Cairns & Great Barrier Reef (Stora Barriärrevet)

Den soldränkta delstaten Queensland har välsignats med ett av jordens mest majestätiska underverk, det Stora Barriärrevet som är världens största korallrev. Det är få som inte hört talas om det gigantiska och världsarvslistade revet som sträcker sig över 2 300 kilometer längs Australiens östkust. Det är en massiv undervattensbuffé som bjuder på fantastiska dykmöjligheter. Utefter kusten ligger små städer som livnär sig på den blomstrande marina turismen. Särskilt populära är Airlie Beach och Cairns som bägge utgör bra baser för vattenaktiviteter. Med sina kristallklara varma vatten och sin närhet till revet är det lätt att förstå varför långväga turister mer än gärna planerar in en resa hit.

Det finns gott om alternativ för att upptäcka revet. Snorkling och dykning går utmärkt att kombinera med en längre båttur som tar dig ut till de bästa platserna. Det Stora Barriärrevet är en uråldrig färggrann skapelse som sakta vuxit fram över många tusentals år. Korall har bildat en naturlig mur i havet som består av levande organismer såsom havsanemoner, svampar och sjöstjärnor. Barriärrevet är otroligt artrikt och klassas som en av världens bästa platser att dyka på. Över 1 600 fiskarter lever i dessa vatten. Det finns gott om researrangörer som gärna visar dig runt i området. Men den ökande turismen sliter hårt på revet och har inneburit stora skador på korallen. Den har slitits och dött på många håll vilket medfört att man beslutat att skydda vissa områden.

Cairns ligger högt upp i tropikerna i norra Queensland på den östra sidan av Cape York-halvön. Staden grundades under 1870-talet och var länge en enklare hamn för export av handelsvaror. Tack vare sitt läge med en internationell flygplats har staden nu utvecklats till en turistort. Sockerindustrin är fortfarande en betydande inkomstkälla. Nyanlända blir ofta förvånade när de upptäcker att Cairns inte är vare sig kaxigt eller stort. Invånarantalet är ännu blygsamt och några kvarter från det vräkiga kasinot ligger regnskogen tät. I staden finns en eklektisk mix av infödda krokodiljägare och bleka nykomlingar i solhatt. Småberusade backpackers så väl som lokala konstnärer strosar omkring i den fuktiga hettan längs huvudstråket där flottig snabbmat serveras. Staden är byggd på sumpmark och saknar en egen sandstrand. I stället har man byggt upp en lagun som är populär under soliga dagar.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Cairns är synonymt med det Stora Barriärrevet. Därför finns här en grupp företag som specialiserat sig på resor ut till revet. Läs på och ställ frågor innan du bestämmer dig för vilket företag du väljer. Priserna varierar och ibland ingår inte allt du tänkt dig. Har du inget eget dykcertifikat kan du lära dig dyka under en flerdagarskurs. En av de bättre företagen i området är ProDive Cairns (prodive-cairns.com.au). Det finns också bra alternativ för den som hellre vill snorkla. Vill du sedan testa dina nya färdigheter kan du boka in en båttur med Calypso Reef som tar tar dig till flera populära platser längs med revet (wotif.com/things-to-do/great-barrier-reef-snorkel-dive-cruise-3-reef-sites.a448211.activity-details). Föredrar du en aboriginsk upplevelse längs revet kan du följa med Reef Magic Cruises på Dreamtime Dive & Snorkel (wotif.com/things-to-do/dreamtime-dive-snorkel-cairns-indigenous-reef-experience.a564893.activity-details).

En trekvarts resa med båt från Cairns ligger Green Island (green-island.com.au), den mest lättillgängliga av öarna i det Stora Barriärrevet. Ön är liten, smaragdgrön och omringad av turkost hav. Green Island utgör ett perfekt utflyktsmål för en dag. Här finns vykortsvackra omgivningar med vajande palmer, frodig skog och ljusa sandstränder. Och såklart snorkelvänligt vatten. Det går flera båtturer dagligen där du kan hyra snorkelset, bland annat med BigCat Cruises (greenisland.com.au). Ön Fitzroy Island (fitzroyisland.com) är ett annat alternativ. Ön är en mindre nationalpark några mil sydöst om Cairns. Snabbåten Fast Cat (fitzroyisland.com/getting-here) tar dig över till ön på 45 minuter. Väl på plats är det sol, bad, snorkling och dykning som gäller. Det finns också bra vandringsleder genom regnskogen att prova på.

Atherton Tablelands (athertontablelands.com.au) är namnet på bergskedjan som breder ut sig bakom Cairns. Du ser bergen höljas i dimma medan de tycks vaka över staden. Lummig regnskog, massvis av vattenfall och ett överflöd av vilda djur är alla saker som gömmer sig bland bergen. En av de mer välbesökta orterna i området är Kuranda (kuranda.org) som är en liten stad där lokala hantverkare och konstnärer trivs. Det trevligaste sättet att ta sig dit är med ånglok som går från Cairns tågstation. Järnvägen byggdes under sent 1800-tal och resan går förbi vackra vattenfall och över djupa raviner. En timme och 45 minuter senare är du framme. Om du vill se världens äldsta tropiska regnskog från ovan kan du ta en linbana ner från Kuranda (wotif.com/things-to-do/kuranda-scenic-railway-skyrail-tour.a190107.activity-details). Där har du möjlighet att se de storslagna vattenfallen Barron Falls och få lära dig om uråldriga plantor och djur som existerade långt före dinosaurierna. Vill du få större insikt om livet i djungeln kan du boka in dig på en dagstur till Tjapukai Aboriginal Cultural Park (wotif.com/things-to-do/kuranda-village-tjapukai-aboriginal-park-day-tour.a190097.activity-details).

Vill du komma långt bort från saltvatten och sandstrand kan du vandra upp till Glacier Rock Lookout (Bunda Bulurru) (parks.des.qld.gov.au/parks/barron-gorge/long-walks.html). Gå genom regnskogen i Barron Gorge National Park (npsr.qld.gov.au/parks/barron-gorge), knappt tre mil norr om Cairns för att belönas med en panoramavy över staden. Räkna med en vandring på uppemot tre timmar fram och tillbaka beroende på dagsformen. Annars kanske ett besök på någon av Cairns djurparker kan vara något (wotif.com/things-to-do/4-park-pass-cairns-zoom-wildlife-dome-rainforestation-nature-park-more.a473603.activity-details). Om du bara är i Cairns på ett kort besök finns det guidade turer som tar dig till stadens mest uppskattade lokaler under en halvdags tur (wotif.com/things-to-do/cairns-highlights-tour.a184623.activity-details).

Shopping

Mitt i staden mellan Grafton Street och Sheridan Street ligger Rusty’s Markets (rustysmarkets.com.au). Varje fredag, lördag och söndag har marknaden öppet från fem på morgonen till sen eftermiddag. Här finns lokalproducerad frukt och grönt i mängder till bra priser. Längs The Esplanade ligger Cairns Night Markets (nightmarkets.com.au/for-tourists) som har öppet varje kväll mellan fem och elva. Kom hit för fräsch snabbmat, små souvenirer och billig massage. Eller så kan du lyxa till det med att gå på Peppers Beach Club & Spa i Palm Cove (wotif.com/things-to-do/spa-facial-experience-at-peppers-beach-club-spa.a254934.activity-details).

Uteliv

Det finns många små restauranger och kaféer att välja mellan i Cairns. Vid 9 The Esplanade hittar du Gelocchio som serverar gudomlig italiensk gelato, vanlig glass och frusen yoghurt. Låt inte kaféets storlek eller dess intetsägande inredning lura dig, här finns massvis med olika smaker och Cairns tveklöst bästa glass. Den franska restaurangen C’est Bon (cestbon-cairns.com.au) ligger centralt vid 20 Lake Street. De är stolta över att enbart hyra in kockar från Frankrike. Kom hit för att äta en godare lunch eller middag. Prova deras trerättersmeny och beställ in ett glas bubbel. C’est Bon ligger i den övre prisklassen men maten och upplevelsen är värd det.

Bra att veta

Turistinformation

I Cairns finns många informationscenter. Var på din vakt då de flesta mer eller mindre är resebyråer som bara visar upp information som de får betalt för. För aktiviteter, biljetter och boenden i Cairns & Great Barrier Reef kan du även ta en titt på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Great%20Barrier%20Reef,%20Cairns).

Varningar och förberedelser

Då Cairns ligger i norra tropikerna finns två distinkta säsonger, regnperrioden och torrperioden. Regnperioden börjar i december och fortsätter till och med mars. Då är det hett och fuktigt oavsett tid på dygnet. Under denna period är det risk för åskstormar och cykloner. Torrperioden infaller normalt mellan april och september och då sjunker temperaturen. Mellan oktober och november är det högsäsong för dykning. Håll dig uppdaterad om väderleken genom Bureau of Meteorology (bom.gov.au/qld/cairns). En annan sak att hålla koll på är den dödliga kubmaneten Box Jellyfish, som även kallas Stinger. Under regnperioden förekommer de längs Queenslands norra kust. Följ alltid instruktioner från guider och bada inte utan en helkroppstäckande baddräkt vid säsong. Men tänk på att den inte skyddar helt.

Transport

Cairns International Airport ligger ca en mil norr om staden (wotif.com/Flights). Från flygplatsen kan du välja mellan att ta en taxi eller en Shuttle Bus. Greyhounds bussar kör upp och ner längs Australiens östkust. Bussarna stannar till vid Reef Fleet Terminal i centrala stan. Du kan förstås hyra bil som går att hämta upp vid flygplatsen om du föredrar det (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Det finns förvånande många boendealternativ i Cairns. Här är det inte svårt att hitta någonstans att vila kroppen oavsett budget. Priserna stiger markant under högsäsong, men kommer du under lågsäsong kan du göra riktiga fynd. NRMA Cairns Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/NRMA_Cairns_Holiday_Park.htm) erbjuder skuggiga campingplatser såväl som stugor för mindre sällskap. Parken ligger tre kilometer från centrala Cairns. En busshållplats ligger en kort promenad från området där bussar tar dig in till stan. Vandrarhemmen är bland de billigaste i Australien och drar till sig en stor skara backpackers varje år. Familjeägda Dreamtime Travellers Rest (hotelscombined.com/Hotel/Dreamtime_Travellers_Rest.htm) är ett lugnt vandrarhem som ligger någon minuts promenad från Cairns shoppingcenter. Litet och mysigt med en egen pool, biljardbord och hjälpsam personal. Gilligan’s Backpackers Hotel & Resort (hotelscombined.com/Hotel/Gilligans_Backpackers_Hotel_Resort.htm) är poppis bland kringresande unga backpackers. Stort, högljutt och fullt med europeiska tjugoåringar. Något för den som inte räds sömnlösa nätter och som tycker om att dela rum med ett tiotal andra. De har nämligen Cairns livligaste uteställe.

Högre upp på prisskalan finns många olika hotell och lägenheter att välja mellan. Jack & Newell Cairns Holiday Apartment Accommodation (hotelscombined.com/Hotel/Jack_Newell_Cairns_Holiday_Apartments.htm) har lyxigare lägenheter med upp till tre rum. Med breda pooler, ljusa rum och fullt utrustade kök är det ett bra hotell i hjärtat av Cairns med fantastisk vy över vattnen vid Trinity Inlet. Det finns dessutom gratis wifi och utomhusgrillar. Personalen hjälper gärna till att boka in aktiviteter. För familjer är Coconut Holiday Resort (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Ingenia_Holidays_Cairns_Coconut_Resort.htm) ett annat lockande alternativ. I ett lummigt område med regnskogen runtomkring, endast några minuters bilfärd söder om Cairns. Det finns olika boendeformer att välja mellan. Här kan även större familjer få plats i de rymliga stugorna. Rent och fräscht. I området finns en lekpark för barnen med en liten vattenpark. Här finns många olika faciliteter såsom tennisbana, större pool, kiosk och gym.

En lördag i Cairns och det Stora Barriärrevet

08:00 – Graffittifrukost

Börja dagen med en frukost i Cairns centrala delar, besök Caffiend Café (caffiend.com.au) vid 72 Grafton Street. Här serveras finkaffet i en undangömd gränd dekorerad med svirvlande grafittikonst. Prova en skummad latte tillsammans med en matig omelett, müsli eller toast. De har även glutenfria alternativ. Promenera sedan mot piren för att stiga ombord på en motorbåt som tar dig till ljuvliga Green Island.

11:00 – Sol, strand, och snorkling

Efter en resa på trekvart är det dags att gå i land på den gröna ön som är omgivet av revet. Hyr snorkelutrustning vid informationscentret om du inte har egen med dig. Smörj in dig i ett lager solkräm och välja första bästa lediga strandremsa. Simma ut och upptäck livet som sprudlar under ytan. Vattnet är grunt och revet är inte långt bort. Känner du för att röra på benen kan du vandra längs strandpromenaden som byggts upp runt ön och gå genom regnskogen.

16:00 – Glassfest och stadspuls

Efter en lång dag under vattenytan är det dags att återvända till civilisationen i Cairns. Från piren beger du dig direkt in till stan för att äta Australiens kanske allra krämigaste italienska glass vid Gelocchio vid The Esplanade. Strosa sedan omkring bland butiker och kolla in andra flanörer som kallar staden vid regnskogen för sitt hem.

18:00 – Franska smaker

Dagens huvudmål intas på den franska prisbelönta restaurangen C’est Bon (cestbon-cairns.com.au) vid 20 Lake Street. Har du gott om plats i magen bör du beställa deras trerättersmiddag. Välj mellan flera olika alternativ. Menyn skiftar varje vecka. Dessutom har de en imponerande vinlista med viner från Australien, Nya Zeeland och självklart även Frankrike.

20:00 – Nattsuddare

Efter en mättande middag avslutar du kvällen med att kika på nattmarknaden längs The Esplanade. Fynda souvenirer, leta efter hantverk och få en billig massage. Den är ingen stress. Marknaden har öppet till elva. Och vill du trots allt inte gå och lägga dig så kan du traska vidare till Cairns välbesökta uteställe, Gilligan’s vid 57 Grafton Street för att skåla med en blandning av både backpackers och lokalinvånare.

Karta

Google Maps