Centrala Melbourne

Livligt, sjudande och ständigt överraskande. Melbourne är landets nästa största stad efter Sydney och ligger i delstaten Victoria, och det är Australiens egna lilla bit av Europa. Här finns ett generöst utbud av rustika kaféer som göms mellan graffittiprydda betongväggar. Melbourne är hem för mer än fyra miljoner personer, och ska man säga några ord om lokalbefolkningen passar både modemedveten och självsäker in. De forna arbetarklasskvarteren har genomgått en helomvandling och är numer trendiga områden fyllda till brädden av hipsters och miljövänner. Med en mängd udda barer och charmigt nedgångna pubar är utelivet fantastiskt. Det finns en stor variation av lokaler för såväl finmiddagar som enklare lunchhak och också skinande nattklubbar. Melbourne är en stad att gå vilse i, för det döljer sig alltid någonting oväntat bakom nästa krök. Och du behöver aldrig vandra särskilt långt för att äta, dricka, hänga, shoppa eller slappa. Kika på hutlöst dyra attiraljer i historiska Block Arcade med dess vackra mosaikgolv eller besök någon av alla populära vintagebutiker som avlöser varandra. När kvällen närmar sig kan du bege dig till någon av de hippa krogarna som ligger tätt. Under sommaren öppnar takterrasser runtom i staden utsmyckade med färgade ljusslingor. Att sippa på välkomponerade drinkar med stadens skyskrapor som fond är en klassiker.

Det har alltid varit en kamp mellan Sydney och Melbourne om vilken stad som är störst, bäst och vackrast. Trots att Melbourne länge legat i lä gällande popularitet gentemot vräkiga Sydney så är det inte längre lika självklart vilken stad som uppskattas av flest. Fler och fler faller hejdlöst för Melbournes charm. Stadskärnan har flera välbevarade viktorianska byggnader och omringas av förorter med vitt skilda karaktärer. Spårvagnsnätet gör att det är lätt att ta sig fram. Gamla vagnar rasslar ständigt förbi och transporterar folk till sent in på småtimmarna. Hoppa på gratisslingan City Circle som tar dig runt stadskärnan. När du vill koppla bort storstadspulsen för ett slag är den botaniska trädgården ett ypperligt val. Det händer alltid någonting i Melbourne. Återkommande musikfestivaler bjuder in till folkfest och drömmiga dagar i staden. Besök ikoniska Melbourne Cricket Ground för att se en omgång cricket under sommaren eller Australian Rules Football under vintern, kärleksfullt kallat Footy. Bägge sporterna ligger många australier varmt om hjärtat, och hela arenan kokar under matcherna.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

För att hinna upptäcka och uppskatta Melbourne krävs åtminstone några dagar. Men räkna med att det tar veckor för att komma in på djupet. Det finns så himla många platser att upptäcka i den här staden. Hoppa på spårvagnslinjen City Circle och få på så sätt koll på det geografiska läget och kanske du lär dig att hitta lite bättre. Ett annat alternativ för att få lite grepp om stadens alla sevärdheter är att följa med på en guidad tur (wotif.com/things-to-do/city-highlights-tour.a265465.activity-details).

Åt sydöst ligger den välskötta botaniska trädgården Royal Botanic Gardens (rbg.vic.gov.au). Det är en grön oas mitt i staden bredvid floden Yarra River. På våren blommar parken, på sommaren skyddar trädkronorna från den stekande solen och under hösten exploderar bladverken i en mängd färger. Kom hit för att ta en skön picknick i gräset eller följ en av stigarna på en joggingtur. Under somrarna brukar Moonlight Cinema spänna upp en bioduk och visa filmer i trädgården (moonlight.com.au/melbourne).

Degraves Street i närheten av Federation Square är en fin plats att bege sig till för att leta upp ett kafé när du vill vila benen. Uteserveringarna lockar och priserna är rimliga. Missa heller inte Hosier Lane för att se hur de grå betongväggarna fått färg av kreativa graffittimålare. Fitzroy har under senare år blivit en av de hippaste stadsdelarna i staden. Färggranna Brunswick Street är nog Melbournes hipstertätaste gata. Man kan till och med boka in sig på en guidad cykeltaxi-tur runt stadens färgranna betongväggar (wotif.com/things-to-do/fitzroy-collingwood-street-art-rickshaw-tour.a453634.activity-details).

Konst och kultur

Vill du ta del av konst och kultur av högsta klass helt utan att betala? Styr då kosan mot National Gallery of Victoria (ngv.vic.gov.au) vid 180 St Kilda Road. De har ofta utställningar från världen över. Museet är egentligen uppdelat i två byggnader, varav den ena av dem ligger vid Federation Square och kallas The Ian Potter Centre. Här får du ta del av australisk konst från konst från koloniseringen fram till i dag.

Sport, underhållning och evenemang

Tycker du om sport har du kommit till helt rätt stad. Melbourneborna älskar att skrika sig hesa när de hejar på sina favoritlag. Den självklara sportdestinationen är Melbourne Cricket Ground, MCG (www.mcg.org.au). Det här är australiernas stora arena i stil med Wembley eller Yankee Stadium. Om du inte ser arenan på håll så hittar du den mellan Richmond och East Melbourne. Under vintern är det cricket som gäller, men så fort sommaren närmar sig tar Australian Rules Football över. Och det var just här som Footy föddes. För att se vad som händer bakom kulisserna på MCG kan du hänga med på en guidad tur (wotif.com/things-to-do/behind-the-scenes-mcg-national-sports-museum-tour.a226995.activity-details). Gillar du hästsport kan du följa med på en dagstur från Melbourne till regionala Victoria. Där kan du få klappa pensionerade galopphästar som en gång varit champions. I dagsturen ingår lunch, öl och vinprovning (wotif.com/things-to-do/racehorse-tour-with-beer-wine-tasting.a227023.activity-details). För de som gillar hästkrafter av annat slag kanske ett besök på Bacchus Marsh Motor Sports racetrack, ca 1 timmes bilfärd från Melbourne, kan vara något. Där kan du bli instruerad i drifting på sandvägar av profesionella rallyförare (wotif.com/things-to-do/advanced-drifting-package-on-dirt.a264677.activity-details).

Shopping

Att hitta saker att köpa är inga problem i Melbourne. Collins Street är en av de vackraste gatorna i staden. Vräkig, finslipad och glänsande är shoppinggallerian Block Arcade (theblock.com.au) vid 282 Collins Street med sin magnifika arkitektur från sent 1800-tal. Trots att prislapparna kan få dig att sätta i halsen är det värt att komma hit för att se sig omkring. Vill du shoppa som aldrig förr kanske en heldags shoppingtur till undangömda outlets i Melbourne kan vara av intresse (wotif.com/things-to-do/melbourne-outlet-shopping-tour.a190771.activity-details).

Queen Victoria Market (qvm.com.au) är en hektisk marknad i full fart och med ett massivt utbud. Här kan du hitta souvenirer och udda prylar. De har öppet fem dagar i veckan, måndagar och onsdagar är det stängt. Med delikatessdiskar, rader av färsk frukt och grönt och ett härligt matos som hänger i luften. Självklart så finns det guidade turer som tar dig runt till guldkornen bland marknadens alla stånd (wotif.com/things-to-do/queen-victoria-market-ultimate-foodie-tour.a305596.activity-details).

Uteliv

Melbournes uteliv är inte att förglömma. Du kan faktiskt komma hit enbart för att prova på vad som finns i ät- och drickbar väg. För en grym frukost, prova Two Birds One Stone Café (twobirdsonestonecafe.com.au) som ligger en bit bort vid 12 Claremont Street i South Yarra. De serverar dagligen smarriga bruncher.

Är du bara ute efter en snabb men ändå smakrik kaffe, gå då till Patricia’s Coffee Brewers (patriciacoffee.com.au) i hörnet av Little Bourke Street och Little Williams Street. De sägs ha stans bästa java. För alla kaffe-älskare finns förstås en guidad tur som tar dig igenom konsten att få ett smakrikt kaffe och hur cafékulturen i Melbourne uppstått (wotif.com/things-to-do/coffee-lovers-walking-tour.a256096.activity-details). Middagen bör intas på Rice Paper Scissors vid 19 Liverpool Street (ricepaperscissors.com.au). Här finns smaker från Sydostasien och rätter värda att vänta på. Men boka i förväg. Det här stället är omåttligt poppis. För cocktails i världsklass, nosa upp Eau ee Vie vid 1 Malthouse Lane (eaudevie.com.au/melbourne). Det är en liten bar gömd bakom en tung trädörr. Med en underbar fransk inredning och hundratals spritflaskor bakom disken. Drinkarna är små mästerverk. Och personalen är förvånande opretentiös. Vill du hitta fler undangömda lokala pärlor kan du följa med på en barrunda (wotif.com/things-to-do/uncover-hidden-laneway-bars.a514725.activity-details).

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett stort informationscenter vid Federation Square längs 2 Swanson Street och ett lite mindre längs Bourke Street. Om du planerar att besöka många attraktioner kan du skaffa ett rabatterat pass (wotif.com/things-to-do/melbourne-unlimited-attractions-pass.a457156.activity-details). För fler attraktioner och resepaket kan du titta in på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne.d178283).

Melbourne är välkänt för sitt ombytliga och nyckfulla väder. Regn är inte ovanligt. Och nog för att vintrarna kan vara kyliga och blåsiga, så kan sommardagarna däremot vara olidligt varma.

Transport

Du kan ta dig till Melbourne via bil (wotif.com/Car-Hire), buss, tåg eller flyg (wotif.com/Flights). Det finns två flygplatser i området. Den större av dem är Melbourne Tullamarine Airport och ligger ungefär 22 kilometer från staden. Flygbolaget Jetstar använder sig även av Melbourne Avalon Airport som ligger 55 kilometer bort. Det går dock flygbussar som möter alla avgångar, så det är inga problem att ta sig in till centrum oavsett var du landar. I Melbourne är Southern Cross Railway Station och Flinders Street Station två av de större stationerna för buss och tåg. Greyhound är det största bussbolaget som kör till och från Melbourne. Lokaltrafiken drivs av Public Transport Victoria (ptv.vic.gov.au). De har en bra reseplanerare online som du kan använda. För att resa behöver du ett så kallat Myki-kort som du fyller på med pengar. Stannar du i några dagar kan du investera i ett besökskort. Spårvagnar som kör längs City Circle Line är gratis (ptv.vic.gov.au/route/view/1112). Om möjligt, undvik helst att köra bil i Melbourne. Det är inte helt lätt att navigera sig fram i staden när det finns så många bussar och spårvagnar. Dessutom finns det speciella trafikregler. Du kan även resa med Melbourne Hop-on Hop-off bussar (wotif.com/things-to-do/shore-excursion-melbourne-hop-on-hop-off-bus-tour.a402770.activity-details). Ett annat alternativ är att se Melbourne från cykelsadeln (wotif.com/things-to-do/melbourne-city-bike-tour.a558339.activity-details).

Boende

Det finns massvis av alternativ för boende mitt i och runtomkring Melbourne. Ska du campa eller bo i husvagn får du dock nöja dig med att bo en bit ifrån staden. Melbourne BIG4 Caravan Park  (hotelscombined.com/Hotel/Melbourne_BIG4_Holiday_Park.htm) ligger en knapp mil utanför city. Det är en stor park där du kan slå upp ett tält eller hyra en liten stuga att bo i. Området är fräscht och utrustat med kök, pool och lekplats för barnen. Det finns en hel uppsjö av vandrarhem att välja mellan i de centrala delarna av staden. Ett av de bättre är United Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/United_Backpackers.htm) vid 250 Flinders Street. Mitt emot Flinders Street Station ligger det här vandrarhemmet som bara har ett par år på nacken men redan hunnit vinna priser. Rummen är enkla men det är städat och rent. Gratis wifi och låga priser. Vackraste vandrarhemmet i staden är nog Home at the Mansion (hotelscombined.com/Hotel/Home_at_The_Mansion.htm) längs 66-90 Victoria Parade. Husera i detta schabrak i tegel som närmast ser ut som ett slott. Läget är centralt bara någon minuts promenad från spårvagnen som kör gratis.

Högre upp på prisskalan finner du Adelphi Hotel (Hotels in Adelphi Hotel Melbourne) som ligger mitt i smeten vid 187 Flinders Lane. Detta boutiquehotell är en upplevelse för dess konstinstallationer och sin artistiska utformning. Litet, intimt och välkomnande. Champagnen och maten är inte så pjåkig den heller. Vill du bo mitt i Melbourne CBD med närhet till det mesta och en utsikt över stadskärnan kan du boka in dig på (hotelscombined.com/Hotel/Melbourne_SkyHigh_Apartments.htm).

En lördag i Melbourne City

08:00 – Först frukost

Du har en redig måltid framför dig hos Pillar of Salt (facebook.com/pillarofsaltcafe/) vid 541 Church Street i Richmond. Det här är en av Melbournes mysigaste platser att starta dagen på. Amerikanska pannkakor, avokadotoast, äggröra med chili. You name it. Menyn förändras lite då och då. Sitt inne eller parkera dig på deras bakgård.

11:00 – Upptäck staden

Det är dags att bege sig in mot stadskärnan. Hoppa på spårvagnen som kör längs City Circle. Sitt kvar medan den tar dig runt stan. Hoppa sedan av i närheten av Collins Street och gå och kolla i affärerna. Och varför inte ta dig till megamarknaden Queen Victoria Market i närheten av Flagstaff Gardens för att kolla efter fynd.

13:00 – Fika i Fitzroy

Bege dig mot åt nordost med siktet inställt på den färgglada förorten Fitzroy. När magen kurrar kan du svänga förbi fiket Stagger Lee’s (staggerlees.com.au) vid 276 Brunswick Street. En svalkande iskaffe eller en fluffig flat white piggar upp efter en lång promenad.

16:00 – Botanisera i Brunnswick

När du ändå befinner dig i Fitzroy ska du såklart passa på att se dig om längs Brunswick Street, hjärtat av hipstermeckat. Här finns fler skäggiga män och fixiecyklar än vad som kan anses rimligt. Konst och kultur möts i en härlig blandning. Och här får du din beskärda del av indiemusiker och secondhandkläder.

18:00 – Grönt är skönt

Tycker du inte om grönsaker? Oroa dig inte. The Vegie Bar, 380 Brunswick Street (vegiebar.com.au) är så långt ifrån trötta salladsblad som du kan komma. Restaurangen ligger mitt på Brunswick Street med en mysig inredning och en väl komponerad meny. Här finns ett fokus på vegansk och vegetarisk mat. De har också rawfood och goda drinkar. The Vegie Bar kan få vem som helst att tycka om grönsaker. Ett absolut måste att komma hit.

20:00 – Kvällsaktiviteter

Natten är ung och det finns oändligt med platser att bege sig till. Vill du ha det lite lugnt och avslappnat kanske Section 8 vid 27-29 Tattersalls Lane är någonting för dig (section8.com.au). Baren är byggd ur en fraktcontainer och lastpallar har förvandlats till soffor och bord. I närheten finns också en hel del gatukonst att kika på. Är det i stället lite mer drag du är ute efter så gå mot Paris Cat Jazz Club (pariscat.com.au) vid 6 Goldie Place. Det är en av stadens största jazzklubbar med livemusik 5 kvällar i veckan, och öppet till sent.

Karta

Google Maps