Funderar du på att bila runt i Australien? Med denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Jasmine Sönmez som med egna ord berättar och ger tips gällande att bila runt i Australien.
Hej, du där ute som ska resa i Australien och just nu sitter och funderar på hur du på bästa möjliga sätt ska ta dig runt i landet. För mig passade det bra att resa med bil. Det är ett väldigt spännande och flexibelt sätt att ta sig runt på. Dels för att det är du själv som ansvarar för vart du åker, hur du kommer dit, och hur länge du stannar på var plats. Det är ett enkelt sätt att få chansen att se platser du knappt visste existerade. Självklart underlättar det att ha en grundplan över hur länge du vill vara borta och hur långt du vill ta dig under denna period, vare sig du åker bil eller buss/tåg, men med bil har du lättare att ändra idén under resans gång. Kanske får du höra talas om en plats som verkar spännande som du vill svänga förbi, eller kanske ser du en skylt längs med vägen som lockar – åk, det finns ingenting som hindrar dig!
Du kan dessutom anpassa din bilresa utefter hur mycket äventyr du själv vill ha. Vill du göra det lätt för dig kan du hyra en bil där diverse nödvändigheter ingår, och vill du avancera och äventyra ytterligare kan du rentav köpa dig en bil. Möjligheterna är många och det bästa med att resa är att det är du som bestämmer vad som passar dig bäst. Vad du än kommer fram till, så lovar jag att resan kommer vara minnesvärd.
10 tips för att bila runt i Australien
Här är tio tips för dig som funderar på att ge dig av på en roadtrip. Dessa tips är inte påhittade utan grundar sig på erfarenhet.
- Jämför priser på bilar. Kolla olika företag och deras villkor samt priser om du ska hyra bil. Har du tid och intresse så kan det vara en idé att undersöka om det är värt att köpa en bil istället.
- Hyr eller köp bil med stormkök om det är möjligt. Genom att ha kök i bilen sparar du in på kostnaderna samtidigt som det är lättare att stanna och äta lite var som helst. Tänk på att laga enkla måltider och i större mängder. Ta gärna med matlådor.
- Skaffa en karta. GPS funkar såklart också, men en vanlig karta är mer pålitlig om tekniken krånglar. (Tips på karta: ”Camps 7”. I den är till exempel information om campingplatser utmärkta.)
- Var nog med att kolla upp var man får campa i just det område du reser, det är väldigt hårda lagar på det i Australien.
- Ta med dig praktiska saker, till exempel pannlampa, billaddare till telefonen och handtvättmedel som fungerar i kallvatten.
- Packa kläderna i klädpåsar så tar packningen mindre plats i bilen. Du kan då lägga väskan där den tar minst plats och bara ha påsarna framme i bilen.
- Planera din körning. Kör tidigt på morgonen för att utnyttja dagen till hundra procent och planera vart du/ni ska övernatta innan det blir mörkt.
- Ha med dig sådant som livar upp körningen. Tänk ut lekar, ta med nödproviant, och ladda upp med musik. Detta gäller både för dig som är ensam eller för de som reser i sällskap. Det är jobbigt att köra långt. Är ni flera resenärer, byt chaufför efter en stund.
- Använd dig av informationscentren längs med vägen. De finns nästan överallt och är väldigt bra för att få tips, kartor, göra bokningar och annat praktiskt.
- .Var rimlig med körningen. Avstånden är väldigt långa i Australien. Kolla noga igenom hur långt det verkligen är mellan punkt A och B innan du ger dig av.
Vill du ta dig runt Australien med stil – gör det med bil
I ett beslut om att resa runt i bil är det många variabler som man måste ta hänsyn till. Eftersom majoriteten av alla backpackers har begränsad budget är detta den viktigaste frågan att undersöka. Genom att gå in på olika biluthyrares hemsidor och skriva in mellan vilka datum du vill hyra bilen samt i vilka städer du vill hämta respektive lämna fordonet får du en snabb överblick på vad kalaset kommer att gå på. Var noga med att läsa om hur det fungerar med försäkring beroende på din ålder, eftersom att det sällan räknas med i den första offerten. Genom att ha tillgång till detta prisförslag kan du snabbt och enkelt räkna ut vad skillnaden blir om du istället skulle välja att resa med buss eller tåg.
Om din plan är att ha bilen en längre period kan det också löna sig att ta reda på vad det skulle kosta att köpa en bil. Att hitta billiga bilar är inte ett speciellt stort problem då det finns många olika hemsidor med diverse annonser. Men tänk på att det är en större ansträngning att köpa en egen bil. Dels gäller det att se till att praktiska saker stämmer, som att bilen är registrerad i rätt delstat, men du behöver också ta hänsyn till ditt eget intresse eftersom ett bilköp kommer att kräva mer tid.
Kom ihåg att det är många innan dig som rest runt Australien med bil. Känner du dig osäker, hör av dig till någon med erfarenhet så kan hen säkert hjälpa dig att väga fördelar mot nackdelar. Vilken bil som är mest prisvärd är det dock du som måste avgöra, eftersom att det är din ekonomi det handlar om.
Under resans gång
Samtidigt som det är flexibelt och en frihet att resa runt med bil, så är det många fler saker att tänka på i jämförelse med om man reser med buss eller tåg. Detta är dock en del av äventyret, och inte nödvändigtvis någonting negativt.
Den mest återkommande frågan folk ställer sig är troligtvis var ska jag sova. Om det är så att din bil har någon form av inbyggd säng, så är du ett steg närmare lösningen. Genom att ha säng i bilen behöver du inte lägga tid på att hitta vandrarhem eller hotell. Däremot är det hårda regler på var du får övernatta i din egen bil, något som blir extra krångligt om du tänkt bila mellan storstäder. Finns det en skylt där det står att det är förbjudet att campa, trotsa den inte. Att övernatta trots förbud innebär dryga böter. I just storstäder kan ett alternativ vara att stå på en hostelparkering om detta erbjuds för en billigare peng än rumsavgiften, och därmed få tillgång till deras faciliteter, såsom dusch och kök.
För att under resan klara av nödvändigheter som att gå på toaletten, duscha och emellanåt tvätta krävs det lite strategi bakom resplanen. Toalettbesök blir ditt minsta problem så länge du befinner dig hyfsat nära civilisation, du kommer åka förbi bensinstationer, caféer, snabbmatskedjor, bibliotek och andra platser som har tillgång till toalett. Befinner du dig inte nära civilisationen kommer du nog att lösa din nöd via egna idéer. Vid vissa kuststäder och stränder finns det dessutom ofta offentliga toaletter. De är ofta fräschare än de vi är vana vid i Sverige. Ibland finns även offentliga duschar i närheten av stränder, dessvärre endast med kallvatten. Det kan vara värt att överväga en natt på vandrarhem för att få tillgång till dusch och tvättmaskin emellanåt. På så sätt har du också möjlighet att träffa andra människor.
För att få ut så mycket som möjligt av din resa, följ inte din resplan till punkt och pricka. Åk förbi ett resecenter, läs på anslagstavlor eller fråga lokalbefolkningen vad du inte får missa. Där du minst anar det kommer du kanske att hitta resans mest minnesvärda ställe. Några av tipsen kanske är totalt värdelösa, men det blir också någonting att minnas i slutändan. Saker och ting kommer att gå snett och inte bli som du tänkt dig, och du kommer troligtvis behöva leva mer primitivt än vanligt men du är på ett äventyr. Njut av det.
Tips på länkar
För dig som nu känner det här vill jag verkligen göra – grattis! Här kommer några länkar som kan hjälpa dig med mer specifik information som kan vara bra att ha till hands.
Om du är sugen på att köpa bil är Gumtree en bra hemsida att titta på. Gumtree (gumtree.com.au) är som en motsvarighet av svenska Blocket där privatpersoner kan lägga upp annonser. Se till att vara lite källkritisk bara. Sydney Travellers Market (sydneytravellerscarmarket.com.au) är ett alternativ som många backpackers använder sig utav.
Det finns många olika företag som hyr ut olika former av campervans. Genom en enkel sökning på Google kan du säkert hitta något som passar dig. Spaceships (spaceshipsrentals.com.au/), Jucy (jucy.com.au/) och Wicked (wickedcampers.com.au/) är några av de större företagen.
Att hitta gratis camping på egen hand kan vara lite klurigt utan karta. Australian Campsites (australiancampsites.com.au/) kanske kan hjälpa dig. Har du råd så är annars Camps Australia Wide (campsaustraliawide.com/) en mycket bra kartbok. Kanske kan du hitta en begagnad för en billigare peng på Gumtree. Om inte annat så kan du alltid fråga på informationscentren, de har oftast något tips.
Om du använder Facebook skulle jag rekommendera dig att gå med i gruppen Svenskar i Australien (facebook.com/groups/177311958980900/), där du dels kan söka i arkivet efter saker du undrar över och dessutom skriva en egen fråga om du inte hittar det du söker. De svenska resekamraterna är mycket hjälpsamma.
Via Fuel Cost Calculator (calculator.net/fuel-cost-calculator.html) kan du få en uppfattning om hur mycket bränslekostnader du kommer att ha under resan. Observera att den räknar på att du kör non-stop.
Tänk på
Tänk på att tanka ordentligt. Om du vet att du ska åka en lång sträcka på glesbygden, tanka i förväg så att du slipper få panik någonstans ute på landet. Är du i the Outback, se till att ha en reservdunk med bensin i bilen för nödfall.
Anpassa din körning beroende på årstid och var du befinner dig. Vissa områden i västra Australien är till exempel helt avstängda under regnperioden. Undvik också att köra när det är mörkt för att minska risken för viltolyckor.
Sist men absolut inte minst, kom ihåg att det är vänstertrafik i Australien. Är du inte van med det, försök att hyra eller köpa en automatväxlad bil så att du får en sak mindre att tänka på. Det går snabbt att vänja sig vid vänstertrafiken, men var extra försiktig då hjärnan ändå är van vid en annan rutin.