Om Covid-19

På denna sida

 1. Brev från Swedes In Australias grundare Anders Liljeqvist om Corona-krisen.
 2. Länkar till svenska myndigheters officiella sajter.
 3. Länkar till australiska myndigheters officiella sajter.
 4. Länkar till Facebook-grupper för svenskar på plats i Australien.
 5. Ett försök att sammanställa vanliga frågor och svar.


Hand med tass

Det är mycket nu. Många känner sig strandade på fel sida av jorden, långt från nära och kära.

Vad flera av er kanske inte inser är att det runt omkring er finns många svenskar som bor här i Australien permanent och som inte har några planer alls på att åka till Skandinavien. För oss är Australien ”hemma” och vi finns över hela landet (även om vi är osynliga för de flesta turister, backpackers och studenter då vi lever en helt annorlunda vardag än ni).

Om du blivit strandad här i Australien och du behöver hjälp tills planen börjar flyga igen så kanske vi bofasta svenskar kan hjälpa dig.

Tack vare att vi är ”bofasta vuxna” så har många av oss tillgång till resurser som ni besökare inte har tillgång till. Jag kan inte lova något, men om det här går över i riktigt krisläge så är vi är många bofasta som kan bistå med:

 • soffor att sova på,
 • bil och transport,
 • förråd att förvara saker i,
 • koll på hur samhället och myndigheterna fungerar här nere,
 • flytt av pengar mellan Sverige och Australien tack vare att vi har bankkonton i båda länderna,
 • hjälp att prata med någon lokalt ifall du inte känner dig trygg med att prata svår engelska på egen hand.

Jag vet inte om vi kan hjälpa just dig, eller om någon av oss ens finns nära där just du befinner dig.

Förhoppningsvis lugnar allting snart ner sig och du behöver inte någon hjälp.

Men om du känner dig överväldigad så kan vi börja med att du går med i en av våra grupper på Facebook. Berätta vad du behöver hjälp med, så ska vi se om vi kan hitta en lösning tillsammans.

Om du är en av alla långtidsboende i Australien så är du än mer välkommen att gå med i en av våra lokala grupper. Om situationen förvärras så kommer många strandade snart att behöva en lokal kompis att luta sig mot.

Använd länkarna här nedan för att navigera krisen.

-Anders Liljeqvist, Sydney 2020-03-26.
Anders grundade Swedes In Australia 2011. Han är admin för Facebook-grupperna Svenskar i Sydney och Svenskar i Australien med över 15.000 och 6.000 medlemmar vardera. Han är också författaren bakom böckerna Stora Australienmanualen och Resa till Australien. Han har under de senaste 10 åren jobbat som frivillig i olika organisationer i den svenska gemenskapen i Sydney, till exempel Svenska Kyrkan i Sydney, Svensk-Australiska Handelskammaren, och Swedish Council of NSW.

Svenska myndigheters sajter

Australiska myndigheters sajter

Varje delstat och territorium har lite olika regler och situationer. På sina respektive sajter ger de regionala myndigheterna mer information om vad som händer lokalt.

Supportgrupper för svenskar runt om i Australien

Slutligen så har vi skapat ett gäng tillfälliga Facebook-grupper för att göra det lättare för bofasta och strandade svenskar runtom Australien att komma i kontakt med varandra. Förhoppningsvis så lugnar krisen snart ned sig och vi behöver inte använda dessa, men ifall flygplanen slutar flyga helt och vi behöver hitta en lösning för att ta hand om svenska ”coronaflyktingar” så kommer vi att använda följande grupper för att försöka hjälpa varandra.

I de följande grupperna ligger fokus på att förmedla kontakt mellan bofasta utlandssvenskar och de som hamnat i nödläge p.g.a coronaviruset. I skrivande stund (torsdag 26 mars) är dessa grupper så gott som tomma, men om krisen förvärras (peppar peppar) så kommer vi att använda dem för att försöka förmedla kontakt mellan svenskar runtom Australien.

Viktigt!
För att undvika missförstånd: detta är ett frivilligt initiativ organiserat av svenska Australien-vänner, och vi har ingen formell relation till ambassaden i Canberra eller någon annan myndighet. Detta är ett försök att hjälpa svenskar på plats att hjälpa varandra så att vi tillsammans kan avlasta myndigheterna och hantera krisen. Ambassaden i Canberra översvämmas just nu av telefonsamtal och epost, och förhoppningsvis så kan vi med länkarna och diskussionsforumen ovan lugna ned situationen.

Frågor och svar

Vi kommer att under de kommande veckorna löpande uppdatera den här sidan med svar på de vanligaste frågorna allt eftersom de ställs i våra diskussionsforum.