo
  – Wollongong
 • Fråga: Vi är två personer som planerar att åka till Australien i februari. Vi är dock lite fundersamma kring boende. Vi vet inte om vi ska skaffa boende hemifrån Sverige, eller på plats. Vad rekommenderar du?
 • Svar: Om jag var ni skulle jag boka hostel (vandrarhem) eller hotell från Sverige för den första veckan. Därefter skulle jag antingen börja leta lägenhet på plats om ni tänker bo på ett ställe en längre tid, eller boka allt eftersom medan ni reser runt (med undantag för högsäsong som jul och nyår då jag skulle boka i god til före).
 • Fråga: Jag tänker boka resa till Australien och nu undrar jag följande. Det blir ju mellanlandningar och jag såg på några att de var på 1 och 1/2 timme. Hur hinner jag med nästa plan? Måste jag byta plan då tiden är så knapp eller sitter jag kvar på samma? Måste det göras en ny incheckning? Måste jag lasta om bagaget? Som du förstår har jag aldrig flugit med mellanlandningar förr (till exempel Arlanda – London – Hong Kong – Brisbane), därav de kanske något konstiga funderingarna.
 • Svar: Om din resebyrå säljer dig flygbiljetter med mellanlandningar så kan du räkna med att det finns tillräckligt tid mellan flygningarna. Du kommer inte att behöva göra en ny incheckning, utan rör dig bara mellan gates på varje flygplats, alternativt går av och på samma plan vid samma gate. Du kommer inte att behöva lasta om bagage så länge som bagaget är incheckat hela vägen fram till din slutgiltiga destination. I just ditt fall så misstänker jag att du kommer att få din väska incheckad hela vägen till Brisbane på Arlanda, och i London behöva byta terminal / gate, och i Hong Kong bara gå av och på samma plan medan det städas och tankas i någon timme.
 • Fråga: Vilket alternativ är mest skonsamt för kroppen vid flygning till Australien? En eller två mellanlandningar? Hur många timmar bör man ha på marken innan nästa flyg?
 • Svar: Jag brukar själv alltid landa och stanna en natt eller två i Bangkok eller Singapore. Jag tycker att det är alldeles för jobbigt att flyga non-stop, men många tycker att det inte är några problem. Om du flyger non-stop så kommer du ändå att bli tvungen att stanna 1-2 timmar någonstans på vägen medan de städar och tankar planet. När jag själv reser mellan Sverige och Australiens östkust flyger jag först till Bangkok, och efter en natt på hotell i Bangkok flyger jag vidare till Australien. Jag brukar försöka välja flighter som flyger under dagtid, då jag tycker att det är så obekvämt att sova på planet. Istället försöker jag flyga ut på morgonen, och sedan tillbringa natten i en riktig säng.
 • Fråga: Jag och min man sitter och planerar en Aussieresa och hittade din sajt. Vi är vana resenärer och har de allra flesta gångerna planerat och bokat allt själva. Vi har varit i Australien massor av gånger. Vår resa denna gången: flyg till Perth där vi stannar 3 dagar. Indian Pacific Express till Sydney. Stopp några dagar i Sydney. Därefter 5 dagar på Hayman Island. Sydney igen några dagar. Efter det Noosa i 4 dagar. Tillbaka till Sydney, och därifrån hem till Sverige igen. Det är mycket som skall klaffa. Hotell, hyrbilar flygresor. Allt går ju att boka via nät och telefon. Men råder du oss att ta hjälp av en Sydney-baserad resebyrå? Och så detta med försäkring. Vi betalar allt med vårt Mastercard-guld där vi har lite extra förmåner på vår reseförsäkring, men vi skall lusläsa den ytterligare en gång. Finns det ytterligare försäkringar som kan vara bra att ha?
 • Svar: Jag kan inte råda er, men personligen hade jag satt ihop mitt paket själv via en online-resebyrå som Wotif.com (wotif.com.au). Jag skulle ha sett till att betala allt med ett kreditkort som ger mig en bra reseförsäkring, och hade kanske kompletterat kreditkortets försäkring med en extra reseförsäkring ovanpå hemförsäkringen.
 • Fråga: Jag och min sambo har bokat flygbiljetter med Qatar Airways tur och retur till Australien. På biljetten står våra tilltalsnamn: Anna och Anders. Problemet är att på våra pass så har vi båda ett annat namn som står före vårt tilltalsnamn, tex i mitt pass står det Maria Anna och sedan mitt efternamn. Har du varit med om detta tidigare? Tror du att det kan bli problem att få boarda planet eller bli insläppt i Australien pga detta? Visum har vi beställt och där stå alla namn i rätt ordning.
 • Svar: Så länge som ni har använt rätt namn på visumansökan så tror jag inte att ni kommer att få några problem. Mitt ”riktiga namn” är Carl Anders Liljeqvist och jag har flera gånger rest som ”Anders Liljeqvist” utan att få problem med flygbolagen.