Canberra & ACT

Australian Capital Territory, ACT, är ett område som ligger 150 kilometer sydväst om Sydney inåt landet. ACT ligger inklämt i New South Wales. Området bildades år 1908 för att ge plats åt Australiens huvudstad Canberra, som också är regionens huvudstad. Canberra var inte mer en några blygsamma skjul när staden omsorgsfullt ritades och planerades. I öst omges ACT av Australiens största bergskedja, the Great Dividing Range, och i väst finns Australiens högsta bergskedja, the Australian Alps, känt för sina populära skidorter som blommar upp under vintern.

Med sina 2 400 kvadratkilometer är Australian Capital Territory litet med australiska mått mätt, inte mer än en liten fläck på kartan, men det har ett rikt innehåll. Det som framför allt utmärker territoriet är de vidsträckta områdena av vacker natur och de många historiska kvarlämningarna. Över hälften av områdets yta ligger inom Namadgi National Park, och människor har levt i olika delar av ACT i mer än 20 000 år. För den som gillar att vandra och campa finns en mängd markerade vandringsleder och campingplatser, och på vissa ställen har man möjlighet att bada i floden Murrumbidgee River. Den vinintresserade kan göra en utflykt till någon av vingårdarna som ligger utspridda i området för att provsmaka de lokala viner som produceras där.

Huvudstaden Canberra är en stad för den med ett intresse för historia, politik och konst. Det är en politisk hubb som behållit delar av sin småstadscharm men trots det rymmer en mängd konstgallerier, historiska museer och inte minst Australiens parlament. Canberra har även flera mindre förorter och distrikt som är mycket vackra och spännande att besöka. För den som vill möta nya människor och uppleva folkfester av olika slag kan detta göras på någon av de många festivaler och event som ofta anordnas runtomkring i ACT.

Australian Capital Territory har något att erbjuda alla men blir ofta förbisedd. En härlig vandring ledd av en aboriginsk guide i ett naturreservat kan följas av en vistelse på ett inspirerande konstmuseum i huvudstaden. Eller varför inte passa på att besöka en lokal vingård eller två. Detta kan varvas med livemusik och dans på någon av de många festivaler som anordnas under året. ACT bjuder på en härlig mångfald som gör det till ett spännande område att utforska.

Överblick

Upplevelser

ACT är en plats för den som älskar natur och historia. The Namadgi National Park (environment.act.gov.au/parks-conservation/parks-and-reserves/find-a-park/namadgi-national-park/namadgi-national-park) i norra änden av the Australian Alps är perfekt om man vill uppleva den speciella naturen. I nationalparken finns även 390 kända aboriginska levnadsplatser som är mycket spännande att besöka för den historieintresserade. Här kan man vandra längs markerade leder för att komma naturen och historien riktigt nära, och inom vissa områden är det möjligt att campa. Det erbjuds dessutom flera aktiviteter inom nationalparken, som hästridning, guidade turer och mountainbiking (theaustralianalps.wordpress.com/the-alps-partnership/the-parks/namadgi-national-park).

Ungefär 45 minuters bilkörning från Canberra ligger the Tidbinbilla Nature Reserve (tidbinbilla.act.gov.au). Reservatet har en fantastisk natur och ett rikt djurliv som kan upplevas på mycket nära håll. Här kan man möta djur som koala, känguru, emu, echidna, näbbdjur och vattenfåglar. För att få ut mer av vistelsen kan man gå en guidad tur och lära sig mer om ett specifikt tema. Man kan till exempel följa med när pelikanerna matas eller leta efter koalor i skogen bland eukalyptusträden. Det finns även guidade turer med övernattning som ger möjlighet att upptäcka ännu mer av reservatets hemligheter. Information om vilka guidade turer som finns tillgängliga vid en specifik tidpunkt finns på reservatets hemsida (tidbinbilla.act.gov.au/experience/tours). Om man är intresserad av natur och historia är en guidad tur en fantastisk upplevelse.

För den som tycker om att ta del av folkfester och festivaler har ACT mycket att erbjuda. Vistas man i området i augusti kan man besöka Canberras årliga firande av vintern, the Fireside Festival (visitcanberra.com.au/events/56b23aedb042386245d428df/skyfire-at-enlighten-festival). Under festivalen kan man tillsammans med gamla och nya vänner njuta av god mat, musik och en mängd andra aktiviteter. Om man i stället känner för att fira att värmen återvänder under våren kan man besöka festivalen the Floriade (floriadeaustralia.com) i Commonwealth Park i Canberra. Festivalen utgör Australiens största hyllning till våren, och den pågår under en månad från mitten av september till mitten av oktober. Inträdet till festivalen är gratis, och varje år har den ett nytt tema. Under festivalen kan man förutom att ta del av alla de fantastiska blommor som planterats i parken även till exempel lyssna på livemusik, uppträdanden från komiker eller dansa till olika DJ:s.

Även utanför de centrala delarna av Canberra anordnas vid olika tidpunkter festivaler. Om man tycker om tryffel anordnas till exempel en tryffelfestival i Canberra för att hylla den lokala läckerbiten (trufflefestival.com.au). För den filmintresserade kan ett besök på den årliga Canberra International Film Festival (ciff.com.au) vara mycket spännande. Inte nog med att man har möjlighet att se filmer och dokumentärer från hela världen, dessutom anordnas även paneldebatter och frågestunder med regissörer, skådespelare och producenter. För den som vill umgås och träffa nya människor i härliga och festfyllda miljöer är ett besök på någon, eller varför inte flera, av festivalerna ett tips. Förutom den stora mängden av festivaler som anordnas pågår även olika sportevenemang, musikevenemang, historiska evenemang och andra event för att passa alla intressen. För att få reda på vad som pågår i området vid en speciell tidpunkt kan man besöka regeringens hemsida och kalender (events.act.gov.au/events-calendar).

Aktiviteter

ACT är ett utmärkt område för den som tycker om att besöka museer i olika former. Den rymdintresserade kan helt gratis besöka the Canberra Space Center som ligger på the Deep Space Communication Complex i Tidbinbilla (cdscc.nasa.gov) ungefär 35 kilometer sydväst om Canberra. Här kan man lära sig mer om bland annat vilken roll Australien spelar i utforskandet av rymden och astronauternas arbete. Om man blir kaffesugen under besöket kan the Moon Rock Café vara lösningen. The Tidbinbilla Nature Reserve ligger bara några kilometer ifrån rymdcentret, och dessa kan därför med fördel utforskas under samma dag.

Om man inte fått nog av alla vilda djur i Australien eller känner sig mer trygg att hälsa på dem i en inhägnad kan man besöka the National Zoo & Aquarium i Canberra. Där kan man upptäcka djur som haj, giraff, tigrar och röda pandor eller gå en guidad tur och till exempel möta geparder (wotif.com/things-to-do/national-zoo-aquarium-family-tour.a256998.activity-details). För den modige kan ett besök i Gold Creek i Nicholls i norra Canberra på the National Dinosaur Museum (nationaldinosaurmuseum.com.au) och the Australian Reptile Centre (reptilesinc.com.au/areashow.toy?animalnid=108978) vara en mycket fascinerande upplevelse.

Sevärdheter

Runtomkring Canberra finns the Canberra Wine District med omkring 140 vingårdar. Ett flertal olika viner produceras i området, som Chardonnay, Pinot Noir och Shiraz. Ett besök på någon av de vackra vingårdarna för att delta i en vinprovning är en upplevelse för alla sinnen. Antingen kan man besöka vingårdarna själv eller följa med på en av de många turerna (canberrawines.com.au) som anordnas. För att få mer information om till exempel turer och öppettider kan man antingen kontakta en turistinformation eller vingården direkt. Bra att veta är att vissa av vingårdarna kräver att tid för besök bokas i förväg, och detta bör därför kollas upp innan man besöker vingården.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Beroende på vilken tid på året man besöker området finns det risk för skogsbränder. I vissa fall är skogsbränderna planerade i förväg och det kan vara bra att innan resan kolla upp om någon sådan är planerad, till exempel på regeringens informationsportal om ACT (act.gov.au). Det finns annars risk för att vissa delar av området är avstängt. Det är viktigt att alltid hålla sig uppdaterad om den information som finns tillgänglig gällande skogsbränder.

Vädret kan vara mycket skiftande under året. Under sommaren kan det bli väldigt varmt medan det under vintern kan bli kallt, framförallt under nätterna. Det är därför nödvändigt att planera klädval efter årstid, och en varm tröja är alltid bra att ha med sig.

Det finns flera platser att campa på inom området. Det är ofta nödvändigt att boka campingplatser i förväg (bookings.act.gov.au/#ACT20Online20System). Om man i stället vill bo på hotell eller vandrarhem finns det flera möjligheter till det både i Canberras centrum (hotelscombined.com/Place/Canberra_City.htm) och i omgivande områden (hotelscombined.com/Place/Canberra.htm). Du hittar vandrarhemmet Canberra City YHA mitt i Canberra centrum för runt $40 per natt (hotelscombined.com/Hotel/Canberra_City_YHA.htm). Vill man bo vid Bruce Ridge nature reserve med tillgång till pool, spa eller tennisbana finns Alivo Tourist Park Canberra från $150 natten (hotelscombined.com/Hotel/Alivio_Tourist_Park_Canberra.htm).

Transport

Till Canberra går det att flyga (wotif.com/Flights), åka buss eller tåg. Inom ACT är det enklaste, och ibland det enda, sättet att resa med egen bil om man inte åker med någon anordnad tur (wotif.com/Car-Hire). För att få reda på om det finns några turer till eller inom en viss destination kan man kontakta turistinformationen (visitcanberra.com.au) eller söka online via wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-insider-tips) som även har tips på bra familjeaktiviteter i Canberra (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/things-to-do-in-canberra-with-kids).

Utforska

Ett måste för den djur- och naturintresserade som reser inom ACT är att besöka the Tidbinbilla Nature Reserve och the Namadgi National Park för att njuta av den fantastiska naturen. Där kan man till exempel gå en guidad tur för att lära sig mer om ett specifikt tema eller vandra och cykla för att maximera upplevelsen. Har man campingutrustning med sig kan man sova på någon av campingarna. Annars kan man bo på något av de hotell eller vandrarhem som finns inom området.

Ett besök på någon av de vingårdar som finns i territoriet är också ett tips. Inte nog med att vingårdarna i sig är oerhört vackra, det brukar även vara möjligt att provsmaka de viner som produceras på gården. Det är en mycket spännande upplevelse för alla sinnen. När man befinner sig i ACT är ett stopp i centrala Canberra under en eller två dagar att rekommendera för att uppleva vad Australiens huvudstad har att erbjuda. I staden kan man besöka till exempel museer (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-museums), gallerier eller parlamentet (wotif.com/discover/australia/australian-capital-territory/canberra.d6049663/canberra-parliament-house-tours). Ett stopp i någon av de mindre förorterna och distrikten i Canberra är också ett tips. Vill man träffa nya människor och vara en del av en folkfest kan man besöka någon av alla festivaler och evenemang som pågår runtomkring i området. Vare sig man älskar tryffel, brinner för australisk fotboll eller livemusik kan det finnas ett evenemang som passar.

ACT har mycket att erbjuda beroende på intresse och vad man vill ha ut av resan. Vill du veta vad som pågår i området, till exempel events och festivaler och liknande, kan du besöka regeringens eventkalender (events.act.gov.au/events-calendar). När du planerar din resa bör du tänka på att en del saker behöver bokas i förväg, som till exempel campingplatser. ACT erbjuder stor mångfald av platser att upptäcka och aktiviteter att genomföra.