Capricorn Coast

En del av Queenslands södra kust kallas Capricorn Coast. Vad som åsyftas är området kring Tropic of Capricorn, Stenbockens vändkrets, som går i höjd med Rockhampton. Staden utgör en osynlig gräns för tropikernas start. Norrut klättrar temperaturen uppåt och luften är tjock och fuktig. Denna region är en blandning av solkyssta surfare som spatserar längs sandstränder medan inlandet domineras av jordbrukande cowboys. Kusten är dock den största tillgången. Strax utanför ligger den södra etappen av det Stora Barriärrevet. Och strandkanten är milslång, vidsträckt och gyllene. Queensland marknadsför sig som the Sunshine State, vilket inte är någon överdrift. Med nästan 300 soldagar om året och en behaglig temperatur oavsett årstid. Du får garanterat en hög dos D-vitamin under ett besök.

Den södra delen av kusten är inte lika populär som den norra. De med begränsad tid i landet skippar ofta Capricorn Coast. Efter ett besök till Hervey Bay och Fraser Island bussas de upp mot Airlie och avslutar resan i Cairns. Men det finns många fina stopp även i söder. Inte minst öarna. Från ovan sett som små godisbitar som guppar i ett djupblått hav. De uppfyller drömmen om ett tropiskt paradis i guld och grönt omgett av kristallklara vatten. Snorklingen är i världsklass. Var steget före turisterna och upptäck revet i söder i stället för att trängas i norr. Både Lady Musgrave och Lady Elliot är perfekt för ett dykäventyr. Och från Heron Island kan du snorkla strax utanför strandkanten.

De tre största städerna längs Capricorn Coast är Rockhampton, Gladstone och Bundaberg. Den sistnämnda ligger intill floden Burnett River. Staden är byggd på socker och här tillverkas ett av de bäst säljande spritmärkena i landet, Bundaberg Rum. Besök någon lokal pub och det lär inte dröja länge förrän någon ropar ut en beställning på bundy and coke. Utanför staden, vid orten Mon Repos bor sköldpaddor som kravlar ner till vattenkanten och kan ses under en guidad tur kvällstid.

Rockhampton är inte den vackraste staden men har nära tillgång till ett fascinerande grottsystem och en fin nationalpark (wotif.com/discover/australia/queensland/rockhampton.d3022). Rockhampton är den australiska nötköttshuvudstaden. Vid den närliggande Mount Morgan utvanns både guld och koppar tills resurserna sinade under 1980-talet. Du kan besöka grottorna på egen hand eller genom en guidad tur (wotif.com/things-to-do/guided-cathedral-cave-tour-of-the-capricorn-caves.a423159.activity-details). Förutom storstäder finns också några lugnare alternativ. Agnes Water är en av Queenslands mest tillbakadragna kuststäder som är perfekt för nybörjare inom surfing. Än är det få som hittar hit så passa på och njut av det sällsynta lugnet längs östkusten.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Capricorn Coasts största tillgångar är havet och öarna. En resa hit utan att åka ut till någon av dem är inte gjord på rätt sätt. Southern Reef Islands är samlingsnamnet på de många öar som tillhör den södra etappen av det Stora Barriärrevet. Öarna är av skiftande storlek och de flesta är obebodda. Några av de större är Heron, Lady Musgrave och Lady Elliot Island. Dessa tre kan besökas, även om det inte är helt lätt och kräver lite planering. Din budget är det största hindret. En resa till öarna lämnar lätt stora hål i plånboken om du inte ser dig för.

Lady Musgrave Island är en paradislik korallö som omgärdas av ett grunt rev. Hit kan du åka från 1770 med Lady Musgrave Experience (wotif.com/things-to-do/bundaberg-full-day-snorkelling-tour-to-lady-musgrave-island.a478196.activity-details). Du kan campa på ön förutsatt att du skaffat tillstånd (npsr.qld.gov.au/parks/capricornia-cays/camping.html#lady_musgrave_island). All utrustning inklusive mat och vatten måste tas med. Det går ingen båt ut till Lady Elliot. Det enda transportmedlet är flygplan. Men det betyder också att du får en underbar utsikt på vägen dit. Lady Elliot är en korallö där revet är så pass nära att du kan vada ut till det från strandkanten. Ön i sig är glesvuxen med låga växter. Men skönheten väntar under ytan – dykningen är fantastisk. Du får inte campa utan ska du sova över måste du bo på Lady Elliot Resort (ladyelliot.com.au).

Det är båt eller flygplan från Gladstone som gäller om du vill till Heron Island (heronisland.com). Ön är endast tillgänglig för de som kan tänka sig att bo (eller snarare har råd att bo) på resorten. Det finns ingen mobiltäckning, utan livet här kretsar kring vattnet. Korallen hopar sig nära ön vilket gör den lätt att upptäcka. Yeppoon är en språngbräda till Keppel Islands. Bland de 18 öarna är Great Keppel Island är den största och lättast tillgängliga. Det tar bara en halvtimme att åka färja över och det finns gott om boendealternativ. Från budget till flådigt. Flera bolag kör ut till ön från Rosslyn Bay Harbour sju kilometer från Yeppoon, bland dem Keppel Konnections (keppelkonnections.com.au)

Se havssköldpaddor vid Mon Repos Turtle Centre (npsr.qld.gov.au/parks/mon-repos/about.html). Följ Mon Repos Road tills den tar slut, och sedan svänger du vänster när du når kusten. Havssköldpaddor lägger sina ägg vid stranden och några månader senare kläcks ungarna som påbörjar sin färd mot havet. Detta kan du ta del av vid Mon Repos. Stranden är en viktig plats för denna arts överlevnad. Mount Archer National Park (npsr.qld.gov.au/parks/mount-archer/about.html) ligger strax öster om Rockhampton och är en grön oas. Vandra längs leder och ta dig upp till toppen av Mount Archer.

Konst och kultur

Bundaberg Rum Distillery (bundabergrum.com.au/distillery) finner du vid Hills Street i Bundaberg. Är det en sak staden är känd för så är det rom. I Australien är en drink synonymt med bundy and coke. Så varför inte besöka destilleriet där den alkoholhaltiga drycken produceras? Följ med på en guidad tur där du vallas genom museet, destilleriet och kanske avslutar du med att blanda din egen dryck.

Uteliv

Det finns ett bra utbud av matställen inom städerna. Rockhamptons bästa kafé är Cafe Bliss, 64 Bolsover Street (facebook.com/rockhamptoncafebliss). Förutom gott kaffe serveras frukost, lunch och middag. Maten är prisvärd och det finns många rätter på menyn. Kvällstid kan du beställa tapas att dela på. Ett kafé av liknande kaliber är Oodies (oodies.com.au/menu) vid 103 Gavin Street i Bundaberg. De serverar frukost och lunch. Eggs benedict, fräscha sallader, hamburgare och milkshakes är några alternativ som står på den generösa menyn. Lite flådigare är Grunske’s by the River (grunskesbytheriver.com.au) vid 11E Petersons Street i Bundaberg. Skaldjur är specialiteten, såsom räkor, hummer och ostron. Restaurangen har en vacker utsikt över vattnet.

Bra att veta

Turistinformation

Sidan Capricorn Coast (capricorncoast.com.au) är hjälpsam att använda sig av vid planering. I Gladstone finns ett informationscenter vid 2/72 Bryan Jordan Drive. I Bundaberg finns ett vid 271 Bourbong Street och i Rockhampton vid Gladstone Road.

Varningar och förberedelser

Sommar är högsäsong för området, men det går bra att komma hit året om. Det subtropiska klimatet ger värme oavsett tid på året. Risken för regn är något större längs kusten. Men samtidigt är temperaturen behagligare då vinden blåser in. Det är som varmast och blötast under sommaren, mellan december och februari. Torrast är det under höst och vinter.

Transport

Saknar du fordon är Greyhound (greyhound.com.au) ett säkert kort, de stannar vid många städer längs kusten. Köp ett busskort om du planerar att åka flera gånger, på så vis sparar du pengar. Du kan exempelvis köpa ett kort som gäller mellan Brisbane och Cairns.

Det finns flygplatser i Townsville, Rockhampton, Gladstone, Hervey Bay och Mackay. Närmsta internationella flygplats ligger i Brisbane (wotif.com/Flights). Det går att hyra bil vid flygplatserna (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Gladstone

Gladstone Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Gladstone_Backpackers.htm) vid 12 Rollo Street är ett oväntat bra vandrarhem. Alla rum har fläkt. Köket är stort och fräscht med plats för flera som lagar mat samtidigt. Uteplatsen har flera sittplatser och en pool. Det är ett familjeägt mindre vandrarhem som ständigt rustas upp. Det finns en bar på området och ett biljardbord. Ägarna har stor kunskap om närområdet och hjälper gärna till om du har några frågor. Ligger nära hamnen. Är du villig att betala lite mer kan du bo hos Camelot Motel (hotelscombined.com/Hotel/MAS_Country_Camelot_Motel.htm) vid 19 Agnes Street. De har rena rum, swimmingpool och restaurang på området. Ett rum kostar från 99 dollar per natt och uppåt.

Rockhampton

Rockhampton YHA (hotelscombined.com/Hotel/Rockhampton_Backpackers.htm) vid 60 MacFarlane Street har boende för 22 dollar natten och uppåt. Bra budgetalternativ. Det finns rymligt kök, tvättmaskin, tv-rum, internet och du får hjälp med att boka turer eller resor.

Citywalk Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Citywalk_Motor_Inn.htm) vid 129 William Street är lite högre upp på prisskalan men fortfarande ett budgetboende. Här finns allt du behöver. Rummen är rymliga och välstädade. Det finns internet, tv och luftkonditionering. Frukost ingår i priset. Normalt kostar ett rum från 140 dollar, men håll utkik efter rabatterade priser på hemsidan.

Bundaberg

Bundaberg Spanish Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Bundaberg_Spanish_Motor_Inn.htm) vid 134 Woongarra Street är ett av de bästa boendealternativen i Bundaberg. På området finns en stor swimmingpool med saltvatten och i närheten finns grillplatser med utrustning. Rummen har bland annat tv, kylskåp, mikro och vattenkokare. Ett dubbelrum kostar från 115 dollar per natt. Det finns gott om parkeringsplatser på området. Coral Villa Motur Inn (hotelscombined.com/Hotel/Coral_Villa_Motor_Inn.htm) vid 56 Takalvan Street är ett annat bra alternativ. Både enkelrum och dubbelrum börjar från 115 dollar per natt. De har en mysig innergård med sittplatser under parasoll. Det finns en hel del växter vilket gör det lite lummigt.