Bendigo

Precis som många av grannstäderna i Victoria är även Bendigo bokstavligen byggt på ädelmetall. Det började med att guld hittades år 1851 i Ballarat. Och det dröjde inte länge förrän hela nationen fick guldfeber. Folk gav sig ut på jakt och snart fann man guld kring Bendigo Creek. Ryktet spred sig blixtsnabbt. Folk strömmade in från hela världen för att pröva lyckan. Victorias befolkning ökade i raketfart. En stor del av immigranterna kom från europeiska länder som England och Irland, men en betydande del av arbetskraften kom österifrån. I mitten av 1800-talet utgjorde kineserna nästan en femtedel av Bendigos invånarantal. Deras intåg uppskattades inte av alla och många kineser misshandlades på grund av sitt flitiga arbete. Situationen lugnade sig något då det bestämdes att kineserna skulle betala en sorts inträdesskatt när de kom till delstaten.

Från mitten av 1800-talet pågick guldruschen. Under denna tid utvecklades Bendigo i en hisnande fart. Det som inte varit mer än ett tältläger förvandlades till en vacker stad med ståtliga byggnader, breda gator och pompösa monument när pengarna började välla in. Först sökte man efter guld ovan jord. Lycksökare gick noggrant igenom bäckar och floder, men de skulle visa sig att en stor skatt låg och väntade under jorden. Efter att fälten tömts började man gräva djupt. Bendigo blev en av de mest framgångsrika gruvstäderna på den tiden och hade en av de djupaste gruvorna i världen. Utvinningen fortsatte i nästan 100 år vilket tillät staden att expandera och frodas över ett helt sekel. Endast Kalgoorlie slår Bendigo om den plats där mest guld utvunnits i Australien.

Efter den galna guldruschens slut åkte många av kineserna hem, men en del stannade kvar för att arbeta som trädgårdsmästare och kockar. Än i dag är Bendigo präglat av asiatiska influenser som syns längs gatorna. Inte minst Golden Dragon Museum och Joss House Temple är tydliga exempel på att kineser satt sin prägel på staden. I dag har Bendigo antagit ett klädsamt lugn. De flesta sevärdheterna har anknytning till guldruschen. Guldgruvan Central Deborah Mine har omvandlats till en turistvänlig attraktion. Staden har en blomstrande konstscen med Bendigo Art Gallery i täten, vilket är en toppmodern futuristisk byggnad. Många historiska byggnader står fortfarande kvar. Flera av dem återfinns längs Pall Mall och High Street. Det finns ett pulserande uteliv där View Street sticker ut. Gatan kantas av coola vintageaffärer, bubblande kaféer, mysiga restauranger och härliga pubar.

Sevärdheter och upplevelser

Central Deborah Gold Mine (central-deborah.com) är den guldgruva som användes längst. Man slutade utvinna guld från gruvan 1954. Totalt lyckades man gräva fram nästan ett ton guld ur den. Sedan dess har den fått ett annat användningsområde som uppskattad turistattraktion. Klä på dig skyddsoverall, kängor och arbetshjälm med pannlampa. Följ med en guide in i en trång och skakig korg som hissas ner 60 meter under marken. Få en djupare förståelse för hur livet såg ut för guldgrävarna genom att uppleva det på egen hand. För en riktig utmaning kan du hänga med på turen Nine Levels Of Darkness (central-deborah.com/tours/nine-levels-of-darkness) som pågår under fyra timmar. Där lär du dig hitta guld och borra efter det. Du åker ner hela 228 meter under jorden och får se om du har vad som krävs för att gräva guld. De har öppet mellan 09:30 och 16.30 varje dag.

Hos Bendigo Art Gallery (bendigoartgallery.com.au) längs 42 View Street finns en salig blandning av gammalt och nytt. Målningar från 1800-talet av både inhemska och utländska artister. Många lokala verk skildrar livet i Bendigo under guldruschen. Men det finns också en samling moderna konstverk att beundra. De har öppet mellan 10 till 17 från tisdag till söndag. Många av byggnaderna i staden är vackert utsirade och har tydligt hämtat inspiration från Paris. Flera av dem kan ses längs View Street men också Pall Mall. Längs samma gata ligger den eleganta vinbaren Wine Bank on View (winebankonview.com). Förutom goda viner serverade av kunnig personal finns huvudrätter, desserter, smårätter och inte minst frukost att hugga in på.

Hos Masons of Bendigo (masonsofbendigo.com.au) vid 25 Queen Street tillagas måltider av lokala råvaror. Varje tallrik är ett magnifikt konstverk vilket gör ett besök hit till en upplevelse både för gommen och ögat. Här skapas mindre rätter som är tänkta att delas med någon. En annan restaurang väl värd ett besök finns på 101 Williamson Street. Grillad mat och stenugnsbakad pizza finns det gott om hos The Woodhouse (thewoodhouse.com.au). Där väntar också en inbjudande och varm atmosfär.

Golden Dragon Museum (goldendragonmuseum.org) vid 5 Bridge Street har öppet tisdag till söndag 09:30 till 17. Här finns världens äldsta och längsta kinesiska drake Sun Loong som luftas en gång om året då den får vara med på paraden på Bendigo Easter Festival (bendigoeasterfestival.org.au). Festivalen hölls första gången 1871 för att samla in pengar till ett sjukhus. Festivalen blev snabbt ett återkommande inslag och har fortsatt genom alla år. En annan sevärdhet med kopplingar till det kinesiska arvet är Bendigo Joss House Temple (bendigojosshouse.com) vid Finn Street. Det kinesiska templet byggdes på 1870-talet och är en av få liknande byggnader som finns kvar i Australien i dag. I hörnet av High Street och Wattle Street ligger Sacred Heart Cathedral, en vacker och massiv katedral värd ett besök.

Rosalind Park är en oas i staden (wotif.com/discover/australia/victoria/bendigo/rosalind-park.d6142098). Här finns gott om parkbänkar och skuggiga platser att slå sig ner för att läsa en bok eller bara ta det lite lugnt en stund. Du kan också ge dig ut på en pulshöjande joggingtur alternativt en uppfriskande promenad bland grönskan. Ett av de bästa sätten att se staden är tillsammans med Talking Tram Tours (bendigotramways.com/tours/vintage-talking-tram-tour). Stig ombord på en restaurerad gammal spårvagn som tar dig runt en bana på strax över fyra kilometer runt staden och samtidigt berättar om dess historia. Du kan hoppa av och på vart du vill längs vägen och biljetten är giltig för två dagars resande. Spårvagnen stannar vid fem hållplatser, bland annat vid Central Deborah, Pall Mall och Bendigo Joss House Temple.

Bra att veta

Turistinformation

Informationscentret ligger i grandiosa lokaler i det gamla postkontoret vid 51 Pall Mall. De har öppet varje dag mellan 09 och 17. Här får du all hjälp du kan tänkas behöva vid ett besök. Volontärer assisterar personalen och är extremt kunniga på sitt område. Hemsidan Bendigo Tourism (bendigotourism.com) har också massvis av information och tips på hur du bäst tillbringar några dagar i staden.

Transport

Bendigo ligger 150 kilometer nordväst om Melbourne och en bilresa hit tar strax över en och en halv timme (wotif.com/Car-Hire). Närmsta flygplats finns i Melbourne (wotif.com/Flights). Det smidigaste sättet att ta sig till Bendigo är med Bendigo Aiport Service (bendigoairportservice.com.au) som kör bussar mellan Melbournes flygplats och staden. De stannar på flera platser längs vägen, så resan går långsammare än med bil. Från Melbourne går tåg med V/Line (vline.com.au). Tågen avgår från Southern Cross Station i Melbourne. När du kommer fram tar det bara några minuter att promenera in till centrala Bendigo från tågstationen. Du kan också använda Public Transport Victorias lättnavigerade reseplanerare (ptv.vic.gov.au). Väl på plats är det absolut mysigaste sättet att ta sig runt (och kanske även det smidigaste) att åka tillsammans med Bendigo Tramways (bendigotramways.com).

Boende

Det finns en mängd boendealternativ i Bendigo och dess omgivningar (Hotels in Bendigo). För budgetresenärer finns Bendigo Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Bendigo_Backpackers.htm). Vandrarhemmet har ett bra läge vid 33 Creek Street och det är gångavstånd till tågstation och centrum. Här finns plats för upp till 27 personer uppdelat på sex olika rum. Sovsalar och privata rum finns att tillgå. Wifi är gratis, det finns vardagsrum, uteplats och ett stort kök att tillaga sina måltider i.

Andra budgetalternativ för de som har tillgång till egen transport är A-Line Holiday Village Bendigo (hotelscombined.com/Hotel/A_Line_Holiday_Village.htm) och BIG 4 Bendigo Ascot Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Big4_Bendigo_Ascot_Holiday_Park.htm). Hyr en stuga, parkera husbilen på en plats med elektricitet eller slå upp tältet på en gräsplätt. Bägge alternativ ligger en bit utanför staden och har tillgång till utekök och svalkande pool.

Det finns gott om B&B-alternativ i historiska hus kring Bendigo. Langley Hall (hotelscombined.com/Hotel/Langley_Hall_Bed_Breakfast_Bendigo.htm) är just ett sådant. Denna vackra herrgård från tidigt 1900-tal är belägen i den norra delen av staden. Tidigare var detta biskopens hem men nu har det gjorts om till ett grandiost bed and breakfast omgivet av en gigantisk trädgård. Tyvärr ingår inte frukost i priset, men det kan köpas till för 15 dollar per person. Är man beredd att betala lite mer för att få ett modernt och fräscht boende nära Canterbury park och vackra parkområden kan man boka in sig på  Bendigo Lakeside Accomomodation (hotelscombined.com/Hotel/Bendigo_Lakeside_Accommodation.htm).

Karta

Google Maps