Bil och hyrbil i Australien

Annons

Köpa en bil som backpacker

Att köpa en begagnad bil i Australien fungerar ungefär som i Sverige och du köper din bil av antingen en bilhandlare, på auktion eller från en privatperson. Om du köper från en bilhandlare så vet du att du garanterat blir ägare till bilen och att du inte köper stöldgods, men de allra billigaste bilarna köper du från privatpersoner (gärna andra resenärer som måste sälja sin bil innan de åker hem igen). Många av dessa bilar har kört långa sträckor så var på din vakt och köp inte första bästa bil. Du vill givetvis inte köpa en skrothög som går sönder på resan så det kan vara värt att provköra bilen till en lokal verkstad och betala $50-$100 och låta en mekaniker inspektera den innan du slår till.

Här är några sajter värda att känna till om du funderar på att köpa en bil:

 • Cars.com.au ( motoring.com.au) har många annonser för bilar men också bra introduktionsartiklar med tips om hur du köper bil.
 • Carsales ( carsales.com.au). Den största annonssajten för bilhandlare med många begagnat-annonser. De har också avdelning med tips för oerfarna köpare till exempel om vad du ska titta efter när du testkör en bil.
 • Carsguide ( carsguide.com.au). En annan gigantisk annonssajt med annonser från bilhandlare och privatpersoner. Även här finns tips och omdömen.
 • Countrycars ( countrycars.com.au). Begagnat-annonser för bilar utanför storstäderna.
 • Drive ( drive.com.au). Ännu mer bilar. Har en väldigt bra sektion med tips och råd för ovana köpare och säljare.
 • Gumtree ( gumtree.com.au). Som blocket.se med mycket olika annonser. De har bland annat en sektion med begagnade bilar för under $5 000.
 • Redbook ( redbook.com.au). Lokal prisstatistik och specifikation för de flesta bilmodeller. Kolla upp bilmodellen du tänker köpa för att skapa dig en uppfattning om vad ett rimligt andrahandspris är.
 • Travellers Autobarn har både länkar till annonser och bra tips samt definitioner för backpackers som vill köpa fordon (travellers-autobarn.com.au/blog/the-paperwork-when-buying-a-car-everything-a-backpacker-needs-to-know).

Det är bra att bilen är kontrollerad innan du köper bilen. Lita inte på vad säljaren säger utan se till att bilda dig en egen uppfattning om bilen och kräv originalkopior av alla viktiga dokument och intyg. Om säljaren är en annan resenär som vet att han kommer att lämna landet inom en vecka så finns det inte så mycket som hindrar honom från att försöka lura dig och ljuga om bilen.

Pappersarbete och dokument värda att känna till inför ett bilköp

 • Blue Slip. Ett besiktningsprotokoll för ett oregistrerat fordon som visar att bilen har blivit besiktigad (för trafiksäkerhet), samt att den har identifierats (fordonsnummer och vilken bilmodell det är). En blue slip används också istället för en pink slip när vissa andrahands-bilar beordras att genomgå en extra besiktning eller när en bil importeras från en delstat till en annan.
 • Green Slip, även känt som CTP (Compulsory Third Party Insurance). Grundläggande trafikförsäkring som skyddar dig som fordonsägare och förare ifall ditt fordon är inblandad i en olycka. Detta skyddar dock bara mot personskador och du bör komplettera med en extra försäkring som också skyddar dig mot att bli skyldig att ersätta skador på fordon och annan egendom. En sådan försäkring kallas Third Party Property Insurance.
 • Pink Slip, ett besiktningsintyg. Samma sak som RWC (Road Worthy Certificate).
 • Proof of Registration (REGO). Registreringsintyg som visar att den som försöker sälja bilen är dess rätta ägare och att bilen är registrerad hos vägverket. Du måste därefter registrera bilen, och du vill inte göra misstaget att glömma registrera bilen i ditt namn efter att du betalat den.
 • Personal Property Securities Register (ppsr.gov.au). Innan du köper en begagnad bil så förvissa dig om att det inte är några skulder förknippade med bilen (att det inte finns något security interest associerat med bilen). Gör en sökning på bilen innan du köper den så att du inte köper en skuldsatt bil. Se till att spara ett intyg (search certificate) som visar att du gjort en PPSR-sökning så att en eventuell fordringsägare inte kan kräva in bilen senare.
 • Road Worthy Certificate (RWC, även känt som Road Worthiness Certificate eller Pink Slip). Ett besiktningsintyg som visar att bilen är säker att köra omkring i. I NSW är det giltigt i 42 dagar från dagen det utfärdas och jag antar att de har kort giltighetstid även i andra delstater. När du köper en bil ska du se till att den har ett nytt RWC.
 • White Slip. En besiktningsrapport som underkänner bilen. En white slip listar alla fel som måste rättas till innan bilen kan bli godkänd genom antingen en pink eller blue slip. Om en säljare visar en bil med en white slip är detta en lista med saker som säljare påstår att du som köpare måste fixa innan du kan köra bilen på allmän väg.

Om du köper en bil från en privatperson ska du be att få se följande papper. En seriös säljare ska kunna ge dig dessa dokument i original och om du får ursäkter om att pappren ”inte finns” eller ”inte behövs” så bör du bli misstänksam. I samband med detta kontrollerar du att informationen på registreringsbeviset och besiktningsintyget stämmer med fordonets registreringsnummer, motornummer och chassinummer / vehicle identification number (VIN) .

 • Registreringsbevis (certificate of registration).
 • Besiktningsintyg (pink slip, eller certificate of roadworthiness) som inte är mer än en månad gammalt.
 • Ägandebevis som visar att säljaren äger fordonet (till exempel ett körkort och ett köpekvitto med samma namn som på säljarens körkort).

Med denna information gör du sedan en PPSR-sökning via webben för att se till att fordonet inte är belastat med några skulder. När du kollat PPSR så kontrollerar du att bilen är korrekt registrerad. Det gör du genom att höra av dig till vägverket i delstaten bilen är registrerad i och kolla säljarens namn mot registreringsdetaljerna för fordonet i deras register.

Länkar till de olika delstaternas olika fordonsregister / vägverk

Om du och säljaren går vidare med köpet så kommer ni att behöva överföra ägarskapet till dig, vilket innebär att ditt namn sätts på registreringsbeviset för bilen. Detta gör ni via respektive vägverk (se länklistan ovan) och i samband med detta får du betala en Registration Transfer Fee (omkring $32 i NSW). I de flesta delstater måste du gå till den lokala trafikmyndighetens närmaste kontor för att göra detta. Se till att få det gjort inom 14 dagar annars kostar det $149 i NSW.

Om registreringstiden är på väg att löpa ut måste du också förnya registreringsavgiften (REGO) för bilen (också på ditt lokala vägverkskontor), men reglerna för detta skiljer sig från delstat till delstat. Om du bara ska vara i Australien en kortare tid så har vissa delstater möjligheten att bara köpa en 6 månaders registrering av bilen. När du köper bilen måste du också betala stämpelskatt (stamp duty) för förmånen att få köpa din nya bil. Denna varierar beroende på delstat och bilens värde, men i NSW är stamp duty 3% av fordonets pris upp till $45 000 och sedan 5% för varje dollar över $45000.

Slutligen måste du se till att din bil är trafikförsäkrad med Compulsory Third Party (CTP) Insurance (även känd som en green slip). Detta är den minsta försäkringen som du måste ha innan du ger dig ut i trafiken och den skyddar dig mot att bli fullt ersättningsskyldig om du orsakar personskador vid en olycka. Den täcker dock inte egendomsskador (att du blir skyldig att laga bucklorna på bilen du krockar med), så köp till en extra försäkring (third party property insurance) som täcker detta. Trafikförsäkringens giltighetstid måste matcha bilens registreringsperiod. I vissa delstater ingår trafikförsäkring i din REGO, i andra måste du köpa till denna försäkring från ett försäkringsbolag.

Har du tur har säljaren en innestående försäkring och registrering som kan skrivas över på dig (säljaren kommer förmodligen vilja att du betalar för tidsperioden då han själv inte utnyttjade sin registreringsavgift och försäkringspremie).

Mer information om att köpa försäkring för bilen:

 • Vägverket i NSW har en tjänst där du kan göra prisuppskattningar för vad en normal green slip kostar – Green Slip Price Guide (greenslips.nsw.gov.au).
 • Sajten Greenslips.com.au (greengreenslips.com.au) har en lista över försäkringsbolag som säljer green slips i NSW, samt en del annan intressant information om CTP insurance.
 • De flesta bilförsäkringsföretag säljer tredjeparts-trafikförsäkring (CTP). För att hjälpa dig i sökandet kan det vara värt att veta att de största försäkringsbolagen heter AAMI, AI Insurance, Allianz, Bingle, BudgetDirect, CIC, GIO, NRMA, QBE, Suncorp, Youi, och Zurich. De säljer också många andra försäkringar. Online finns flera jämförelsesajter man kan använda sig av för att hitta bästa möjliga pris.

En CTP skyddar dig mot att bli skyldig för personskador, men om du också vill slippa betala för skadorna på någon annans bil om du krockar så behöver du ett mer komplett försäkringsskydd och detta kallas ibland för Third Party Property Insurance (inte att förväxla med Third Party Personal Insurance, vilket är samma sak som CTP / green slip). Tala med ditt försäkringsbolag om vilka lösningar som finns tillgängliga och se vad som passar dig bäst.

Om du köper bilen genom en bilhandlare så ingår i allmänhet en 3 månaders eller 5000 km garanti som ger dig rätt att få vissa dolda fel på bilen fixade inom garantitiden. Kolla det finstilta i kontraktet och läs på vad som gäller kring Statutory Car Warranty i din delstat när du köper en bil från en licensed dealer. Varje år blir du också tvungen att betala fordonsskatt (Motor Vehicle Tax) på cirka $250/år för en mellanstor bil, återigen beroende på biltyp och delstat.

Annons

En del företag specialiserar sig på att handla med bilar för backpackers och har ofta en så kallad buy-back scheme, där de åtar sig att köpa tillbaka bilen från dig mot slutet av din resa. De tjänar givetvis pengar på detta (du får kanske bara hälften av pengarna tillbaka när de köper tillbaka din bil). Du kan dock vara tryggare med dessa bilar då de blir ordentligt besiktigade och underhållna ”mellan varven” och garanterat inte är stulna. Ett sådant företag är Travellers Autobarn (travellers-autobarn.com.au) som både säljer, köper och hyr ut bilar till backpackers och turister.

Hyra bil och husbil

Att hyra en bil ger dig större frihet att välja vart du vill åka och gör det lättare att besöka mer ovanliga destinationer. Det vanligaste är att turister hyr en vanlig 4-dörrars personbil och kör mellan hotell och vandrarhem, men det finns också ett stort utbud av husbilar och minibussar som gör att du kan sova i bilen (och slippa lägga pengar på boende). De flesta hyrbilsfirmorna har väldigt bra webbsajter och låter dig båda boka och betala online. Sedan är det bara att hämta upp nycklarna och din bil på den avtalade upphämtningsplatsen (till exempel på flygplatsen när du landar).

Överlag måste du vara 21 år fyllda för att få hyra, men de olika firmorna har olika regler om vilka de vill hyra ut till (vissa kräver att föraren är minst 25). Du kan köra fritt på ditt svenska körkort, men eftersom svenska körkort inte är på engelska så är det en bra idé att skaffa ett internationellt körkort genom Motormännens Riksförbund innan du reser. Då kan du visa upp ditt internationella körkort tillsammans med ditt svenska om hyrbilsföretaget vill se det när du hämtar upp bilen (eller om du blir stoppad i en poliskontroll och polismannen vill förstå dina körkortsdetaljer bättre).

Var medveten om villkoren i hyreskontraktet du skriver på. De stora företagen ger dig oftast obegränsade mil, men ibland kan du få betala en tilläggsavgift om du reser mer än till exempel 100 km per dag. Vissa företag tillåter dig inte att köra på grusvägar för att skydda sina bilar från stenskott och skador (det kan vara värt att tvätta bilen innan du lämnar tillbaka den om du varit busig och kört på grusväg (unsealed road)).

Kom ihåg att inspektera bilen när du hämtar den så att du inte blir skyldig att betala för skador som den föregående kunden orsakat. Alla nya skador som företaget hittar när du lämnar tillbaka bilen kan du bli ersättningsskyldig för. Om du inte har en reseförsäkring som täcker skador på hyrbilar eller har köpt till en självriskreduktion så kan det bli en dyr historia.

Hyrbilsförsäkringar

Något som inte är helt lätt att förstå är hyrbilsförsäkringar. Alla hyrbilar är helförsäkrade (trafik- och vagnskador) men har självrisker som kunden får betala för vagnskador eller stöld. Denna självrisk kan reduceras genom att du när du hyr bilen köper till självriskförsäkring som sänker självriskbeloppet. Självrisken fungerar så att du måste ersätta skador upp till ett visst belopp och ovanför detta så är det hyrbilsföretaget som betalar. Detta självriskbelopp kallas exempelvis Standard Waiver eller Standard Excess (på svenska självrisk) och ligger omkring $3 000 för de stora hyrbilsföretagen.

Eftersom inte alla är villiga att betala upp till $3 000 om något händer med deras bil så erbjuder ofta hyrbilsföretagen dig två alternativ att sänka självrisken och dessa extra avgifter tjänar de gigantiska pengar på. Man försöker dels sälja dig självriskreduktion (sänker självrisken till något mer hanterbart, säg $300) eller självriskeliminering (sänker självrisken till $0). Vissa kreditkort och reseförsäkringar har försäkringar som sänker din självrisk när du hyr bil. Om du använder ett sådant kreditkort eller reseförsäkring så har du ingen anledning att köpa samma försäkring igen av ditt hyrbilsföretag.

En del bolag försöker också sälja stöldförsäkring som sänker eller eliminerar din självrisk om bilen blir stulen. En del vill också sälja reseförsäkringar och personliga olycksfallsförsäkringar, men om du redan har en bra reseförsäkring med dig hemifrån så behöver du inte dessa försäkringar.

För ett par år sedan hyrde jag en Ford Falcon av Hertz i Sydney och när jag fickparkerade utanför min lägenhet efter en lång dag så skrapade jag i kofångaren på bilen framför. Den enda skadan på bilarna var lite färgskrap, men när jag lämnade tillbaka bilen drog Hertz den fulla självrisken från mitt konto (3 300 dollar vill jag minnas, nästan 22 000 kronor) medan de utredde skadan. Jag fick givetvis tillbaka nästan alla pengarna (minus lagningskostnaderna som var några hundra dollar) när de var klara några veckor senare, men det var rätt irriterande att ligga ute med så mycket pengar.

Du skyddar dig mot att hamna i samma sits genom att vara en bättre förare än jag var, eller att köpa till självriskreduktion när du hyr bilen. Min personliga lösning numera är att jag använder ett kreditkort där självriskreduktion ingår så att jag slipper betala Hertz en extrakostnad för att sänka självrisken. Kolla vad som ingår i försäkringarna som följer med ditt kreditkort och din reseförsäkring.

Hyrbilsterminologi

Här är lite olika hyrbilstermer som kan vara värda att känna till:

 • 4×4 eller 4WD är en fyrhjulsdriven terränggående bil.
 • AWD (All Wheel Drive). Annat namn för SUV, en stadsjeep.
 • Camper Van eller Camper är en skåpbil eller minibuss som du kan campa i.
 • Caravan är en husbil.
 • CDW (Collision Damage Waiver). En klausul i hyresavtalet som gör att du är begränsat skadeskyldig om bilen blir skadad (vissa skador omfattas inte och du kan fortfarande bli skyldig att ersätta företaget till fullo för dem) under hyrestiden. Din skadeskyldighet / självrisk kallas din excess. Ett exempel: din CDW-policy har en excess på $1 000. Du krockar med bilen och orsakar skador värda $5 000. Eftersom skadan är högre än din excess så behöver du bara betala $1 000.
 • Collision Damage Reduction (CDR). Se Excess Reduction nedan.
 • Compact, se Hatch nedan
 • Economy Car är en klass med 2-dörrars citybilar.
 • Excess Reduction och ERF (Excess Reduction Fee). Självriskreduktion. Varianter av en CDW där du betalar en avgift för att sänka din självrisk (excess) ner till exempelvis $300. Tänk på att detta kan bli dyrt eftersom du ändå kan vara skadeskyldig för vissa skador beroende på vad som står i kontraktet. Det är möjligt att du kan få bättre villkor genom din hemförsäkring eller genom ditt kreditkort än vad hyrbilsföretaget försöker sälja dig. Excess reduction brukar kosta mellan $20 – $45 per dag extra.
 • Hatch eller Hatchback är en 2- eller 4-dörrars mindre bil med kort bagageutrymme (även känd som halvkombi på svenska)
 • IDL (International Driving License). Internationellt körkort, till exempel det svenska internationella körkortet som du kan beställa genom Motormännen.
 • LDW (Loss Damage Waiver). Ett annat namn för CDW.
 • One Way Rental. När en hyrbil inte lämnas tillbaka på samma plats.
 • Sedan är en vanlig 4-dörrars personbil.
 • Station Wagon eller Wagon motsvarar svenskans kombi.
 • Super CDW eller Zero Excess Insurance. Självriskeliminering. Varianter av en CDW där din excess sänkts till $0.
 • SUV (Sports Utility Vehicle). En stadsjeep.
 • Theft Protection Insurance (TP) eller Super Theft Protection. Självriskreduktion eller självriskeliminering ifall bilen stjäls. För moderna bilar med bra lås är risken att de blir stulna minimal så ta dig en funderare innan du lägger pengar på detta.
 • Van eller People Mover är en minibuss.

Trafikvett och trafikregler i Australien

Det här är inte en komplett lista, utan de största skillnaderna som slagit mig efter att ha kört bil både i Sverige och i Australien under flera år. (Detta givetvis utöver det självklara faktum att Australien har vänstertrafik och att ratten sitter på höger sida av bilen.)

Annons

 • Hastighetsgränserna varierar, med i regel 50km/h eller 60km/h inne i städerna och 100km/h eller 110km/h på motorvägarna. Flera delstater har ett intressant system med vita skyltar som sätter hastighetsgränsen och gula skyltar med rekommenderad hastighet för en viss sträcka. På en krokig landsväg kan en vit skylt säga att hastighetsgränsen är 100km/h men inför en skarp kurva kan en gul skylt varna att en lämplig hastighet att hålla är 40km/h. Skyltarna säger att det fortfarande är lagligt att köra i 100, men om du gör det kommer du sannolikt att köra av vägen!
 • Ovana förare glömmer att blinkers och vindrutetorkare i australiska bilar sitter på motsatt plats. Svenska ovana förare slår på vindrutetorkarna när de försöker ge tecken att de vill svänga.
 • Trots att det är vänstertrafik så gäller i de flesta fall högerregeln. I en korsning utan trafikljus så ska du ge företräde till bilar som kommer från höger. Transport, Roads & Maritime Services, NSW (rms.nsw.gov.au) har en full lista med väjningsregler (rms.nsw.gov.au/roads/safety-rules/road-rules/intersections.html).
 • I alla Australiens delstater är gränsen för rattfylla 0,5 promille. För de flesta innebär det att du kan ta en öl och ändå köra, men ha för regel att aldrig dricka innan du kör bil eftersom du som ovan vänstertrafikförare löper högre risk att göra misstag i trafiken. Det är olagligt att köra om du är påverkad av droger.
 • Parkeringsskyltar ser konstiga ut. En skylt där det står ”2P Ticket” betyder att du får parkera i upp till 2 timmar mot uppvisande av biljett i vindrutan. Om en parkering är tidsbegränsad 4 timmar står det 4P på parkeringsskylten (eller mins om tidsgränsen är mätt i minuter, till exempel 30 mins).
 • En del parkeringsplatser är noga med hur du parkerar bilen. ”Rear to kerb” betyder att du ska stå med bagageluckan mot trottoaren. Om du ställer dig med fronten mot trottoaren kan du få böter för felparkering. Samma sak gäller för angle parking; parkeringsplatser som kräver att du parkerar snett mot trottoaren i en viss vinkel (oftast 45 graders vinkel). I Byron Bay finns det till exempel parkeringsskyltar med den något förvirrande instruktionen ”135° Angle Parking Rear to Kerb”.
 • Underskatta inte hur krångligt det kan vara att köra på vänster sida av vägen. Det är inte en smart idé att försöka lära sig köra vänstertrafik i Sydneys eller Melbournes rusningstrafik när du precis kommit av planet. Se till att vara utvilad och i en lugn trafiksituation när du provar att köra på ”fel” sida för första gången.
 • När du är ute i trafiken, tänk på att titta åt rätt håll i korsningarna, båda som fotgängare och trafikant. Många utländska besökare har dött av att de gått rakt ut i gatan och blivit påkörda efter att de tittat åt fel håll vid övergångsstället.
 • I storstäderna med mycket trafik kör en del trafikanter mot gult ljus och rött ljus. Var försiktig som fotgängare och titta efter bilister som skyndar sig genom korsningen när trafikljusen slår om till rött.
 • Många cyklister är orädda i Australien. Det är bland annat tillåtet att cykla på vägrenen på de flesta motorvägar och det är inte ovanligt att se cyklister vid sidan av bilar och lastbilar som kör i 100 km/h.

Vägtullar

Flera motorvägar och broar har vägtullar. Om du missar att betala tullavgiften så kan du ofta betala online inom 24 timmar till organisationen som administrerar vägsträckan/bron/motorvägen. Vissa vägar (till exempel Harbour Bridge i Sydney) använder endast elektroniska vägtullar och om du ska köra över dessa kan du antingen skaffa en transponder som du sätter i vindrutan, eller skaffa ett e-pass. Att skaffa ett e-pass innebär att du registrerar din bils nummerskylt och ditt kreditkort upp till 48 timmar efter att du kört över bron och så dras alla tullar automatiskt från ditt kort. Köp bara ett pass för de dagar du har bilen så att du inte betalar för den kund som hyrt samma bil efter dig.

 • Linkt.com.au (linkt.com.au) är det enklaste sättet att betala tull eller köpa pass för Sydney, Brisbane och Melbourne.

Hyra bil

Alla större flygplatser och städer har kontor för flera av de stora hyrbilsföretagen och i storstäderna finns det en uppsjö hyrbilsföretag att välja bland. I mindre städer kan det vara svårare att få tag på en hyrbil och du kan bli tvungen att betala extra avgifter. Australiska hyrbilsföretag på nätet:

Precis som för flygbiljetter finns det flera prisjämförelsesajter som låter dig leta bilar från flera bolag på en och samma sida:

 • Car Hire (carhire.com.au). Stor bokningssajt som påstår sig kunna erbjuda en del rabatter tack vare sin storlek.
 • Drive Now (drivenow.com.au). Har många tips och artiklar för att hjälpa förare och resenärer (till exempel en avståndstabell som listar hur lång tid det tar att köra mellan de största städerna och en artikel om försäkringar). Här kan du också leta husbilar.
 • Oodles (oodles.com.au). En annan sökmotor med fokus på att göra hyresprocessen så snabb och smidig som möjligt för de resenärer som ofta hyr bil (affärsresenärer och frequent travellers).
 • Vroom Vroom Vroom (vroomvroomvroom.com.au). Sökmotor som täcker över 240 platser i Australien. Särskilt intressant är deras sida med rabatt-erbjudanden med möjligheter för dig som är flexibel i dina resplaner.

Hyra husbil

Eftersom en husbil ger dig någonstans att sova är de ett populärt alternativ till att hyra en vanlig personbil och särskilt östkusten har många husbilar på vägarna. De är dock ofta dyrare att hyra än vanliga bilar och du tvingas ofta betala en extra avgift om du vill stanna på en campingplats för att kunna duscha och tvätta.

Det är stora skillnader mellan de olika husbilsföretagen. De stora företagen som Britz och Maui hyr ut moderna bilar med alla bekvämligheter medan de billigare företagen som Wicked erbjuder gamla minibussar som hafsigt konverterats till husbilar utan lyxen som husbilarna har. Flera företag erbjuder också campingutrustning med sina bilar. Jämför priser och detaljer ordentligt och se till att du inte betalar ett högt pris för en sämre husbil.

Precis som för hyrbilar finns det flera sajter som gör prisjämförelser på campervan-erbjudanden:

Här är några företag som hyr ut husbilar (caravans) och/eller minibussar och skåpbilar som du kan sova i (campervans):

Envägsresor

Vart tar alla hyrbilar och husbilar vägen när deras kunder är klara med dem? Ett problem som hyrbilsföretagen har är att många turister inte lämnar tillbaka hyrbilen på samma plats som de hämtade den. När företagen blir stående med många outhyrda bilar i en stad som de måste flytta till en annan så erbjuder de kunderna ett billigt pris för att omlokalisera dessa bilar och detta kallas relocation rentals. Du betalar en struntsumma för att hyra bilen, men i gengäld måste du köra nästan raka spåret till destinationen och vara framme inom en viss tid.

Om du är flexibel med hur du vill resa och tycker om att köra bil kan du leva ganska flott på att vara chaufför för hyrbilsföretag som vill placera om sina bilar.

Hyra privatbilar och samåka med andra turister

Andra sajter värda att nämna är Drive My Car (drivemycar.com.au) som låter privatpersoner hyra bilar direkt från varandra. Share Your Ride (shareyourride.net), Jayride (jayride.com/en-au), Coseats (coseats.com) och Carpool World (carpoolworld.com) är sajter som försöker para ihop resenärer med förare som har extra plats i bilen och vill dela bensinkostnaden med någon.

Annons-sajten Gumtree (gumtree.com.au) har under avdelningen Community > Rideshare många annonser från resenärer som vill samåka. De flesta vandrarhem har också anslagstavlor där resenärer postar lappar för att hitta folk att samåka med.

Läs mer i serien Inför resan.<< Studera i AustralienAustralisk vardag (sjukvård, bank, telefoni, och media) >>

45 Responses to Bil och hyrbil i Australien

 • Adina

  Hej Anders! Jag ska ansöka om körkort i QLD, jag tog mitt svenska körkort i februari i år (men är 29 år gammal), jag måste egentligen inte skaffa ett för jag har tidsbestämt visum, men tänkte att det var bra att ha som id. Vet du ifall det spelar någon roll att jag fortfarande är inne på min 2-års prövotid ifall jag vill ansöka om ett open-license? Eller om de isåfall ger mig ett P-license istället? Eller om jag kmr behöva göra ett körprov?
  Tack på förhand!

  • Therese Larsson

   Hej Adina,
   Ursäkta att vi missat din fråga.
   Antar att det löste sig, men för de som är i samma situation här kommer några länkar att gå in på:
   ”How to apply for a Queensland driver licence – You can apply for a Queensland driver licence for the same class as your interstate or foreign licence” står det under https://www.qld.gov.au/transport/licensing/driver-licensing/overseas/transfer så du kan alltså få ett körkot i samma klass som ditt svenska, men du måste se till att ha det översatt av godkänd översättare (approved by the National Accreditation Authority for Translators and Interpreters (NAATI), se länk ovan för mer info. Om dessa krav uppfylls bör du inte behöva göra ett körprov, men bäst är att ta sig till närmsta ”Transport and Main Roads customer service centre or a Queensland Government licence issuing centre” med rätt papper och fråga.

   Lycka till.

   Mvh Therese

 • Björn

  Hej Anders !
  Har planer att besöka en vän i Australien i november .
  Har tillgång till bil då han har flera .
  Undrar nu hur det är med försäkring ?
  Följer den bilen som här i Sverige eller är det som i många andra länder att man måste ha en personlig försäkring för just den enskilda bilen ?

  Mvh / Björn

  • Anders Liljeqvist

   Hej Björn,

   De flesta bilförsäkring täcker alla som kör bilen, men i en del fall så finns det åldersbegränsningar på förarens ålder. Jag skulle bli överraskad om du inte täcks av din väns bilförsäkring, men kontrollera med honom för säkerhets skull.

   -Anders.

 • Jan

  Hej Anders,
  Hittade din sida och hoppas få svar på några frågor, eller tips om var vi hittar informationen.
  Min son Anton är 20 år och på väg genom Sydostasien mot Australien (Melbourne som första anhalt tror jag) och han är sugen på att köpa en motorcykel och köra upp till Cairns. (han gjorde så genom hela Vietnam!).
  Han har A2 kort – dvs i Europa ”tung” MC men begränsad till max 35kW.
  Vad för MC kan han köpa, dvs finns det liknande max begränsningar?, /var hittar vi information om detta?
  Försäkringar – har hört att man bara kan teckna Trafikförsäkring, stämmer det?
  Tack på förhand.
  //Jan

 • MADELENE

  Hej Anders!

  Måste tacka för en bra sida och för din bok som jag också köpte innan resan för att planera det mesta utförligt.

  Jag ska åka och titta på en bil idag som jag har tänkt att köpa för att köra runt på i Australien. Känns bättre att ha en bil så att jag kan ta mig överallt.

  Men jag har bara ett svenskt körkort, skaffade inget internationellt innan jag åkte. Jag är för närvarande i närheten av Noosa i QLD. Ska sedan bila uppåt. Vilken sida kan jag kolla reglerna på och var ska jag ansöka om översättning till körkortet. Kan jag råka illa ut om jag köper bil innan?

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Madelene,

   Du kan läsa om Queenslands regler för utländska förare, samt deras regler för att ta över ägarskapet av din nya bil hos Queensland Government Department of Transport and Main Roads:
   http://www.tmr.qld.gov.au/

   Lycka till,
   -Anders.

 • Kent Jonsson

  Hej Anders
  Skall i det närmaste (nästa vecka, efter att ha hämtat mitt internationella körkort) lätta till Australien för att försöka få åka med en road train chaffis för att få se lite av det inre Australien, dels för att jag själv är chaffis och kör en lastbil med tillkopplad trailer på 25.5 meter dagligen och skulle gärna vilja prova ett par meter med deras road train, och dels för att se deras djur och natur liv, tänkte också passa på att söka lyckan i att gräva upp några opaler på vägen som förhoppningsvis dyker upp i min väg och som senare kan bli fina souvenirer att ta med hem för bearbetning till något roligt.
  Tänkte därför höra med dig om du känner till, var man kan ansöka om ett utförseltillstånd som behövs för att få ta med sig dom opaler man hittar (om jag nu hittar några) till Sverige och om det finns någon övre gräns för hur mycket man får ta med sig ut ur Australien, samt om det är några eventuella avgifter/skatter eller dylikt på det man hittar???
  Och om samma sak gäller för guld också???
  Tänkte stanna 1-2 månader för att sedan hälsa på några vänner på Philippinerna innan det är dags att åka hem och dra ihop till nästa resa, som kanske kan sluta med ett arbets tillstånd för att köra ett road train ett år i Australien, det hade varit kul.
  Har varit i kontakt med den Australiska ambassaden men dom hade aldrig fått den här frågan förr så där blev man inte alls hjälp på något vis.
  Hoppas du kan hjälpa mig med vem man skall vända sig till.
  Tackar för en bra sida, och på återsee’de
  Vänligen
  Kent

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kent,

   Fasen vilken cool resa! Om du känner för det skulle jag vara väldigt intresserad av att se lite bilder från livet som road train trucker (kanske som en intervju här på sajten).

   Angående utförseltillstånd har jag verkligen ingen aning. Jag skulle kolla med de andra grävarna i Coober Pedy (eller vart du nu väljer att åka). Jag känner inte till några utförselrestriktioner, men kolla med den här myndigheten om vad som gäller:
   https://www.border.gov.au/Busi/Expo/Proh

   Lycka till,
   -Anders.

 • Elin

  Hej Anders!

  Tack for en jattebra hemsida. Jag ar i australien, QLD pa ett bridgingvisum i vantan pa att fa ett svar pa mitt temporary partner visa. Just nu har jag bara mit svenska korkort. Borde jag skaffa en oversattning pa det eller skaffa ett australienskt korkort?

  Tack pa forhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elin,

   Om vägverket i Queensland låter dig skaffa ett lokalt körkort medan du är på bridging visa så go for it. Att ha ett lokalt körkort är alltid bra. Om de inte låter dig skaffa ett lokalt körkort så skulle jag ordna ett internationellt körkort från t.ex. Motormännen i Sverige som gör det lättare om du blir stoppad av en polis när du är ute och kör.

   -Anders.

 • Johan

  Tjena! Skaffa idag ett NSW license hos RMS Bondi. Hur enkelt som helst, tog med mig dokument som behövdes – Pass, körkort, medicare card, Bevis på min adress, ifylld ansökan och betalade för kortet. Klart!
  Har ett PR visum så behövde skaffa ett NSW license. Överraskningen var att jag inte behövde en översättning för att ansöka om ett NSW körkort.
  På RMS hemsida står där att det behövs, men när jag frågade tjejen bakom disken sa hon att ”Europa har samma standard, 4.a är datumet du fick körkortet. 4.b Utgångsdatum. 5. Körkorts nummer.” Jag blev överraskad och glad att jag inte behövde en ”translation of your driver’s license” som det står överallt!

  OBS. Om du backpackar/ej en Permanent Resident så bör du skaffa ett IKK, om polisen stoppar dig och du inte har det kan det innebära en $500 bot på plats! Polismannen kan vara snäll o låta dig kör ändå, risken finns där dock!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan,

   Goda nyheter. När jag skaffade mitt NSW-körkort 2008 var jag tvungen att ordna en översättning. Skönt att de äntligen fixat ett smartare system.

   -Anders.

 • David

  läste förut att man behövde vara 20 eller 21 (blev osäker nu) för att få köra bil i Australien. Som jag förstår det i din artikel så räcker det alltså med ett svenskt körkort. Så rent tekniskt sett kan jag som 19 åring köra bil där med mitt svenska körkort. Har jag fattat det rätt nu?

  • Anders Liljeqvist

   Hej David,

   Ja. Jag skulle fixa en engelsk översättning av mitt körkort via Motormännen, men annars så kan du köra på ditt svenska kort. En del hyrbilsfirmor vill dock inte hyra ut bilar till kunder under 25, men det gäller inte alla företag.

   -Anders.

 • Jennifer Åhs

  Hej!!
  Råkade skriva fel mailadress i den andra kommentaren..

  Vill börja med att tacka för en extremt bra sida, den har hjälpt mig jättemycket!

  Jag är i Australien och har vart här i 1 år och ska nu stanna ett till, och för ett tag sen blev mitt svenska körkort stulet när jag va ute och reste. Jag har ett internationellt körkort via Motormännen på 3 år. Men jag har några frågor ang detta..
  Jag bor inte på en tillfällig adress än, jag reser runt och åker till nya ställen varje dag/vecka och min mamma kollade upp om transportstyrelsdn skulle skicka hit ett nytt körkort så skulle det ta ett tag och va rätt krångligt, och eftersom jag inte vet vart jag befinner mig så kan vi tyvärr inte göra så, än. Flyttar till en permanent adress om ca 1-2 månader är det planerat och kan då få mitt körkort skickat och uthämtat.
  MEN, Jag ska eventuellt i veckan köpa mig en bil, och måste då registrera den i QLD. Och jag antar att dom måste ha det svenska körkortet med när man registrerar den? Innan jag fick mitt körkort så hade jag ett pappersintyg, skulle man kunna göra så tror du? Skulle behöva något slags intyg eller körkort så fort som möjligt. Hoppas verkligen du kan hjälpa mig att få svar på mina frågor.
  Tack så mycket i förhand!!

  Jennifer

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jennifer, kul att du gillar min sajt och att den hjälpt dig.

   1: Kan du inte få körkortet skickat till dina föräldrar som ombud, och de sedan postar det vidare till dig?
   2: Angående vad vägverket i QLD kräver så får du kolla med dem. Om de vill se ditt körkort istället för ditt pass så kanske du kan visa en scannad kopia av det gamla körkortet, eller så antar jag att du måste vänta på att få det nya kortet.

   -Anders.

 • Jennifer Åhs

  Hej!!

  Vill börja med att tacka för en extremt bra sida, den har hjälpt mig jättemycket!

  Jag är i Australien och har vart här i 1 år och ska nu stanna ett till, och för ett tag sen blev mitt svenska körkort stulet när jag va ute och reste. Jag har ett internationellt körkort via Motormännen på 3 år. Men jag har några frågor ang detta..
  Jag bor inte på en tillfällig adress än, jag reser runt och åker till nya ställen varje dag/vecka och min mamma kollade upp om transportstyrelsdn skulle skicka hit ett nytt körkort så skulle det ta ett tag och va rätt krångligt, och eftersom jag inte vet vart jag befinner mig så kan vi tyvärr inte göra så, än. Flyttar till en permanent adress om ca 1-2 månader är det planerat och kan då få mitt körkort skickat och uthämtat.
  MEN, Jag ska eventuellt i veckan köpa mig en bil, och måste då registrera den i QLD. Och jag antar att dom måste ha det svenska körkortet med när man registrerar den? Innan jag fick mitt körkort så hade jag ett pappersintyg, skulle man kunna göra så tror du? Skulle behöva något slags intyg eller körkort så fort som möjligt. Hoppas verkligen du kan hjälpa mig att få svar på mina frågor.
  Tack så mycket i förhand!!

  Jennifer

 • Emelie

  Hej!
  Jag ska till NSW på semester i 2 månader, och ska hyra bil i max 4 veckor. Räcker det med det svenska körkortet eller måste jag skaffa internationellt körkort?
  Tack för bra inlägg!
  -Emelie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emelie,

   Jag tycker att du bör skaffa ett internationellt körkort. Jag har hört om en del hyrbilsfirmor som inte vill hyra ut till unga svenskar som inte har internationellt körkort med sig.
   -Anders.

 • Mische

  Hej.
  Fråga 1: Plannerar att söka partner visa i NSW medan jag är där på WHV. Den första delen är då temporärt visa pch inte permanent. Så jag kan köra på mitt svenska/internationella körkort fram tills den parmanenta delen av visat börjar gälla? Undrar detta då om jag väntar med att konvertera mitt körkort så kommer jag över 3 års gränsen för unrestricted licence och annars gör jag inte det.

  Fråga 2: Läst runt om att konvertara till ett NSW körkort. Där står:

  *Pass a knowledge test for each class of licence you require, unless you are exempt
  *Pass a driving or riding test for each class of licence you require, unless you are exempt
  *Pay the relevant licence fee

  Innebär detta då att om man haft körkortet i över 3 år så måste man göra en himmla massa test? Detta lär ju kosta skjortan om så är fallet. Och vad menas med undantag? Hur går det egentligen till att konvertera körkortet?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mische,

   1: Ja, så tror jag att det funkar med körkort. Så länge som du har ett tillfälligt visum borde det vara tillräckligt med ditt svenska + en engelsk översättning (internationellt körkort).
   2: Jag behövde inte göra något test; jag fixade bara en översättning av mitt svenska kort och betalade kortavgiften och så hade jag ett lokalt körkort i handen några veckor senare. Gå till ditt närmaste ”Service NSW”-kontor eller RTA-kontor så hjälper de dig.

   -Anders.

 • Amelee

  Hej Anders!
  Tack för ditt initiativ till en oerhört hjälpsam hemsida!
  Nu till min fråga angående körkort; jag har blivit beviljad ett Working Holiday-visum och ska framför allt uppehålla mig i NSW i åtminstone ett par månader. Jag har ansökt om internationellt körkort och hoppas få det innan min avresa om två veckor. Behöver jag ta med mig mitt svenska körkort för att kunna ta ett australiskt körkort, vilket jag verkar behöva på grund av att jag beräknar stanna längre än tre månader? Eller räcker det med det internationella från Motormännen?
  Dessutom undrar jag hur länge man kan stanna i Australien utan att betraktas som permanent boende? Jag har som sagt för avsikt att stanna ett år, eventuellt utöka till ett Second Working Holiday Visa.

  Vänligen,
  Amelee

  • Anders Liljeqvist

   Hej Amelee,

   Kul att du gillar min sajt. Ta med dig ditt svenska kort, med engelsk översättning genom motormännen. Du kommer inte att behöva ta ett lokalt körkort, det räcker med det svenska + översättningen.

   Att vara permanent boende (permanent resident) är en visumklass, precis som permanent uppehållstillstånd i Sverige. Att du är där på 1 eller 2 års Working Holiday gör dig inte till permanentboende i Australien, i alla fall så vitt det gäller din visumstatus i landet. Folk på WH-visum klassas som tillfälliga besökare.

   -Anders.

 • Elin

  Hej!
  Vet du vad som gäller i SA? jag åker om en månad till Adelaide och undrar om det är så att jag behöver skaffa ett internationellt körkort innan jag åker.

  Mvh Elin

 • Emil

  Hejsan, tack for en klockren hemsida, valdigt hjalpfull!
  Jag har dock ett problem. Jag tog mitt korkort 2 dagar innan jag akte till Australien, och det hann saklart inte bli hemskickat till mig innan jag akte. Nu kan ingen i min familj hamta ut korkortet eftersom det ar en ID-handling vilket maste hamtas ut personligt. Jag kan saklart inte hamta ut det eftersom jag inte kommer hem pa 5 manader, och nar man ska bestalla ett Internationellt korkort sa behovs en kopia av mitt svenska korkort, som jag inte har tillgang till. Har tittat runt pa Trafikverket osv men dem hanvisar bara till Motormannen och de andra sidorna som gor internationella korkort. Har du eller nagon annan ett tips pa vad jag ska gora i denna nagorlunda unika situation? Stora tack pa forhand.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emil,
   Jag har inga bra tips, förutom att skriva en fullmakt för dina föräldrar, samt skicka med dem en kopia av ditt ID och hoppas på det bästa.

   -Anders.

 • sara

  Hej! Tack för en grym sida. Jag har läst om en som sa att du måste ha ett tillstånd att köra bil i australien. Vad menas med detta ? Är det internationellt kökort hon menar ?
  Mvh sara

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sara,
   Ett svenskt körkort + ett internationellt körkort (som du kan få via Motormännen till exempel) är vad du behöver.
   -Anders.

 • Sofie

  Hej,
  Jag är i processen att flytta till Australien (har fått uppehållstillstånd) och åker om 1 1/2 vecka. När jag ska skaffa mig ett australiensiskt körkort har jag fått höra att de kommer att vilja ”ta” mitt svenska körkort ifrån mig och detta känns olustigt. Är det så och finns det något sätt att undvika detta? Läste nu kommentarerna om ett internationellt körkort, så kanske får försöka att fixa ett sådant innan jag åker men kan jag i så fall ”byta in” det istället? Tack på förhand /Sofie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofie. Det känner jag inte till. Jag bor i NSW och har australiskt körkort, men blev aldrig av med mitt svenska när jag fixade mitt lokala. När jag är i EU kör jag på mitt svenska, när jag är i Australien på mitt australiska. -Anders

 • Sofia

  Hej! Bra info, vill bara fråga vad som skiljer sig om man skaffat internationellt körkort eller låter en översättare fixa det? Är det samma längd? Lixom 1 år? Hur långt tid tar de att fixa ? Mvh Sofia

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofia,
   1: Internationellt körkort skaffar du i Sverige för att som turist lätt kunna köra bil.
   2: En certifierad översättning av ditt svenska körkort är något betydligt färre gör. Det gör du på plats i Australien, och är i de fall jag känner till en förutsättning för att du ska kunna få ett lokalt körkort.

   Alltså: om du inte är permanent boende i Australien så behöver du inte bry dig om något annat än att ha med dig ett internationellt körkort från Sverige.

   -Anders.

 • Linda Herlowsson

  Hej Anders!

  Hur gor jag om jag vill skaffa mig ett internationellt/australiensiskt korkort efter att jag redan akt till Australien? Dina tips verkar bara galla innan avfard :/ Tack pa forhand!

  Linda

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linda. Ett australiskt körkort får du genom att gå till vägverket i din delstat, t.ex. RTA i New South Wales. Sedan så ordnar du en certifierad översättning av ditt svenska körkort och ansöker om det lokala kortet på dina svenska meriter. Kanske kan de också hjälpa dig att skaffa ett internationellt kort. Jag tycker du ska gå till vägverket och fråga, kanske räcker det med en ordentlig översättning av ditt svenska när du kör i Australien som besökare.

 • Niklas Nester

  PS. Dessutom krävs det båt-körkort om man vill hyra båt i Queensland, evenuellt andra delstater också. Jag har för mig att det gäller för är alla båtar över 10HK. DS

 • Niklas Nester

  Glöm inte bort att köpa/hyra en bil med automat. Då att ni slipper tänka på att växla också, det är nog så svårt att löra sig köra på ”fel” sida av vägen om man är van med högertrafiken i Sverige.

 • Eddie

  Men hur är det med högre behörigheter, som svenska C, CE och D behörigheter?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Eddie,

   Australien har inte lastbilsbehörigheter på samma sätt som i Sverige. Du kan läsa om olika klasser här: http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/licence_classes.html. Jag antar att ett tungt lastbilskort i Sverige borde motsvara samma sak i Australien, men jag tycker att du ska fixa en engelsk översättning av ditt körkort och sedan kontakta vägverket i den delstat där du bor för information om hur ditt lastbilskörkort lättast översätts till ett lokalt.

  • Anders Liljeqvist

   Lite mer förklaring: det finns olika klasser av lastbilskort här som inte verkar matcha de svenska korten. Därför är en 1-till-1-översättning inte helt enkel.

 • Tompa

  Om man flyttar till Australien, vilka körkortsbehörigheter får man behålla från Sverige? Är det bara B-behörigheten? Tack på förhand /Tomas

  • Anders Liljeqvist

   Som jag förstår det är det i de flesta fall en 1-till-1-översättning. Vänner till mig med MC- och B-körkort i Sverige har fått motsvarande körkort här i Australien.

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *