Ballarat & Daylesford

Två pärlor i Victorias inland är städerna Daylesford och Ballarat. Det är 46 kilometer mellan dem och det tar endast 40 minuter med bil att åka från den ena till den andra. Bägge städerna har vitt skilda identiteter. De ligger en kort sträcka från Melbourne och utgör strålande utflyktsorter för en avkopplande weekend. Daylesford är den nordligaste staden av de två. Här står hälsan i fokus och det finns en salig blandning av butiker som säljer naturläkemedel, ljusa yogastudios och moderna spaanläggningar. Byggnaderna i staden är utsmyckade i viktoriansk och edvardiansk stil. Daylesford ligger vackert vid sjön Lake Daylesford. Promenera med utsikt över vattnet och slå dig ner på en parkbänk för att äta picknick eller dricka en kopp kaffe. Det finns ett gediget utbud av kaféer, restauranger och historiska pubar att prova på. Daylesford är en mysig stad som genom åren dragit till sig alternativa människor som skapat en härlig och lite knasig känsla.

Kör sedan ut från Daylesford och ställ in gps:en på Ballarat. Efter en vindlande resa på trekvart har du nått din destination i sydväst. Staden har i stort sett byggts på ädelmetaller. År 1851 hittades guld och inom kort hade staden Ballarat börjat ta form. Namnet härstammar från ursprungsbefolkningens språk och betyder rastplats. Efter guldfyndigheten upptäckts följde en guldrusch som pågick i ett par årtionden. De som fick möjlighet tjänade en hacka och kunde leva gott. Ballarat blomstrade och kunde utvecklas till en av delstatens största inlandsstäder. Än i dag syns spåren efter den gynnsamma tiden. Stadens byggnader är påkostade med vackert utsirade balkonger, vilket gjort Ballarat känd för sin beundransvärda arkitektur. Många historiska hus ligger vid centrala Lydiard Street vilket är väl värt en liten promenad. Gatan löper från centrum till tågstationen. Längs vägen ligger flervåningshus med breda verandor varav de flesta har bevarats i gott skick. Då Federation University (federation.edu.au) har två campus i staden väljer en strid ström ungdomar ständigt att flytta sitt pick och pack till Ballarat. Studenterna tillför lite ungt blod och ny energi till staden. Dessutom gör de sitt allra bästa för att hålla igång nattlivet. Ballarat är trots allt en gammal gruvstad som lever kvar efter sina forna glansdagar. Och en hel del gamla pubar har säkerligen studenterna att tacka för sin fortsatta existens.

Sevärdheter och upplevelser

Ballarat

Sovereign Hill (sovereignhill.com.au) är ett slags interaktivt utomhusmuseum, uppbyggd som en gruvstad under guldruschens glansdagar. Det är ett kul sätt för barn som vuxna att lära sig mer om hur livet kunde se ut i mitten av 1850-talet i Ballarat. Ett besök här (wotif.com/things-to-do/sovereign-hill-museum-general-admission-ticket.a542538.activity-details) är som att resa tillbaka i tiden där personalen går omkring utklädda i tidstypiska kläder. Du kan till exempel följa med på en guidad tur och själv söka lyckan efter guld (wotif.com/things-to-do/sovereign-hill-gold-rush-town-tour-from-melbourne.a228743.activity-details). Kvällstid utspelas föreställningen Blood on the Southern Cross som visar vad som hände under Eurekapalissaden då gruvarbetarna gjorde uppror mot de höga licensavgifterna i gruvorna, vilket har kallats arbetarrörelsens födelse i Australien. Kan du inte få nog av historia är The Gold Museum (goldmuseum.com.au) en del av Sovereign Hill som ger dig fördjupad kunskap om området och dess bakgrund. Ett annat tips är att helt enkelt vandra längs gatorna i Ballarat. Missa inte att se dig om längs Lydiard Street. Där kan du också slinka in på Art Gallery of Ballarat (artgalleryofballarat.com.au) vid 40 Lydiard Street. Det är luftigt, modernt och alldeles gratis. Utställningarna skiftar.

Ta sedan en långpromenad runt hela Lake Wendouree och sväng sedan in på den botaniska trädgården. För att stilla hungern kan du äta på det spanskinfluerade kaféet Meigas (facebook.com/meigascafe), 33 Armstrong Street i norra delen av staden. De serveras bland annat naggande goda tapas, så beställ in så mycket du orkar. Eller gå vidare till The Forge Pizzeria (theforgepizzeria.com.au) vid 14 Armstrong Street. De fixar förrätter, gourmetpizzor och efterätter.

Daylesford

Ett besök till Daylesford är inte komplett utan att ha provat på stadens signum, spa-behandlingar. Det finns en hel drös att välja mellan. Är du rådvill, prova på Daylesford Day Spa (daylesforddayspa.com.au) vid 25 Albert Street. Behandlingarna innefattar kroppsmassage, ansiktsbehandlingar eller ett bad i rosenolja och mjölk. Låt annars massörerna hos Renewal Massage (renewal-massage.com) vid 39 Albert Street knåda kroppen och få igång blodcirkulationen. Välj ett paketerbjudande för att maxa välbefinnandet.

Årets största händelse i trakten är utan tvekan hbtqi-festivalen ChillOut Festival (chilloutfestival.com.au), Victorias äldsta och största festival av sitt slag som återkommit i 20 år och sträcker sig mellan en torsdag till söndag i mars. Schemat är fullproppat med aktiviteter och det hela avslutas med en festlig parad genom staden. Man kan aldrig gå på för många promenader. Njut av vädret och vandra runt Lake Daylesford. Vid Central Springs Road kan du göra riktiga fynd på The Mill Markets (millmarkets.com.au/daylesford). Här finns mängder av vintage och second hand-varor som fyller marknaden. Öppet alla dagar i veckan mellan 10 till 18. Bra plats att leta inredningsdetaljer. Perfekt för samlare.

Har du tillgång till bil eller chaufför är det en enkel match att ta sig till Daylesford Cider Company vid 155 Dairyflat Road (daylesfordcider.com.au). Bryggeriets prisbelönta cider görs av deras egna ekologiska äpplen som odlas strax utanför Daylesford. Kom förbi och smaka deras sju sorter som finns på fat. Kommer du under en helg kan du också få en bit mat tillsammans med drycken då de tillagar middagar. Perfect Drop Daylesford (theperfectdrop.com) är en blandning av vinbar och restaurang. Ett lite mer intimt alternativ som besöks av både turister och lokalbor som vill ha det där lilla extra. Annars kan du besöka någon av stadens livliga pubar för lite mer stoj och stim. I rustika publokaler serverar The Farmers Arms Daylesford (thefarmersarms.com.au) vackert upplagda rätter. Många med kött och fisk, men det finns också ett bra utbud av vegetariska och glutenfria alternativ.

Bra att veta

Turistinformation

Bägge städer passar bra att besöka året om. Daylesford Regional Visitor Information Centre (visitdaylesford.com.au) ligger i stadens gamla brandstation vid 98 Vincent Street. Är du eller någon i ditt sällskap rullstolsburen finns det möjlighet att helt gratis hyra en rullstol som klarar av lite tuffare terräng. Kontakta besökscentret så hjälper de dig med bokningar. Informationscentret Visit Ballarat ligger nära tågstationen i stadshuset vid 225 Sturt Street (visitballarat.com.au). Här finns kartor och massor av information samt en liten souveniraffär.

Transport

Resan från Melbourne till Ballarat tar en och en halv timme med bil (wotif.com/Car-Hire) via National Highway M8. Tåg och bussar går från Southern Cross Station i Melbourne och resan tar ungefär lika lång tid (vline.com.au). Stort antal avgångar per dag. I och kring Ballarat kör CDC Victoria bussar (cdcvictoria.com.au/visit-ballarat). Precis som i Melbourne är det smidigast att ha ett elektroniskt busskort, så kallat Myki (ptv.vic.gov.au/tickets/myki).

Ska du till Daylesford kör du först längs National Highway M8, och tar sedan C141 vidare sista biten. Resan är på ungefär elva mil och tar även den en och en halv timme. Du kan också ta tåg från Melbournes Southern Cross Station och hoppa av i Woodend Station. Där byter du till buss mot Daylesford. Totalt tar resan upp till två och en halv timme inklusive byte.

Boende

Ballarat

BIG 4 Ballarat Goldfields Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Goldfields_Holiday_Park_Hotel_Ballarat.htm) är en av de närmsta campingplatserna och ligger i hörnet av Clayton Street och Little Dods Street. De har det vanliga utbudet av stugor att hyra ut, uppställningsplatser för husbilar och tältplatser. Ska du bo här under din vistelse till Ballarat är det smidigast att ha tillgång till bil. Eureka Stockade Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Eureka_Stockade_Holiday_Park.htm) är ett annat budgetalternativ med bra aktiviteter för familjen. The Eastern Hotel (hotelscombined.com/Hotel/The_Eastern_Hotel_Ballarat.htm) har lite billigare sovsalar och rum för upp till två personer. Vill du bo lite finare är Sovereign Park Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Sovereign_Park_Motor_Inn.htm) ett fyrstjärnigt boende vid 223 Main Road. De har rymliga rum med plats för större familjer. Stor inomhuspool och egen bar med restaurang på området.

Daylesford

Att hitta prisvärt boende är aningen svårare i spaanläggningstäta Daylesford. Priserna stiger avsevärt under veckosluten, så se upp när du letar efter någonstans att bo under din vistelse. Du kan hyra stuga, ställa upp husbilen eller slå upp ett eget tält hos Daylesford Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Daylesford_Holiday_Park.htm). Anläggningen ligger i hörnet av Ballan Street och Burrall Street med tillgång till utekök och tvättmaskiner på området. Pendower House (hotelscombined.com/Hotel/Pendower_House.htm) är ett uppskattat B&B mitt i centrala Daylesford där du har gångavstånd till det mesta. Hemtrevligt med hjälpsam personal. De serverar goda frukostar. Helgpriserna skjuter i höjden, så kom gärna mitt i veckan om du kan och få halva priset på boendet. Ett annat trevligt (och lyxigt) alternativ är Lake House (hotelscombined.com/Hotel/Lake_House.htm). Som namnet antyder bor du strax intill sjön. Finare mat serveras i restaurangen.

Karta

Google Maps