Byron Bay

Byron Bay ligger vid toppen av New South Wales, precis innan Queensland tar vid. Landets östligaste punkt markeras av en fyr som under många år skyddat sjöfarare från förrädiska grund och klippor. I staden bor en hel bunt liberala bohemer, alternativa kufar och långhåriga hippies. Det är svårt att inte inspireras av deras avslappnade livsstil och positiva attityd. Under 1960-talet var Byron en självklar plats för barfotafolk. På senare tid har turismen blivit en viktig inkomstkälla och bidragit till en mer urban känsla som gjort staden något mer mainstreamad. Men Byron Bay omges fortfarande av en omisskännlig atmosfär som känns ung och avspänd. Och det finns en betydande andel flower power-anhängare kvar. Färgstarka personligheter trivs bra i Byron, där det är helt okej att bryta normer och våga vara annorlunda. Både vad gäller utseende och leverne. Många konstnärer slår sig gärna ner här där de skogsbeklädda bergstopparna möter stränderna. Givetvis är även surfare förtjusta i omgivningarna. Med stränder som vetter åt nästan alla vädersträck lämpar sig vinden alltid för surfing någonstans. Och vågorna blir sällan alltför höga. I Byron finns flera företag som gärna lär dig surfa. Med lite hårt arbete kan du inom kort själv stå på en surfbräda. Men du kan också testa på bodyboarding eller kajakpaddling.

Staden är en bra plats att varva fysiska dagsaktiviteter med ett sjudande nattliv. Nätterna är till för att firas, vilket ryggsäcksresenärer gärna gör. Lite för många backpackers förälskar sig i Byron Bay. Staden är mytomspunnen bland kringresande och särskilt uppskattad av soltörstande skandinaver. Byron är ett lika givet stopp som Sydney så räkna med att du inte är den enda i staden som kan svenska. Men staden är ett lika uppskattat resmål bland australierna själva. Blandningen av hav, sol och andlighet lockar miljontals besökare varje år. Närheten till det glittrande havet utnyttjas till fullo. I vattnen leker flasknosdelfiner, sköldpaddor och stingrockor. Följ med på en tur ut till havs för att titta närmare på livet under ytan. Häng på stranden medan solen stiger och utför yoga. Inåt landet är frodiga regnskogar aldrig långt borta. Utforska närliggande naturreservat och avsluta sedan din vistelse med en spabehandling. Det finns gott om alternativa healingformer och New Age-tänk i Byron Bay. Och gatorna kantas av otaliga vegetariska kaféer, hippa ölhak och trendiga restauranger.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Det finns gott om aktiviteter att ge sig ut på kring Byron Bay. Lär dig rida på vågorna med Lets Go Surfing (wotif.com/things-to-do/byron-bay-surfing-lesson.a275889.activity-details). De gör sitt bästa för att du ska stå på egna ben redan under första lektionen. De undervisar i små grupper och instruktörerna är erfarna och tålmodiga. Vill du hellre hålla dig på torra land kan du hänga med Mountain Bike Tours (byron-bay.net.au/mountainbiketours.htm). Bike Tours är ett eko-certifierat företag med engagerade medarbetare. Cykla genom den täta regnskogen eller följ kusten. Oavsett så kommer din guide att visa upp det bästa som finns i området. Ingen tidigare erfarenhet av terrängcykling krävs. Du kan också se landskapet från ovan. Följ med Byron Bay Ballooning (wotif.com/things-to-do/hot-air-balloon-flight-with-champagne-breakfast.a255728.activity-details) upp i luften. Börja dagen tidigt och belönas med oslagbara vyer över bergen medan solen tittar fram över horisonten.

I Byron finns en hel del konst och kultur att ta del av. Lone Goat Gallery (lonegoatgallery.com) ställer ut verk från lokala konstnärer och kreatörer. Det lilla galleriet drivs av volontärer och ligger i bibliotekets lokaler längs Lawson Street. När du fått nog av att trängas med andra så kan du bege dig ett par kilometer söder om staden. Där finner du grönskande Arakwal National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/arakwal-national-park), som ligger vid havet. Har du bil parkerar du vid Cosy Corners parkeringsplats. Gå sedan ner till stranden och hitta en egen plats längs den tre kilometer långa sandstranden Tallow Beach (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/surfing-spots/tallow-beach-activity). Under vinter och vår kan du se valar som vandrar utefter kusten. Längre söderut ligger stranden Seven Mile Beach.

Det finns flera olika stränder i närheten av Byron Bay. Precis framför Byron Bay ligger Main beach där livräddare arbetar under sommarsäsongen. Till höger ligger Clarkes Beach och till vänster ligger Belongil Beach. Stränderna är långgrunda vilket gör att de även lämpar sig för barn. Var dock vaksam då maneter kan förekomma året runt.

Inte långt bort ligger Cape Byron Lighthouse, Byrons mest kända landmärke vid höga klippväggar. Det är populärt att besöka fyren kring soluppgång eller solnedgång. Kommer du kring kvällskvisten så se till att återvända innan solen gått ner om du promenerar till fots. Det finns ingen belysning längs vägen och du får gå omkring i totalt mörker efter solnedgången. Följ Cape Byron Walking Track (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/walking-tracks/cape-byron-walking-track) som tar omkring två timmar tur och retur. Glöm inte vattenflaska och skydd mot solen. För de som vill ta sig till Cape Byron Lighthouse med hjälp av resarrangör finns det alternativ med upphämtning hela vägen från Gold Coast (wotif.com/things-to-do/byron-bay-day-tour-from-gold-coast.a170579.activity-details).

Träffa lokalbefolkningen på Byron Bay Community Markets (byroncentre.com.au/markets/community-market). Mellan klockan 08 och 15 den första söndagen i varje månad (och den tredje söndagen i december och januari) anordnas marknaden vid Butler Street Reserve. Ät dig mätt på burritos eller smoothies medan du vandrar omkring bland försäljare som tillverkar ljus, målar tavlor och spår din framtid. Och för den ultimata avslappningen, bege dig till Be Salon & Spa (besalonspa.com.au) vid Shop 1/14 Middleton Street för att bil masserad i en timme.

Festivaler

Med över 25 år i bagaget är Byron Bay Bluesfest (bluesfest.com.au) Australiens största internationella blues and rootsfestival som ofta bokar stora akter. Sju scener och ett hundratal band som spelar drar runt 100 000 besökare till festivalen som årligen anordnas över påskhelgen. Festivalområdet ligger vid Tyagarah Tea Tree Farm, elva kilometer norr om staden. Häng med och upplev en av de största musikfestivalerna i landet. Och köp biljetter långt i förväg så du inte blir utan.

Uteliv

Det finns en hel drös restauranger och kaféer i staden att välja mellan. Kom till Chihuahua Taqueria på 26 Jonson Street i Feros Arcade för att hugga in på stans bästa tacos. Rätterna är färgglada och vackert upplagda och det finns vegetariska alternativ. Middagen intas med fördel på Il Buco (ilbucobyronbay.com) längs 4/4 Bay Lane. Glöm allt vad flottig slabbpizza heter. Här är det rediga pizzor bakade på spröd botten som gäller med säsongsbetonade råvaror. Vitlöksbrödet är precis lagom salt. BYO gäller helt utan extra kostnad, så glöm inte att ta med vinflaskan. Öppet dagligen från 17:30 fram till 22.

Bra att veta

Turistinformation

Besök informationscentret i Old Stationmaster’s Cottage längs 80 Jonson Street som är fullproppat med information. Det finns ett gäng andra informationscenter runt om i staden som egentligen mest säljer de turer de själva tjänar pengar på. Vill du få tips på aktiviteter och boende i och runt Byron Bay kan du ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/byron-bay.d6138873).

Varningar och förberedelser

Planerar du att komma hit under skolledighet eller någon långhelg gör du bäst i att förboka boende. Även under sommarmånaderna bli det ofta fullbokat ganska långt i förväg. Byron är ett populärt resmål även för australierna själva. Trots att det finns gott om gräsrökare i Byron bör du vara medveten om att det är olagligt att sälja, köpa och inneha droger i Australien.

Ta sig hit och vidare

Brisbane 2 Byron (brisbane2byron.com) kör mellan Roma Street i Brisbane och Byron Bay på runt två timmar. Bussar går även direkt från Brisbanes flygplats. Du får ta med dig en surfbräda ombord helt gratis. Närmaste flygplats ligger en halvtimmes bilkörning från Byron i Ballina (wotif.com/Flights). Jetstar, Virgin Australia och Regional Express flyger hit. Flera bussbolag (ballinabyronairport.com.au/to-from-the-airport/transport-options) kan köra dig till Byron Bay. Vill du hyra bil kan det göras i anslutning till flygplatsen om det passar dig (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Det finns en rad olika boendealternativ i och kring Byron Bay, men allt ryker snabbt under högsäsong. Priserna justeras också efter tillgång och efterfrågan. Räkna med en saftigare nota under sommarmånaderna. Till och med campingplatserna kostar en slant. En bra campingplats finns vid First Sun Holiday Park vid Lawson Street (hotelscombined.com/Hotel/First_Sun_Holiday_Park.htm). Med perfekt läge precis vid stranden och någon minuts promenad från stadskärnan. Dock en aning dyrt. Flashpackervandrarhemmet Nomads (hotelscombined.com/Hotel/Nomads_Byron_Bay_Backpackers.htm) är stort och ligger även det vid centrala Lawson Lane. Med utomhusgrillar, bubbelpooler, tv-rum och bra utrustat kök finns det mycket att göra på vandrarhemmet. Många väljer att stanna en längre tid. Gratis utlåning av bodyboards.

Ett annat trevligt vandrarhem är Wake Up! Byron Bay (hotelscombined.com/Hotel/Wake_Up_Byron_Bay.htm) vid 25 Childe Street, i det lite lugnare området precis vid Belongil Beach. Det finns cyklar att låna om du vill in till centrum. Nyligen genomgick lokalerna en ordentlig upprustning. I dag är det fräscht, rent och ljust. Det finns olika typer av rum att välja mellan, så vill du inte dela med en massa andra så är det inga problem. De anordnar dessutom morgonyoga på stranden ifall du känner dig hurtig.

Är ni ett större sällskap kan ni hyra en lägenhet. Annars är Byron Central Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Byron_Central_Apartments.htm) längs Byron Street ett bra alternativ. Lägenheterna ligger ett stenkast från stranden och är fullt utrustade. De har egna balkonger och grillar. Gångavstånd till staden utan att störas av nattklubbar och pubar. Har du pengar på fickan och inte har något emot att spendera dem så kan du boka in dig på Beach Suites (hotelscombined.com/Hotel/Beach_Suites.htm) vid 20 Bay Street. De hyr ut rymliga lägenheter med en underbar utsikt över havet. Med moderna kök, breda sovrum och en privat swimmingpool på taket kan det knappast gå fel.

En lördag i Byron Bay

08:00 – Kafékaffe

Börja dagen på hipstertäta kaféet Dip på 1/21-25 Fletcher Street. Hugg in på Byrons bästa frukost. De har färskpressade juicer, pocherade ägg och skummigt kaffe. Ibland kan det vara kö för att få et bord, men stå ut med det och du inser snart att det är värt mödan. Kompensera eventuell väntetid med att sitta kvar och dra länge. Maten dukas upp vackert och portionerna är långt från blygsamma.

11:00 – Surf’s Up!

Boka in en surfinglektion tillsammans med Lets Go Surfing (wotif.com/things-to-do/byron-bay-surfing-lesson.a275889.activity-details). Låt instruktörerna visa dig hur du ska göra och brottas sedan med mjölksyran som snart angriper armarna medan du paddlar genom svallet. Med lite envishet så ska du se att du snart står upp på brädan och fångar vågorna.

13:00 – Sightseeing och sushi

Se sedan till att slappa en bra stund under eftermiddagen. Gå omkring i staden och kika på souvenirer och ögna alternativt folk och galna prylar. Käka lunch på O-Sushi (osushi.com.au/welcome-to-osushi-contemporary-japanese-cuisine-byron-bay) vid 90 Jonson Street. Där kommer fiskrätterna åkandes som i ett tåg på ett rullband och du betalar för hur mycket du äter.

16:00 – Fyr i öster

Det är återigen dags att röra på påkarna. Kör söderut till Arakwal National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/arakwal-national-park). Parkera bilen och bege dig ner till stranden. Välj en ledig plätt längs den kilometerlånga strandremsan och ta det lugnt. Svalka dig i havet när  solen bränner lite för mycket. På vägen tillbaka stannar du till vid Cape Byron Lighthouse för att se solen stå lågt över horisonten vid Byron Bays mest fotogeniska plats.

18:00 – Italiensk middag

Middagen äts på Il Buco (ilbucobyronbay.com) längs 4/4 Bay Lane. De serverar Byrons bästa gourmetpizzor. Hög klass vad gäller både ingredienser och presentation. Glöm inte att beställa in deras vitlöksbröd till förrätt medan du väntar. Prova en pizza med buffelmozzarella och färska tomater.

20:00 – The Rails

Kvällens sista stopp görs på The Railway Friendly Bar (therailsbyronbay.com) vid Jonson Street. Baren kallas kort och gott The Rails av lokalbefolkningen, och är en självklar plats att träffas på för att ta en öl eller två. Varje kväll står liveband för musiken. Skulle du mot all förmodan fortfarande känna dig hungrig finns enklare tilltugg att beställa in.

Karta

Google Maps