Exmouth

Vid toppen av Australiens Coral Coast väntar det färgsprakande korallrevet Ningaloo Reef. En skyddad undervattensskatt som ligger ca 120 mil norr om Perth vid den spetsiga udden Cape Range i Western Australia. Platsen är avsides belägen, långt bort från stora städer och urban utveckling. Men det är inte helt omöjligt att ta sig hit. En givande bilresa från Perth tar dig genom några av landets vackraste och vildaste platser. Eller så väljer du den bekvämare om än tråkigare rutten med inrikesflyg mellan Perth och staden Learmonth alldeles i närheten. Väl på plats är revet lättillgängligt. Glöm allt vad krångel heter. Här är det bara att simma rakt ut från stranden för att se korallen breda ut sig under ytan. Vattnen är fulla av liv. Fler än 500 olika fiskarter och kring 250 sorters korall har setts kring Ningaloo Reef. Dessutom är vattnet kristallklart och ljummet, så detta är en fantastisk plats för snorkling och dykning. Här kan du tillbringa långa dagar iförd endast badkläder. Ningaloo Reef är numera världsarvslistat och ett tropiskt litet paradis längs landets västkust.

Huvudorten i området är staden Exmouth med ca ett par tusen invånare. Staden i sig lämnar en del att önska. Det är inte en plats man gärna stannar på någon längre stund. Exmouth byggdes upp som en militärbas under andra världskriget. Sedan dess har fiske varit en betydande industri. I dag livnär sig dock många främst på turism. Under högsäsongen som infaller mellan april och oktober fylls staden av långväga besökare som kommer för att se Ningaloorevet. En lång palmprydd allé leder genom Exmouth. Staden är en liten turistort där vilda djur lever i symbios med stadens invånare. Det är inte ovanligt att se emuer nonchalant strosa över vägen eller vita kakaduor skrika från eukalyptusgrenarna. I Exmouth finns en hel uppsjö av företag som specialiserar sig på upplevelser och aktiviteter. Kom hit för en bekväm mellanlandning och ladda upp batterierna. Här finns tillgång till det mesta du behöver. Fyll upp förråden och stanna några nätter för att sedan fortsätta mot huvudattraktionen Ningaloo Reef som löper längs uddens västra sida. Det fina med området är att vattnet aldrig är långt borta. Hela sträckan längs den västra sidan av udden kantas av pudervit sand och turkosblått vatten. Allt du egentligen behöver är en snorkel, badkläder och mycket ledig tid.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Exmouth och dess omgivningar handlar främst om vatten. Så det är till stranden du ska. Närmast från staden har du Town Beach som är helt okej. Har du inte tillgång till bil är detta ditt enda alternativ. Men fortsätt hellre en bit från staden, det finns mycket bättre stränder att vistas på. Bundegi Beach ligger 14 kilometer norrut och där är det bra att simma och sola. Längst norrut vid udden ligger Lighthouse Bay som är en fin plats för dykning. Ungefär 18 kilometer norr om Exmouth finner du Vlamingh Head Lighthouse. Härifrån får du en fin utsikt över revet, och det är en perfekt plats att befinna sig på då solen går ner. Cape Range National Park täcker större delen av uddens västra sida, och det är här du finner de vackraste stränderna och de finare delarna av revet. Inom Cape Range National Park ligger Turquoise Bay, som är en av de allra bästa stränderna för snorkling. Stranden ligger 63 kilometer från Exmouth och det är mödan värt att resa dit. Sanden är kritvit och finkornig. Vattnet blåaste blått och revet ligger endast några få simtag ut. Det är en fantastik plats att varva ner på och upptäcka all korall och alla fiskarter som lever under ytan. Men se upp för strömt vatten. Mauritius Beach, 21 kilometer från Exmouth är den enda nudiststranden i krokarna.

Du stöter på Jurabi Turtle Centre (ningalooturtles.org.au/jurabi.html) på vägen ner mot Cape Range National Park. Här finns ett obemannat litet informationsbås om sköldpaddorna som lever i området. Informationscentret i Exmouth kan hjälpa dig med att boka in en guidad tur där du kan se sköldpaddorna kravla omkring nattetid (visitningaloo.com.au). En annan populär aktivitet är att simma med valhajar. Mellan augusti och mars kan du dyka med Exmouth Diving Centre och få se valhajar på nära håll (wotif.com/things-to-do/whale-shark-swim-experience.a259861.activity-details). Om du har erfarenhet med att dyka kan du följa med på en guidad tur ut till Ningaloo Reef med chans att möta rockor, delfiner, sköldpaddor och valhajar i sin naturliga miljö (wotif.com/things-to-do/full-day-certified-dive-at-ningaloo-reef-with-lunch.a417617.activity-details).
När du fått nog av att leka i vattnet kan du köra runt för att se lite av det som finns på torra land. Följ vägen Charles Knife Road söder om Exmouth för att komma till Charles Knife Canyon (parks.dpaw.wa.gov.au/site/charles-knife-canyon). Här får du väldigt vackra vyer över det klippiga landskapet och det finns många bra utsiktsplatser. Högt upp finner du Thomas Carter Lookout. Charles Knife Canyon är beläget inom Cape Range National Park.

Uteliv

Den bästa restaurangen i Exmouth är Whalers Restaurant (whalersrestaurant.com.au), som tillhör Exmouth Escape Resort i hörnet av Murat Road och Welch Street. Färska skaldjur, räkor, kräftor, musslor och krabba samt smakfull fisk serveras. Bra storlek på portionerna och en gedigen vinlista.

Foodtrucken Planet Burgers (facebook.com/planetburgerswa) slänger ihop olika slags gigantiska burgare tillsammans med urgoda tillbehör. Det finns bara ett fåtal sittplatser runtomkring på plaststolar och bord. Det är ett populärt ställe, så kom i tid eller finn dig i att vänta en halvtimme på maten. Eller lägg in en beställning och vandra tvärsöver gatan till Potshot Hotel (potshotresort.com/view/bars-restaurants) för att ta en öl under tiden.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter vid Murat Road i Exmouth. Där kan du få hjälpa med det mesta. De rekommenderar gärna olika företag och aktiviteter. De kan också hjälpa till med bokning av resor. Snorkelutrusning finns att hyra. De har öppet alla dagar i veckan.

Varningar och förberedelser

Området kring Exmouth har ett stabilt klimat. Ingen särskild regnperiod infaller, och det är torrt och varmt större delen av året. Under sommaren som infaller mellan december och mars kan det bli nästan olidligt hett, uppemot 50 grader flera veckor i sträck är inte ovanligt. Exmouth ligger i ett område som ibland drabbas av cykloner, detta gäller främst mellan januari och mars.

Inom Cape Range National Park gäller inträdesavgift (parks.dpaw.wa.gov.au/park/cape-range).

Transport

Vill du kunna nå alla platser utan problem så är en fyrhjulsdriven bil ett måste. De bästa stränderna ligger några mil från Exmouth. Det finns många småvägar som består av lös sand som är omöjliga att tackla med en vanlig bil. Så gå inte miste om fina upplevelser för att du inte hyrt rätt fordon. Biluthyrning finns i alla storstäder längs västkusten (wotif.com/Car-Hire). Det är vanligt att köra från Perth till Exmouth. Men det går även inrikesflyg till Learmonth (wotif.com/Flights). Flygplatsen ligger 36 kilometer söder om Exmouth. Det går även bra att ta en buss från Perth. Både Integrity Coaches (integritycoachlines.com.au/Destinations/Exmouth) och Greyhound (greyhound.com.au) kör från Perth.

Boende

Boende kring Exmouth kan kosta en del, särkilt under högsäsong. Priserna för en stuga eller en campingplats kan ligga på ungefär samma nivå, så kolla dina alternativ (hotelscombined.com/Hotel/Ningaloo_Reef_Resort.htm) erbjuder flera typer av boendealternativ. På området finns bland annat en stor swimmingpool, en restaurang och wifi.
Vill du inte bo i Exmouth finns tolv campingplatser längre ifrån att välja mellan. Boka campingplats kring Ningaloo genom Park Stay WA (parkstay.dpaw.wa.gov.au). Vid 29 Preston Street ligger Ningaloo Bed & Breakfast (hotelscombined.com/Hotel/Ningaloo_Bed_and_Breakfast.htm). Rummen är små och trevliga med luftkonditionering. Sheila och John gör sitt yttersta för att du ska känna dig välkommen. De sitter också på mycket kunskap om Exmouth och kan rekommendera vart du ska bege dig. Dessutom dukar de upp goda frukostar.

Fem kilometer norr om Exmouth ligger Best Western Sea Breeze Resort (hotelscombined.com/Hotel/Sea_Breeze_Resort_Exmouth.htm) vid 116 North C Street. De har 30 fullt utrustade rum med plats för upp till fyra personer vid toppen av Cape Range. Området är rent och fint, men en bit ifrån Exmouth. Däremot ligget det närmare stränderna kring Ningaloo än andra alternativ. Med en stor pool på området, utomhusgrillar och gratis wifi. Gratis upphämtning från flygplatsen ingår. Snorkelutrustning finns att tillgå. Exmouth Escape Resort (hotelscombined.com/Hotel/Exmouth_Escape_Resort.htm) hyr ut små stugor med plats för upp till sex personer. Om du inte vill bo tätt inpå andra kan det vara värt att fundera på. På plats finns det mesta du kan tänkas behöva såsom kyl och frys, tvättmaskin och grill. Exmouth Escape ligger centralt i hörnet av Murat Road och Welch Street.

En lördag i Exmouth

08:00 – Dagens första mål

Frukost intas med fördel på SeeSalt Restaurant (seesalt.com.au) vid 1 Thew Street, bredvid shoppingcentret. Det må se litet ut för världen men är en guldgruva för hungriga resenärer.. Prova deras chiapudding eller håll dig till pocherat ägg med avokadomackor tillsammans med en kopp kaffe eller två.

11:00 – Slapp på sandstrand

Köp eller hyr ett snorkelset från informationscentret i Exmouth vid Murat Road. Ge dig sedan ut på vägarna och kör norrut mot Bundegi Beach. Här kan du slappa och sola innan du fortsätter vidare runt udden och tar dig västerut. Stanna till vid Surfers Beach för att se vraket efter skeppet SS Mildura som strandades 1907.

13:00 – Sol och snorkel

Fortsätt neråt och utforska sandstränderna längs den västra sidan av udden. Hela sträckan är en enda lång vacker strandremsa, där träskyltar visar namnet på stränderna. Se till att stanna upp vid Turquoise Bay. Detta är ett måste i området. Här väntar en paradislik strand med förstklassig snorkling. Ha med dig picknick och mycket vatten så att du inte behöver rusa vidare på ett bra tag.

18:00 – Toppen av udden

När du känner dig redo att återvända till Exmouth kör du samma väg tillbaka. Stanna dock till vid Vlamingh Head Lighthouse som ligger vid toppen av udden. Kolla in den ensliga fyren och området runtikring. Härifrån får du den bästa utsikten när solen går ner över horisonten och färgar världen rosaröd.

20:00 – Planet Burgers

I över 20 år har medarbetarna på Planet Burgers vänt burgare bakom Potshot Hotel. Detta är Exmouths bästa snabbmatsställe. Förutom saftiga köttfärsburgare har de hotdogs och souvlaki. Glöm inte att beställa deras tjocka pommes med vitlöksdipp. Har du tur får du plats att sitta ner medan du käkar. Glid sedan in på Potshot Hotel tvärs över gatan för en iskall pint lager.

Karta

Google Maps