Broken Hill & Silverton

Ett smakprov av Australiens isolerade inland finner du vid Broken Hill. 1 144 kilometer väster om Sydney och hälften så långt öster om Adelaide. Att ta sig hit tar sin lilla tid, det kräver åtminstone en heldag bakom ratten om du inte skulle befinna dig i krokarna. Broken Hill ligger strax intill de spikraka gränserna som skiljer South Australia och New South Wales åt. Trots att staden tillhör den senare av de två följer Broken Hill en annan tidszon på grund av en gammal fejd.

Aboriginska folk tros ha levt i området i över 40 000 år och kallade det för Willyama. Européer kom långt senare. År 1844 namngav upptäcktsresanden Charles Sturt bergskedjan Barrier Range kring vad som nu kallas Broken Hill. Själva staden grundades 1883 tack vare att Charles Rasp upptäckte silvermalm. Silver, zink och bly i stora mängder har sedan dess utvunnits i området. Delar av stadens arkitektur vittnar om goda tider då pengarna flödade. En gång i tiden utvanns en tredjedel av världens silver här. I dag har Broken Hill omkring 18 000 invånare. Även om gruvorna fortfarande används är turismen en minst lika viktig stöttepelare i ekonomin.

Grannstaden Silverton blomstrade tidigare än Broken Hill men dog ut desto snabbare. Som namnet antyder utvanns mängder av silver även här. Som mest bodde 3 000 personer i Silverton. Men 1889 stängde gruvorna och arbetskraften flyttade 24 kilometer österut till Broken Hill. I dag är invånarantalet blygsamt med omkring 50 bofasta. Silverton är ett charmigt måste och utgör sinnebilden av ett kärvt liv i den australiska öknen. Låg bebyggelse av korrugerad plåt och en dammig pub som envist lever kvar.

Den pannkaksplatta marken sträcker sig så långt ögat når. Utsikten är så vid att man tycks se jordens krökning. Endast sporadisk växtlighet i form av blekt blågrå buskar och ett och annat akacieträd bryter av. Regnfall är sällsynt men välkommet. Efter långa perioder av uttorkande hetta spricker jorden upp som fårad hud i en djupröd nyans. Det är ett strängt klimat med långa heta dagar uppemot 50 grader. Har du tur kan du få uppleva den ikoniska sydaustraliska växten Sturt Desert Pea klä in området i läppstiftsrött efter regnet. Växten kallas flamingonäbb på svenska och pryder sydaustraliska emblem, frimärken och souvenirer. Den sällsamma atmosfären kring Broken Hill och Silverton har lockat många naturfotografer, konstnärer. Många vill ta del av det förtrollande landskapet och framför allt det mjuka ljuset. Staden har trots allt fler konstgallerier än pubar.

Sevärdheter och upplevelser

Broken Hill

Gatorna ligger i ett rutnät och de flesta är döpta efter olika mineraler. Huvudstråket heter Argent Street och är en bred historia. Vad som ser ut som ett stort berg vakar över staden. Det är egentligen en slagghög med restprodukter från gruvarbetet som bekräftar att Broken Hill till syvende och sist alltid kommer att vara en gruvstad. Du kan följa Federation Way upp till Line of Lode Lookout för att få bäst utsikt över området. Miner’s Memorial är ett minnesmärke i närheten som byggts för att hedra de hundratals människor som dött i gruvarbete. Är du på besök under kvällstid, glöm inte att blicka upp mot himlen. Området kring Broken Hill och Silverton störs knappt av något artificiellt ljus vilket gör det perfekt för stjärnskådare.

Broken Hill Regional Art Gallery (brokenhill.nsw.gov.au/explore/broken-hill-regional-art-gallery) öppnade redan 1904 och erbjuder än i dag skiftande konst året om. Konstgalleriet har ett tjugotal utställningar varje år och konsten visar upp motiv från australisk outback till mer abstrakta verk. Alster från konstnärer med aboriginska rötter finns alltid att skåda samt ett varierande utbud tavlor från större nationella utställningar. Konstgalleriet har en egen liten affär där du kan köpa kopior av tavlorna och andra designmotiv från tidigare utställningar. Förtjänsten av den aboriginska konsten går till konstnären själv eller till konstnärens samhälle. Broken Hill Regional Art Gallery har öppet varje dag, vardagar mellan 10 och 17 och helger mellan 11 och 16.

Reservatet Broken Hill Living Desert State Park (travelin.com.au/articles/Living-Desert-Reserve-Broken-Hill-01100) ligger nio kilometer utanför Broken Hill och erbjuder fantastiska vyer vid solnedgång och soluppgång. Tolv skulpturer i sandsten är utspridda över 2 400 hektar. Konstverken skapades 1993 av konstnärer från hela världen. Verken är lättast att nå till fots. Flera vandringstigar utgår från parkeringsplatsen vid Flora and Fauna Sanctuary och leder besökarna genom fantastisk natur. Att köra in med bil kostar tio dollar, annars är avgiften fem dollar per person.

The Royal Flying Doctor Service (flyingdoctor.org.au/nswact/our-services) håller till vid flygplatsen längs Airport Road. Ett besök kostar tio dollar för vuxna och pengarna går oavkortat till verksamheten. Här berättas historian om de luftburna läkarna, piloterna och sjuksköterskorna som hjälper människor i nöd på avlägsna plaster i landet.

Har du sett bilder från Kinchega National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/kinchega-national-park) är det svårt att låta bli en visit. Nationalparken omsluter tre sjöar som fylls upp under kraftigt regnfall med tillflöde av Darling River. Vattnet lockar många fåglar och över 200 arter har setts i parken, däribland ibis och pelikan. Inträdet är åtta dollar per bil och se till att ha med rätt mängd pengar då det kan vara svårt att växla. Parken ligger 140 kilometer sydost om Broken Hill. Undvik att köra hit om det precis regnat mycket då vägen kan vara svårframkomlig.

Silverton

En kort resa på 24 kilometer nordväst om Broken Hill tar dig till grannstaden Silverton. Det finns fler boendealternativ i Broken Hill, därför kan en dagsvisit vara bättre. Populära besöksstopp är den lokala puben Silverton Hotel (silvertonhotel.com.au) som figurerat i diverse ölreklamer genom åren och är en riktig ikon. Här visas prylar upp från filmer som spelats in i området, bland annat Priscilla – Öknens drottning och Mission Impossible 2.

En annan aktivitet att ta sig för är att uppleva Mad Max Museum. Museet är tillägnat Mad Max II och alla former karaktären har antagit. Filmen The Roadwarrior spelades in kring Silverton. Adrian skapade museet då han flyttade till Silverton 2006 för att ägna sin tid åt Mad Max, hans största passion i livet. Han älskar att dela sin fascination med besökare som anländer till hans museum.

16 kilometer norrut längs en skumpig väg ligger Day Dream Mine (daydreammine.com.au). Gruvan användes under sju år mellan 1882 och 1889. För att få känna på hur hårt livet var i slutet på 1800-talet kan du gå en rundtur ledd av kunniga guider med rötter i området, varav en del själva har jobbat i gruvor. Day Dream Mine är smal och kan upplevas som klaustrofobisk. Turen pågår i strax över en timme och kostar 32 dollar för en vuxen. Förbeställ gärna fika med scones som du kan avnjuta vid resans slut.

Mat och dryck

Varken Broken Hill eller Silverton är kända för sina kök. Det mesta du hittar i städerna är klassisk pubkäk där kvantitet går före kvalitet. I Silverton får du besöka hotellet för något att äta. I Broken Hill finns fler alternativ. The Silly Goat vid 360 Argent Street är en frisk fläkt med moderna rätter och en underbart god frukost. För middag kan du bege dig till S-Que vid 120 Argent Street med trevliga huvudrätter eller den gamla favoriten the Palace Hotel (thepalacehotelbrokenhill.com.au/restaurant). Bägge har huvudrätter för mellan 25 och 30 dollar.

Bra att veta

Turistinformation

För att få tips och råd vad du kan hitta på kring Broken Hill och Silverton, bege dig till Broken Hill Visitor information Centre (brokenhillaustralia.com.au/broken-hill-visitor-information-centre) vid Bromide Street. De har öppet dagligen mellan 08:30 och 16. Du kan även besöka denna sida (silverton.org.au) om Silverton som är väldigt informativ. Annars är invånarna hyggliga och hjälper gärna en förvirrad turist med både vägbeskrivningar och tips. Våga fråga!

Transport

Att resa till Broken Hill tar tid, men det finns lite olika alternativ. I staden finns en tågstation som utgör ett stopp på vägen för tåget the Indian Pacific (greatsouthernrail.com.au/trains/the-indian-pacific) som kör mellan Perth och Sydney. Tåget stannar mellan en till två gånger i veckan beroende på säsong. Biljettpriserna har dock skjutit i höjden sedan 2015 vilket kritiserats hårt av Broken Hills invånare. Bussbolaget Buses R Us (lee925.wixsite.com/busesrus) kör sträckan Adelaide till Broken Hill och vice versa på strax över sju timmar, tre gånger i veckan. Kontakta dem för att få korrekt prisinformation.

Det går även att ta tåget hela vägen till Sydney med Transport NSW (transportnsw.info/regional). Resan med Broken Hill Outback Explorer Train tar strax över 13 timmar. Om du bokar i tid kan du få en biljett för 90 dollar enkel väg, men skynda fynda för biljetterna bokas snabbt upp. Tåget avgår normalt endast en gång i veckan, i skrivande stund på tisdagar från Broken Hill och måndagar från Sydney.

Snabbaste sättet att ta sig hit är via flyg, men då missar du också mycket på vägen, för att inte tala om den negativa miljöpåverkan det medför. Regional Express flyger mellan Adelaide och Broken Hill på en timme och biljetterna kostar från 187 dollar enkel väg och uppåt. De flyger även direkt från Sydney för minst 200 dollar, men oftast mycket mer än så. Det går även att flyga från Melbourne men då krävs en mellanlandning i Mildura på vägen (wotif.com/Flights). Väl på plats i Broken Hill kan du hyra bil direkt på flygplatsen (wotif.com/Car-Hire).

Att bila till Broken Hill är ett trevligt sätt att ta del av de väldiga omgivningarna. Men tänk på att det tar lång tid att köra och att städerna ligger öde. Det tar närmare sex timmar att köra till Adelaide, nio timmar till Melbourne och 13 timmar till Sydney. Vägarna är i gott skick men kolla upp läget innan du ger dig av på Live Traffic NSW (livetraffic.com/desktop.html) och se över väderleksrapporten. Kraftigt regnfall kan ställa till med problem och göra det omöjligt att ta sig fram.

Boende

Broken Hill erbjuder boende av god kvalitet, vare sig du letar efter hotell eller motell. Det är betydligt lättare att hitta en sovplats i Broken Hill än i Silverton. Därför är det kanske värt att planera in dagsvisiter till grannstaden men välja att bo i Broken Hill (hotelscombined.com/Place/Broken_Hill.htm). Det är trots allt bara 24 kilometer mellan städerna.

Hotell

Royal Exchange Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Royal_Exchange_Hotel.htm) ligger längs 320 Argent Street. Det är ett av de finare ställena i staden och erbjuder allt från fine dining till tapas på fredagskvällar. De har även ett avslappningsrum där tystnad råder och vilket kan vara skönt om du vill läsa, jobba eller plugga. Rummen kostar från 130 dollar per natt och uppåt, men de har ibland bra erbjudanden som är värda att kolla in.

Stadens mest eleganta hotell är The Palace Hotel (hotelscombined.com/Hotel/The_Palace_Hotel_Broken_Hill.htm), en grandios byggnad i viktoriansk stil. Även om du inte planerar att bo här bör du gå hit bara för att få se deras otroliga väggmålningar. Inredningen är åt det kitschiga och udda hållet. Resejournalister från hela världen har skrivit om The Palace Hotel tack vare deras originella stil. De billigaste rummen går loss för prisvärda 70 dollar och de har även alternativ för de som inte har något emot att dela rum. Då kan det kosta så lite som 30 dollar per natt.

Motell

Motellen i Broken Hill är väldigt underskattade. Här finns god service och rena rum plus att en stadig frukost på morgonen är standard. Ett omtyckt motell är Red Earth Motel (hotelscombined.com/Hotel/Red_Earth_Motel.htm) som erbjuder stora rum med upp till sex bäddar som också har eget kök och avskild balkong. Red Earth Motel har en uppvärmd swimmingpool, grillfaciliteter för varma kvällar och privat parkering för de som önskar.

Vandrarhem

Broken Hill Tourist Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Broken_Hill_Tourist_Lodge.htm) har det mesta man kan förvänta sig av ett vandrarhem, gratis WiFi, tvättmöjligheter, spelrum, förvaring, pool med mera. Ett liknande alternativ är Broken Hill Tourist Park (hotelscombined.com/Hotel/Broken_Hill_Tourist_Park.htm) som med sin barnpool och lekplats kan passa barnfamiljer.

En lördag i Broken Hill och Silverton

08.00 – Matig start

Nu är det dags att stiga upp för att hinna med dagens bestyr. Promenera bort till ett av Broken Hills bästa frukostställen, The Silly Goat som du hittar vid 360 Argent Street. Förutom en skummig kaffe väljer du något smarrigt som en toast med rödbetor och hummus. Är du vegan är det bara att meddela köket som fixar det med bravur.

11.00 – Upptäck silvergruvan

Hoppa sedan in i bilen och kör Silverton Road men sväng av när du ser skyltar som pekar mot Day Dream Mine (daydreammine.com.au). Där har du bokat in dig på en guidad tur i gruvan som användes fram till 1889. Här får du en unik inblick i det hårda livet som arbetarna levde samtidigt som kunnig personal berättar mera. Avsluta turen med scones och kaffe.

13.00 – Till grannstaden

Efter att du upptäckt Day Dream Mine kör du vidare mot Silverton. Besök Mad Max Museum om du är intresserad av de kultklassade filmerna om karaktären Mad Max Rockatansky. Den andra filmen i serien spelades in här och museet är smockfullt av minnessaker. Ägaren Adrian är en härlig prick och gärna tar sig tid att prata med sina besökare. Är du hungrig eller törstig är det bara att bege sig till Silverton Hotel (silvertonhotel.com.au). Mustig pubmat och svalkande dricka finns det gott om.

15.00 – På stadens topp

Mätt och belåten beger du dig tillbaka till Broken Hill. Kör upp till toppen av staden, till Line of Lode Lookout. Här får du en vid utsikt över området och ser det väldiga landet breda ut sig så långt ögat når. Du kan även kika på Miners’ Memorial som hedrar de över 800 personer som dog i gruvarbete.

16.00 – Skulpturer i sandsten

Kör nio kilometer norrut mot en av de mäktigaste platserna i området, Living Desert State Park (travelin.com.au/articles/Living-Desert-Reserve-Broken-Hill-01100). Eftermiddagen är en bra tid att komma hit, då solens kraft börjar avta och ljuset är som vackrast. Beundra de tolv sandstensskulpturerna och följ någon av stigarna inom reservatet.

20.00 – Mingla med invånarna

Dagens sista aktiviteter tar plats i Broken Hills centrum. Kanske blir det en middag på S-Que följt av några glas öl på puben Southern Cross eller kanske The Palace Hotel eller The Junction Hotel? Valen är många så leta upp några lokalinvånare att snicksnacka med och se vart kvällen för med sig.

Karta

Google Maps