Bondi

Pinfärska backpackers hinner knappt ta sig genom tullen på Sydneys flygplats innan de styr kosan mot Bondi. Den livliga förorten öster om miljonstaden är ett säkert kort. Här samsas trettioårskrisande hipsters och infödda surfare med kritvita turister. Bondi är främst känd för en sak. Stranden. Den smörfärgade kilometerlånga strandremsan Bondi Beach är till och med världsberömd. Den har visats upp på tv-skärmar och vykort jorden runt. Och människorna som vistas på den gör ett bra jobb med att personifiera Australiens drömmiga strandkultur. Kom hit en stekhet sommardag och du får se några av Sydneys vackraste och trendigaste personer självsäkert svassa omkring i minimalistiska plagg. Alla utrustade med en rejäl flaska solskyddande kräm och ett par mörka solglasögon. Stranden ligger bara en knapp mil från Sydneys centrum och är lätt att ta sig till med tåg eller buss. Vågorna är inte alltför höga och sanden är precis så mjuk som du tänkt dig. Men du betalar ett högt pris för här är också knökfullt av folk varma dagar. Och vem försöker vi lura, värmen är även den en flitig besökare. Särskilt populärt är det att fira juldagen på Bondi Beach. Varje år tar en koloni nordeuropeiska backpackers över stranden för att fira en exotisk jul. Då det varit en del problem med fylla och bråk har man nu infört ett alkoholförbud kring stranden. Men det avskräcker inte många.

De ikoniska livräddarna patrullerar området och ser till att folk håller sig mellan de röda och gula flaggorna. Dagarna är hektiska men under tidiga morgnar är läget ett annat. Motionärsjoggare, cyklister och simmare är här medan resten av befolkningen ännu slumrar. Bondi är mer än bara sol, strand och saltvatten. Runtomkring finner du betongväggar prydda med färggranna grafittimålningar som leder till smala gränder och mysiga kaféer. Gröna rumsgranar med symmetriska grenverk är utspridda längs kustlinjen som visar upp ett grönblått hav. Bondi var tidigare en förort reserverad för arbetarklassen. I dag är det en hemtrevlig plats full av kultur och ett sjudande nattliv. Gå omkring bland sidogatorna och upptäck små undangömda platser med hål i väggen-känsla. Ståtliga enplansvillor ligger längs stranden och vakar över vattnet. Under helgerna hålls två stora marknader där lokala förmågor säljer sina bästa produkter. Bondi är en hipp och alternativ stadsdel. Inte konstigt att många väljer att förlänga sin vistelse här eller rent av blir kvar.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Den uppenbara huvudattraktionen i Bondi stavas Bondi Beach. Du är inte ensam om att vilja besöka stranden, så kom i tid om du vill ha lite lugn och ro. Stranden fylls snart upp av allsköns folk. Undvik om möjligt att vistas här mitt på dagen, då solen står som högst och bränner rejält. Surfare brukar hålla till vid den södra delen av stranden. Vill du bada och sola, håll dig då mellan livräddarnas röda och gula flaggor. En stor del av strandens besökare gör inte mer än att sola och spana på andra. Så oroa dig inte ifall du inte vill vara aktiv. Annars kan du lära dig att surfa med Let’s Go Surfing (wotif.com/things-to-do/bondi-beach-surfing-lesson.a189062.activity-details). De arrangerar både grupp- och privatlektioner på ett par timmar. När du fått någorlunda kläm på det hela kan du sedan hyra bräda och våtdräkt och finslipa dina kunskaper på egen hand. Vill man se hur det går till bakom kulisserna på en surfing livräddare-klubb så erbjuder Let´s Go Surfing en guidad tur i kombination med surflektioner inklusive strandlunch (wotif.com/things-to-do/bondi-beach-half-day-tour-surfing-lesson.a189068.activity-details). Om du känner för att simma kan du bege dig söderut till Bondi Iceburgs Club (icebergs.com.au) vid 1 Notts Avenue. De har en saltvattenspool på 50 meter precis vid havet. Efteråt kan du vila upp dig i deras bastu. Ett annat sätt att varva ner är att gå och se film. Varje sommar brukar det finnas utomhusbio vid Bondi Beach som arrangeras av American Express. Under en vecka visas film varje kväll vid Bondi Pavilion (openaircinemas.com.au). De visar de senaste filmerna och du kan köpa mat och dryck på området.

Gillar du motorcyklar kan du njuta av Bondi medan fartvinden leker i ditt hår när du far fram på kustnära vägar till ljudet av hästkrafter. Du kan välja att njuta av kustens vyer från en sidovagn om du åker med Shelbys Sidecar Tours (wotif.com/things-to-do/private-bondi-beach-motorcycle-sidecar-tour.a458980.activity-details) eller som passagerare på en Harley Davidson med Wild Ride Australia (wotif.com/things-to-do/harley-davidson-sydney-bondi-tour.a257252.activity-details).

Varje lördag mellan klockan 9 och 13 hålls Bondi Farmers Markets (bondimarkets.com.au/farmers) i Bondi Beach Public School vid Campbell Parade. Här finns det mesta i matväg. Färsk frukt och grönt, hembakt bröd och sylt, inläggningar, ost, kryddor och skaldjur. Är du ute efter bra mat ska du bege dig hit. Köp med dig lite av varje och sätt ihop din egen picknick att ta med till stranden. På söndagar är det i stället kläder, smycken och hantverk som krängs i samma lokaler då Bondi Markets (bondimarkets.com.au) hålls mellan klockan 10 och 16. För att ta del av aboriginsk konst och kultur, bege dig till Coo-ee Aboriginal Art Gallery (cooeeart.com.au) vid 31 Lamrock Avenue. Det är ett litet galleri där ägarna är väldigt kunniga och trevliga. De har samlat aboriginsk konst i över 30 år och delar gärna med sig av tips och berättelser.

Uteliv

Det finns gott om ställen att stilla hungern på i Bondi. Närmare stranden stiger priserna, men det finns också billigare take away-restauranger som säljer snabbmat av den enklare sorten. Bondi Fishmongers (fishmongersbondi.com.au) vid 46 Hall Street serverar färsk grillad fisk, skaldjur och gröna sallader till rimliga priser. Varför inte testa deras Bondi box där du får en blandning av fisk, bläckfisk tillsammans med breda pommes frites, ris eller grönsaker. Maten är okomplicerad men prisvärd och god. Boka i förväg om du vill besöka Brown Sugar Restaurant (brownsugarbondi.com.au) vid 106 Curlewis Street. De serverar grymma bruncher och mättande middagar. Restaurangen är liten men populär. Deras pasta med krabba och deras fiskpaj är två bästsäljare. De har också goda efterrätter.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns inget officiellt informationscenter i Bondi, vänd dig istället till något av centren i Sydney (sydney.com/visitor-information-centres). Det finns bland annat ett i Darling Harbour och ett i the Rocks. Du kan även planera i förväg och inspireras av Sydney’s hemsida (sydney.com/destinations/sydney/sydney-east/bondi/beach-lifestyle). Om du planerar boka in en populär aktivitet finns det flera rabatterade aktiviteter, biljetter och boenden i Bondi på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/sydney/bondi.d178147).

Varningar och förberedelser

Juldagen är en hektisk dag på Bondi Beach. Det har blivit en tradition att samlas på stranden och stanna hela dagen lång. Många partysugna ungdomar syns klädda i bikini, badshorts och den obligatoriska tomtemössan. Alkohol är dock förbjudet på området sedan några år tillbaka. Känns inte det som din grej bör du nog undvika att komma hit just denna dag. Och kom ihåg – under ditt strandbesök ska du alltid följa instruktioner från livräddarna. Simma alltid mellan flaggorna som finns uppsatta. Och ta dig inte för långt ut. Strömmarna kan vara oväntat starka, även för den erfarne simmaren.

Ta sig hit

Från centrala Sydney är det lätt att ta sig till Bondi. Allra smidigast och snabbast är att ta tåget för att slippa sitta i bussköer, särskilt under rusningstrafik. Du kan ta ett tåg till Bondi Junction, som ligger en bit västerut från stranden. Från Sydney Central Station tar resan en kvart. Det är möjligt att gå från Bondi Junction till stranden, men räkna med en lång och svettig promenad. Från Bondi Junction går buss 333, 380 och 389 som alla stannar nära Bondi Beach (transportnsw.info), och tar ca tio minuter.

Boende

Det finns en hel del boendealternativ kring Bondi. Allt beror på hur mycket pengar du är villig att lägga ut för en vistelse. Ju närmare stranden du bor, desto mer kostar det. Kan du tänka dig att bo en bit bort kan du hyra en lägenhet eller få ett hotellrum för en billigare peng. Bondi Beachhouse YHA (hotelscombined.com/Hotel/Bondi_Beachouse_YHA.htm) är ett av de fräschaste vandrarhemmen i Bondi vid 63 Fletcher Street. Deras lokaler är stora och rena, men ligger en bit från stranden. De har dock en takvåning med underbar utsikt över havet som kompenserar detta. Planerar du att stanna över jul måste du boka in dig minst nio nätter.

Vill du bor mer avskilt kan du hyra en lägenhet. Ultimate Apartments Bondi Beach (hotelscombined.com/Hotel/Ultimate_Apartments_Bondi_Beach.htm) hyr ut 44 fullt utrustade lägenheter med tillgång till tvättmaskiner, swimmingpool och wifi. De ligger västerut längs 59 O’Brien Street nära kaféer och restauranger. De har också gratis parkeringsplatser. Inredningen är en aning gammalmodig men priset och läget är rimligt. Vid 118 Campbell Parade ligger Ravesi’s Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Ravesis_Hotel_Bondi_Beach_Sydney.htm). Läget är oslagbart precis vid Bondi Beach. Under helgerna är det ett populärt att komma till deras bar för att ta ett glas, så boka helst in dig på en högre våning för att slippa ligga sömnlös på natten.

En lördag i Bondi

08:00 – Frukost på Trio

Dagen kickas igång med en lång vistelse på Trio Café (triocafe.com.au) vid 56 Campbell Parade. Det här stället är omåttligt poppis, så boka gärna i förväg och slipp onödiga köer. Har du svårt att bestämma dig för vad du ska äta? Beställ då in deras breakfast tasting plate. På så vis får du lite av varje. Skölj ner med en kopp svart kaffe eller en mjuk fruktsmoothie medan du ser hur folket vaknar till vid Bondi Beach.

11:00 – Rör på påkarna

Efter en mättande frukost snör du på dig ett par bekväma skor och beger dig söderut för att vandra längs Bondi to Coogee Coastal Walk (sydneycoastwalks.com.au/bondi-to-coogee-walk). Hela sträckan är sex kilometer lång, men du kan vända i exempelvis Tamarama. Leden sträcker sig längs den klippiga kusten från Bondi till Coogee. Oavsett hur långt du går får du se Bondi från sin bästa sida. När benen protesterar finns parkbänkar att vila på. Glöm inte att ta med en vattenflaska.

13:00 – Andhämtning och lunch

Orkar du inte gå hela vägen tillbaka till Bondi kan du hoppa på en buss. De trafikerar sträckan frekvent. Ta dig sedan till 106 Curlewis Street för att käka lunch på Brown Sugar (brownsugarbondi.com.au). Är du ännu inte särskilt hungrig kanske deras sallad Brown Sugar salad med bland annat rödbetor och getost duger. Annars kan du prova at demolera deras saftiga kycklingburgare.

16:00 – Gone Swimming

Det har äntligen blivit dags för att ta reda på vad det är alla pratar om. Bondi Beach ska upptäckas. På med badkläder, ett lager solkräm och ta en handduk under armen. Promenera ner till Bondi Beach och hitta en ledig plats bland alla besökare. Tänk på att inte simma för långt ut då det kan vara oväntat strömt. Och se till att alltid hålla dig mellan flaggorna så du inte blir ett huvudbry för livräddarna.

18:00 – Asiatiskt krubb

Besök en bankomat för att ta ut pengar. Här är det kontant som gäller. Middagen blir het, klibbig och smakrik. Asiatiska smaker serveras på Bangkok Bites (bangkokbites.com.au) längs 95 Hall Street. Köket är livligt. Kastruller stöts ihop och beställningar ropas ut. Resultatet är enkel men fantastisk streetfood lastad i stora portioner. De har också BYO, så ta med en flaska vin och möt upp ett gäng kompisar för att stanna en stund.

20:00 – Välbesökta barer

En promenad längs gatan Campbell Parade längs med Bondi Beach ger inte bara en vacker vy utan även möjlighet till att besöka flera populära barer. Kanske en barrunda med start i ena änden vid  The Anchor Bar (anchorbarbondi.com/) 8 Campbell Parade, hela vägen till Bondi Beach Public Bar (bbpb.com.au/) 180 Campbell Parade kan passa den festsugna.

Karta

Google Maps