Sill, nubbe och påskhatt på önskelistan

Vad händer med de svenska traditionerna när man flyttat Down Under? Nedan kan du läsa om hur familjelivet påverkat mina helgdagar och hur påskkärringen byts ut mot påskhatt-paraden.

Under flera år i rad tog jag in vildvuxna smågrenar från vår trädgård och försökte pynta dem med fjädrar, ägg och påskkärringar. Resultatet var ett märkligt påskris som saknade ungefär allt som jag uppskattar med ett svenskt påskris. Inga mjuka videknoppar eller gröna knoppar på bristningsgränsen att slå ut och får mig att känna hur våren äntligen är på intågande (och det är den ju inte heller). Den där förväntansfulla känslan att få se de allra första löven slå ut har liksom försvunnit. För här i Australien är träden alltid gröna. Och inte har vi påskkärringar här heller.

Påskkärringens huckle byts ut mot fjädrar i hatten

Men det finns gott om andra traditioner. För min egen del blir det en kombination av svenska och den australiska skolans traditioner som styr min helg. Hatt-påskparad i skolan där fantasifullt utsmyckade hattar med harar, fågelnästen, ägg och morötter på toppen fyller skolan med färger och förväntansfulla barn. Till musik visar de stolt upp sina kreationer i en parad som sedan avslutas med picknick tillsammans med vänner och släktingar. Och ja, det är konstigt att fira vårens ankomst när det börjar bli höst. För många australiska barn går nog poängen med att ha ägg, harar och kycklingar helt förlorad. Istället blir det till en trevlig fest som bjuder på choklad och annat gott.

Det där med fyrbenta djur på påsken…

Sen har vi den (ganska nya och som mycket annat kommersiellt skapade) traditionen att leta efter chokladägg som påskharen gömt i trädgården. Det är bara att hoppas på att påskharen har vett nog att gömma äggen långt bort från det område hundarna leker på, för choklad är ju inte bara farligt utan rent av dödligt för våra fyrbenta vänner i även små doser. Och tänk; varje år verkar haren veta precis vad som gäller och vilken tid som passar oss 😉. Men ibland kommer förstås svenskt godis från IKEA fram i det traditionsenliga ”kartongägget” som brukar täckas av tuppar, påskkärringar eller något vackert motiv av Jenny Nyström (i alla fall var det så när jag var barn).

En av de unika svenska traditionerna jag behållit som även min icke traditionsbundna aussie partner (faktiskt) gillar att äta är sill med potatis och kokt ägghalva. Även mina barn gillar sill från IKEA! Det blir en perfekt lunch under en av påskdagarna. Måla kokta ägg brukar vi göra också, men det verkar vara en tradition som många länder gör.

Fast motsatta säsonger kan likheterna dyka upp

Efter att ha bott i Australien i snart tio år har fler och fler av mina minnen av vad en svensk tradition innebär bleknat. Jag har utan att märka det anammat de mer avslappnade aussie traditionerna med BBQ där man ofta tar med sig eget kött och valfri dryck i en kylväska fylld med is, lite av en slags knytkalas kan man väl säga. Och det minskar ju på stressen för värden eller värdinnan. Vad mer som är aningen mer avslappnat är pressen att komma i tid (ingen som helst), så det är ingen idé att ha maten varm på utsatt tid när man bjuder sina aussie vänner över för lunch.

Ibland tittar vi in när någon av de svenska organisationerna anordnar traditionsenliga tillställningar som påsktallrik, midsommarfirande, kräftskiva, lucia, julfest med mera. Då gäller det förstås att komma i tid, annars tar maten slut, för våra svensk-australiska kockar och festplanerare har mycket god fantasi trots att flera ingredienser och en del material måste kompenseras för. Jag tycker att de gör ett utmärkt jobb! Mycket av känslan upplevs dock annorlunda just för att vädret är precis det motsatta som i Sverige. Fast nog passar den australiska vintern ibland in på det svenska midsommarvädret! Regn, blåst och kyla är ju standard i Sverige på denna dag, och det händer ju att det vädret dyker upp här under den australiska vintern 😉.

Jag undrar, vad gör andra svenskar i Australien? Vet att somliga går på The Sydney Royal Easter Show, men vad mer händer i era svensk-australiska liv? Kommentera gärna nedan!

Oavsett vad ni gör, Glad Påsk på er alla!