Purnululu (Bungle Bungles)

Långt norrut i Western Australia, nästan på gränsen till Northern Territory ligger Purnululu National Park. Parken är känd för Bungle Bungle Range, den anmärkningsvärda bergskedjan i sandsten, och är sedan 2003 med på UNESCO:s prestigefyllda lista över världsarv. Detta landmärke är synonymt med The Kimberley. Det aboriginska folket Kija har levt här i över 20 000 år och namngett platsen Purnululu, som betyder sandsten. De kupolformade bergen har stått i miljontals år och regnet har skulpterat dem till sin nuvarande unika form som närmast liknar gigantiska bikupor. Men det var inte förrän så sent som 1983 som området sattes på kartan i och med att ett australiskt tv-team var i krokarna. När filmen från bergen kablades ut över världen gick det fort. Några år senare blev Purnululu en nationalpark och sedan även världsarv. Bungle Bungle och dess horisontella ränder som skiftar i mörkgrått och glödande orange utgör en ovanlig bergskedja. Sandstenskupolerna får sina ränder beroende på sammansättningen av lagren och porositeten av dem. Den brandgula färgen är rost och kommer av järnoxid medan den grå nyansen kommer av bakterier som bildar en slags skorpa på sandstenen.

Nationalparken har endast öppet under torrperioden som vanligtvis infaller mellan april och november. Att komma hit är ett äventyr i sig. Purnululu ligger verkligen avsides. För att ens komma fram är fyrhjulsdrift ett absolut måste. Vägen in är en utmaning även för den erfarne. Nog är Spring Creek Track en särkilt skumpig och gropig väg, men missa inte chansen att uppleva resan in. Du slås snart av lukten, värmen och synen. Bungle Bungle gör intryck med råge. Den rödorange färgen står i skarp kontrast mot en isblå himmel. Väl på plats kan du sedan vandra kring bergen och upptäcka små kyliga vattenhål att svalka dig i. För att avsluta resan med stil kan du ta en helikoptertur över the Bungles. Det är ett det bästa sättet att få en överblick över kupolerna. På så vis du kan se de trånga ravinerna som snirklar sig mellan formationerna. Se också till att tälta åtminstone en natt inom parken för att få en känsla av hur det är att leva i dessa avlägsna trakter. Purnululu är en bit av det äkta Australien. Ett fotogensikt landskap utan krusiduller och lullull. Det är en naturskön plats i ett strängt klimat. Och därmed också en oförglömlig plats.

Sevärdheter och upplevelser

Nationalparken är delad i två delar, en i söder och en i norr. Söderut hittar du de egensinniga bikupeliknande kupolerna. Vandringarna i den södra delen av parken utgår från parkeringsplatsen vid Piccaninny. Ge dig ut tidigt på morgonen för att undvika folkmassor som strömmar in under dagen. Från parkeringsplatsen kan du gå den korta leden Domes Walk och se några av kupolerna innan du kommer till början av leden mot Cathedral Gorge. Det är den populäraste av vandringarna. Cathedral Gorge är en massiv naturlig amfiteater. Bergsväggarna reser sig upp mot skyn och ljudet studsar mellan dem och skapar en speciell akustik. Under början av torrperioden fylls en insjö upp med kallt vatten. Vandringen till Piccaninny Creek är den vackraste i parken, men den är också en av de mer utmanande. Leden består av mycket rullgrus och sand. Och det finns inte mycket skydd mot solen. Du kan göra detta till en längre vandring genom att tillbringa natten utmed leden, men det är inte nödvändigt. Istället kan du bara gå så långt som du vill och sedan vända tillbaka. Oavsett gör du bäst i att prata med parkvakten som du kommer i kontakt med via informationscentret. Följ Picaninny Creek ända till Black Rock Pool, en stor bassäng som skyddas av bergens skuggor och vattnet håller sig kallt.

I den nordligare delen av parken är landskapet annorlunda. Bergsklyftorna är smalare och sträcker sig hundratals meter upp mot himlen. Vandringen till Mini Palms Gorge är en av de roligare. Den är fem kilometer lång och tar ungefär två timmar att vandra fram och tillbaka. Du följer först en flodbädd och får sedan klämma dig genom trånga passager och kravla över stenblock. Till slut kommer du fram till en utsiktsplats där du ser en ravin full av resliga solfjäderspalmer. Leden utgår från parkeringsplatsen Mini Palms car park. Den andra parkeringsplatsen ligger i närheten av Echidna Chasm, 19 kilometer från informationscentret. En lättare tvåkilometersled tar dig till botten av bergsklyftan. Du börjar vandringen i en palmprydd klyfta som sedan smalnar av. Med spektakulära färgskiftningar i bergsväggarna och ljuset som leker i de trånga passagerna är det en bra plats att leta fram kameran. Bästa tiden att komma hit är mitt på dagen då solens strålar når in ordentligt. Leden tar någon timme att gå. Om du väljer att ta ett sidospår belönas du med en vacker utsikt över Osmand Range. När dagen lider mot sitt slut bör du befinna dig vid Picaninny Lookout. Det är en av de bästa platserna för att se solen sänka sig över området då du får en bra vy över kupolerna. Annars är Walanginjdji Lookout som ligger alldeles i närheten av informationscentret ett annat alternativ.

Förutom att själv gå omkring bland stenbumlingar och vassa buskar kan du följa med på en helikoptertur. Att se bergen i Bungle Bungle från ovan är ett måste om du har tid och pengar. Det finns flera företag som tar dig upp i luften, och några av dem utgår från Kununurra. Aviair, tidigare Slingair (aviair.com.au) är ett av de mest välkända företagen. Men också Kimberley Air Tours (kimberleyairtours.com.au/our-tours) erbjuder många olika alternativ. Resorna tar från en kvart upp till ett par timmar. Också Helispirit (helispirit.com.au/all-tours/bungle-bungle-helicopter-tours) flyger över bergen. Kookaburra Air (wotif.com/things-to-do/bungle-bungles-and-lake-argyle-scenic-flight.a577986.activity-details) och Bungle Bungle Savannah Lodge (bunglebunglesavannahlodge.com.au/) kombinerar också flygresor och guidade turer över land. Det är också möjligt att skräddarsy en resa.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter vid ingången till parken som har öppet dagligen mellan klockan 08:00 till 16:30 med stängt för lunch mellan 12 och 13. (parks.dpaw.wa.gov.au/park/purnululu). Här får du registrera dig och betala en inträdesavgift som ligger kring tolv dollar per fordon. Det summan behöver du bara betala en gång oavsett hur många ni är och hur länge ni stannar. På centret kan du köpa souvenirer och kylda drycker. Det finns också broschyrer och böcker att tillgå samt en telefon.

Varningar och förberedelser

Nationalparken är endast öppen under torrperioden, som vanligtvis infaller mellan april och november varje år. Det kan bli oerhört varmt under dagarna, ofta uppemot 45 grader. Rikligt med vatten och solskydd är ett måste. Allra vackrast är parken i början av torrperioden, då det börjar grönska igen. Maj är en bra månad för ett besök. Om du kör till parken, så tänk på att packa med allt du behöver för din vistelse. Det finns ingenstans att handla varken mat, vatten eller bränsle inom parken. En bra idé är att frysa vattnet innan du kommer hit så håller det sig kallt längre. Även om dagarna är varma så är nätterna iskalla. Packa därför med även varma kläder så du slipper huttra under natten.

Transport

Endast fyrhjulsdrivna fordon är tillåtna inom parken. Vägen in till parken är grovhuggen och kan vara svårkörd. Det finns flera bäckar som fylls upp efter regnperioden som du måste köra över. Ta det försiktigt. Känner du dig osäker så kan det vara bättre att boka in sig på en arrangerad tur. Från motorvägen Great Northern Highway är det 53 kilometer till parkens ingång, en sträcka som tar lite över två timmar att köra. Från Kununurra tar det uppemot fem timmar.

Boende

Vill du sova inom Purnululu National Park är det främst camping som gäller. Det finns två campingplatser, en i söder och en i norr. Kurrajong Campground ligger sju kilometer norr om informationscentret och är närmare Mini Palms Gorge och Echidna Chasm. Walardi Campground ligger tolv kilometer söder om informationscentret i närheten av kupolerna, Cathedral Gorge och helikopterplattan. Förutom att de ligger en bit ifrån varandra är bägge två väldigt lika varandra och enkla. Det finns mulltoaletter och vattenkranar. Ska du använda vattnet måste du dock koka det först. Därför är det bättre att ha med sig ordentligt med dricksvatten. Campingen kostar tio dollar per person och natt, och betalas vid informationscentret. Då Walardi Campground ligger närmast kupolerna är det ett bra alternativ om du har ont om tid. Du kan boka plats i förväg på nätet (parkstay.dpaw.wa.gov.au).

Känns inte sparsam camping särskilt lockande, och priset inte är avgörande kan du välja att bo med stil. Boka in dig på APT:s Bungle Bungle Wilderness Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Bungle_Bungle_Wilderness_Lodge.htm) som har lyxigare tält att sova i med stora sängar. Frukost samt trerättersmiddagar serveras ute i naturen. Området ligger söderut vid Bellburn Creek. Ett annat alternativ är att bo hos East Kimberley Tours (hotelscombined.com/Hotel/East_Kimberley_Tours_Cabins_Kununurra.htm), ett turismföretag som varit aktiva länge inom nationalparken. Du kan välja mellan att få alla måltider inkluderade eller att sköta maten på egen hand vid deras utomhusgrillar. På plats finns toalett och dusch. Deras boenden är dessutom ekocertifierade.

En lördag i Purnululu National Park

06:00 – Upp i ottan

Det må verka en aning tidigt, men det är värt att stiga upp i tid för att maxa dagen. Se solen sakta stiga och värma upp nationalparken. Då tiden är knapp är det bäst att du håller dig till den södra delen av parken för att inte missa sandstenskupolerna. Parkera vid parkeringsplatsen Picaninny. Följ skyltarna mot Cathedral Gorge och vik sedan av mot Domes Walk för att beundra de bikupeliknande pelarna. Forsätt seden mot Cathedral Gorge.

08:00 – Amfiteater och akustik

När du vandrat hela vägen till bergsklyftan befinner du dig bland massiva bergsväggar som släpper in mycket ljus. Är du här under början av säsongen kan du doppa fötterna i vattenbassängen som bildas efter regnfallet. Sätt dig ner och känn lugnet. Och använd rösten för att testa akustiken. Följ sedan samma väg tillbaka mot parkeringsplatsen.

10:00 – Raviner, klyftor, palmer

Börja gå längs med leden som är sju kilometer lång tur och retur längs Picaninny Creek mot Picaninny Gorge. Det är en utmanande vandring, så se till att du har tillräckligt med proviant nerpackat. När du väl når ingången till bergsklyftan finns ingen skyltad väg utan du får själv navigera dig över stenar och grus. Längs vägen går du mellan vackra kupoler medan solen steker.

13:00 – Svalkande skugga

Lyckas du ta dig ända till Black Rock Pool blir du inte besviken. Här väntar en iskall insjö som skyddas av höga bergsväggar och skuggande palmer. Ta ett dopp i vattnet och njut av en medhavd matsäck. Vattnet går bra att dricka om du först kokar det. Efter en kortare paus är det dags att återvända tillbaka. Leden är tuff och tar längre tid än du tror.

18:00 – Sista stoppet

Från parkeringsplatsen vid Picaninny tar du dig en och en halv kilometer till Picaninny Creek Lookout. Det är en av Purnululus mest fotogeniska platser. Där stannar du till för att se solen gå ner. Här får du en chans att se sandstenskupolernas färger skifta medan ljuset målar himlen i nyanser av mjukaste pastell.

Karta

Google Maps