Daintree & Port Douglas

Mindre än en timme från Cairns ligger Port Douglas, ett tidigare fiskesamhälle längs norra delen av östkusten. Det är hit australierna kommer för att semestra under vinterhalvåret då den obefintliga väggisoleringen gör sig påmind och temperaturen sjunker. Port Douglas är granne med Queenslands frodigaste skog, Daintree Rainforest, som är världens äldsta tropiska regnskog och mer än 135 miljoner år gammal. Med runt 3 000 invånare är Port Douglas inte särskilt stort, men allt fler resorter poppar upp i och med att turismen fortsätter att öka. För att ta hand om alla besökare anställs många unga backpackers under högsäsong, och stadens invånarantal fyrdubblas.

Sockerrörsodlingar ligger intill den natursköna vägen upp mot staden som sticker ut på en smal udde. Four Mile Beach kantas av palmträd och löper österut ner längs kusten parallellt med Port Douglas Road. Från staden kan du åka ut på äventyr till Det stora barriärrevet. Besök de drömlika öarna Low Isles några kilometer norr om Port Douglas och snorkla tills ögonen svider av saltvatten. Hundratals fiskarter och massvis av färggrann korall lever i de grunda vattnen kring öarna. Avsluta sedan dagen med att dinera på en av de finare restaurangerna som lagar till skaldjur och andra lokala delikatesser.

Norrut ligger Daintree Rainforest, Queenslands grönskande juvel. Med långa draperande lianer, fuktig luft och en frodig djungel. Hör kakofonin av fågelkvitter, kväkande grodor och knakande träd. Svetten lackar snart då solen värmer upp regnskogen som en gigantisk ugn. Det är en plats med orörd natur som ger en känsla av att träda in i en främmande värld. Daintree Rainforest är en sann urskog som bevarats från alltför stor påverkan. Och som om inte det var nog, här finns flest djurarter i hela världen, så håll ögonen öppna och kameran redo. Färgsprakande fjärilar, trädkänguruer och strutsliknande kasuarer. Växtligheten är även den spektakulär. Eukalyptusträd, mangroveträsk, och rinnande floder tycks finnas överallt.

Det unika med området är att två världsarvslistade platser möts. Daintrees regnskog mynnar ut i kusten som kantas av Det stora barriärrevet. Tidigare hotades Daintree att avverkas av timmerindustrin, men skyddas sedan 1980-åttiotalet genom UNESCO. Det aboriginska folket Kuku Yalanji har levt i dessa områden i tusentals år och delar gärna med sig av sina berättelser och erfarenheter. Följ med på en guidad tur där urinvånarna visar varför Daintree och de norra tropikerna är så speciellt och varför de bör bevaras.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Port Douglas är en trevlig liten stad att strosa omkring i. Längs huvudstråket Macrossan Street finner du butiker och affärer. Four Mile Beach är en lång sandstrand i Port Douglas. Med stora palmträd som vajar i vinden är det lagom vykortsvackert, perfekt för morgonpromenader och lata dagar. Undvik dock att bada i vattnet om du kommer hit under manetsäsongen. Följ Island Point Road hela vägen upp till Trinity Bay Lookout för att få en fin utsikt över stranden. Det går att köra hela vägen men det finns begränsat med parkeringsplatser på toppen. Har du kraft i benen går det även utmärkt att vandra upp.

Varje söndag anordnas Port Douglas Sunday Markets vid Anzac Park mellan klockan 08 och 13. Kom och fynda krimskrams, frukt och hantverk. Missa inte att köpa en färsk kokosnöt att sippa ur medan du vandrar omkring bland marknadsstånden. Att gå på söndagsmarknaden är något av en tradition i området.

Om du är intresserad av att veta hur stora barriärrevet och Daintrees regnskogar har inspirerat lokala aboriginska artisten Binna Swindley kan du åka till Janbal Aboriginal Art Gallery vid Mossman, ca 20 km från Port Douglas. Där kan du även boka in dig på en halvdags workshop där du får hjälp att måla dina egna aboriginska motiv (wotif.com/things-to-do/half-day-aboriginal-art-workshop-experience.a516771.activity-details).

Bara några kilometer nordost om Port Douglas ligger de två paradislika öarna Low Isles. Vattnet är grunt och öarna omges av korallrev. Åk ut med Quicksilver’s katamaran (wotif.com/things-to-do/quicksilver-great-barrier-reef-agincourt-reef-cruise.a254994.activity-details). Deras turer passar alla typer, från de som föredrar att titta ned i djupet från katamaranens inglasade väggar till de som vill snorkla eller dyka. Alla som kan simma kan även testa hjälmdykning. Eller varför inte segla ut till korallrevet med Sailaway Port Douglas (wotif.com/things-to-do/full-day-low-isles-great-barrier-reef-snorkelling-cruise.a304290.activity-details). I kostnaden ingår en heldag på ön, snorkelutrustning och enklare måltider. Under deras dagstur får du se så mycket som möjligt under ytan. Personalen ombord är proffsig och hjälper till att ställa in utrustningen och att svara på frågor om arter. Ingen tidigare erfarenhet av snorkling krävs. Lunch och fika ingår samt transfer från och till ditt boende.

Ha kameran fulladdad och redo för Mossman Gorge, 20 kilometer norr om Port Douglas. Här stöter du på fler fototillfällen än du kan räkna. Och resan hit är även den fotogenisk. Gigantiska klippblock ligger utspridda i en grönskande bergsklyfta. Vattnet är så pass rent att du kan dricka direkt från strömmen. Och du kan själv hoppa i, så packa med badkläder. Stundtals kan det kännas lite trångt så kom tidigt för att undvika folkmassor. En 2,7 kilometer lång vandringsled löper genom regnskogen. Här finns ett nybyggt ekovänligt informationscenter (mossmangorge.com.au) som drivs av folk med aboriginsk härkomst, och det är en ypperlig plats att lära sig mer om det aboriginska folket Kuku Yalajnji med rötter från Mossman. Följ med på en Walkabout tillsammans med Kuku Yalanji (wotif.com/things-to-do/daintree-walkabout-day-tour.a190077.activity-details).

En kort bilfärd från Port Douglas ligger Spring Creek. Följ Tresize Road och ta sedan vänster in på Spring Creek Road. Forstätt sedan tills du når ett vackert vattenhål i djungeln. Vattnet är klart och det finns några repgungor så du kan få upp lite fart innan du hoppar i. Har du tur kan du även få syn på sköldpaddor. Mellan december och april kan vattennivån vara väldigt hög och vattnet strömt så var på din vakt.

En timme från Port Douglas ligger magnifika Daintree Rainforest. För de som vill uppleva regnskogen ur ett fågelperspektiv så finns det Jungel Surfing att testa på (wotif.com/things-to-do/jungle-surfing-canopy-tour.a184631.activity-details). Norr om floden Daintree River börjar Daintree National Park. För att ta dig över floden måste du åka en färja. Mellan 06 och midnatt åker färjan Daintree Ferry över floden (douglas.qld.gov.au/community/daintree-ferry) och tar som flest 25 bilar ombord. Resan tar knappt fem minuter. En kostnad tillkommer, så ha med dig kontanter. Inlandsvägen till Cape Tribulation kan köras av alla fordon, men den natursköna kustrutten är endast för fyrhjulsdrivna fordon.

Daintree Discovery Centre (discoverthedaintree.com) är ett stort och fräscht informationscenter på fem våningar med matnyttig information om regnskogen och alla dess djur- och växtarter. Vill du lära dig om regnskogen ur ett aboriginskt perspektiv kan du boka in dig på en guidad dagstur med Ngadiku Dreamtime Walk (wotif.com/things-to-do/daintree-dreamtime-ngadiku-day-tour.a360040.activity-details). Det finns en bro högt upp bland trädkronorna i Daintree regnskog. Längre upp väntar Cow Bay Beach, en av de vackraste stränderna i området. Hela vägen upp mot Cape Tribulation är full av platser att stanna till vid. Närmare Cape Tribulation reser sig de skogsbeklädda bergen.

Uteliv

I Port Douglas finns många trevliga restauranger att besöka. På Watergate Restaurant & Lounge Bar (watergateportdouglas.com.au) vid 3/31 Macrossan Street står kvalitet i fokus. Professionell personal och en lagom stimmig atmosfär. Med växter inomhus och en dämpad belysning känns det nästan som att äta ute i regnskogen, fast med lite mer klass. För att ta en kopp rykande färsk java, bege dig till Whileaway Coffeeshop som är en blandning av kafé och bokaffär. Onekligen en bra kombination. Kaféet finner du vid 2/43 Macrossan Street.

Besöker du Daintree ska du äta middag på Julaymba Restaurant & Gallery (daintree-ecolodge.com.au), som är en del av glassiga Daintree Eco Lodge vid 20 Daintree Road. Mitt bland regnskogen och med utsikt över floden. Höga priser men himmelsk mat. I Mossman är det Mojo’s Bar and Grill (mojosbarandgrill.com.au) som gäller, vid 41 Front Street. De serverar luncher i veckan och middagar även på helgerna. På menyn står både kött och fisk, samt en hel drös med desserter. Plus i kanten för att de även har barnmeny.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns en hel del informationscenter i Port Douglas, men många av dem tjänar pengar på att rekommendera företag och sälja turer. Port Douglas Tourist Information Centre vid 23 Macrossan Street har haft öppet sedan 1987 och personalen är uppväxt i området och känner till det väl. De har även bra koll på Daintree. I Daintree National Park finns eminenta Daintree Discovery Centre (discoverthedaintree.com), en stor koloss på flera våningar där du kan lära dig mer om regnskogen. För fler aktiviteter, biljetter och boenden i och närheten av Port Douglas kan du även ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/port-douglas.d6131595).

Varningar och förberedelser

Inför en resa till dessa breddgrader gäller det att planera i förväg. Regnperioden infaller mellan januari och mars. April till oktober är vinter och högsäsong i området, då det är kallt i södra delen av landet. Då håller också en del av de farliga maneterna sig borta från vattnen. Det innebär dock att många besökare kommer hit under denna period. Under november och december kan det bli väldigt varmt och luftfuktigheten är hög. Översvämningar är vanligare under sommarmånaderna men kan inträffa året om. Det kan göra att vägar stängs av för trafik och att Daintrees färja slutar köra. Det är också värt att notera att krokodiler lever i Daintree River, så håll dig borta från floden. Och tänk på naturen! Var rädd om regnskog och barriärrev. Korall är oerhört känslig och många arter riskerar att dö ut. Även regnskogen är hotad. Ta ditt ansvar och skräpa inte ner under ditt besök.

Transport

Det lättaste sättet att ta dig hit är att flyga till Cairns internationella flygplats (wotif.com/Flights), som ligger ungefär en timme från Port Douglas. De flesta inrikesflyg kan ta dig hit, men också internationella bolag landar här. På flygplatsen finns flera hyrbilsfirmor (wotif.com/Car-Hire). Men du kan också ta en buss med Sun Palm Transport (sunpalmtransport.com.au) till Port Douglas. Kommer du från Cairns får du köra en dryg timme norrut för att komma till Port Douglas. Vägen går längs kusten och utsikten är minst sagt magisk. Port Douglas kör bussar mellan centrala Cairns och Port Douglas samt mellan Port Douglas och Mossman Gorge (portdouglasbus.com.au).

Boende

Port Douglas

Några minuters promenad från stranden ligger det nyrenoverade vandrarhemmet Coral Beach Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Coral_Beach_Lodge.htm) vid 7 Craven Close. De har enkelrum, dubbelrum och sovsalar för mellan fyra till fem personer. Rent och gott om parkeringsplatser. Tillgång till kök för att tillaga egna måltider och varje rum är utrustat med egen toalett.
Lazy Lizard Motor Inn, 121 Davidson Street (hotelscombined.com/Hotel/Lazy_Lizard_Motor_Inn.htm) är ett trestjärnigt boende som erbjuder rum för upp till fem personer. Ligger en bit från stan men de lånar ut cyklar gratis till sina gäster. Ett dubbelrum med frukost kostar från 135 dollar natten. Stort, rent och fräscht med utomhuspool.

Vill du hellre bo i lägenhet eller i stuga finns det en hel del att välja på (hotelscombined.com/Place/Port_Douglas.htm).

För total avkoppling, checka in på Mai Tai Resort (hotelscombined.com/Hotel/Mai_Tai_Resort.htm) vid 292 Mossman – Mount Molloy Road, strax norr om stadens centrum. Detta boende har hämtat inspiration från den indonesiska ön Bali och är utsmyckat med träsniderier. Ett litet mindre hotell där rummen är omslutna av grönskan. I mitten finns en stor pool och några utomhusduschar. Fantastisk utsikt över det kuperade landskapet.

Daintree

Daintree Crocodylus Village (hotelscombined.com/Hotel/Daintree_Crocodylus_Village.htm) ligger vid 5 Buchanan Creek närmare Cape Tribulation. Rustikt och enkelt mitt i regnskogen, därmed stora möjligheter att ta del av naturen. Här finns alternativ som passar familjer som backpackers med rum från en till åtta personer. Inget för den som är rädd för spindlar och kryp. Wifi saknas. Stor uteplats där du kan umgås med andra gäster.

Känn dig som en del av naturen när du bor på lyxiga Daintree Eco Lodge & Spa (hotelscombined.com/Hotel/Daintree_Eco_Lodge_Spa.htm). Där får du chansen att bo i en trästuga uppe bland träden. En del av rummen har egen balkong med jacuzzi. Utrustade med ett eget litet kök och minikyl. Somna till ljuden av fåglar som sjunger och regnet som droppar. Den tillhörande restaurangen Julaymba serverar delikata måltider tillagade med lokala råvaror och smaker. Menyn ändras efter tillgång och säsong.

Föredar du något mitt emellan kan du testa en Bed & Breakfast, stuga eller bungalow (hotelscombined.com/Place/Daintree.htm).

En lördag i Daintree & Port Douglas

08:00 – Alfresco frukost

I hörnet av Grant och Macrossan Street börjar din dag. Närmare bestämt på Cafe Fresq (27 Macrossan Street, Port Douglas). Frukosten kommer i stora lass av färskpressad juice, hipsterfavoriten acai bowl och såklart grymt kaffe. Ladda upp inför en fullspäckad dag och köp med några smörgåsar till lunch.

10:00 – Regnskogsäventyr

Ett besök i en av världens äldsta skogar är något du inte vill missa. Styr kosan mot Daintree Rainforest och närmare bestämt Mossman Gorge. Har du tillgång till bil är det enkelt. Väl där kan du följa vandringsleden på strax under tre kilometer för att få upp flåset medan du omsluts av lianer och växter. Avsluta med ett svalkande dopp i vattenhålet om du inte är rädd för kvicka temperaturväxlingar.

13:00 – Dags för drömmar

Proppa i dig din medhavda lunch innan du följer med på en kortare guidad tur ledd av Dreamtime Walks. Låt de lokala experterna dela med sig av sina erfarenheter av att ha bott i området i generationer under tusentals år.

16:00 – Fish & chips med en tvist

Tillbaka i stan är du antagligen hungrig efter en lång dag i regnskogen. Inta då en sen lunch från Lanternfish på 22 Macrossan Street.
Här finns ingen tråkig snabbmat bara smakliga kombinationer. Är du vegetarian? Inga problem, det finns alternativ med bönor och tofu att hugga in på.

17:00 – Sent strandhäng

Ta handduken under armen och bege dig till den vidsträckta stranden Four Mile Beach för att få reda på vad det är alla snackar om. Välj ut en egen plats och ta dig ut bland vågorna. Men se upp för maneter som ibland förpestar vattnet. När solen går ner kan du vandra upp till Trinity Bay Lookout för den bästa utsiktsplatsen över området.

20:00 – Festa på skaldjur

Slå på stort och ät middag på Watergate Restaurant & Lounge Bar på 31 Macrossan Street (watergateportdouglas.com.au), stadens lyxigaste restaurang som också har rimliga priser. Uppskattat för sina fantastiska skaldjur, men de serverar också anka och känguru. Bra service. Boka i förväg om du planerar att komma under en helg.

Karta

Google Maps