Barossa & Clare Valley

En resa till Barossa Valley går i vinets tecken. Drygt en timmes bilresa nordost om centrala Adelaide öppnar sig en annan värld. Med böljande kullar, strövande kor och välskötta gårdar. De vidsträckta fälten pryds av prunkande vinrankor som är omöjliga att missa. Det var invandrare från Tyskland som grundade den sydaustraliska vinindustrin och grävde ner Barossas första vinplantor under tidigt 1800-tal. Delstaten klarade sig undan den förödande vinlusen på 1860-talet och rankorna som planterats av tyskarna överlevde. I dag stoltserar vinodlare i området med världens äldsta planteringar av Shiraz. Detta har gjort Barossa Valley världsberömt.

Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir är några av de vinsorter som samsas på de 80 olika vingårdar som sträcker sig över de drygt 13 000 hektar som utgör Barossa Valley. Många av vingårdarna har i århundraden sett ut precis som de gör i dag. De historiska byggnaderna i sten skulle platsa i valfri sydeuropeisk ort och gifter sig väl med den kuperade omgivningen. Knappt 100 kilometer norrut ligger Sydaustraliens andra stora vindistrikt, Clare Valley, som också är en av de äldsta i landet. Till skillnad från Barossa är Clare Valley främst känt för sina utsökta vita viner, framför allt Riesling. Man tror att det var engelsmannen John Hill som upptäckte området i slutet på 1839 och såg potential att odla grödor och frukt. De första europeiska nybyggare som slog sig ner var medlemmar av den kristna jesuitorden. De skulle senare komma att bli de första vinodlarna i Clare Valley. I dag äger de fortfarande Sevenhill, distriktets äldsta vingård från 1851 som välkomnar besökare.

Visst är den största attraktionen vingårdarna. De som uppskattar ett smakprov på det ljuva livet kommer inte vilja lämna området. God mat och dryck finns i överflöd. Många lokala restauranger komponerar sina menyer för att vinet ska lyfta och förhöja matens smaker. Har du minsta intresse för vin, natur och lantligt liv är Barossa och Clare Valley värda en visit. Men det är inte bara vinet, utan också de vackra omgivningarna som lockar turister från när och fjärran. Precis som Barossa är Clare Valley omgivet av mjuka kullar och låga dalar. Ta det i din egen takt. Bila, cykla eller vandra bland gårdar, kaféer och restauranger och stanna till där det passar.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Är du intresserad av vin finns det hur mycket som helst att göra i området. Tillsammans har Barossa-, och Clare Valley hundratals vingårdar att besöka. Var därför noga med att välja vad du helst vill uppleva och vilka viner du helst vill smaka för att få ut mesta möjliga av din visit.

En av de mest populära vingårdarna i Barossa är Penfold’s Winery and Cellar Door (penfolds.com/en-au/visit/barossa-valley-cellar-door). Varje vardag klockan två kan du delta i deras timslånga klass kallad Make Your Own Blend. Du får en genomgång av vilka drycker de producerar och du får också smaka på flera av dem. Det bästa av all är att du får skapa din egen Shiraz som du får ta hem i flaska. Det är en populär aktivitet, så boka i förväg (wotif.com/things-to-do/make-your-own-blend-wine-experience-at-penfolds-winery.a260355.activity-details).

Är du osäker på vilka vingårdar du vill besöka kanske en dagstur passar bättre. Res tillsammans med en mindre grupp i en minibuss och stanna till vid flera vingårdar, ät en välsmakande lunch och prova lokala viner. Det fins flera turer att välja bland (wotif.com/things-to-do/search?location=Barossa%20Valley).

Clare Valley är inte att förglömma. Särskilt inte om du tycker bättre om vita viner. Har du pengar över kan du hänga med Clare Valley Explorer (discoveraustralia.com.au/tours/clare-valley-explorer-tour-213322.html) och deras minibuss som tar max sex personer. Denna dagslånga rundtur ger en chans att upptäcka tre vingårdar innan ett stopp görs för lunch. Efter det visas ytterligare två vingårdar innan det är dags att åka tillbaka till hotellet och reflektera över dagens händelser. Upphämtning runt 08.30 och avsläpp vid 18-tiden. I snitt brukar rundturen vara i nio timmar. Hela kalaset kostar 330 dollar. Det finns förstås fler dagsturer med andra researrangörer att välja på (wotif.com/things-to-do/search?location=Clare%20Valley,%20South%20Australia,%20Australia).

Kraftverksdammen Barossa Reservoir ligger två mil söder om centrala Barossa. Det som gör reservoaren speciell är dess akustik. Om du pratar intill väggen kan en person 100 meter bort på andra sidan höra precis vad du säger. Därav namnet Whispering Wall (en.wikipedia.org/wiki/Barossa_Reservoir).

Syrah eller Shiraz – vad gäller?

Syrah och Shiraz är olika namn på samma druva. I den franska Rhônedalen kallas druvan Syrah medan den fått namnet Shiraz i Australien. Man brukar trots det skilja dem åt då de smakar lite annorlunda. Syrah ger ofta mörkare viner med en bärig och kryddig smak samt en hög alkoholhalt.

Golf och vandring

Barossa Valley har mer än vin att erbjuda. Det finns möjligheter till en mängd olika sporter, som exempelvis golf. Barossa Valley Golf Club Nuriopta (barossavalleygolf.com.au) har öppet alla dagar. Golfbanorna är varierande och erbjuder grönska där kängurur ses vandra omkring. En efterlängtad paus ifrån storstadslivet med andra ord. Även besökare kan spela och utrustning finns att hyra på plats.

Vandra omkring bland inhemska växter som härstammar sen tidernas begynnelse. Alla växter i Barossa Bushgardens Natural Resource Centre i Nuriootpa har blivit märkta så att besökare lättare kan få veta deras namn och egenskaper. Trädgårdsområdet har öppet varje dag och säljer även växter.

Hale Conservation Park (environment.sa.gov.au/parks/find-a-park/Browse_by_region/Barossa/hale-conservation-park) är populärt för dem som vill se vilda djur i deras naturliga miljö. En fyra kilometer lång vandringsled går genom skogen över en något kuperad terräng. I parken är chansen stor att se kängurur och fåglar, och om du har tur kanske också ett myrpiggsvin.

Uteliv

Restaurangerna i Barossa Valley är många och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja för att få bästa möjliga upplevelse. Är du svag för flotta middagar så är Hentley Farm Restaurant ett utmärkt val (hentleyfarm.com.au/food-philosophy). Restaurangen ligger i ett ombyggt stall med rustik och lantlig inredning. Maten håller hög standard och varje rätt blir presenterad innan den blir inmundigad. Matchande vin rekommenderas av kocken. Välj mellan en fyrarätters- eller sjurättersmiddag med vin. Från 115 dollar och uppåt.

Mr Mick’s Kitchen (mrmick.com.au) ligger i Clare Valley och passar dem som gillar tapas till ett relativt lågt pris. Köp in några rätter och dela tillsammans med någon. Restaurangen har onekligen gjort sig ett namn i området, både för dess spanska influenser och för kvaliteten vad gäller service och mat. Rätterna kostar från nio dollar och uppåt.

Är du sugen på lokalt producerade råvaror får du inte missa Barossa Farmer’s Market (barossafarmersmarket.com.au) som håller öppet varje lördag. Mellan 07.30 och 11.30 förvandlas Stockwell Road i Angaston till en stor marknad där det säljs allt från grönsaker till bakelser. Marknaden anordnas under tak så voavsett väder kan du göra ditt besök – varje lördag året runt.

Bra att veta

Turistinformation

För mer informationen kan du vända dig till turistbyrån Adelaide Visitor Information Centre som ligger precis vid Rundle Mall i centrala Adelaide. Vardagar har de öppet mellan 09 och 17 och helger mellan 10 och 16. I Barossa Valley kan du besöka Barossa Visitor Information Centre vid 66-68 Murray Street i Tanunda. De har också öppet varje vardag mellan 09 och 17 och helger mellan 10 och 16.

Vare sig i Barossa- eller Clare Valley behöver du oroa dig för turistfällor. Vingårdarna vårdar sitt goda rykte i och med den hårda konkurrensen som råder och är beroende av nöjda besökare. Men kolla gärna runt och jämför olika aktiviteter för att hitta något som passar just dig och dina önskemål (wotif.com/discover/australia/south-australia/barossa-valley.d55249).

Transport

Förutom turistturerna som går ut till Barossa- och Clare Valley så finns det många biluthyrningar i Barossa Valley. Ett billigare alternativ är Elephant Rent A Car som erbjuder bilar för en billig dagspenning (elephant-rentacar.com/Australia/Rent-A-Car-Barossa-Valley.aspx). Det är också smidigt att hyra bil kring Adelaide och sedan köra ut (wotif.com/Car-Hire). Det tar en timme att köra till Barossa- och två timmar till Clare Valley.

Det finns gott om vandringsleder och cykelvägar i Barossa. Den kuperade terrängen är en härlig utmaning och det är ett kul sätt att få se mer av omgivningen. Vägarna är lugna så du behöver inte trängas. Det finns alternativ som passar de flesta. Intill infromationscentret i Tanunda hittar du Cycle Hub (barossa.com/visit/see-do/cycling/bike-hire-and-cycle-tours/572c2e04f5e39bc96143fc30/_Barossa-Cycle-Hub) där du kan få all information och hjälp du behöver. Dessutom finns cyklar att hyra på plats, skåp att låsa in värdesaker i och duschar att använda. Du kan också hyra cykel hos Barossa Bike Hire (barossabikehire.com) vid 5 South Terrace i Nuriootpa. De kör ut cykeln till ditt boende om du så önskar och anordnar också cykelturer runt Barossa. Här (barossabikehire.com/wp-content/uploads/2016/09/Barossa-By-Bike.pdf) finns en pdf att ladda ner som visar tre bra sträckor att cykla.

Boende

Det finns en uppsjö av olika boendealternativ att välja mellan. Vare sig du letar efter hotell, bed & breakfast eller en enkel campingplats. Då både Clare Valley (hotelscombined.com/Place/Clare_Valley.htm) och Barossa Valley (hotelscombined.com/Place/Barossa_Valley.htm) är populära resmål är det värt att boka sitt boende i tid.

Barossa Valley

Ett riktigt bra budgetalternativ är Barossa Gateway Motel (hotelscombined.com/Hotel/Barossa_Gateway_Motel.htm) som ligger strax över två mil utanför centrala Barossa. Boendet är väldigt prisvärt. Ett dubbelrum kostar från 92 dollar och uppåt. Rummen är enkla men städade och sängarna är bekväma. Det finns kylskåp, vattenkokare och wifi. På området finns också en tvättstuga om du behöver fräscha till dina kläder.

Barossa erbjuder väldigt många bed & breakfasts. Stilen varierar, från rustik och lantlig till mer motellkänsla. The Lodge Country House (hotelscombined.com/Hotel/The_Lodge_Country_House.htm) är ett vackert boende i edvardiansk stil. Rummen är fräscha och inredda i ljusa färger. De har en swimmingpool för heta sommardagar och en kamin för vinterns kalla vindar. Boendet ligger vid Steppeltsfields vingårdar inom Barossa Valley. Att tillbringa en natt med tillhörande frukost kostar 360 dollar för två personer under högsäsong.
Om du tycker om att vistas ute i naturen kan du boka in dig på campinganläggningen Barossa Valley Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Discovery_Parks_Barossa_Valley.htm). De erbjuder allt från en enkel parkeringsplats till rymliga stugor. En vanlig tältplats kostar 31 dollar och uppåt och en stuga 91 dollar och uppåt. Pool, lekplats, kök och mycket mer finns på området.

Clare Valley

Clare Valley Motel (hotelscombined.com/Hotel/Clare_Valley_Motel.htm) har 33 rum att hyra som kostar från 125 dollar och uppåt för två personer. Deras egen restaurang Top of the Hill har öppet måndagar till lördagar. Huvudrätter kostar kring 25 dollar. Motellet ligger ett par kilometer från centrum. En promenad tar en halvtimme men att köra endast fem minuter. Det är ett modernt komplex, vita husbyggnader med röda tegelpannor. På området finns swimmingpool med solstolar.

Två mil från Clare Valley ligger The Fruiterer’s B&B (hotelscombined.com/Hotel/The_Fruiterers.htm). Området är lugnt och lummigt. Gratis parkering finns och du kan låna cykel utan extra kostnad. Frukosten serveras med hemmagjord marmelad och nybakat bröd. Rummen är ganska små men rena. Ett stort kök finns att tillgå. Från 90 dollar och uppåt.
Campingplatser och stugor finns även i Clare Valley hos Discovery Parks campinganläggning (hotelscombined.com/Hotel/Discovery_Parks_Clare.htm), fyra kilometer utanför centrum. Bra för barnfamiljer och budgetresenärer som vill laga mat på egen hand.

En lördag kring Barossa Valley & Clare Valley

08.00 – Morgonstund i Barossa

Uppstigning från sängen. Du börjar med en frukost på The Table Café vid 30 Barossa Valley Way i Lyndoch. Detta anspråkslösa kafé serverar goda rätter och uppiggande kaffe. När maten är uppäten fortsätter du en bit österut till Barossa Farmer’s Market. Här kan du ströva runt på marknaden en stund. Köp gärna med lite frukt och bröd att äta vid senare tillfälle.

11.00 – Kreativt vinskapande

Kör vidare till Penfold’s vingård för en timmes vinundervisning i Make Your Own Blend som innebär att du får blanda till en egen flaska Shiraz med hjälp av engagerade vinkännare och vinmakare. Efter att denna timme är avslutad provar du några kända sorter av Penfold’s viner och köper en flaska att avnjuta under kvällen. Se till att ha en nykter förare med dig så du slipper avstå själv.

13.00 – Kom till Clare Valley

Färden fortsätter åt nordväst. Du kör vidare till Clare Valley. Lunch intas på tapasrestaurangen Mr Mick’s Kitchen. Du beställer till och med in efterrätt i tapasform, perfekt att dela med några vänner. Efter att ha avslutat måltiden bestämmer du dig för att besöka några av Clare Valleys vingårdar. Du är ju ändå i närheten, eller hur?

16.00 – Vacker vingårdsvisit

Du lämnar restaurangen vid tretiden för att hinna se vingårdarna runt om i regionen. Du är mest intresserad av Clare Valleys äldsta vingård, Sevenhill Cellars (sevenhill.com.au) som grundades 1851 av medlemmar från jesuitorden. Missa inte den vackra stenkyrka som finns i närheten.

18.00 – Rör på påkarna

För att få ett avbrott från allt vindrickande bestämmer du dig för att spela golf i ett par timmar. Ta hyrbilen till Barossa Valley Golf Club och testa lyckan över den kuperade banan. Har du tur kanske en känguru eller två ser på. När du känner dig nöjd beger du dig tillbaka till hotellet för en dusch och lite vila innan det är dags för middag.

20.00 – Rätt tid för restaurang

I Barossa vill du njuta av vad regionen har att erbjuda. Du bestämmer dig för att boka bord på den rustika restaurangen Hentley Farm. Efter måltiden tar du en promenad i den varma sommarnatten och blickar ut över det böljande landskapet. Sedan bums i säng för att förbereda nästa dag som bjuder på vandring i Barossa Bushgardens Natural Resource Centre och en kväll med grill och en och annan öl i Coulthard Reserve.

Karta

Google Maps