Centrala Brisbane

Queenslands huvudstad ruvar intill floden Brisbane River. En av Australiens mest underskattade städer är helt klart bougainvilleabeströdda Brisbane. Opretentiös, lugn och lummig. Landets tredje största stad med strax över två miljoner invånare är en australisk underdog. Visst, Melbourne har sina konstnärliga kaféer och Sydney har sina surfarstränder. Men Brisbane har klimatet alla vill ha. Det går inte att förneka att den tropiska värmen och överflödet av solljus gör något med staden och dess omgivningar. När vintern närmar sig är det just Queensland som australierna reser till. Med en medeltemperatur på 25 grader som gärna stiger uppåt och klarblå himmel större delen av året är det lätt att bli avundsjuk på lokalbefolkningen som alltjämt får strosa omkring i kortärmat. Allt fler väljer att flytta till Brisbane och staden är en av de snabbast växande i landet.

Brisbane ligger ett par mil från kusten. Detta brukar framhållas som stadens främsta brist. Brisbane må sakna strand men i stället har en konstgjord lagun byggts i området South Bank. Ta bron Victoria Bridge över till vattenhålet som har öppet året om. Lagunen har sandstrand och omgärdas av höga palmträd där ibisfåglar sover om nätterna. Området kring South Bank är fullt av aktivitet. Stadens konstscen lever och frodas. En rad gallerier och museum är koncentrerade främst till den södra sidan av floden. Här finns ett myller av kaféer, restauranger och små butiker. Gatumusikanter är en vanlig syn längs dessa gator. Men också längre bort i det gamla kraftverket anordnas ofta spelningar, utställningar och festivaler.

Centrum är litet och kan upptäckas till fots. Men Brisbane består av ett lapptäcke av spännande stadsdelar och förorter. Floden delar den norra från den södra sidan av staden. Färjorna trafikerar floden och är det mysigaste sättet att resa på för att få en överblick över staden. Det är också ett smidigt transportsätt då nätverket är väl utbyggt och färjorna går uppemot var tionde minut. Brisbane är en sofistikerad storstad med djup. Lämnar du centrum ändras stadsbilden snabbt. Skyskrapor och höghus tunnas ut och försvinner. I stället kännetecknas bebyggelsen av de så kallade Queenslanderhusen. Överdådiga villor på en eller två våningar med breda verandor och viktoriansk utsmyckning. Husen skapar en hemtrevlig känsla trots att du befinner dig i en storstad. Brisbane har många parker och grönområden för promenader. Bli inte förvånad om du ser kalkoner, leguaner och possums ströva omkring mitt i city.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Hela Brisbane är stort till ytan men centrum är litet. Stadskärnan är uppbyggd som ett rutnät och ligger norr om floden. Längs huvudgatan Queen Street Mall finner du shoppingcenter och mindre butiker. Längst söderut i den centrala delen ligger den botaniska trädgården (wotif.com/discover/australia/queensland/brisbane/brisbane-central-business-district/brisbane-botanic-gardens.d6061055).

Från Queen Street kan du vandra åt nordost för att nå Fortitude Valley som är stadens nöjesdistrikt och även där Chinatown ligger. Följer du i stället Victoria Bridge över floden når du den södra delen av Brisbane och området South Bank. Där finns en konstgjord lagun där du kan bada och runtomkring finns lummiga parker med parkbänkar att vila på. Det finns också ett bra utbud av restauranger men även konstgallerier, bibliotek, bio, och museum. Fortsätter du mot sydväst når du den hippa stadsdelen West End. Om du gillar att promenera kan du följa med på en rundtur till fots för att bli guidad genom Brisbanes många sevärdheter (wotif.com/things-to-do/city-essentials-walking-tour.a411652.activity-details).

Brisbane River Walk är en gång- och cykelbana som följer floden mellan New Farm och Howard Smith Wharf. I närheten ligger Wilson Outlook Reserve som ger en utsikt över bron och staden. Det går sedan att fortsätta färden längs strandpromenaden hela vägen in mot Edward Street som leder in till centrum. Sträckan ger en vacker utsikt över staden och floden men det finns få platser att undkomma solen så undvik gärna att gå när solen står som högst. Norr om New Farm och öster om Fortitude Valley ligger Teneriffe. Stadsdelen är en av de äldsta i Brisbane. Under en promenad kan du se många historiska byggnader, bland annat de ikoniska Queenslanderhusen med utsirade verandor. Här finns också två mikrobryggerier att besöka. Rakt söderut från Fortitude Valley ligger Kangaroo Point i södra Brisbane. Stadsdelarna länkas samman med Story Bridge. Precis som i Sydney kan du klättra upp på bron (wotif.com/things-to-do/story-bridge-adventure-climbing-experience.a255670.activity-details). Även om det inte är lika spektakulärt som i Sydney är priset mer humant.

Konst och kultur

Runt om i staden finns otaliga gallerier att besöka. Ett som sticker ut lite från de andra är Edwina Corlette Gallery (edwinacorlette.com) som ligger på centrala Brunswick Street. Här kan man se varierande typer av utställningar. Är du ute efter större utställningar av internationella konstnärer kan du besöka Institute of Modern Arts (ima.org.au) i Fortitude Valley eller de två byggnaderna som tillhör QAGOMA (qagoma.qld.gov.au) i South Brisbane. Stadens gamla kraftverk har gjorts om till en arena för konst. Byggnaden i rött tegel har fått sig en tillbyggnad i skinande rent glas och stål. Musik, festivaler och utställningar avlöser varandra. Du hittar Brisbane Powerhouse (brisbanepowerhouse.org) österut i New Farm. Det går enkelt att ta sig dit med färja (translink.com.au), hoppa av vid New Farm Park. I närheten finns också en utomhusbio (moonlight.com.au/brisbane/program) som visar film under sommarhalvåret. Är du på besök under våren kan du se jakarandaträden i New Farm Park färga världen i lila toner.

Sport, Underhållning och evenemang

I Brisbane är rugby league en uppskattad sport. Det lokala laget heter Brisbane Broncos och spelar på Suncorp Stadium (suncorpstadium.com.au) i stadsdelen Milton. Den årliga festivalen Brisbane Festival (brisbanefestival.com.au) anordnas i september och är en stor internationell festival med fokus på konst. Det hela brukar kulminera med en gigantisk fyrverkeriuppvisning vid floden. Riverstage (brisbane.qld.gov.au/facilities-recreation/arts-culture/riverstage) är en större utomhusanläggning som ligger inom den botaniska trädgården precis vid floden. Både nationella och internationella akter brukar uppträda här.

Shopping

Queen Street Mall i centrala Brisbane har ett brett utbud av butiker. Här finns både välkända märken och lite mindre affärer. Butikerna ligger inte samlade i en byggnad utan är utspridda. Lite mer personliga butiker hittar du i stadsdelen West End. Vintage, second hand och smått och gott går att fynda i stadsdelen. Exempel på butiker är Nook (nookbrisbane.com) vid 19 Browning Street och SWOP Clothing Exchange (swop.net.au) vid 161 Boundary Street. Det finns också en del spännande prylar att fynda i Fortitude Valley i butiken Sunday Social (sundaysocialstore.com) vid 5D Winn Street. Kolla också in gatorna Ann Street och Bakery Lane.

Varje helg anordnas en utomhusmarknad vid Stanley Street Plaza i South Bank (collectivemarkets.com.au/southbank). Fynda hantverk, smaka nya rätter och lyssna till musik. Jan Powers Farmers Market anordnar härliga matmarknader i Brisbane Powerhouse, City, Manly och Mitchelton. Besök hemsidan för att få reda på när marknaden anordnas (janpowersfarmersmarkets.com.au).

Uteliv

Störst utbud av restauranger, barer och kaféer finns i stadsdelen Fortitude Valley. Om dagarna så finns det massvis av billiga hak och lunchrestauranger som håller öppet. Senare på kvällen förvandlas området och barerna och nattklubbarna öppnar upp och fyller stadsdelen med musik. Det är hit backpackers och invånare beger sig för en natt fylld med fest och dans. Den äldre resenären kan bege sig till den hyllade Brisbane Jazz Club (brisbanejazzclub.com.au) för att uppleva svängig jazz tillsammans med en god drink. Jazzklubben ligger precis vid vattnet längs 1 Anne Street i Kangaroo Point. Den centrala backpackerbaren Down Under Bar & Grill vid 308 Edward Street fortsätter att behålla sin status bland de som söker gott sällskap men också billig mat och dryck. Fler förslag på rekommenderade restauranger i Brisbane kan du hitta under wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/brisbane.d179993/brisbane-restaurants).

Studier

De två universiteten University of Queensland (uq.edu.au) och Queensland University of Technology (qut.edu.au) har sitt säte på centrala adresser i staden. Men det finns också ett flertal högskolor och colleges med campus runt om i Brisbane.

Bra att Veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter som ligger centralt vid 167 Queen Street Mall och ett annat vid Stanley Street Plaza i South Bank Parklands. Bägge har öppet alla dagar i veckan och kan hjälpa dig med bokningar och tips för din vistelse. Du hittar även en mängd attraktioner och resepaket på wotif hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Brisbane%2C+Queensland).

Väder

Brisbane har ett subtropiskt klimat vilket innebär att dagarna är varma och luften är mer eller mindre fuktig året om. Under sommarmånaderna ligger temperaturen mellan 25 och 35 grader men fuktigheten gör att temperaturen upplevs vara högre än så. Tropiska stormar är vanligt förekommande och regn kan leda till översvämningar. Åskstormar inträffar ofta på kvällarna och lyser upp himlen i vita streck. Under höst, vår och vinter är temperaturen lägre och dagarna soliga.

Transport

Anländer du med buss eller tåg till Brisbane kommer du troligtvis till Roma Street Station på Roma Street. Därifrån är det en promenad på 500 meter in till centrum. Flygplatsen ligger 16 kilometer nordost om staden (wotif.com/Flights). Därifrån är det lättast att ta Airtrain (airtrain.com.au). Lokaltrafiken sköts av TransLink. Investera i ett Go Card (translink.com.au/tickets-and-fares/go-card) om du kommer att resa mycket. För en kortare visit kan ett seeQ card (translink.com.au/tickets-and-fares/ticket-types/visitors-and-tourists/seeq-card) passa bättre. De finns för tredagars- (79 dollar) eller femdagarskort (129 dollar). I priset ingår en tur- och returresa med Airtrain. Använd dig av TransLinks reseplanerare på nätet (jp.translink.com.au/plan-your-journey/journey-planner). I staden kan du också ta dig runt med hjälp av färjorna som kallas CityCat och CityHopper (brisbane.qld.gov.au/traffic-transport/public-transport/citycat-ferry-services). Färjorna kör sju dagar i veckan och CityHopper är dessutom gratis. Tidtabeller hittar du på TransLinks hemsida (translink.com.au). Du kan självklart hyra bil från flygplatsen eller i Melbourne om du föredrar det (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Att hitta boende är inget problem när man är i Brisbane men beroende på hur och var någonstans i staden som man vill bo så finns alternativ som passar bättre än andra. Om man vill campa mer centralt så är Newmarket Gardens Caravan Park det bästa valet. Semesteranläggningen ligger endast fyra kilometer från centrum. Är man villig att ta sig lite längre bort öppnas många fler möjligheter upp. Reser du med familj så är Brisbane Holiday Village (hotelscombined.com/Hotel/Brisbane_Holiday_Village.htm) ett bra alternativ. Här finns stugor, uppställningsplatser för husbil samt tältplatser. Adressen är 10 Holmead Road i Eight Mile Plains, 15 kilometer söder om city.

Vandrarhemmet Brisbane Backpackers Resort (hotelscombined.com/Hotel/Brisbane_Backpackers_Resort.htm) ligger endast ett par kilometer från stadens centrum vid 110 Vulture Street i West End med gångavstånd till lagunen i South Bank Parklands. Vill du hellre bo i hjärtat av staden är Base Brisbane (hotelscombined.com/Hotel/Base_Brisbane_Uptown.htm) något för dig. Vandrarhemmet ligger precis bakom Queen Street Mall. Det är ett par dollar dyrare än Brisbane Backpackers Resort men fortfarande ett av de billigaste boendealternativen i Brisbane.

Ett budgetalternativ är Metropolitan Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Metropolitan_Motor_Inn.htm) längs 1076 Leichhardt Street i Spring Hill, inte långt från Fortitude Valley. Här kan du få tag på ett rum för 89 dollar natten och uppåt. Motellet genomgick nyligen upprustningar. Kan du tänka dig att betala lite mer blir du rikligt belönad. Ett av de alternativ som sticker ut lite extra från de andra är Emporium Hotel  som har vunnit flertalet priser för bästa lyxhotell och bästa boutiquehotell. Emporium ligger längs Wickham Street som endast är en kort promenad från det centrala Fortitude Valley där det finns tåg och buss nära om du vill ta dig vidare ut i staden. De har även ett systerhotell i South Bank (hotelscombined.com/Hotel/Emporium_Hotel_South_Bank.htm).

En dag i Brisbane

07:30 – Morgon är lika med broklättring

Stig upp i tid och utmana dig själv innan du ens hunnit med frukost. Låt adrenalinet pumpa tidigt denna dag. Boka in dig på en morgonklättring med Story Bridge Adventure Climb (wotif.com/things-to-do/story-bridge-adventure-climbing-experience.a255670.activity-details). Efter att ni nått toppen tar ni er till mitten av bron där ni njuter av utsikten av staden som vaknar. Två timmar efter start når du marken igen.

10:00 – Brunch i historisk stadsdel

Promenera längs Brisbane River Walk mot New Farm eller ta Sydney street ferry och hoppa av på andra sidan floden. Fortsätt en liten bit tills du kommer till Bitter Suite (bittersuite.com.au) som ligger på 2/75 Welsby Street. Äntligen har det blivit dags för dagens viktigaste mål. Brunchen intas utomhus i skuggan av träden. Frukost serveras till 11:30 så ta din tid. Därefter strosar du omkring i området. Bege dig ner till New Farm Park och besök Brisbane för att se om det finns någon konstutställning att ta del av. Är det sen vår kanske jakarandaträden blommor i parken.

13:00 – Färjefärd och stadsstrand

När du känner dig nöjd kan du börja bege dig västerut. Ta färjan från New Farm och hoppa av vid South Bank. Resan tar närmare en halvtimme så leta upp en sittplats och njut av färden på vattnet. Väl framme i South Bank kan du gå igenom det långa valvet som täcks av färgsprakande bougainvillea. Svalka sedan kroppen i lagunen. Vila under palmerna och kolla in marknaden som breder ut sig på Stanley Street Plaza.

15:00 – Hipsterfika

Njut av luftkonditioneringen inne på någon av QAGOMA:s två byggnader. Gallery of Modern Art ligger vid South Banks nordliga spets. Inträdet är gratis och du får ta del av konst från hela världen. Vandra omkring bland utställningar och beundra konstnärers knasiga kreationer. Har du ork kvar till mer upptäckande kan du promenera sydväst åt West End, stadens hipstermecka. En kvart senare bör du vara framme vid Three Monkeys Coffee & Tea House. Där tar du en välförtjänt fikapaus.

18:00 – In till city

Du lämnar södra Brisbane och tar dig mot centrum. Är det kämpigt att gå kan du ta buss 196 eller 199 och hoppa av vid Adelaide Street. Därefter är det en kort bit att gå till Miel Container vid 96 Mary Street. I den röda containern tillagas gourmetburgare som får det att vattnas i munnen.

20:00 – Skål mot dagens slut

Trött i ben och fötter är du redo att beställa in en välsmakande drink. Ta dig till närliggande Stock Exchange Hotel och gör ett besök på deras takterrass. Eller klä upp dig och ta en taxi för en visit hos Eleven Rooftop Bar (elevenrooftopbar.com.au) vid 757 Ann Street i nöjesdistriktet Fortitude Valley, med en fantastisk utsikt över staden.

Karta

Google Maps