Central & Western Victoria

I den mellersta delen av delstaten Victoria ligger metropolen Melbourne med fyra miljoner invånare. Många förälskar sig i Victorias huvudstad. Den ständiga storstadsrivalen Sydney kan helt enkelt inte mäta sig med Melbournes europeiska kafékultur och experimenterande konstscen. Staden har ett pulserande uteliv där sena kvällar gärna fortlöper på en takbar. Lägg till sporttokiga supportrar och gamla spårvagnar som kör kors och tvärs. Melbourne är ett självklart stopp, men mer väntar.

Västra Victoria är en blandning av vidunderlig natur med vida slätter. Längs den sydvästra kusten sträcker sig Great Ocean Road. Det är en instagrammares våta dröm, med jättelika kalkstenspelare som skjuter upp ur havet. Kraftfulla vågor kraschar in och slickar branta kustklippor. Ge dig ut på en oförglömlig resa längs Great Ocean Road som totalt är 240 kilometer lång. Den mest spektakulära delen av kuststräckan går mellan Torquay och Port Campbell, men vägen fortsätter bortemot Nelson, strax innan delstatsgränsen mot South Australia. Längs vägen stöter du på Twelve Apostles kalkstenspelare och vackra nationalparker. Sov i surfarstäder och semesterorter. Turismen dominerar i städerna kring Great Ocean Road. Men det är inte bara internationella besökare som dyker upp, utan även lokalinvånare som vill njuta av de vackra omgivningarna.

Victoria (wotif.com/discover/australia/victoria.d11207) är byggt på vete, ull och ädelmetall. Sedan man funnit guld i det som i dag är känt som Ballarat tog det fart. Städer formades ur små tältläger. En massinvandring startade. Många kom till delstaten i hopp om att själv tjäna pengar. Särskilt många kineser provade lyckan i Victoria. Efter guldruschens glansdagar stannade en betydande del kvar. Området är passande nog känt som the Goldfields, guldfälten. Här finns flera städer som blomstrat tack vare upptäckten av guld, bland dem Bendigo, Ballarat och Ararat. Både Ararat och Bendigo har en historia som starkt influerats av kineser.

Åt nordväst övergår landskapet till flacka fält där vete länge varit en viktig beståndsdel. Bortom fälten väntar delstatsgränsen mot South Australia. Vägen fortsätter ändå till Adelaide. Den platta jorden förändras då bergen skär genom landet och skapar en uppseendeväckande kontrast. Australiens längsta bergskedja Great Dividing Range, som går från den nordöstra landsänden till den södra, ebbar ut i den kuperade Grampians National Park. Detta är en av Victorias mäktigaste nationalparker med en otroligt rik flora och fauna. För den som gillar friluftsliv är Grampians helt rätt. Är det däremot avkoppling som står högt på agendan finns weekendorten Daylesford som kryllar av lyxiga spa-anläggningar.

Överblick

Alla delstatens vägar leder till Melbourne. Staden är full av sevärdheter. Många av dem gratis. En av dem är att strosa längs Melbournes hippa gator och kolla in graffitikonst som målats över fula betongklossar. Gå på en AFL- eller cricketmatch på den stora sportarenan MCG. Eller besök ett museum, ta en spårvagn och ät god mat. Staden är välkänd för sina nyskapande matställen som ligger utspridda bland stadsdelarna.

116 kilometer väster om Melbourne ligger Ballarat (wotif.com/discover/australia/victoria/ballarat.d5914). Guldruschen byggde denna stad och gjorde den vacker. Byggnaderna är arkitektoniska mästerverk där man inte snålat med utsmyckningen. Informativa museer berättar om guldets betydelse i regionen. 46 kilometer bort ligger Daylesford. Där kan du skämma bort dig själv, det är en populär tillflyktsort som är berömd för sitt hälsofokus. Det finns många hälsokostbutiker och spa-behandlingar. Hbtqi-festivalen ChillOut är årets största händelse och lockar tusentals besökare till staden i mars varje år.

Även Bendigo (wotif.com/discover/australia/victoria/bendigo.d5916) har guldet att tacka för sin existens. Staden är en sann framgångssaga. Endast i Kalgoorlie har man hittat mer guld i landet. Staden är präglad av asiatiska influenser tack vare de kinesiska immigranterna som kom i slutet av 1800-talet. Det är en av de charmigaste guldstäderna i landet, mindre vräkig än guldgrannen Kalgoorlie i Western Australia. Kryssa mellan Bendigos sevärdheter ombord på en restaurerad gammal spårvagn samtidigt som Bendigos förflutna berättas genom högtalarsystemet.

Den starkast lysande stjärnan i västra Victoria är Great Ocean Road (wotif.com/discover/australia/victoria/great-ocean-road.d6135588). Detta är delstatens huvudnummer och du har säkerligen hört talas om denna vindpinade, spektakulära vägsträcka. Ungefär 240 kilometer lång sträcker den sig längs Victorias sydöstra kust, från Torquay till Allansford nära Warrnambool. Lorne är Melbournebornas semesterort. Med vidsträckta sandstränder, vildvuxen skog och en mysig stadskärna är det ett fint stopp längs vägen. De gigantiska kalkstensformationerna Twelve Apostles är ett av de ikoniska stoppen längs vägen. Pelarna reser sig uppemot 45 meter ur havet och skapar en dramatisk inramning av landskapet. Twelve Apostles ligger inom Port Campbell National Park som dessutom är känd för sin karga kustlinje som från ovan ser ut som pusselbitar. I närheten finns flera sevärdheter att krydda en resa längs Great Ocean Road med.

Den sydvästra sluttampen av bergskedjan Great Dividing Range kallas för the Grampians. Bergen bryter av det flacka landet och fältens monotoni ersätts av skarpa klippor av konstiga former. Inom Grampians National Park finns en rik flora och fauna. Under våren täcks marken av färgrika vildblommor. Aboriginerna har funnis i området sedan länge. Uråldriga målningar fyller grottväggar och berättar deras historia. Det finns en mängd olika vandringsleder att prova på. Halls Gap är en närliggande pittoresk ort med vidunderliga omgivningar. Gör den till din bas under tiden du utforskar Grampians på egen hand eller med hjälp av researrangör (wotif.com/things-to-do/search?location=Grampians+National+Park).

Någon timme väster om Melbourne ligger Geelong (wotif.com/discover/australia/victoria/geelong.d6123247). Länge har Geelong haft ett dåligt rykte om sig att vara en sömnig industristad utan själ. Men under de senaste åren har staden fått nytt liv. Flotta restauranger och hippa barer har börjat dyka upp. Och det är en inkörsport till närliggande Bellarine Peninsula med badvänliga sandstränder som passar lika bra för snorkling och dykning. Det finns också semesterbyar med mindre vingårdar och historiska städer.

Praktisk information

Att tänka på

Det brukar framhållas att Victorias största nackdel är dess väder. Med milda somrar, ihärdiga skyfall och kraftiga vindar är det säkerligen lite ovant för de soldyrkande australierna. Men för svenskar är det ofta en förbättring jämfört med hemlandets sorgliga sommarväder. Det kan vara värt att packa med sig tåliga kläder, exempelvis en varm tröja och en regnjacka. Planerar du att resa längs Great Ocean Road och sova i någon av semesterorterna längs vägen är det nödvändigt att boka i förväg (hotelscombined.com/Place/Great_Ocean_Road.htm). Särskilt under sommaren och långhelger då folk från Melbourne gärna gör ett besök.

Transport

Melbourne är den givna transporthuben i området. Det finns två flygplatser utanför staden och hit går en mängd inrikes- och utrikesflyg (wotif.com/Flights). Tåg och bussar körs av V/Line (vline.com.au). Det går att ta sig till de flesta orter med kollektivtrafik, men det innebär ofta flera byten vilket förlänger restiden. Hyr du bil går det avsevärt mycket snabbare och du får även friheten att skräddarsy din resa (wotif.com/Car-Hire). För resor längs Great Ocean Road finns ett flertal researrangörer som anordnar turer längs vägen, bland dem Greyhound (greyhound.com.au) och Oz Experience (ozexperience.com).

Utforska

Oavsett vad det är du vill se kring västra och centrala Victoria så är Melbourne din bästa utgångspunkt. Börja med att se dig om i Australiens näst största stad. Tillbringa några dagar med att upptäcka spännande sidogator och kufiga kaféer. När du avverkat din att-göra-lista för storstaden så ger du dig ut på vägarna. Kör en timme söderut mot den lite ruffiga hamnstaden Geelong. Var inte orolig, Geelong håller på att genomgå en förvandling åt det bättre hållet. Undvik industriområdet. Det är vid hamnen det händer. Där finns fina matställen och coola barer. Missa inte Armageddon Cake Dessert Bar som endast serverar bakverk (facebook.com/armagedddoncake). Längre ner längs halvön Bellarine väntar flera sandstränder, vingårdar och sköna boenden om du vill ha lite mer avkoppling (hotelscombined.com/Hotel/Bellarine_Day_Spa_Retreat.htm).

Annars kör du rakt söderut till surfarorten Torquay. Utforska Bells Beach och tillbringa en natt innan du gör dig redo för Great Ocean Road. Dela gärna upp körningen över flera dagar så att du inte behöver stressa dig fram. Stanna upp vid nationalparker och sträck på benen i lummiga skogar. Nästa stopp gör du i Lorne. Leta vattenfall och testa på stranden. Njut av lite god mat innan du kör vidare mot Port Campbell National Park och ikoniska Twelve Apostles. Ha kameran redo vid denna plats som är synonym med Victoria. Forsätt sedan västerut mot Port Fairy innan du viker av norrut mot Grampians.

Bergen väntar i den klippiga nationalparken. Gör dig hemmastadd i Halls Gap (hotelscombined.com/Place/Halls_Gap.htm). Orten har en fantastisk utsikt över bergen och är en ypperlig bas för äventyr i omgivningen. Gå på hajk, klättra i bergen eller speja efter fåglar. Alternativen är många så länge ditt hjärta klappar för naturen.

Under den sista etappen kör du österut mot den historiska guldstaden Ballarat. Besök ett guldmuseum eller strosa längs historiska gator i denna vackra stad. Efter den långa resan förtjänar du att vila ut i Daylesford (hotelscombined.com/Place/Daylesford.htm). Stadens signum är spa-behandlingar, så gå inte miste om en eller två under din vistelse.

Karta

Google Maps