Brisbane & Sydöstra Queensland

Söderut i delstaten Queensland ligger Brisbane som är Australiens tredje största stad med omkring två miljoner invånare. Staden ligger ett par mil från kusten vid floden Brisbane River som slingrar sig som en pulsåder genom staden. Brisbane och dess omgivningar har ett avundsvärt klimat med långa varma dagar som dränks i solsken. Vintern blir inte särskilt kall vilket gör att besökare trivs bra. Staden är utsträckt och kan förslagsvis utforskas med hjälp av de många färjorna som trafikerar floden. Det är bara att stiga ombord och slå dig ner medan staden far förbi. Från södra Brisbane kan du exempelvis ta en färja till Lone Pine Koala Sanctuary som ligger en timmes båtfärd bort. Där kan du få hålla i en koala och träffa andra inhemska djur. Brisbane är en sofistikerad metropol med ett blomstrande uteliv. Restauranger och barer har stora uteserveringar för att mat och dryck bäst avnjuts utomhus.

När du fått nog av urbana storstadsmiljöer kan du snabbt och smidigt ta dig ut till naturen. Du behöver inte leta särskilt länge för att hitta något som passar. Den södra delen av Queenslands kust slickas av turkost färgat vatten. Inom en timme kan du befinna längs Gold Coast (wotif.com/discover/australia/queensland/gold-coast.d180064) eller Sunshine Coast (wotif.com/discover/australia/queensland/sunshine-coast.d180069) vilka är de två mest kända och karakteristiska kustremsorna i regionen. Kör inåt landet och du når Lamington och Springbrook National Park (wotif.com/discover/australia/queensland/gold-coast/springbrook/springbrook-national-park.d6086913) med dess kvava regnskogar, iskalla insjöar och kuperade kullar. Ge dig ut på upptäcktsfärd och speja efter vilda djur och växter bland höga trädstammar.

Två mil österut från staden mynnar floden Brisbane River ut i en förförisk blandning av öar kring bukten Moreton Bay. Dets sägs att Moreton Bay har lika många öar som dagar på året. De största av dem är populära utflyktsmål. Gör det enkelt för dig och följ med på en guidad tur över till Bribie Island (wotif.com/things-to-do/bribie-island-adventure-tour.a478379.activity-details) eller ta en färja längre ut till Moreton Island (wotif.com/discover/australia/queensland/brisbane/moreton-island/moreton-island-national-park.d6148378) eller North Stradbroke Island och snorkla i vatten som sjuder av marint liv. Utforska vraket Tangalooma Wrecks och läs en bok i skuggan av träden. Tillbaka på fastlandet kan du vandra eller cykla i skogen kring Mount Coot-tha Reserve och ta dig allra högst upp för att få en fantastisk vy över Brisbane. Brisbane med omnejd lämpar sig väl för den aktiva resenären som uppskattar blandningen av livlig storstad och vildvuxen natur.

Överblick

I Brisbane kan du ta del av alla fördelar med att befinna sig i en storstad. Prova på utbudet av restauranger, kaféer, barer och nattklubbar. I Fortitude Valley, som i folkmun kallas kort och gott the Valley finns allt detta och lite till. Stadsdelen är känd för sitt kokande nattliv, så missa inte detta om du är i Brisbane en helg. I samma område ligger även stadens Chinatown. På andra sidan floden ligger West End. Där finns gott om second hand- och vintagebutiker om du vill leta efter fynd. Likt the Valley kan West End beskrivas som en alternativ stadsdel. På lördagsmorgnar har en populär marknad öppet som du inte bör missa. Strosa längs South Bank Parklands och besök konstgallerierna som finns alldeles i närheten. Och bada i lagunen när temperaturen stiger.

Närliggande naturreservatet Mount Coot-tha Reserve ligger en kort bussresa bort från centrum. Intill reservatet är en del av stadens botaniska trädgård. Inom Mount Coot-tha kan du vandra eller jogga längs lederna, men det finns även särskilda leder för cyklister. Är du van att trampa dig fram i skogen är detta stället för dig (brisbane.qld.gov.au/sites/default/files/20160729-mt_coot-tha_forest_track_map.pdf). Har du mer tid på dig finns också området kallat Scenic Rim, där inte mindre än sex olika nationalparker väntar (visitscenicrim.com.au). Området är stort, och planerar du att bege dig söderut till Gold Coast är detta en bra bit på vägen. Nationalparkerna Lamington och Springsbrook är särskilt vackra med slingrande lianer och majestätiska vattenfall. För alla djurentusiaster finns Lone Pine Koala Sanctuary (wotif.com/things-to-do/lone-pine-koala-sanctuary-day-admission.a170697.activity-details) i närheten av Brisbane. Det är enkelt att ta sig dit över dagen då det går både bussar och färja.

Ett av de största dragplåstren i området är öarna kring Moreton Bay. Du behöver inte åka särskilt långt för att komma åt det tropiska strandparadiset. Har du inte tänkt åka långt norrut under din östkustvistelse så är detta din chans till att maxa semesterkänslan. Moreton Island och North Stradbroke Island är bägge bra alternativ att välja mellan. Hyr egen bil tillsammans med andra resenärer eller boka in dig på en resa med en researrangör, det finns flera alternativ att välja mellan. Snorkla i klara vatten över vrakdelar från skepp som sänktes under 1960-talet, nu täckta av korall och hem åt fiskar (wotif.com/things-to-do/wrecks-adventure-tour.a440963.activity-details). Va din egen kapten med hyrbåt, det finns massor av mindre öar att utforska. På den stora sandön North Stradbroke Island kan du surfa eller prova på paddelsurfing. Du kan också testa balansen när du surfar på sanddynorna.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Brisbane har ett subtropiskt klimat vilket innebär att dagarna är varma och luften mer eller mindre är fuktig året om. Sommaren infaller mellan december och februari och temperaturen brukar ligga mellan 25 och 35 grader. Detta är också perioden då det kommer mest regn. Tropiska stormar och översvämningar är vanliga under sommaren. När det regnar öser det ner. Men det kan upphöra lika plötsligt som det började. Hösten infaller mellan mars och maj och kännetecknas av lite lägre temperaturer och mindre regn. Mellan juni och augusti är det vinter och då ligger temperaturen mellan 10 och 20 grader. Under våren stiger temperaturen en aning och vädret är soligt. Våren infaller mellan september och november.

Transport

Bussar och tåg anländer till Roma Street Station på Roma Street, en promenad på 500 meter från centrum. Brisbanes flygplats ligger 16 kilometer nordöst om staden (wotif.com/Flights). I Coolangatta finns också Gold Coast Airport. Från Brisbanes flygplats kan du enkelt hyra bil (wotif.com/Car-Hire) eller ta tåget Airtrain (airtrain.com.au) som har täta avgångar. Tåget går till Brisbane och Gold Coast. Planerar du att stanna en längre tid och att åka mycket kollektivt är det värt att köpa ett Go Card av Translink (translink.com.au/tickets-and-fares/go-card). Ladda kortet med pengar och använd det sedan på bussar, tåg och färjor i området. Är du på besök en kortare tid kan du köpa seeQ card (translink.com.au/tickets-and-fares/ticket-types/visitors-and-tourists/seeq-card). Välj mellan ett tredagars- (79 dollar) eller femdagarskort (129 dollar). I priset ingår en tur- och returresa med Airtrain. Translink har också en användbar reseplanerare på nätet (jp.translink.com.au/plan-your-journey/journey-planner).

Utforska

Låt Brisbane bli din bas att utgå ifrån. Tillbringa ett par dagar med att utforska Queenslands huvudstad innan du söker dig ut från stadskärnan. Köp ett seeQ-kort så att du kan åka obegränsat med kollektivtrafiken i några dagar där även färjorna ingår. Det finns gott om boenden i Brisbane. Alltifrån sunkiga vandrarhem till fläckfria femstjärniga hotell, så passa på att utnyttja möjligheterna. Besök något av stadens konstgallerier, promenera längs South Bank och är du badsugen så finns lagunen alltid i närheten. Shoppa i butikerna längs Queen Street och ta en kaffe i solen vid botaniska trädgården. Se dig om i the Valley och kolla in Chinatown. Mingla bland hipsters i West End och ta en färja längs floden.

När du vill komma bort från storstadspulsen tar du dig till Lone Pine Koala Sanctuary (wotif.com/things-to-do/lone-pine-koala-sanctuary-day-admission.a170697.activity-details). Antingen med buss eller välj den natursköna vägen genom att hoppa på färjan från South Bank. Väl på plats kan du bekanta dig med det lokala djurlivet. Säg hej till koalor, känguruer, wombat och emu på landets äldsta och största koalareservat. Under eftermiddagen tar du båten tillbaka, äter en god middag på någon av stadens alla restauranger och kollar in Brisbanes nattliv. Eller så tar du bussen till Mount Coot-tha för att få den bästa utsikten medan staden tänds i ljus.
Välj mellan att besöka någon av öarna i Moreton Bay. Välj Moreton Island och ta Translinks reseplanerare till hjälp för att hitta det smidigaste sättet att ta dig dit. Räds du inte att köra i lös sand, hyr en egen bil eller fyrhjuling. Annars går det lika bra att åka med en researrangör (wotif.com/things-to-do/search?location=Brisbane). På Moreton kan du snorkla över skeppsvrak, sola på vidsträckta stränder och njuta av den tropiska atmosfären. Stanna så länge du har lust. Ta dig sedan tillbaka till Brisbane och hoppa på tåget mot Gold Coast eller Surfers Paradise om du vill se mer av denna del av Australien.

Karta

Google Maps