Capital Country

Populära destinationer i New South Wales & Australian Capital Territory

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i New South Wales och Australian Capital Territory, som tillsammans utgör Capital Country. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp fem destinationerna i Capital Country följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i New South Wales respektive Australian Capital Territory (ACT).

  • Sydney; Städernas stad, staden som sägs ha allt. Sydney har en förförisk blandning av skinande skyskrapor och soldränkta sandstränder. Besök det ikoniska Operahuset, vandra runt kustområdet eller i botaniska trädgården och följ med upp på äventyr i Sydney Harbour Bridge. Unna dig en hel dag med shopping, besök på konst- och kulturmuseum, Taronga Zoo eller ta dig till stranden enkelt via färja till Manly eller buss till Bondi Beach för surfing och strandhäng (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/sydney.d178312).
  • Blue Mountains; En UNESCO världsarvslistad nationalpark med en mängd vandringsleder där du kan upptäcka regnskog, vattenfall och höga sandstensklippor, djupa raviner och tät vildmark. Blicka ut över de gigantiska sandstenspelarna Three Sisters eller åk till Jenolan Caves för äventyr i världens äldsta grottor. I Blue Mountains hittar du även världens brantaste järnväg (wotif.com/things-to-do/search?location=Blue%20Mountains).
  • Hunter Valley; Förstklassiga restauranger är aldrig långt från rustika vinkällare, och efter en lång dag bland de böljande vinrankorna kan du skämma bort dig med en avslappnande behandling på spa. Det finns en mängd arrangerade vinresor för den som vill ta sig ett glas eller två (wotif.com/things-to-do/search?location=Hunter+Valley).
  • The Legendary Pacific Coast Drive, New South Wales Nordkust; Den 630 km långa vägen mellan Byron och Newcastle slingrar sig mestadels nära kusten och bjuder på en kavalkad av vackra vyer, klippiga uddar och spännande stopp. Om du gillar vattenaktiviteter så som surfing, dykning och kajakpaddling är detta sträckan för dig. Börja med en ballongfärd över Byron Bay eller ett besök till Byron Bay Lighthouse för att sedan åka vidare till Coffs Harbours Big Banana där du drar fram kameran. I Port Macquarie besöker du världens enda koalasjukhus och i Port Stephens kan du bada med delfiner. Framme i Newcastle går du ANZAC Memorial Walk, en 450 meter lång promenadväg som byggts över kustklipporna till minnet av de som stred under världskrigen. Om du planerat ditt besök till Newcastle kan du njuta av årets stora surfingfestival.
  • Canberra, Australian Capital Territory (ACT); Landets huvudstad och politiska hubb rymmer en mängd konstgallerier och historiska museer. Det finns ett zoo och här ligger Canberra Space Center, National Dinosaur Museum och inte minst Australiens parlament. Delar av staden har behållit sin småstadscharm och Canberra är en stad som både omringas av och låter naturen vara en del av stadsplaneringen. Ofta anordnas folkfester och festivaler av olika slag i och runtomkring ACT. Huvudstaden är en bra utgångspunkt för en dagstur till närliggande nationalparker eller vingårdar (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-insider-tips).

Inledning

Australiens huvudstad Canberra som tillhör Australian Capital Territory (ACT), ligger omringad av delstaten New South Wales (NSW). Huvudstaden och populära besöksområden i NSW har getts samlingsnamnet Capital Country. Tillsammans täcker dessa två ett område så stort att du sannolikt hittar en destination som passar just dig.

Vill du besöka städernas stad, staden som sägs ha allt – då ska du åka till New South Wales och Sydney. Var ska man börja? Ja, förutom kultur, nöjen, uteliv, shopping, mat och sevärdheter som Operahuset och botaniska trädgården hittar du förstås populära stränder som Bondi Beach och Manly. Sandstränderna är platsen för den som vill bättra på solbrännan eller för de som gillar vattensporter av alla de slag, och samtidigt ha närhet till bekvämligheter och välbesökta center.

Föredrar du en stad av annat slag ska du besöka Australiens huvudstad Canberra i Australian Capital Territorie (ACT). Canberra har en småstadscharm och är rätta platsen för den som gillar historia, politik och konst. För den som gillar att ta en utflykt från stadslivet är det inte långt till vackra nationalparker, vandringsleder, historiska kvarlämningar, aboriginsk kultur, vingårdar och man kan bada i floden Murrumbidgee River. Planerar man sin vistelse kan man förstås ta del av någon av alla de folkfestivaler och events som anordnas i ACT.

För de som gillar naturupplevelser med vyer är Blue Mountains en världsarvslistad nationalpark ett par timmar väster om Sydney väl värd ett besök. Passar för den som bara vill njuta av god mat och utsikt till de som vill vandra, simma eller testa på bergsklättring bland raviner och forsande vattenfall. Även historikern kan hitta godbitar här i form av världens brantaste järnväg eller fördjupa sig i kolonialtidens historia samt aboriginsk kultur. Och det finns en mängd gallerier att besöka. Golfentusiasten kan välja och vraka bland banor med en storslagen utsikt i bergen.

Fortsätter du väster inåt landet kommer du till Country & Outback New South Wales. När du lämnat Sydneys urbana områden möter du först karg och knölig vildmark, bergsskedjan Great Dividing Range och sedan blodröd finkornig ökensand och skyhöga temperaturer. Bland Great Diving Ranges böljande kullar hittar du kolonialbyggnader på lummiga platser, vingårdar och fruktträdgårdar. Staden Orange är en plats för de som vill ge gommen en smakupplevelse värd att minnas. För vin – och mat intresserade passar även Hunter Valley norr om Sydney bra, speciellt om du bokar in det samtidigt som man håller i någon av de årliga mat- och vinfestivalerna.

I öknen och The outback kan den nyfikna och äventyrliga upptäcka gamla gruvstäder eller besöka en knasig opalstad, se spökstäder, njuta av oaser med grönskande marker i nationalparker, se aboriginska klippmålningar eller ta dig till närmsta flod, livskällan för områdets jordbruk och grönska.
Föredrar man kustens vita sand och svalkande brisar mot öknens brännande hetta finns det långa vackra kustremsor att utforska i Capital Country. Vill man uppleva New South Wales norra kust med australiska skulpturikoner och en tropisk natur ska du testa på att antingen bila eller ta bussen längs The Legendary Pacific Coast Drive. Norrut väntar lockande stränder och livliga städer. Ett paradis för backpackers eller för de som älskar havet. Vill man ta sig till lite lugnare platser kan man stanna på vägen vid mindre städer som Port Maquarie där trängseln är mindre, något som kan passa familjer bättre. Här kan man även ansöka om att hjälpa till i världens enda sjukhus för koalor. Det finns vingårdar eller nationalparker att besöka inåt landet. Gillar du flower power eller udda och färgstarka personligheter ska du stanna till vid kuststaden Byron Bay.

Åker du istället kuststräckan söder om Sydney, via Grand Pacific Drive och vidare från Wollongong till Eden, så slipper du folkmassorna. Följ slingerkrokiga vägar som följer kusten och stanna upp och njut av soldränkta semesterorter med pudervita stränder omgivna av natursköna nationalparker och skogar. Snorkla, fiska, vandra eller speja efter valar. En magisk resa utan att känna av den klassiska turist-trängseln.

För de som tröttnat på allt som har med bad och extrem hetta att göra, så kan de bege sig till de australiska alperna i sydöstra New South Wales och Snowy Mountains toppar. Vintertid kan du åka skidor, och under sommaren kan du utnyttja vackra vandringsleder vilket ger ett perfekt tillfälle att dra fram kameran.

Destinationer i New South Wales & Australian Capital Territory

Ta dig till och runt Capital Country

Du kan ta dig till de större städerna via flyg, tåg och buss utan problem. I storstaden Sydney kan du enkelt ta dig runt kollektivt via spårvagn, tåg, buss eller färja, både genom enkelresor eller rabatterade turistkort. Om du väljer bilen är det ett bra alternativ som ger större flexibilitet om du ska bege dig utanför städerna. Tänk på att du måste betala vägtull på vissa motorvägar och att det är dyrt (och ibland svårt) att hitta parkeringsplats inne i storstaden Sydney. Där passar det helt enkelt bättre att använda sig av kollektivtrafiken. För väl inne i staden är det snabba byten, flera enkelriktade gator och inte alltid lätt att känna sig bekväm för den som är ovan att köra på vänster sida. Är du van att köra i storstäder och vill slippa köra runt och leta parkeringsplats i Sydney kan du i förhand boka plats på någon av de större parkeringshusen mot en avgift. Parkeringskostnaden är beoende av dag, tid och plats. Ett annat alternativ för de som vill till Sydney för en hel dag är att parkera bilen vid en av förorternas tågstationer och ta tåget eller annat kollektivt färdmedel sista biten in.

Är du i den australiensiska huvudstaden Canberra går det bra att använda sig av bussen, men vanligt är att man cyklar för att ta sig runt. Cykel går bra att hyra på plats. Det är dock en fördel att ha tillgång till egen bil. Vill man lämna staden för att se sig omkring i resten av ACT är det helt klart enklast att ta sig runt via egen bil.

Över lag är kollektivtrafiken bra och trafikeras ofta längs med kusten i Capital Country och till större städer, men inåt landet och till regionala platser är avgångarna färre. Dock så kan det rekommenderas för de som vill ha maximal flexibilitet för att kunna se nationalparker och uppleva sevärdheter att ha egen transport även längs med kuststräckan, men framförallt om du ska inåt landet. Tar du dig genom öknen i The Outback är avstånden skrattretande långa. Dricksvatten, en dunk bensin och gott om tid är A och O. Ska du besöka nationalparken i Snowy Mountains måste tvåhjulsdrivna fordon utrustas med snökedjor.

Det finns självklart en mängd kortare guidade turer, dagsturer och bussturer att ta del av för de som vill slappna av och låta någon annan ta dig runt i Capital Country.

Du kan läsa mer om kollektivtrafik och tips angående att hyra bil under Hyra eller köpa bil. Under respektive destination hittar du även förslag på transportmedel.

Tänk på

Om du bestämmer dig för att bada gäller det att noga följa livräddarnas råd. Strömmarna i havet är inte att leka med; inte ens för den erfarna simmaren – håll dig inom utsatta flaggor på stranden där livräddarna kan se dig. Det är förbjudet att inta alkohol på flera av stränderna, se noga efter vad som gäller för att slippa onödig böter.
Ge dig inte ut i öknen ensam.
Viktigast för dig som resenär är att fundera på vad du vill och kan göra, vilken årstid och vilket transportmedel som passar just dig bäst.