Att finansiera sina studier i Australien

Vilka möjligheter att finansiera studier i Australien finns det? I denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Isabell Heiding som med egna ord berättar och ger tips på hur man kan gå tillväga för att uppnå drömmen om att studera i Australien.

-Är det inte väldigt dyrt att studera i Australien?
-Hur har du råd med det?
-Varför? Det är ju gratis att studera i Sverige! 

De är nästan alltid de första frågorna jag får när någon får reda på att jag ska studera i Australien, säger Isabell Heiding.

Man måste inte ha ett välfyllt bankkonto

Det är betydligt mycket dyrare som internationell student att studera i Australien. Men det betyder inte att det är omöjligt. Du behöver inte ha hundratusentals kronor på ditt bankkonto eller en familj som betalar för att din dröm ska bli verklighet. Du har du säkert hört talas om centrala studiestödsnämnden förkortat CSN. De delar ut bidrag och lån till studier inom Sverige men också till studier utomlands. Om du ska söka studiemedel för utlandsstudier via CSN måste du studera på eftergymnasial nivå samt kontakta CSN för att vara säker på att ditt val av utbildning är studiemedelsberättigad. Summan varierar beroende på bland annat inkomst, studietakt, ålder och medborgarskap.

Liten andel studiebidrag – resten lån

Via CSN Utlandsstudier kan du hitta mer detaljerad information kring finansiering av utlandsstudier. Du kan även kontakta dem via telefon eller e-post för att få svar på dina frågor och funderingar.
Kom ihåg att endast en liten andel av ditt studiemedel är bidrag och att resterande är lån som måste betalas tillbaka, för mer information kring återbetalning kontakta CSN eller läs mer här.

Få hjälp med stipendium

Utöver CSN kan du söka stipendium. Många australiska universitet delar ut stipendier till internationella studenter men även svenska stiftelser och stipendiefonder delar ut bidrag till svenska studenter vid utländska lärosäten. Det kan vara riktigt svårt att hitta stipendium där just du uppfyller kraven för att ansöka. Jag använde mig av Stipendier.se, där fyller du i omfattande information om dig själv och mot en summa av 250 kronor hjälper dem dig att hitta stipendium som just du kan ansöka om. Det finns självklart fler organisationer som kan hjälpa dig med att hitta stipendium här är några:
Globalgrant
Stipendieguiden.com 

Kontrollera att stipendium och lån fungerar tillsammans

Kontakta även kommunen där du bor och/eller är född. De förvaltar ett flertal stiftelser och stipendiefonder som går att söka stipendier från.
Om du vill ansöka om stipendium tänk på att söka i god tid samt kontrollera att all behövlig information finns med i din ansökan. Tilldelas du ett stipendium kontrollera i så fall med CSN att ditt stipendium inte påverkar hur mycket du får låna av dem.

Lycka till!

Läs även Isabells Heidings Steg för steg guide där du kan få fler tips om du vill studera i Australien.