Centrala Canberra

Canberra är Australiens huvudstad och ligger ungefär 28 mil sydväst eller tre timmars bilresa från Sydney. Staden ligger i Australian Capital Territory, ACT, och har en befolkning på ungefär 380 000 invånare. Den är Australiens största inlandsstad och är centrum för landets politiska ledning med parlamentet och ambassader, så även den svenska ambassaden. Staden, som år 2013 firade 100 år, blev huvudstad som ett resultat av den rivalitet och konflikt som fanns mellan storstäderna Melbourne och Sydney. Båda städerna motsatte sig att den andra skulle bli nationens huvudstad. Det hela slutade med en kompromiss som innebar att Canberra byggdes mellan de två städerna och utlystes som landets huvudstad. Namnet fick staden från det inhemska språkets uttryck för mötesplats.

Canberra har ett rykte om sig att vara en tråkig stad och livlös stad. Men låt inte det hindra dig från att besöka huvudstaden. Canberra saknar de vräkiga skyskrapor som kännetecknar övriga storstäder och är lugnare. Det finns flera saker att göra i Canberra, framförallt om man är intresserad av lokalhistoria och konst. Staden har ett flertal spännande museer. Känslan av politisk makt är framträdande, och många av de personer som bor och arbetar i staden är på något sätt kopplade till det politiska styret. Man bör inte låta sig avskräckas av den attityd som finns gentemot Canberra bland australierna. Ett besök i staden kan medföra ökade kunskaper om Australiens historia och kultur och känslan av att befinna sig i nationens politiska hjärta. Canberra ligger vackert placerad intill Lake Burley Griffin och omgivet av fyra berg. Ett stort dragplåster är naturen. Inte långt från staden ligger Tidbinbilla Nature Reserve som är fullt av vilda djur och karga landskap. Och inte att förglömma, maten. Prova den svulstiga kaloribomben Freakshake som blev viral 2015 på Cafe Patissez. Canberra är även en populär studentstad.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Lake Burley Griffin är en konstgjord sjö i Canberra med ungefär fem kilometers omkrets. Det är en vacker sjö som erbjuder stora möjligheter att ta fina fotografier, antingen genom att ta en cykeltur runt sjön eller en sightseeingtur med båt, till exempel med M.V. Southern Cross Cruises (wotif.com/things-to-do/daily-sightseeing-cruise.a579507.activity-details).

Ett måste när man befinner sig i Canberra är att bestiga något av bergen Black Mountain eller Mount Ainslie eller köra till de två utsiktsplatserna på Red Hill. Från toppen av Mount Ainslie och Red Hill har man en fantastisk utsikt över Canberra och den lite annorlunda trekantsgeografin i stadsplaneringen, och det är ett självklart fototillfälle. På Red Hill finns även ett kafé för den kaffesugne. Uppe på Black Mountain kan man för en entréavgift ta sig upp i Telstra Tower (telstratower.com.au) som är 195 meter högt och där det också finns ett kafé. Nedanför Black Mountain ligger den mycket vackra botaniska trädgården Australian National Botanic Gardens (anbg.gov.au/gardens) med en omfattande samling av växter från olika delar av Australien.

Från Canberra kan man på ett par timmar även ta sig till bergen Snowy Mountains (snowymountains.com.au) om man vill åka skidor, snowboard eller utföra andra vinteraktiviteter. Under sommaren kan man fiska, vandra eller cykla i området.

Konst och kultur

Ett besök på the National Museum of Australia (nma.gov.au) kan vara mycket spännande för den som är intresserad av Australiens och den inhemska befolkningens historia. Museet är gratis och är ett socialt och historiskt museum med fokus på den inhemska befolkningens kultur med skildringar av de första européerna i Australien. Museet inriktar sig även på nationens interagerande med miljön. Efter ett besök på museet har man fått en större inblick i den aboriginska befolkningens historia, och ingen lär lämna museet oberörd.

Historia och parker

Runt om i Canberra finns en mängd minnesmärken för de soldater som stupat i krig. Minnesavenyn Anzac Parade kantas av olika krigsmonument och avslutas med the Australian War Memorial Museum (awm.gov.au). Museet är mycket välbesökt, och det är svårt att inte beröras när man läser namnen på de över 100 000 stupade australiska soldater som ristats in i murarna.

För den som är intresserad av politik och Australiens statsskick kan man besöka the Parliament House där det finns möjlighet att få gratis guidade turer (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-parliament-house-tours). Man kan även besöka the Old Parliament House, som numera utgörs av the National Portrait Gallery. Utanför the National Portrait Gallery ligger den fortfarande mycket kontroversiella the Aboriginal Tent Embassy. Den är inte ansedd som en officiell ambassad, utan uppfördes 1972 i protest mot att aboriginernas landrättigheter inte blivit tillgodosedda.

Sport, underhållning och evenemang

Den vetenskap- och teknikintresserade kan besöka Questacon (questacon.edu.au) där det finns en möjlighet att genomföra olika experiment i vetenskapen och teknikens anda. Museet riktar sig kanske mest till barn, men även den äldre generationen kan uppskatta ett besök på museet.

Är du sportintresserad pågår ofta något sportevenemang, som australisk fotboll på StarTrack Oval eller ishockey på Phillip Swimming and Ice Skating Centre. Du kan även följa med på en guidad tur på Australian Institute of Sport där flera av de australiska stjärnorna tränar (wotif.com/things-to-do/australian-institute-of-sport-tour.a256936.activity-details).

Om man befinner sig i Canberra under en svensk högtid, till exempel valborg eller midsommar, brukar Svenska Ambassaden i Canberra (swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/australien-canberra/) anordna någon form av evenemang för svenskar, svenskättlingar, andra nordbor eller personer som tycker om Sverige. Ambassaden finns även på Facebook och Twitter. De här evenemangen är en rolig möjlighet att träffa och umgås med andra svenskar i området.

Shopping och uteliv

I Canberras centrum finns alltifrån stora matbutiker till klädaffärer och ett köpcentrum. I kvarteren runt centrumet finns flera restauranger, barer och nattklubbar. Många av restaurangerna och barerna ligger nära varandra, vilket ger en stor valmöjlighet. Om det är fredag eller lördag kväll och man är flera personer som ska äta på en restaurang kan det dock vara bra att boka bord i förväg. För den som tycker om choklad är ett besök på kaféet och chokladtillverkaren Koko Black, (kokoblack.com) ett hett tips.

Vill man umgås med nya människor är den största baren i Canberra, Uni Pub, (unipub.com.au) en naturlig mötesplats. Vissa kvällar anordnas det olika evenemang på baren, och på helgerna blir den en nattklubb. Det finns ett flertal nattklubbar i Canberra för den som vill gå ut och dansa, som Academy, Mooseheads Pub and Nightclub och Meche. Nattklubbarna har olika inriktningar och evenemang, och det finns något för alla. Mer information om olika nattklubbar finns på hemsidan Outincanberra (outincanberra.com.au). Bra att veta är att svenskt körkort inte alltid accepteras som id-handling för att komma in på en nattklubb. Det krävs då att man har ett pass eller ett australiskt id-kort.

Studier och arbete

I Canberra finns två universitet, the Australian National University ANU och the University of Canberra samt flera högskolor. På universiteten erbjuds en mängd kurser och program inom många områden, och ANU rankas högt bland världens universitet. Det finns ett flertal campus utspridda i staden, vilket medför att Canberra kryllar av studenter. Studentlivet är mycket framträdande och mycket av det som händer i staden är på något sätt kopplat till universiteten. Som student finns det möjlighet att engagera sig i en mängd olika kommittéer eller studentorganisationer. Om man vill uppleva studentlivet på riktigt och umgås med studenter är Canberra därför en mycket bra studentstad.

För den som vill arbeta finns det möjlighet att söka jobb i någon av alla de butiker, restauranger eller kaféer som finns i Canberra.

Bra att veta

Turistinformation

För hjälp och information om vad man kan göra och se i Canberra kan man besöka Canberra and Region Visitors Centre på 330 Northbourne Ave, Dickson ACT. Där kan man få hjälp med alltifrån boende, tips på vad man kan göra i Canberra, var man kan äta och olika evenemang som pågår i staden. Fler tips kan du hitta via wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Canberra%2C+Australian+Capital+Territory).

Bra att veta är att den svenska ambassaden i Canberra är det enda stället i Australien där man kan skaffa ett nytt pass.

Varningar och förberedelser

Vädret i Canberra varierar mycket under året. Under sommaren kan det bli väldigt varmt och torrt medan det under vintern kan bli minusgrader om nätterna. Skillnaden mellan dagstemperaturen och nattemperaturen kan vara mycket stor. Ett tips är därför att ha med sig varma kläder. Så fort solen går ned har temperaturen en tendens att göra detsamma.

Man bör även undvika att gå ensam på kvällarna på mörka platser eftersom det inom vissa områden i Canberra finns en förhöjd risk att utsättas för brottslighet. Om man är ute sent och behöver ta sig hem själv är därför taxi att rekommendera.

Att ta sig hit och ta sig runt

Canberra har en egen flygplats och det är därför möjligt att ta sig dit med flyg (wotif.com/Flights). Ett enkelt och billigt sätt är dock att åka buss. Bussbolaget Murrays (murrays.com.au/default.aspx) trafikerar sträckorna Sydney till Canberra, South Coast till Canberra samt Wollongong till Canberra med flera olika stopp. Det är även möjligt att åka från och till Sydneys flygplats. Det är enkelt att boka biljetter online, men bolaget har ofta även ett försäljningsställe vid busstationen. Bussarna stannar vid Jolimont Centre, vilket är en busstation mitt i Canberra. Bussarna går ofta och det är ett smidigt sätt att ta sig till och från Canberra. Bussbolaget Greyhound (greyhound.com.au) kör också till Canberra från olika platser i Australien, dock inte lika ofta som Murrays. Biljetter till Greyhound kan bokas online, eller oftast vid ett försäljningsställe vid busstationen.

Värt att veta är att tillåtet bagage är begränsat vid resande med båda bussbolagen och har man mycket bagage eller flera väskor bör man därför kolla upp dessa begränsningar före resan. Risken finns annars att man inte tillåts att gå på bussen. Det går även att åka tåg till Canberra från bland annat Sydney och Melbourne, (nswtrainlink.info), (vline.com.au/home).

För att ta sig runt i Canberra kan det vara en fördel att ha tillgång till bil (wotif.com/Car-Hire), men annars kan man åka de lokala bussarna. Biljetter kan antingen köpas kontant på bussen eller förköpas. Mer information om de lokala bussarna finns hos Visit Canberra (visitcanberra.com.au/getting-around/buses).
Det enklaste och billigaste sättet att ta sig runt i Canberra är dock att cykla, vilket är ett mycket vanligt transportmedel i staden. Det är möjligt att hyra cykel på flera ställen, två exempel kan hittas på den här webbplatsen: (visitcanberra.com.au/getting-around/cycling). Ska man stanna en längre tid kan man köpa en begagnad cykel till ett hyfsat billigt pris hos exempelvis företaget the Green Shed (thegreenshed.net.au) eller i en vanlig cykelaffär. Det bör observeras att det är lag i Australien på att använda hjälm samt cykellampor när det är mörkt med risk för att annars behöva betala böter.

Boende

Det finns flera vandrarhem och olika former av hotell i alla prisklasser i Canberra (hotelscombined.com/Place/Canberra.htm). Flera av dem ligger mycket centralt på Northbourne Avenue, som är den största gatan och går rakt igenom Canberras centrum. Det är även möjligt att boka hotell eller vandrarhem lite utanför centrala Canberra och närmare de olika sevärdheterna. Det är en fördel att vara ute i god tid när man bokar. Eftersom den politiska styrningen av Australien möts i Canberra, kan det även vara bra att ha i åtanke att när parlamentet har möten är risken stor att mycket är fullbokat.

Bor man till exempel i en husbil finns flera campingplatser i närheten av Canberra. De flesta campingplatser kräver att man bokar plats i förväg.

Om man studerar på något av universiteten kan man söka boende på ett campus genom universitetet. Det finns flera olika campus inom Canberra, och att bo på ett campus är en bra idé om man vill uppleva studentlivet på riktigt. Beroende på vad universitetet har att erbjuda är det möjligt att söka boende i korridor eller delad lägenhet. Det finns även campus som erbjuder helpension. Kostnaden varierar beroende på campus och hur man väljer att bo.

En lördag i Canberra

08:30 – Morgon med utsikter

Efter frukosten är det dags att vandra upp till toppen på Mount Ainslie för att undersöka utsikten. På vägen upp kan man, om man har tur, stöta på en och annan känguru. Om man har otur kan man träffa på en brunorm, en av världens giftigaste ormar, varför man bör hålla koll var man sätter fötterna. Väl uppe på toppen blir det fotografering och njutning av den fantastiska vyn över hela Canberra en stund innan det är dags att bege sig ned igen.

10:30 – Historisk minnesstund

Nästa stopp blir the Australian War Memorial. Denna sevärdhet bjuder på en resa bakåt i tiden när man går längs the ANZAC Parade och tittar på de militära monumenten på båda sidor av gatan. Monumenten har plakat där det går att läsa om krigen och de olika händelserna de är uppförda till minne av. På ett av monumenten finns till och med Sverige med på ett hörn. Paraden avslutas med the Australian War Memorial Museum.

13:00 – Långlunch i mysiga kvarter

Lunch på någon av de mysiga restaurangerna i Canberra. Om man vill se mer av Canberra kan man ta sig ut till någon av förorterna för att äta lunch, till exempel den äldsta och populära förorten Manuka. Vill du lyxa till det med efterätt? Det är ju trots allt lördag. Besök Patissez vid 21 Bougainville Street i Manuka och beställ en FreakShake (visitcanberra.com.au/eat-and-drink/570484da36a4afec313c3f1c/patissez-manuka), troligtvis den mäktigaste och knäppaste milkshaken i ditt liv.

14:30 – Museumsbesök

Eftermiddagen tillbringas på the National Museum of Australia. På museet görs en djupdykning i den australiensiska historien med fokus på nationens framväxt och dess förhållande till miljön. Historier om människors öden berättas på ett gripande och levande sätt.

19:00 – Asiatiska smaker

Middag på någon av restaurangerna i Canberras centrum. Det finns flera restauranger att välja mellan efter tycke och smak. Exempelvis Akiba vid 40 Bunda Street (akiba.com.au) som serverar en kavalkad av asiatiska rätter. Eller billig vietnamesiskt käk från iPho (ipho.net.au/menu) vid 66 – 68 Bunda Street.

21:00 – Dagsavslut på bar

Det sista du gör för kvällen är att beställa in något gott att dricka på en av de många mysiga barer som finns i Canberras centrum. Om vädret tillåter väljs ett bord på en uteservering, där det under den kallare perioden finns värmeanordningar för att hålla gästerna varma. Kolla in vad som händer i stan på (outincanberra.com.au/section/nightlife).

Karta

Google Maps