Blue Mountains

Endast en och en halv timme väster om storstaden Sydney ligger en av UNESCO:s världsarvslistade platser att skydda och bevara. För den äventyrslystne, för naturälskaren och historikern, eller för den som bara vill komma bort från storstadslivet en smula är nationalparken Blue Mountains det perfekta resmålet. Området är lättillgängligt med många transportmöjligheter och erbjuder väldigt mycket att se och göra. Bergen har fått sitt namn efter det blåaktiga diset som uppstår när eukalyptusträdens olja avdunstar. Bergens knaggliga linjer bäddas in i mjuka toner av blått och skapar en dramatisk inramning av den kuperade nationalparken.

Det 10 000 kvadratkilometer stora området domineras av skog. Här finns gott om forsande vattenfall och höga sandstensklippor. Men också djupa raviner och tät vildmark. Det lämpar sig därför särskilt väl för den som vill utmana sig själv och testa på en ny aktivitet. Du kan lära dig grunderna inom bergsklättring och simma fram genom ravinerna. Eller följ en vandringsled och bada i något av vattenfall. Möjligheterna är många med det är helt upp till dig hur du tillbringar din tid i området.

Bland Blue Mountains finns en rad sevärdheter, däribland världens brantaste järnväg. Området är uppdelat i mindre städer. Uppe i bergen ligger Katoomba, Leura, Wentworth Falls, Blackheath, Mount Victoria och Medlow Bath. I de lägre bergen hittar man Springwood och Glenbrook. Framför allt i de större städerna Katoomba och Leura kan man hitta mysiga kaféer, restauranger och gamla butiker. Det finns även museer, parker, golfanläggningar och mycket mer. När det kommer till boende finns allt från billiga vandrarhem till lyxiga spahotell. Vill man komma ännu närmre vildmarken finns det även flera campingmöjligheter i området.

Blue Mountains är en historisk plats. Det finns bevis på att bergen var befolkade av aboriginer redan för omkring 22 000 år sedan. Här finns därför mycket att se och lära om den australiska urbefolkningen. På 1800-talet började de europeiska kolonialisterna befolka området och de byggde bland annat Cox’s Road som i dag heter the Great Western Highway. Européernas bosättning hade en stor och negativ inverkan på urbefolkningen, men än i dag bor en del av deras ättlingar kvar i området kring Blue Mountains. För den intresserade finns möjligheten att bli guidad av någon med aboriginsk härkomst och på så vis ta del av unik kunskap om Blue Mountains.

Sevärdheter och upplevelser

Blue Mountains går att besöka närsomhelst under året. Vilken årstid som är bäst beror helt på vad man vill få ut av sin resa då varje årstid erbjuder något speciellt. På våren blommar det vackert och det är den bästa tiden på året för att besöka de vackra trädgårdarna. Sommaren är den perfekta årstiden för utomhusaktiviteter såsom vildmarksvandring eller bergsklättring. På hösten får man bevittna ett vackert rödbrunt landskap då löven börjar ändra färg. Och under vintermånaderna är det den så kallade Yulefest, en tradition från år 1980 som innebär att man firar jul redan på vintern. Detta spektakel brukar kallas Christmas in July.

Upptäck och utforska

Den stora nationalparken är välbevarad och har mängder av vandringsleder att upptäcka. Vissa är längre och mer utmanande än andra. Oavsett vilket spår man väljer omringas man av vackra vyer och unika fototillfällen. Man kan vandra förbi stora förtrollande vattenfall som Wentworth Falls och Katoomba Falls. På sommaren är ett dopp i vattenfallen obligatoriskt, så ta med badkläder. De allra bästa utsiktsplatserna i Blue Mountains är populära sevärdheter. Några av dem är Govetts Leap Lookout i Blackheath, Sublime Point Lookout i Leura och såklart Echo Point Lookout i Katoomba varifrån man kan se den kända stenformationen Three Sisters (wotif.com/things-to-do/full-day-blue-mountains-tour.a452918.activity-details).

Three Sisters har fått sitt namn efter en aboriginsk historia som säger att de tre pelarna en gång i tiden var tre systrar. Systrarna var kära i tre bröder från en annan stam som de var förbjudna att gifta sig med. Därför bestämde sig bröderna för att fånga systrarna vilket slutade med strid. Systrarnas stamledare förvandlade systrarna till sten för att skydda dem från bröderna. Efter striden tänkte ledaren bryta förbannelsen men han hann bli mördad innan, och därför står pelarna kvar där än i dag. I samma område ligger Scenic World (wotif.com/things-to-do/blue-mountains-hop-on-hop-off-pass-with-scenic-world.a477600.activity-details), en av Blue Mountains största turistattraktioner. Här kan man välja mellan att åka The Scenic Skyway som är en linbanevagn med glasgolv, The Scenic Railway som är världens brantaste järnväg eller vandra The Scenic Walkway. Njut av svindlande vyer av bland annat Katoomba Falls och Three Sisters.

En annan populär turistattraktion man inte bör missa är Jenolan Caves (wotif.com/things-to-do/jenolan-caves-blue-mountains-day-tour.a228630.activity-details). Dessa kalkstensgrottor är enligt forskare runt 340 miljoner år gamla och därmed de äldsta upptäckta grottorna i världen. Jenolan Caves har blivit en av de mest populära turistattraktionerna i området och har bland annat fått utmärkelser från Qantas Australian Tourism Awards. Det finns en rad guidade turer av olika slag att välja bland i de olika grottorna. På natten anordnas natturer, däribland den populära spökvandringen Legends, Mysteries & Ghosts. Adventure Caving kallas de mest utmanande turerna då man får ta sig an de lite svårare och trängre grottorna. Här får man ta på sig overall, hjälm och pannlampa och vara beredd på att klättra, krypa och även prova på att fira sig ner med rep efter en bergvägg (wotif.com/things-to-do/plughole-adventure-experience-in-the-heart-of-a-mountain.a476216.activity-details).

Om man efter Adventure Caving i Jenolan Caves inte fått nog av äventyr kan man vända sig till High n Wild Mountain Adventures (wotif.com/things-to-do/stunning-empress-canyon-blue-mountains.a255844.activity-details). De anordnar kurser i bland annat bergsklättring, firning och canyoning. Canyoning innebär bland annat simning och vandring ner för en bäckravin. Det finns kurser för alla, både nybörjare och de mer erfarna.

Konst och kultur

Det vackra landskapet i Blue Mountains har länge varit en stor inspirationskälla för konstnärer och därför finns det flera gallerier i området. Lost Bear Gallery, även känt som Katoomba Fine Art (katoombafineart.com.au) är ett stort galleri för modern konst. Galleriet har tolv utställningssalar och en skulpturträdgård där en mängd olika konstnärers unika skapelser ställts ut. Här kan du beundra målningar, skulpturer, keramik, glaskonst och mycket mer. En av Australiens mest kända författare och konstnär, Norman Lindsay, bodde i Faulconbridge i Blue Mountains och den vackra plats som tidigare var hans hem har i dag gjorts om till ett galleri, The Norman Lindsay Gallery (normanlindsay.com.au). Här kan man ta del av Lindsays kreativa verk eller njuta av den vackra omgivningen. Det är vanligt att platsen bokas för bröllopsarrangemang eller fotografering.

Om man är intresserad av aboriginsk konst och kultur måste man besöka Waradah Aboriginal Centre (waradah.com.au). Här anordnas regelbundet kortare shower där man kan få se aboriginsk dans och lära sig om den aboriginska kulturen. I galleriet visas aboriginsk konst och det går även att köpa med sig tavlor eller andra souvenirer hem.

Sport, underhållning och evenemang

För golfentusiasten är Blue Mountains ett paradis. Välj och vraka bland de många golfklubbarna; Lithgow Golf Club, Springwood Country Club, Wentworth Falls Country Club, Katoomba Golf Club, Leura Golf Club och Blackheath Golf Club. Det är inte varje dag man spelar golf med en sådan utsikt som man får här. Blackheath Golf Club är den som är belägen allra högst upp bland bergen. Varje år anordnas det festivaler i Blue Mountains. På våren som infaller runt september till november, blommar det vackert i Blue Mountains och det är den bästa tiden på året för att besöka de vackra trädgårdarna. Leura är staden med flest trädgårdar och varje år, vanligtvis i oktober, anordnas den två veckor långa Leura Gardens Spring Festival (leuragardensfestival.com). I biljettpriset ingår besök i de elva trädgårdarna som är med i programmet, inklusive den välkända Everglades Garden. Andra trädgårdar värda att besöka i Blue Mountains är Mount Tomah Botanic Garden, en stor trädgård på 252 hektar, och Campbell Rhododendron Garden i Blackheath. Våren är en perfekt tid för picknick i någon av trädgårdarna eller en fika på någon av de mysiga kaféernas uteplatser.

Under vintermånaderna arrangeras Yulefest i Blue Mountains. Det hela började år 1980 då en grupp irländare såg snöflingor och började sakna den kalla julen som de var vana vid. Därför bestämde de sig för att fira jul i juli och sedan dess har det blivit en stor vintertradition. Varje år från juni till augusti kommer tusentals människor till Blue Mountains för att fira Yulefest. Under juni månad firas först Winter Magic Festival, då det bland annat anordnas en stor parad som fyller Katoombas gator. Själva Yulefest firas med traditionell irländsk och australisk julmat. Det finns sedan en rad olika sorters underhållning att välja mellan. Alla restauranger och hotell är med i julfirandet så det anordnas aktiviteter överallt. Med varma brasor och julsånger är julstämningen på topp. The Clarendon Guesthouse (clarendonguesthouse.com.au) i Katoomba är känt för sina liveshower. Komedishowen The Goon Show LIVE! som framförs under Yulefest har blivit jättepopulär. Gästhuset erbjuder paketpriser med trerättersmiddag, show, boende och frukost. De har early bird-priser så det lönar sig att boka i tid.

Shopping

I Blue Mountains finns det många unika butiker såsom antikaffärer, gamla boklådor, vintagebutiker och designerboutiquer. Den mesta shoppingen finner man i de största städerna Katoomba och Leura. I Katoomba ligger hattspecialistbutiken The Hattery (hatsdirect.com) samt cirkusbutiken Weirder The Better (weirderthebetter.com.au). Det finns även en del friluftsbutiker och självklart även souvenirbutiker. Gillar man choklad kan man besöka någon av chokladfabrikerna i området. Blue Mountains Chocolate Company (bluemountainschocolate.com.au) ligger i Katoomba och Josophans Fine Chocolates (josophans.com.au) hittar man i Leura. Båda fabrikerna använder sig av äkta belgisk choklad och genom ett fönster kan man se hur tillverkningen går till. Det hålls provningar, workshops och man kan självklart köpa med sig den goda chokladen hem.

I Leura finns inte bara en chokladfabrik utan även den stora godisbutiken The Candy Store Leura (candystore.com.au). Butiken säljer gammaldags godis, både importerat och inhemskt. Det finns över 2 000 sorters godis av olika slag, så vill man prova något nytt eller hitta godiset man saknar från sin barndom bör man gå hit. I Leura hittar man även Bygone Beautys Tearoom and Teapot Collection (bygonebeautys.com.au). Det är inte bara en butik utan även ett kafé och museum. Bygone Beautys Trasured Teapot Museum har världens största privata kollektion av tekannor. I Mount Victoria ligger Trains, planes and automobiles (antiquetoys.com.au) som även det är en kombination av galleri och butik. De säljer och ställer ut antika leksaker. I Brooklands Village ligger Nanas Teddies and Toys (teddys.com.au), Australiens största nallebjörnsaffär med över 15 000 teddybjörnar, dockor och samlarobjekt.

Restauranger och kaféer

Blue Mountains har mängder av mysiga kaféer med perfekt miljö för en fika. Paragon Cafe i Katoomba är ett populärt kafé som dessutom är Australiens äldsta. Turister kommer hit för dess unika art deco-inredning. Det känns som man kliver in i 1920-talet. Hydro Majestic Hotel och Carrington Hotel är två historiska byggnader med både kafé, restaurang, bar, hotell och spa. Njut av en kopp te eller kaffe eller kom hit för en lyxig middag. Även här kliver man in i en unik gammaldags atmosfär. Ett kafé som bör lyftas fram lite extra är The Yellow Deli (yellowdeli.com) i Katoomba. Kaféet har en unik och mysig atmosfär och tillverkar allt från grunden. De har en egen farm där de odlar ekologiskt och de bakar allt bröd själva. Prova gärna det hälsosamma sydamerikanska teet Maté, som även går att köpa med sig hem.

Speciellt på våren och sommaren är det mysigt att sitta på uteserveringar och njuta av naturen runt omkring sig. Gå till Cafe Bon Ton (bonton.com.au) i Leura, en fransk kafébistro, Solitary Restaurant and Kiosk (solitary.com.au) i Cliff Drive eller avnjut mat och vin i världsklass i Katoomba vid Echo Points branta sluttning med en slående utsikt över Jamison Valley (wotif.com/things-to-do/blue-mountains-nsw-tasting-with-antipasti-or-meat-platter.a555549.activity-details).

Transportmöjligheter och researrangörer

Det finns många sätt att upptäcka Blue Mountains på. Det är enkelt att resa på egen hand då det finns många transportmöjligheter inom området. Om man bor i Sydney kan man ta tåget från Central Station till Katoomba Station. Därifrån kan man sedan ta sig runt med hjälp av Blue Mountains Explorer bus (wotif.com/things-to-do/blue-mountains-hop-on-hop-off-explorer-pass.a477437.activity-details), hop-on, hop-off-bussar som går en gång i halvtimmen. Man kan även åka till vissa sevärdheter med lokalbussarna, tidtabeller hittar du här: (cdcbus.com.au/blue-mts-transit).

Vill man ta sig mellan olika städer i Blue Mountains går det även tåg där emellan. Allra enklast och flexiblast reser man självklart med bil (wotif.com/Car-Hire) eller motorcykel (wotif.com/things-to-do/blue-mountains-motorcycle-tour.a265577.activity-details). Det finns många parkeringsplatser vid sevärdheterna och de flesta är avgiftsfria. Vill man slippa lägga ner tid till att planera finns det researrangörer av olika slag. Vissa utgår från Sydney medan andra turer börjar direkt i Blue Mountains.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns flera kontor med turistinformation i Glenbrook, Katoomba, Lithgow, Oberon och Blackheath. För fler aktiviteter, biljetter och boenden i Blue Mountains kan du även ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Blue%20Mountains).

Varningar och förberedelser

Om du tänkt vandra finns det olika leder att välja mellan och vissa kan vara så pass långa att de tar flera timmar att ta sig igenom. Kolla därför upp i förväg på kartan som finns vid lederna så att du väljer den led som passar dig och din tidsplan bäst. Det är inte heller ovanligt att dåligt förberedda vandrare går vilse eller skadar sig, så det lönar sig att klä sig rätt och ha med sig en karta och kompass. Vädret i Blue Mountains kan ibland skifta snabbt och framför allt under vintermånaderna kan det bli mycket stormigt. Under sommaren finns det risk för bränder. Kolla därför upp hur väderförhållandena ser ut i förväg hos exempelvis NSW National Parks and Wildlife Service (nationalparks.nsw.gov.au/alerts/alerts-list). Om man skulle råka ut för en nödsituation går det att kontakta Blue Mountains State Emergency Service på telefonnumret 132 500. Tänk dock på att det kanske inte alltid finns täckning överallt, så det är bäst att vara väl förberedd redan från början.

Boende

I Blue Mountains finns boende för alla budgetar. Allt från vandrarhem till lyxiga spahotell (hotelscombined.com/Place/Blue_Mountains.htm).

Budget

The Flying Fox (hotelscombined.com/Hotel/The_Flying_Fox_Backpackers.htm) ligger bara 5 minuters promenad ifrån Katoomba Station. Personalen är mycket hjälpsam och man får gratis frukost, wifi, karta och upphämtning från Katoomba Station om så önskas. Om man vill testa på vildmarkslivet på riktigt finns det flera campingmöjligheter. Alla platser har dass men varken dricksvatten eller matlagningsplats. De flesta campingplatser vill att man tar med sig sitt eget skräp när man lämnar platsen. Här nedan hittar du några olika alternativ.
* Euroka Campground vid Glenbrook: Är belägen nära vackra Nepean River. En mycket populär campingplats som måste bokas i förväg. De tar en avgift som i skrivande stund ligger på 20 dollar och uppåt.
* Murphy’s Glen Campground i Woodford: Ligger vid regnskogen och har nära till Murphy’s lookout och Bedford Creek.
* Ingar Campground vid Wentworth Falls: Här finns en liten damm att bada eller paddla i och massor av skuggande eukalyptusträd.
* Perry’s Lookdown i Blackheath: Här finns totalt fem campingplatser med utsikt över högländerna och Mount Bank.

Mellan

Om man inte vill leva backpackerlivet är Sky Rider Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Sky_Rider_Motor_Inn.htm) ett bra alternativ. Motellet har bland annat swimmingpool och grillplats. Vill man få en härlig boendeupplevelse är Windradyne Boutique Bed & Breakfast (hotelscombined.com/Hotel/Windradyne_Boutique.htm) ett bra val. Här ingår frukost och i gästloungen finns gratis te, kaffe och portvin. Hotellet är beläget 30 meter från Three Sisters och har en fin utsikt över Echo Point.

Lyx

* Lilianfels Blue Mountains Resort & Spa (hotelscombined.com/Hotel/Lilianfels_Blue_Mountains_Resort_Spa.htm)
Ett vackert och romantiskt hotell beläget bland två trädgårdar. Här finns två gourmetrestauranger, utomhuspool, tennisplan och lyxigt spa som erbjuder ett flertal behandlingar.
* Fairmont Resort (hotelscombined.com/Hotel/Fairmont_Resort_Blue_Mountains_Mgallery_by_Sofitel.htm)
Har fått flera utmärkelser för att vara bästa lyxhotell. Härifrån får man en utsikt över Jamison Valley och det är inte ovanligt att bröllop anordnas här.
* Carrington Hotel (hotelscombined.com/Hotel/The_Carrington_Hotel.htm) Ett hotell i gammaldags stil, beläget nära Katoomba Station. Hotellet har restaurang, bar och spa. Man kan därför få en historisk upplevelse även om man inte stannar där över natten.
* The Hydro Majestic Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Hydro_Majestic_Hotel_Blue_Mountains.htm)
Detta är ett historiskt edwardianskt hotell från 1904, som nyligen renoverats. Om man inte vill sova över en natt kan man ta en kaffe eller något att äta i hotellets restaurang, kafé eller bar. I The Hydro Majestic Pavilion finns dessutom en utställning om hotellets historia.

En lördag i Blue Mountains med bil

Om dagsturen utgår ifrån centrala Sydney får man räkna med att bilresan till Wentworth Falls tar ungefär en och en halv timme. Glöm inte att kolla upp väderprognosen för Blue Mountains så att det inte är dimma runt Three Sisters och de andra vyerna.

08:00 – Vattenfallsjakt

Efter att ha laddat upp med frukost börjar dagen med vandring i Wentworth Falls. Ta med kamera, bra skor och badkläder. Upptäck den vackra naturen och magiska vattenfall. Ta ett dopp i något av vattenfallen och svalka dig efter vandringen.

12:00 – Matpaus och trädgårdar

Efter att ha gått uppför och nedför i Wentworth Falls är du antagligen trött så då passar det perfekt med en mysig Lunch i Leura. Du kan exempelvis äta dig mätt hos Lily’s Pad (lilyspad.com.au) vid 19 Grose Street. Passa sedan på att strosa runt bland Leuras gator och gör ett besök i vackra Everglades Garden.

15:00 – Underbar utsiktsplats

Nästa stopp blir Katoomba, Blue Mountains huvudort. Få en grym utsikt över Three Sisters, Katoomba Falls och Jamison Valley genom att åka the Scenic Skyway, en linbanevagn med glasgolv. Ta några vackra foton vid Echo Point Lookout och upptäck sedan butikerna på Katoomba Street. Glöm inte att provsmaka på choklad från Blue Mountains Chocolate Company.

18:00 – Underhållande middag

Nu är det dags för lite underhållning. På the Clarendon Guesthouse i Katoomba kan man köpa ett paket med trerättersmiddag och komedishow. Vill man lyxa till det ännu mer kan man lägga till boende och frukost i paketet också. Kom ihåg att det är bäst att köpa paketet i förväg för lägsta pris.

20:00 – Spöken och grottor

Avsluta kvällen med den populära spökvandringsturen Legends, Mysteries & Ghosts tour i Jenolan Caves. Turen håller på i omkring två timmar. Om man reser med barn kan det vara bra att veta att lägsta åldern för att få delta är tio år.

Karta

Google Maps