Broome

Broome är en råbarkad och luggsliten stad vid Dampier Peninsula i Western Australia, många långa mil från skyskrapor och betong. Broome sattes på kartan i och med en blomstrande pärlindustri under sent 1880-tal. Många asiater och aboriginer fick sätta livet till under det hårda dykarbetet och ligger nu begravda på stadens kyrkogård. Pärlor exporteras än i dag men arbetet sköts nu på moderna pärlodlingar. Turismen har alltmer tagit över och Broome växer så det knakar. Och det är inte så konstigt. Omgivningarna visar upp ett brett spektrum av olika färger. Finkornigt damm i ockrarött, den turkosa himlen som ser ut att smälta ihop med havet och de mjölkvita träsken som kantas av olivgröna mangroveträd. Men också spännande aktiviteter lockar, såsom kamelridning i solnedgången, fiske eller guidade vandringar där man kan lära sig mer om områdets historia.

Väl i Broome (wotif.com/discover/australia/western-australia/broome.d6130647) kommer du upptäcka att livet är något annorlunda där gentemot övriga Australien. Broome time är ett uttryck som dess invånare använder med kärlek. Tiden har inte riktigt samma betydelse vid dessa breddgrader. Det är lönlöst att försöka stressa lokalbefolkningen som går efter en egen tidsuppfattning. Även årstiderna skiljer sig åt. I Broome talar man inte om sommar och vinter. Istället finns två distinkta säsonger, en för regn och en för torka. Regnperioden sträcker sig från november till mars och följs av en torrperiod som infaller mellan april och oktober. Kontrasterna mellan dessa är som natt och dag. Under torkan är dagarna varma, nätterna ljumma och solen skiner konstant. Det är högsäsong och turismen ökar explosionsartat. Men sedan kommer regnperioden och allt förändras. Broome ser allt färre besökare då luftfuktigheten stiger. Regnet vräker ner och kan liknas vid en monsun som lätt skapar översvämningar.

Alla gläds dock inte åt den ökande turismen. Kimberleyområdet är en av de första platserna aboriginerna bosatte sig på och man är rädd att det ska exploateras av massturism. Broome är i grunden en blyg liten stad som har svårt att hänga med medan landets utveckling accelererar. Det här är the outback i förklädnad. Även om det finns luftkonditionerade lyxresorter ligger den heta öknen endast några meter bort som en tyst påminnelse om naturens krafter. Det är inget tropiskt paradis du kommer till för glassiga drinkar och komfort. Broome är uppkavlade ärmar och rinnande svett. Du bör vara medveten om att det här fortfarande är en del av Australiens vilda västkust, oavsett vad resebroschyrerna säger.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Cable Beach är antagligen Broomes mest välbesökta plats och sträcker ut sig närmare 23 kilometer lång. Stranden är gyllene, platt och väl lämpad för bilkörning men se då till att bilen är utrustad med fyrhjulsdrift så att du inte fastnar. Stadsbussar kör hit hela dagarna med en halvtimmes intervall för en mindre kostnad. Under kvällarna arrangerar flera företag kamelridningar i solnedgången. Vid Gantheaume Point kan du ta del av uråldrig historia. Gå hela vägen eller kör sträckan som tar fem minuter med bil från Broomes centrum. Under tidiga morgnar när tidvattnet är lågt kan du klättra nerför de hala klippblocken för att se dinosauriefotspår bland stenarna. Här finns en strålande uppvisning av Broomes kontraster i färg. Den djupt röda marken som möter det ljusblå havet är en sällsam syn.

Om du vill se mer av Kimberleyområdet ska du bege dig till Cape Leveque som ligger på spetsen av Dampier Peninsula. Det ligger avsides och är isolerat vilket gör att det känns som den sista utposten. Samtidigt finns här ett rofyllt lugn och en fantastisk och orörd natur. Det enda sättet att ta sig hit är med en fyrhjulsdriven bil eller med flygplan förstås (visitbroome.com.au/to-do/tours/air).

En resa ut till Horizontal Waterfalls handlar mer om pengar än tid, men har du bägge delar ska du boka en resa med Horizontal Falls Adventures (horizontalfallsadventures.com.au). De flyger från Broome och du kan välja mellan en halv- eller heldagstur där du får se de spektakulära vattenfallen som bildas av tidvattnet som pressas genom två raviner. Fallen ligger långt utanför Broome men är värda att besöka om du ändå befinner dig i området.

Konst och kultur

Varje lördag hålls Courthouse Markets (wotif.com/discover/australia/western-australia/broome/courthouse-markets.d6219248) vid Courthouse Gardens, i hörnet av Frederick Street och Hamersley Street. Det är en stor och populär utomhusmarknad i skuggan av träden där lokala konstnärer säljer sina verk. Bland annat kan du få tag på handgjorda tvålar, ljus och textilier. Men här finner du också en stor variation av maträtter.

Världens äldsta utomhusbio hittar du i Broome. Sun Pictures lokaler ligger i Chinatown och visar de senaste filmerna på vita duken som är uppspänd framför vajande palmer. Luta dig tillbaka i en av de gamla klappstolarna med ryggstöd i tyg och titta på film som man gjorde förr i tiden (broomemovies.com.au).

Historia och parker

På Broome Museum (broomemuseum.org.au) kan du lära dig mer om stadens historia. Det är ett litet museum med hjälpsamma volontärer som gärna berättar om pärlindustrin, hur Broome påverkades under andra världskriget samt hur folk levde i staden förr. Inträdet ligger på runt fem dollar.

Chinatown är Broomes huvudstråk för shopping. Ett litet område där restauranger, barer och kaféer ligger utspridda. Intetsägande souvenirbutiker ligger vägg i vägg med finputsade affärer som säljer högklassiga pärlhalsband. Chinatown bjuder på en udda blandning av högt och lågt. Shoppingen kan bli något av en skattjakt där du kan få vandra gatorna upp och ner för att göra en bra affär.

Om du någonsin velat köpa pärlor men inte gjort det så är det läge att göra det i Broome.

Sport, underhållning och evenemang

Ungefär tre gånger i månaden mellan mars och oktober kan man se Staircase to the Moon, då månljuset reflekteras i tidvattnet och ser ut att bilda en trappa upp mot månen. Från Town Beach får man en bra vy, men se till att komma i tid. Det blir packat med folk under kvällen och det kan vara svårt att få en bra plats. Under dessa kvällar hålls ofta en marknad bredvid Town Beach där du kan köpa lokalproducerad mat eller unika konstverk.

Uteliv

Matso’s Brewery (matsos.com.au) är en av Broomes stoltheter. Deras brygder är välkända och åtråvärda i hela västra Australien. De serverar öl med smak av bland annat chili, litchi, ingefära och självklart även mango. Gillar du öl så är detta ett måste. I deras restaurang serveras goda rätter till något högre priser. Men det går lika bra att beställa in en skål knapriga potatisklyftor som tilltugg. Köp med dig ett sexpack av deras ingefärsöl eller pale ale och ge bort i present. Eller varför inte behålla det för dig själv.

The Mango Place (mangowine.com.au) ligger en bit utanför staden. De tar tillvara på områdets överflöd av mangofrukter och säljer en mängd olika produkter gjorda på dem. Från The Mango Place kan du köpa med dig annorlunda varor såsom det omåttligt populära mangovinet. Under helger serverar de stenugnsbakad pizza till trubadurmusik. Se även till att prova deras glass. Du kommer inte att ångra dig.

Studier och arbete

Under torrperioden sprudlar Broome av liv och tre gånger så mycket folk spatserar längs gatorna. Och med ökad turism kommer fler arbetsmöjligheter. Barer, restauranger och kaféer vill alltid öka sin personalstyrka under högsäsongen. Dessutom odlas mycket frukt och grönt i området kring Broome då klimatet är perfekt för exotiska frukter såsom meloner och mangofrukter. Skördetiden är kort men intensiv. Om du kan tänka dig att stanna en längre tid så finns pengar att hämta. Arbetet är dock tungt och slitigt och du får oftast betalt efter hur mycket frukt du lyckats plocka. Tänk också på att det kan vara svårt att ta sig till jobbet utan bil. Kommunikationerna är inte de bästa och arbetsplatsen kan ligga långt bort. Förutom fruktplock kan du få andra typer av jobb inom jordbruk, särskilt om du har tidigare erfarenhet. Också arbete på pärlodlingar finns att få. Kontakta informationscentret vid Hamersley Street för mer information.

Bra att veta

Turistinformation

På Broomes informationscenter finns broschyrer och kartor som kan vara till hjälp då du planerar din vistelse. Under högsäsong kan det vara högt tryck inne på centret och det är inte alltid helt lätt att få personlig service då köerna kan vara långa. Kontoret ligger vid Hamersley Street. Aktiviteter med aktuella priser kan du även undersöka via wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Broome,%20Western%20Australia).

Varningar och förberedelser

Vill du uppleva mer än regn och oväder ska du se till att komma hit under torrperioden. Förutom att pricka in rätt säsong kan det vara värt att boka boendet i förväg eftersom det kan vara nästintill omöjligt att få tag på med kort varsel.

Broome är en stad som genomgår stora förändringar. Det byggs mycket nytt men från huvudstråket är det endast ett tiotal meter till vildmarken. Glöm inte det när du vandrar i staden. Var vaksam och ta inga onödiga risker. Gå inte hem ensam på nätterna och ha inte värdesaker synligt. Under högsäsong går det bra att bada i havet, men mellan november och juni ska man hålla sig borta från vattnet då de farliga maneterna kommer in. Krokodiler och hajar finns också i haven men är inte alls lika vanliga att stöta på. Läs dock de varningsskyltar som finns uppsatta vid stränderna.

Transport

Precis som i övriga delar av den australiska öknen så är fyrhjulsdrift mer regel än undantag. Vill du ta dig någonstans utanför stadskärnan i Broome är det ett måste. Dagligen går flyg mellan Broome och Perth (wotif.com/Flights). Qantas tar dig även till Brisbane, Sydney och Melbourne till ett högre pris. Du kan också flyga med Airnorth till Darwin och Kununurra. Flygplatsen ligger väldigt centralt på gångavstånd från centrum. Har du längre tid på dig så ta Greyhound buss till Darwin och Perth (greyhound.com.au). Kimberleyregionen är värd en längre vistelse.

Boende

Boende är A och O när det gäller ett besök till Broome (hotelscombined.com/Place/Broome.htm). Bokningarna trillar in långt i förväg för att man ska försäkra sig om att få plats. Priserna följer med och stiger markant under högsäsong. Under lågsäsong är det tvärtom. Vandrarhem och hotell stänger då det är för dyrt att hålla öppet med få besökare.

I Broome finns det ett fåtal vandrarhem att bo på. Standarden varierar kraftigt men du kan bo billigt om du letar, men tänk på att du får vad du betalar för. Kolla dock upp att de verkligen har öppet under den tid du planerar ditt besök. Kimberley Klub YHA (hotelscombined.com/Hotel/Kimberley_Klub_YHA.htm) är ett bra budgetalternativ. Det ligger centralt och har egen pool och bar. Ett stort kök och många sovplatser. De organiserar också utekvällar. Dock kan badrummen, som på de flesta vandrarhem, vara lite ruffiga. Beaches of Broome (hotelscombined.com/Hotel/Beaches_of_Broome.htm) är ett lite dyrare vandrarhem som ligger en kort promenad från Cable Beach. Perfekt för den som vill komma undan med ett rimligt pris men samtidigt bo bättre än en fattig backpacker. Det mesta finns att tillgå på detta vandrarhem som mer liknar en budgetresort.

Det finns campingplatser på lite olika platser. De nära Cable Beach är populärast men också de mest högljudda. Broome Vacation Village (hotelscombined.com/Hotel/Broome_Vacation_Village.htm) ligger några kilometer utanför staden men har en busshållplats precis utanför. Det är ett lugnare område som passar familjer och de som vill kunna slappna av. Broomes crème de la crème vad gäller boende, Cocos Beach Bungalows (hotelscombined.com/Hotel/Cocos_Beach_Bungalows.htm) hyr ut lyxiga bungalows. De har åtta rymliga och fräscha enplansvillor fullt utrustade med allt du kan tänkas behöva. Dessutom är de luftkonditionerade, vilket är ett stort plus under heta dagar. Det finns pool och det är nära till stranden.

En lördag i Broome

08:00 – Fotspår från förr

Gå upp tidigt för att hinna före tidvattnet. Promenera de sex kilometerna eller kör ut mot Gantheaume Point för att få se fotspår från Broomes allra tidigaste invånare, dinosaurierna. För 130 miljoner år sedan promenerade de omkring i detta område och fotspår från åtminstone nio olika arter syns tydligt i klipporna nere vid havet.

11:00 – Energirik brunch

Äntligen är det dags för käk. Ta dig tillbaka till staden för att inta brunch på Shady Lane Café vid Johnny Chi Lane. Mitt i Chinatown hittar du detta lilla kafé som ligger i skuggan av trädkronorna, perfekt dagar då temperaturen stiger tidigt. Fyll på med energi i form av fruktsmoothies, kaffedrinkar och en himla massa stekta ägg.

13:00 – Pärlor och prylar

Efter lunch är det dags att se dig omkring i Chinatown. Promenera längs gatorna och kika in i affärer som säljer en blandning av lyxiga pärlor och småsaker. Vid 31 Dampier Terrace kan du se skeppet San Male som användes under pärlfisket. Det finns också gammal dykarutrustning som visas upp. Har du tid över kan du ta en guidad tur på en timme där du får lära dig mer om pärlfiskets historia.

16:00 – Testa på Broome Time

Ta stadsbussen till Cable Beach, Broomes välkända och vidsträckta sandstrand för lite avslappning. Dra på dig badkläderna och smörj in med solskyddskräm för en eftermiddag vid havet. Gå längs stranden för att hitta en egen plats. Läs en bra bok och spring ner till vattnet då du behöver kyla av dig. Känner du för nakenbad ska du ta dig till den norra delen av stranden där kläder är frivilligt.

18:00 – Kameler i gyllene solstrålar

Stanna kvar på stranden för kvällens äventyr. Medan solen börjar stå lågt möter du upp resten av deltagarna. Tillsammans ska ni rida på kameler och färdas över stranden i solnedgången. En stund att sakta njuta av att befinna sig långt upp i nordvästra Australien (visitbroome.com.au/to-do/tours/camel-tours).

20:00 – Lokal ölprovning

Efter en stor dos sol och en skumpig färd på kamelryggen tar du dig tillbaka till centrum. Sväng in på Matso’s Brewery för att prova lokala brygder. Testa en öl med smak av chili tillsammans med frasiga potatisklyftor. Beställ in en köttpaj om du är hungrig och svalka med en pale ale medan lokalen fylls av stimmiga besökare.

Karta

Google Maps