Coober Pedy

I mitten av South Australia ligger Coober Pedy. Flera hundra, nästan tusen kilometer från närmsta storstad. Det här är definitionen på ”mitt ute i ingenstans”. Landskapet består av roströd öken. Finkornig sand sveper med vinden över landskapet där ilskna flugor väntar på att förpesta någons tillvaro. Namnet Coober Pedy härstammar från ett av de aboriginska språken och betyder vit mans hål i jorden. Det är en träffande beskrivning. För staden är inte mer än en huvudgata med stora gropar vid sidorna. Temperaturen blir så hög att befolkningen tvingats söka skydd under marken. Bostäder, kyrkor och affärer har byggts under jorden vilket ger svalka under årets hetaste dagar. Väggar och tak av sandsten ser till att temperaturen aldrig stiger över 25 grader. Reser du mellan Darwin och Adelaide kommer du garanterat att stöta på gruvstaden Coober Pedy. Det är en av de större städerna längs den monotona motorvägen Stuart Highway som plöjer landets mitt.

Coober Pedy är en stad för excentriker. Det ärriga månlandskapet punkteras av schweizerosthål. Rostfläckiga bilvrak pryder var och varannan trädgård. Området är kargt och marken ofruktbar. Regn är sällsynt och solen ständigt närvarande. Det kanske verkar konstigt att någon skulle vilja sätta sin fot här, än mindre göra det till sitt permanenta hem. Men det finns en betydande anledning. Opalerna. Coober Pedy kallas ofta för världens opalhuvudstad. Sedan hundra år tillbaka har opaler grävts fram ur jorden i området. Alla hål som syns i marken är från utgrävningar där människor letar ädelstenar. Så det gäller att se upp var man sätter fötterna.

Med sina 3 500 invånare med 45 olika nationaliteter är Coober Pedy en liten men mångkulturell stad. Befolkningen är sammansvetsad och välkomnande. Men staden har länge tampats med problem som alkoholism. I dag är turismen en viktig inkomstkälla för stadens invånare. Turister lockas av det säregna landskapet och den annorlunda atmosfären. Ett besök till Coober Pedy är som inget annat. Staden är verkligen unik. Som turist har du möjlighet att leta igenom stora jordhögar i hopp om att finna något värdefullt. Men gör inte misstaget att ge dig ut på egen hand. Revir tas på allvar. Det finns också konstgallerier, en gigantisk drive-in bio och även fantastiska möjligheter att beundra stjärnhimlen långt från störande storstadsljus.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Arid Areas Tours (aridareastours.com) erbjuder dagsturer som sträcker sig alltifrån två timmar upp till tre dagar. Dagsturerna tar dig genom Coober Pedy, till opalgruvor och den närliggande öknen. Arrangörerna utlovar en upplevelse där allt går i ens egen takt. De stannar där du vill ta foton och ser till att kunden blir nöjd. De erbjuder även privata turer för de som vill uppleva Coober Pedy i ensamhet eller i en egen grupp.

På Josephine’s Gallery & Kangaroo Orphanage (weekendnotes.com/josephines-gallery-kangaroo-orphanage) kombineras kärleken till konst och djur. Josephine säljer aboriginsk konst och i hennes lilla affär går det att köpa konst och andra souvenirer. Förutom detta tar hon hand om känguruungar som har blivit övergivna eller förlorat sina föräldrar. Som besökare kan man träffa de små djuren och Josephine berättar gärna om deras bakgrund.

Catacomb Church är namnet på stadens kyrka som ligger under jord (catacombchurch.com.au/). Kyrkan byggdes på 1970-talet och som många andra kyrkor har den en vanlig söndagsmässa för alla som vill närvara. Kyrkan har kvar sina ursprungliga väggar som är gjorda av sten. Solen kommer in genom två hål i taket som öppnar upp mot himlen och ger ett naturligt ljus. Tack vare att den ligger under marken är det alltid svalt och skönt i kyrkan.

Tycker du om att gå på bio finns ett trevligt alternativ i staden. Coober Pedy Drive-in (cooberpedydrivein.org.au) är en klassiker. Sedan 1960-talet har staden haft sin egen drive-in som ännu håller igång. Parkera bilen och beställ förfriskningar i baren medan filmer visas på en gigantisk vit duk.

För att få insikt i hur det kan se ut hemma hos de som lever under marken kan man besöka Faye’s Underground Home (cooberpedy.sa.gov.au/page.aspx?u=181&c=399) vid Old Water Tank Road. Det är öppet för besökare mot en inträdesavgift på fem dollar. Boendet grävdes ut för hand på 1960-talet och det är fullt utrustat med säng, kök och till och med swimmingpool.
Umoona Opal Mine & Museum (umoonaopalmine.com.au) är ett modernt och interaktivt museum mitt i staden. Under början av 1900-talet hittades opal där lokalerna nu står och som besökare kan du följa med på en guidad tur i gruvan.

Parker och Nationalparker

Kanku-Breakaways Conservation Park (parks.sa.gov.au/find-a-park/Browse_by_region/flinders-ranges-outback/kanku-breakaways-conservation-park) ligger tre mil norr om Coober Pedy och är en otroligt vacker naturupplevelse i alla tänkbara nyanser av rött. Området har fått sitt namn då bergen brutit sig loss från bergskedjan Stuart Range. De två utsiktsplatserna Castle och Salt and Pepper ger fina vyer över reservatet. Det säregna landskapet har gjort att området används som inspelningsplats till flertalet filmer och reklamfilmer. För att besöka Kanku-Breakaways måste du besgära tillstånd innan du kommer till Coober Pedy. Kontakta informationscentret vid Hutchison Street. Tillståndet kostar endast några dollar och är väl värt mödan.

Uteliv

Precis som namnet antyder ligger Barbecue Inn Underground (barbecueinn.com.au) under jord. På restaurangen serveras god mat till ett något högre pris. En annan restaurang som också är värd att nämnas är John’s Pizza Bar & Restaurant. Låt dig inte luras, maten är av toppkvalitet och pizzorna likaså. De använder fräscha, färska ingredienser och toppningen på pizzan är alltid av superb kvalitet. Du kan också ta en drink, beställa in kaffe eller tillbringa en timme vid en dator då de även erbjuder internetkafé. Restaurangen ligger på Hutchison Street mitt i centrala Coober Pedy.

Umberto’s restaurang, (desertcave.com.au/dining) belägen i hotellet Desert Cave är ett annat alternativ. De lagar allt från enkel husmanskost till a la carte. Priserna varierar beroende på vad man väljer att äta men allt ligger i medelklass.

Bra att veta

Coober Pedy är litet men väldigt populärt bland besökare och turister tack vare dess läge mellan Adelaide och Alice Springs. Många platser tillhör ursprungsbefolkningen och är av stor kulturell betydelse för dem. Det är därför viktigt att visa respekt. Efter att området tagits över av européer under början av 1900-talet rövades Coober Pedy på tillgångar och aboriginerna som levde här trängdes undan. I dag ser det annorlunda ut, men den hårdhänta behandlingen de fick uppleva är inte glömd. Coober Pedy är en annorlunda plats och det passar inte för alla. Sammanhållningen betyder mycket för invånarna och för att smälta in bör man visa respekt.

Turistinformation

Det finns ett informationscenter vid Hutchison Street där du kan få hjälp med bokningar, tips och besöksförslag. Guidade turer med Desert Cave Tours och deras aktuella priser kan du hitta på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Coober+Pedy).

Transport

Det går inte att hyra bil i Coober Pedy. Från Adelaide är det 845 kilometer och från Alice Springs är det 688 kilometer (wotif.com/Car-Hire). Det går att göra ett stopp i staden på resan till och från Alice Springs med Greyhound (greyhound.com.au/tours-and-experiences/south-australia/coober-pedy). Det går även att flyga mellan Adelaide och Coober Pedy med Regional Express några gånger i veckan (wotif.com/Flights).

Boende

I staden finns några hotell och vandrarhem där du kan bo för natten. Det finns också ett rikt utbud av möjligheter för camping och husvagnsparkering (hotelscombined.com/Place/Coober_Pedy.htm).

Hotell

The Underground Motel (hotelscombined.com/Hotel/The_Underground_Motel.htm) ligger under jord och erbjuder rökfria rum för soloresenärer, par eller familjer. Alla rum inkluderar frukost. Hotellet ligger i utkanten av staden och området är tyst och lugnt. De har också parkering under jord. Hotellet har inga extra faciliteter såsom gym eller pool, men hotellet i sig är värt ett besök. Desert Cave Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Desert_Cave_Hotel.htm) är ett annat hotell som är byggt under jord i Coober Pedy. The Desert Cave Hotel erbjuder utgrävda rum, underjordsaffärer, bar och ett museum i samma byggnad. Det finns också en tillhörande restaurang. Det är inte ett måste att bo under jord, här finns även vanliga rum. Hotellet är lite finare och har en uppskattad pool.

Vandrarhem

Radeka Down Under (hotelscombined.com/Hotel/Radeka_Downunder_Underground_Motel.htm) är det enda riktiga vandrarhemmet som ligger i Coober Pedy. Vandrarhemmet har wifi och gemensamt kök. Rummen som erbjuds är enkelrum, dubbelrum och sovsalar för upp till åtta personer. Radeka Down Under har ingen luftkonditionering eftersom lokalen ligger under jord. Temperaturen är därmed behaglig året runt.

Camping

Även camping och husvagnsparkering går att skapa i underjordsform. I Coober Pedy finns världens första camping under marken, Riba’s Underground Camping . Riba öppnade sin underjordscamping 1997 och i takt med att intresset ökat har företaget expanderat. Bara fem minuter från centrum ligger denna campingplats som också erbjuder parkering. Här kan du välja mellan att tälta, att sova i din egen bil, eller att sova i ett enkel-, eller dubbelrum. Här finns varma duschar att njuta av och man kan också tvätta, laga mat och titta på tv. Dessutom erbjuder Riba kvällsturer i opalgruvorna mot en mindre avgift.

BIG4 Stuart Range Outback Resort (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Stuart_Range_Outback_Resort.htm) är en semesteranläggning som drivs av ett par som lämnade Grekland för Australiens öken på 1970-talet. Här finns tältplatser och bäddar för de som önskar. De organiserar dagsturer och serverar pizza.

En lördag i Coober Pedy

07:30 – Morgon under jord

Du vaknar tidigt tack vare den rena, friska luften du får uppleva i underjorden på The Underground Motel. Du äter en stadig frukost på hotellet för att sedan göra dig redo för en uflykt till Kanku-Breakaways Conservation Park vid lunchtid. Packa med dig massor av vatten, solskyddskräm och en fulladdad kamera.

11:00 – Utomjordiskt naturreservat

Efter en kort bilfärd norrut är du framme vid naturreservatet. Trots att du missar både soluppgång och solnedgång tycker du att landskapet är fantastiskt och närmast utomjordiskt. Kameran är framme och du är redo att dokumentera det kuperade landet i röda nyanser som bryter av mot de flacka vägarna du länge färdats på.

15:00 – Äntligen pizzalunch

Självklart glömde du ta med lunch på utflykten så klockan tre är du troligtvis vrålhungrig och behöver mat omedelbart. Du lämnar The Breakaways Reserve och åker direkt till John’s Pizza Bar and Restaurant för att avnjuta en av de omtalade pizzorna. Du blir inte besviken och åker därifrån mätt och belåten.

16:00 – Säg hej till de små

Du vill gärna få ut så mycket som möjligt ur dagen och åker direkt vidare till Josephine’s Gallery & Kangaroo Orphanage. Här får du uppleva både konst och djur. Efter att ha beundrat den lokala konsten och kanske köpt med dig en tavla eller två hem bekantar du dig med de små känguruerna som får växa till sig hos djurvännen Josephine.

19:00 – Tillbaka under ytan

Klockan tickar vidare. Det är återigen dags för något att äta och du har bestämt dig för att boka bord på Barbecue Inn Underground. Där beställer du in det du känner för. Du frågar vad de kan rekommendera och de säger antingen en saftig köttbit, grillspett eller lite souvlaki tillsammans med en svalkande öl. Ja, varför inte, tänker du.

20:00 – Film i det fria

Efter stt du blivit mätt och glad igen kan du kolla upp om någon film visas på drive-in-bion. I så fall är det bara att parkera bilen och luta dig tillbaks. Har du druckit alkohol går det också bra att dyka upp utan fordon. Behöver du snacks och något att dricka finns det att köpa på plats. Njut sedan av filmvisningen mitt i öknen under den imponerande stjärnhimlen.

Karta

Google Maps