Eastern Victoria

För många är Victoria synonymt med två saker. Melbourne och Great Ocean Road. Men blickar du lite längre bort väntar en överraskning eller två. Pudervita puckelpister över höga höjder. Slingrande skogsvägar kantade av vildblommor. Och vingårdar i absolut världsklass. Allt detta och lite till hittar du i östra Victoria. Det svalare klimatet särskiljer området. I denna del av landet innebär vinter snöfall bland bergen. De flesta förknippar nog Australien med dallrande hetta och öken. Men Victoria har välsignats med en blandning av högt och lågt. I nordost ligger Alpine High Country. Här väntar de australiska alperna med ett flertal större skidanläggningar. Pisterna kan inte riktigt mäta sig med deras europeiska motsvarigheter. Bergen är inte tillräckligt höga och pisterna inte långa nog. Med det sagt är det ett otroligt populärt resmål bland australier. Och det är något speciellt med att åka slalom eller längd bland snötyngd eukalyptus. I skidorterna finns nedfarter för både nybörjare och erfarna.

Skidsäsongen är kort. När vårsolen återvänder smälter snön snabbt. Snart täcks marken återigen i ett hav av vildblommor. Våren är en fantastisk tid att befinna sig bland bergen då färgerna skiftar. Även aktiviteter ändras med årstiderna. Skidor ställs undan och cykel tas fram. Bergen blir en lekplats för cyklister som far nedför sluttningar och över stock och sten. Fotvandrare dyker upp för att gå genom det kuperade landskapet. Några kanske vill bestiga Victorias näst högsta berg, Mount Feathertop. Medan andra bara vill andas lite frisk bergsluft och komma nära naturen igen. Men du kan också paddla kajak, ägna dig åt hästridning eller bergsklättring.

Förutom spektakulär natur firas det goda livet. Några av Victorias mest framgångsrika vingårdar hittar du i nordväst. Inte långt från de australiska alperna växer vindruvor som förvandlas till smakfulla drycker. Besök någon vinkällare där du erbjuds smakprover. Vinregionerna ligger utspridda i ett kuperat landskap. Res genom mysiga orter och prova på de lokala delikatesserna. Delstatens sydöstra del går i samma tecken. Denna region är känd för sina många mejerier och för sin gourmetmat. Med ekologisk frukt och grönt, frigående köttdjur och färska skaldjur är det en destination för den matintresserade. Men en betydande del av regionen är otämjd vildmark. Allra längst österut väntar snåriga skogar. Kusten är oländig med vassa klippor och gränsar till New South Wales i öst. Något mer lättillgänglig är Wilsons Promontory, en av Victorias mest populära nationalparker som ligger allra längst söderut.

Överblick

Kör eller cykla längs den episka Great Alpine Road. Vägen sträcker sig 339 kilometer mellan Wangaratta i nordost till Metung bland Gippsland Lakes. Du far fram mellan snötäckta bergstoppar, genom lummiga skogar och förbi inbjudande vingårdar. Ta denna rutt som en del av din resa till skidanläggningarna i norr. Vägen är delvis väldigt kuperad, så att cykla är en utmaning. Välj kanske i stället att avverka etapper på sadeln och sedan köra resten med bil.

I den nordöstra delen av Victoria finns flera världsberömda vingårdar. De ligger bland annat utspridda i dalarna King Valley, Alpine Valley och Goulburn Valley. Orter som Glenrowan, Rutherglen, Beechworth, Milawa, Everton och Whitfield har satt Victoria på den internationella vinkartan. Rutherglen är välkänd för sina söta dessertviner och har förutom ett flertal vinkällare en trevlig stadskärna med mysiga butiker och välrenommerade restauranger.

Östra Victoria är perfekt för att testa på olika friluftsaktiviteter. Det varierade landskapet och de skilda årstiderna gör det möjligt att åka skidor på vintern och när snön smält på sommaren kan du cykla. Stora skidanläggningar finns i Mount Buller, Falls Creek och Mount Hotham. Victorian Alps är en förlängning av den södra delen av Great Dividing Range. Mellan juni och augusti är pisterna öppna för besökare. Det brukar vara fullpackat. Och kostsamt. En skidsemester i Australien slukar snabbt dina dollar. Det finns områden som passar både utförsåkning och längdskidåkning. När våren och sommaren återvänder kan du cykla cross country och downhill i Mount Buller. Där finns uthyrning av cyklar och skyddsutrustning. De har även kurser som vänder sig enbart till kvinnor.

Mount Buffalo National Park lämpar sig väl för längdskidåkning under vintermånaderna. Kommer du till våren är chansen stor att du får se vildblommorna pryda marken i alla färger. Inom parken finns en mängd vandringsleder och utsiktsplatser.

Fastlandets sydligaste spets heter Wilsons Promontory. Det är en ypperlig plats att bege sig till för att komma i kontakt med naturen. Detta är Victorias äldsta nationalpark där du kan sola på stränder, surfa bland vågor eller ge dig ut på en flerdagarsvandring. Parken ligger endast tre timmar öster om Melbourne. Längst ut på udden finns en gammal fyr där du kan sova över för natten om du bokar i tid.

En av landets mest utmanande vandringar är Australian Alps Walking Track. Leden går genom Walhalla i Victoria till New South Wales och slutligen till Canberra. Du korsar tre delstater och går längs några av landets högsta bergstoppar. Att fullfölja hela sträckan är en tuff utmaning och kan ta uppemot 60 dagar. Därför är det endast lämpligt för de mest luttrade. Är erfarenhetsbanken tom kan du lägga ribban lite lägre och testa på kortare dagsetapper.

I sydväst ligger Gippsland Lakes. Detta område är populärt bland sportfiskare. Lake Entrance har länge varit en favoritort bland semesterfirare med ett brett utbud av boenden och matställen. Lake Entrance ligger i slutet av Ninety Mile Beach. Den långsmala strandremsan separerar knappt insjön från havet. Härifrån kan du se delfiner och valar om du har tur. Längre österut ligger Croajingolong National Park. Denna avlägsna park är storslagen och naturen känns orörd. Marken sträcker sig ända bort mot New South Wales delstatsgräns. Vid foten av de australiska alperna ligger den lilla staden Buchan, känd för sina grottsystem med imponerande kalkstensformationer som bildats över hundratals miljoner år. Du kan gå på guidade turer genom de största grottorna, Fairy Cave och Royal Cave.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Bestäm dig för vad du vill göra i området. Därefter väljer du den årstid som passar de aktiviteter du tänkt dig. Skidsäsongen varierar mellan anläggningarna. Generellt håller de öppet från någon gång i juni, juli till september, ibland in i oktober. Säsongen brukar vara rätt kort men en australisk skidsemester är väldigt populär. Boenden bokas vanligtvis upp långt i förväg (hotelscombined.com/Place/Victoria.htm). Samma sak gäller för Wilsons Promontory (hotelscombined.com/Place/Wilsons_Promontory.htm) där även tältplatserna ryker snabbt.

Transport

Från Melbourne går det tåg till Gippsland Lakes. Och till flera av skidorterna går bussturer från Melbourne. Ska du däremot resa runt mycket i området rekommenderas bil (wotif.com/Car-Hire). En del vägar kring bergen och vid Gippsland Lakes kräver fyrhjulsdrift. Vägarna brukar vara skottade, men du kan behöva sätta snökedjor på däcken vid säsong. Det är ett krav att ha med sig snökedjor i bilen samt att sätta fast dem vid behov.

Utforska

Mitten av östra Victoria domineras av berg. Den kuperade terrängen gör det lite svårt att köra kors och tvärs genom regionen. Därför är det enklast att välja vilket område du vill fokusera på innan du lämnar Melbourne. Bergen, skidanläggningarna och vingårdarna är lättast att nå från nordost. Medan Wilsons Promontory, Gippsland Lakes, Buchan Caves och Croajingolong National Park nås från sydost. Både sevärdheterna i norr och söder nås enkelt med motorväg från Melbourne.

Du kan ta dig mellan norr och söder men generellt sett är dessa vägar inte lika bra. Men har du god tid på dig kan du ta den vackra turistvägen Great Alpine Road längs denna sträcka.
Om du vill täcka in så mycket som möjligt kan du börja med att åka norrut. Åk mot Mansfield där du svänger av mot Mount Buller. Välj aktivitet efter säsong. Är det vinter och snön ligger kvar kan du testa pisterna. Under vår, sommar och höst kan du i stället prova mountainbike, löpträning, vandring, hästridning och mycket mer. Fortsätt sedan norrut mot vingårdarna. Besök ett par vinkällare för att se vad de har att erbjuda. Gå runt i mysiga Rutherglen och kika i antikvitetsaffärer.

Därefter ger du dig ut längs Great Alpine Road. Låt resan ta åtminstone tre, fyra dagar så att du hinner se dig ordentlig om. Börja i Wangaratta och kör söderut. Stanna till i Milawa för att köpa goda ostar. Kör längs Myrtleford och gör en avstickare till Mount Buffalo National Park, en fantastisk vacker nationalpark med otroliga vyer och vandringsleder. Därefter kommer du till Bright, staden som under hösten pryds av lövverk i koppar och guld (hotelscombined.com/Place/Bright.htm). Kör vidare mot Harrietville, Omeo, Swifts Creek, Bruthen och Bairnsdale. Därefter är du framme i Gippsland. I närheten ligger semesterfavoriten Lakes Entrance där du kan vila huvudet en stund (hotelscombined.com/Place/Lakes_Entrance.htm). Ät lite god mat och besök stranden. Nästa dag kör du mot kalkstensformationerna i Buchan Caves där du kan följa med på en guidad tur. Vill du vidare österut kan du köra längs Princess Highway som leder in mot delstaten New South Wales.