Coral Coast

Packa väskorna, hyr en bil och fyll bränsletanken till bristningsgränsen. Vinka av Perths pulserande betongdjungel och gör dig redo för en oförglömlig bilresa längs Western Australias magnifika Coral Coast. Indiska Oceanen blir din trogna följeslagare. Havet slickar krämfärgade stränder som sakta byter nyanser. Den breda motorvägen North West Coastal Highway leder dig stadigt norrut genom några av landets mest spännande platser. Coral Coast sträcker sig över ettusen kilometer mellan Cervantes i söder och Exmouth i norr och består av en evigt lång kuststräcka dränkt i solsken. Däremellan färdas du genom skiftande landskap. Ju längre norrut du tar dig, desto glesare ligger de slitna bensinstationerna utspridda med uppemot ett par timmars mellanrum. Trafiken består mer av trötta yrkeschaufförer som rattar tunga lastbilar än bilande turister med gigantiska vägkartor. Så snart du korsar Stenbockens vändkrets och äntrar tropikerna blir luften tjockare och temperaturen klättrar uppåt. Bege dig till denna del av Australien för att uppleva öde stränder och vidunderlig natur. Coral Coasts charm ligger i att det är avlägset, öde och orört. Varje kväll får du njuta av makalösa solnedgångar som omdefinierar ordet vacker. När mörkret infunnit sig slår du upp ditt tält under en stjärnhimmel som gnistrar likt en handfull glitter.

Att färdas längs hela Coral Coast är en storslagen resa för den som har gott om tid. Planera rutten i förväg och stanna ofta för att inte missa någon spännande avstickare längs vägen. Det finns många platser att besöka vilket kan göra resan flera veckor lång om du så vill. Från The Pinnacle Deserts gyllene kalkstenspelare som skjuter upp ur ett kusligt månlandskap till Kalbarris skyhöga klippor och djupa inlandsraviner. Men också Shell Beachs milslångs strand bestående av ett tjockt lager vita snäckskal och de vänliga och lekfulla delfinerna i Monkey Mia. Lägg sedan till det röda dammet som ständigt virvlar runt, fyller luft och lungor och sätter sig överallt. Efter flera dagars körning väntar västkustens pärla, magiska Ningaloo Reef Marine Park vid toppen av Coral Coast. Det världsarvslistade korallrevet lockar till sig hundratals fiskarter och under rätt säsong kan både valhajar och jättesköldpaddor synas i området. Ningaloo är ett lättillgängligt undervattensparadis utan trängsel. Simma ut med snorkel och nå revet som ligger ett fåtal meter ut från stranden. Att besöka Coral Coast är väldigt populärt bland semestrande australier men än är det få européer som hittar hit. Gör ett besök och inom kort kommer du själv förstå lovorden.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Tre timmars bilkörning norr om Perth ligger Nambung National Park. Här hittar du The Pinnacles Desert där kalkstensformationer lika gyllene som polentagryn sticker upp ur vågiga sanddyner. Platsen ger intryck av att vara en naturlig kyrkogård och du får en känsla av att vandra omkring på månen bland kusliga pelare. En väg för fyrhjulsdrivna fordon leder genom landskapet. Stanna sedan till vid the Pinnacles Discovery Centre (parks.dpaw.wa.gov.au/site/pinnacles-desert-discovery-centre) för att lära dig mer om platsens historia eller följ med på en guidad tur (wotif.com/things-to-do/search?location=The+Pinnacles%2C+Cervantes). I närheten av Nambung National Park ligger den lugna hamnstaden Cervantes som lever på skaldjursfiske. Ta också en tur till närbelägna Hangover Bay för ett dopp i kristallklart vatten.

Längre upp längs kusten ligger Kalbarri National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/kalbarri). Det finns många olika utsiktsplatser och vandringsleder i den majestätiska nationalparken. Utforska några av de hisnande djupa ravinerna i parken på egen hand eller tillsammans med guiderna från Kalbarri Abseil (kalbarriabseil.com). Besök Nature’s Window, en ihålig klippformation som ramar in omgivningarna och du får en fantastisk utsikt över det vida landskapet.

Området kring Shark Bay är sedan 1991 världsarvslistad genom UNESCO för sin unika natur och ekologi. En halvtimmes körning från Shark Bays enda stad Denham ligger Monkey Mia. För en inträdesavgift på tolv dollar får du möta de vilda delfinerna som handmatas under förmiddagarna längs stranden. Den tidigaste matningen sker vid åtta på morgonen. Kom i god tid för att få en bra plats så kan du bli utvald att själv mata delfinerna. Du lär inte vara ensam under matningen då Monkey Mia är ett populärt resmål. Förutom en lång jämn strandremsa finns ett informationscenter och en resort.

Fotogeniska Francois Peron National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/francois-peron) ligger längst ute på en udde men är värt mödan om du har gott om tid. Följ Monkey Mia Road ut från Denham och sväng av när du ser skylten som visar nationalparken. Vägen är inte asfalterad så fyrhjulsdrift är ett måste. Här har du stor chans att se vilda djur och inte minst uppleva färgernas kontrast. Besök Skipjack Point för den vackra utsikten. Tänk dock på att det tar tid att köra de 13 milen fram och tillbaka från Denham och att vägarna inte tillåter höga hastigheter.
Vid bukten L’Haridon Bight ligger den ovanliga stranden Shell Beach. Den höga salthalten i vattnet gör att en skaldjursart länge trivts bra i området utan att störas av andra högre upp i näringskedjan. Under tusentals år har skaldjurens snäckskal sedan sköljts iland och täcker nu hela Shell Beach, på vissa platser i så djupa lager som upp till tio meter. Det finns endast en annan liknande strand i världen. Shell Beach är en sällsam syn. En kritvit sex mil lång snäcktäckt strand som sträcker ut sig mot det azurblå havet. Vid den västra sidan av Peron Peninsula ligger Eagle Bluff där du får en vacker utsikt över det grönblå havet. Kör till the Old Telegraph Station vid Hamelin Pool för att skåda stromatoliterna som är världens äldsta ännu levande fossiler. Du kan gå på en uppbyggd gångbana som slingrar sig längs kusten.

Allra längst upp längs Coral Coast väntar Cape Range National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/cape-range). Kör runt udden där det finns otaliga skyltar som pekar mot perfekta sandstränder. Vid Turquoise Bay får du en fantastisk möjlighet till förstklassig snorkling utan krångel. Revet ligger nära stranden så det är bara att simma ut. Var vaksam då vattnet kan vara ordentligt strömt. Turquoise Bay drar till sig många besökare. För lite mer lugn och ro kan du bege dig till Coral Bay. Hundratals korallsorter och fiskarter finns i dessa klara ljumma vatten.
Exmouth är en liten utspridd stad på den östra sidan av spetsiga Cape Range som utgör basen i området för havssport och lek. Många företag specialiserar sig på turism och arrangerar guidade turer, till exempel Exmouth Diving Centre (wotif.com/things-to-do/search?location=Exmouth,%20Western%20Australia). Det finns möjlighet att hyra dyknings- och snorkelutrustning. Här finns också flera boendealternativ. Besök informationscentret i Exmouth som ligger på Murat Road så hjälper de dig.

Arbete

För den som inte räds hårt jobb och långa slitiga dagar finns möjlighet att arbeta på fiskebåtar som lägger ut från Carnarvon. Vandra ut på piren och sök upp besättningen för att presentera dig själv. Får du napp väntar ett par tuffa veckor ute till sjöss med minimal sömn och noll privatliv. Ersättningen är dock bra.

Bra att veta

Turistinformation

Kolla in hemsidan Australias Coral Coast (australiascoralcoast.com) och Shark Bay Visit (sharkbayvisit.com) innan avfärd. I städerna Carnarvon, Geraldton och Denham finns informationscenter att besöka.

Varningar och förberedelser

Den bästa tiden att komma hit är under senvår till tidig höst då temperaturen ligger på en human nivå. Västkusten är särskilt spektakulär under våren då omgivningarna står i full blom. Mellan augusti och oktober pryds vägkanter och ängar av ett hav blommor. Undvik att komma hit under regnperioden som infaller mellan januari och mars. Tänk på att nationalparkerna ibland tar inträdesavgifter. Välj mellan att köpa enkelbiljetter på plats eller att investera i ett Parks Pass som gäller för en längre period, detta kan göras online (parks.dpaw.wa.gov.au/know/park-entry-fees). Se till att ha med en massa vatten. Kör du från Perth så köp en stor dunk från en mataffär. Det lönar sig att köpa så mycket som möjligt i städerna. Priserna är höga på de mindre orter du passerar längs vägen. Tänk också på att bensin snabbt stiger i pris ju längre norrut du tar dig.

Transport

Vill du upptäcka Coral Coast ordentligt ska du hyra en fyrhjulsdriven bil (wotif.com/Car-Hire). Vare sig du ska färdas längs hela sträckan eller bara vill ta dig från punkt A till B så måste du respektera avstånden. Western Australia är himla stort och överväldigande. Se till att studera kartan i förväg för att lägga upp en rimlig plan för vilka vägar du ska ta och hur lång tid du kan avvara på körning. Det går också bussar med Integrity Coach Lines (integritycoachlines.com.au) som kör till många destinationer längs västkusten. Du kan välja mellan hop on hop off-pass mellan Perth och Exmouth eller Perth och Broome. Annars finns också vanliga enkelbiljetter. Vill du skippa bilkörning helt kan du i stället ta flyget. Det går flyg dagligen mellan Perth och Learmonth som ligger i närheten av Exmouth (wotif.com/Flights).

Boende

Vill du bo lite finare och bättre utefter Coral Coast gäller det att boka i tid. Särskilt boendealternativen kring himmelska Ningaloo ryker snabbt under vår och sommar och räkna dessutom med saftiga priser. Däremot brukar många campingplatser finnas att tillgå även med kort varsel. Om du planerar att campa en del så bör du investera i en vägatlas som listar campingplatser och alla dess faciliteter, såsom Big4 (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Bowen_Coral_Coast_Beachfront_Holiday_Park.htm). Ska du bila runt och vill komma undan billigt kan det vara en bra idé att välja en husbil som du kan sova i. Se dock till att inte parkera på platser där det är olagligt att stanna över natten, annars riskerar du böter.

Stanna till vid Kalbarri Seafront Villas (hotelscombined.com/Hotel/Kalbarri_Seafront_Villas.htm) som ligger precis vid havet med vacker utsikt över Murchison River. De har flertalet små fräscha stugor och lägenheter som är fullt utrustade med kök, luftkonditionering och internetuppkoppling. Nära till centrum och inte långt ifrån Kalbarri National Park.

Monkey Mia Dolphin Resort (hotelscombined.com/Hotel/RAC_Monkey_Mia_Dolphin_Resort.htm) erbjuder boendeformer för alla i olika prisklasser. Välj mellan campingplatser, lägenhetskomplex och egna stugor precis i närheten av stranden. Oavsett hur du bor får du tillträde till områdets restaurang, bar, och kafé, swimmingpool och tennisbana. Vill du se mer av Monkey Mias delfiner ska du stanna här en natt eller två.

Bayview Coral Bay (hotelscombined.com/Hotel/Ningaloo_Coral_Bay_Bayview.htm) har ett fantastiskt läge vid Coral Bay som ligger på den södra delen av Ningaloorevet. Under 1970-talet kom Bill Brogan hit och byggde upp Coral Bay. I dag ägs fortfarande det stora området av familjen Brogan och här finns boendealternativ av varierande standard. Under högsäsong kan det krävas att du stannar längre än en natt.
El, varma duschar och drickbart vatten finns att tillgå, vilket är en lyx i sig i dessa områden. En liten bensinmack finns i närheten.

En vecka längs Coral Coast

Måndag – Spöklika pelare

Inhandla proviant och säg hejdå till Perth. Ge dig sedan ut längs kustvägen Indian Ocean Drive. Första obligatoriska stoppet görs i Nambung National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/nambung) för att gå omkring bland the Pinnacles guldfärgade stenpelare som täcker ökensanden. Efter du fått nog av märkliga naturfenomen och spöklika stenar så stannar du för kvällen i närheten av Geraldton.

Tisdag – Fotografisk inramning

Börja dagen med att känna vinden riva i håret och se havet möta vassa klippor vid Castle Cove. Kör mot Kalbarri National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/kalbarri) och se hur sanden skiftar från vitt till gult och sist till mörkrött. Parkera bilen och följ den markerade stigen mot Nature’s Window förbi eukalyptuskantade klippor. Klättra över skrovliga stenar och beundra utsikten över ravinen. Vandra sedan tillbaka och bila mot Shark Bay för att vila huvudet i huvudorten Denham.

Onsdag – Vänner från havet

Ställ klockan för att vakna i tid. Fortsätt sedan en halvtimme bort till Monkey Mia på halvöns östra sida där du får träffa de snälla delfinerna som förhoppningsvis simmar in till stranden för frukost. Välj en plats nära vattnet för att få chans att själv handmata delfinerna. På vägen tillbaks mot Denham stannar du till vid Little Lagoon för ett bad i den grunda klara insjön.

Torsdag – Snäcktäckt strand

Dagens första stopp blir vid underliga Shell Beach. Sätt på dig bekväma skor och hör hur det krasar under fötterna när du går på den milsvida stranden som är helt täckt i snövita snäckskal. Åk sedan till Hamelin Pool och ät en enkel lunch. Följ skylten ut mot stromatoliterna. Promenera längs vattnet och kika på världens äldsta fossiler som sticker upp ur havet.

Fredag – Under ytan i Ningaloo

Kör den sista biten mot Coral Bay och välkomnas till paradiset Ningaloo Marine Park. Köp ett snorkelset och några flaskor vatten i butiken och gå sedan den lilla biten ut mot stranden som sträcker sig ut sig. Snorkla tills ögonen svider av saltvatten och magen skriker efter mat och spendera natten i det lugna området precis vid stranden.

Lördag – Rev och sköldpaddor

Fortsätt vidare upp längs kusten och stanna till vid Turqouise Bay där du hittar en av de bästa platserna för snorkling vid Ningaloo. Revet är några meter ut från stranden och vattnet är kristallklart och turkost. Strandremsan som går runt hela Cape Range är perfekt lämpad för en lång, lat dag i badkläder och snorkelset. Bila runt och stanna till när du känner för det. Under kvällen besöker du Jurabi Turtle Centre (ningalooturtles.org.au/jurabi.html) för att spana efter de små sköldpaddorna som kravlar omkring i sanden.