Mitchell Falls

Kimberley är Australiens uråldriga utpost i nordväst. Med ett fascinerande landskap som tycks oförändrat sedan dinosaurietiden. Sandsten i stora block, krackelerad grusväg i blodrött som ramas in av dallrande hetta och gassande sol. Men i själva verket är det vattnet från Mitchell River som skulpterat landskapet och sakta men säkert karvat ut klippor och raviner och skapat spektakulära vattenfall. Området är välkänt för sitt extrema väder. Regnperioden är lika med monsunfloder som väller ner från skyn. Vägar stängs av och översvämningar är vanliga. Torrperioden mellan maj och september är därför bäst tid att besöka området. Då är vattenfallen tillbaka med full kraft och växtligheten får nytt liv.

Kimberleys största äventyr kallas Gibb River Road och är en bilsträcka på 660 kilometer mellan städerna Derby och Kununurra i nordvästra Australien. Det är en utmanande bilresa där tålamodet och uthålligheten sätts på prov, både för fordon och förare. Efter en stund lämnas vägen och du svänger av mot Mitchell Falls, en av Kimberleys starkast lysande stjärnor. Kanske är det just den avlägsna placeringen som gör vattenfallet så speciellt. Att ta sig hit kräver målmedvetenhet, tid och svett. Det är en skumpig resa på 500 kilometer norrut från Broome. Därefter når du campingplatsen och det är dags för bilen att vila och kroppen att jobba.

Läs mer

Broome

Broome är en råbarkad och luggsliten stad vid Dampier Peninsula i Western Australia, många långa mil från skyskrapor och betong. Broome sattes på kartan i och med en blomstrande pärlindustri under sent 1880-tal. Många asiater och aboriginer fick sätta livet till under det hårda dykarbetet och ligger nu begravda på stadens kyrkogård. Pärlor exporteras än i dag men arbetet sköts nu på moderna pärlodlingar. Turismen har alltmer tagit över och Broome växer så det knakar. Och det är inte så konstigt. Omgivningarna visar upp ett brett spektrum av olika färger. Finkornigt damm i ockrarött, den turkosa himlen som ser ut att smälta ihop med havet och de mjölkvita träsken som kantas av olivgröna mangroveträd. Men också spännande aktiviteter lockar, såsom kamelridning i solnedgången, fiske eller guidade vandringar där man kan lära sig mer om områdets historia.

Läs mer

Purnululu (Bungle Bungles)

Långt norrut i Western Australia, nästan på gränsen till Northern Territory ligger Purnululu National Park. Parken är känd för Bungle Bungle Range, den anmärkningsvärda bergskedjan i sandsten, och är sedan 2003 med på UNESCO:s prestigefyllda lista över världsarv. Detta landmärke är synonymt med The Kimberley. Det aboriginska folket Kija har levt här i över 20 000 år och namngett platsen Purnululu, som betyder sandsten. De kupolformade bergen har stått i miljontals år och regnet har skulpterat dem till sin nuvarande unika form som närmast liknar gigantiska bikupor. Men det var inte förrän så sent som 1983 som området sattes på kartan i och med att ett australiskt tv-team var i krokarna. När filmen från bergen kablades ut över världen gick det fort. Några år senare blev Purnululu en nationalpark och sedan även världsarv. Bungle Bungle och dess horisontella ränder som skiftar i mörkgrått och glödande orange utgör en ovanlig bergskedja. Sandstenskupolerna får sina ränder beroende på sammansättningen av lagren och porositeten av dem. Den brandgula färgen är rost och kommer av järnoxid medan den grå nyansen kommer av bakterier som bildar en slags skorpa på sandstenen.

Läs mer

Kimberley & Pilbara

I Kimberley & Pilbara kommer allting i stora doser. Regionerna är synonyma med äventyr. En storslagen öken breder ut sig under en himmel så väldig att den aldrig tycks ta slut. Landskapet visar upp extrema kontraster av intensiva färger. Turkost vatten sköljer in vid benvita sandstränder. Solen bränner den rostfärgade marken och närmsta bebyggelse är timmar bort. Några knubbiga baoabträd kantar vägarna av grus och plötsligt öppnas marken upp och djupa raviner väntar. Det är föga förvånande att platser som Kimberley länge varit en favorit bland naturfotografer.
Klimatet är strängt med två skilda säsonger. Antingen är det snustorrt eller så är det dyblött. Ett liv i området är hårt. Naturen kan vara obarmhärtig. Extrem torka kan leda till stora skogsbränder. Detta följs av monsunregn och tropiska stormar då vägar svämmar över och stängs av under längre perioder. En ständig kamp råder mellan människa och natur. Trots det är det tryggt att resa genom området så länge man följer anvisningar och använder sitt sunda förnuft. Men kom ihåg att det inte är någon plats för den som söker yttersta komfort. Mobiltäckning, tv och internet ses som lyx och är inget att ta för givet. Det samma gäller tillgång till dricksvatten. Regionen är isolerad och annorlunda och bjuder in till minnesvärda upplevelser. Det uråldriga landskapet har en känsla av att vara den sista utposten.

Läs mer

Geraldton

Batavia Coast löper utmed den mellersta delen av Australiens västkust. Sträckan går mellan Cervantes i söder och Kalbarri i norr. Och med drygt 40 000 invånare är Geraldton den största staden i området. Geraldtons läge är dess största tillgång. Staden ligger där den flacka jordbruksmarken möter havet som skiftar i alla tänkbara nyanser av blått. Det är ett paradis för den som älskar vattensporter. Alla typer av surfing utövas, inte minst dykning. Geraldton är ett populärt stopp för de som bilar utmed västkusten. Här kan du hitta allt du behöver. Det finns gott om mat att fylla upp förrådet med samt mycket att se och göra som besökare. Staden ligger fem timmars bilkörning norr om Perth och är ett välkommet avbrott under den långa resan. Det sägs att solen lyser åtta timmar om dagen i Geraldton vilket lett till att staden fått smeknamnet Sunshine City.

Läs mer

Exmouth

Vid toppen av Australiens Coral Coast väntar det färgsprakande korallrevet Ningaloo Reef. En skyddad undervattensskatt som ligger ca 120 mil norr om Perth vid den spetsiga udden Cape Range i Western Australia. Platsen är avsides belägen, långt bort från stora städer och urban utveckling. Men det är inte helt omöjligt att ta sig hit. En givande bilresa från Perth tar dig genom några av landets vackraste och vildaste platser. Eller så väljer du den bekvämare om än tråkigare rutten med inrikesflyg mellan Perth och staden Learmonth alldeles i närheten. Väl på plats är revet lättillgängligt. Glöm allt vad krångel heter. Här är det bara att simma rakt ut från stranden för att se korallen breda ut sig under ytan. Vattnen är fulla av liv. Fler än 500 olika fiskarter och kring 250 sorters korall har setts kring Ningaloo Reef. Dessutom är vattnet kristallklart och ljummet, så detta är en fantastisk plats för snorkling och dykning. Här kan du tillbringa långa dagar iförd endast badkläder. Ningaloo Reef är numera världsarvslistat och ett tropiskt litet paradis längs landets västkust.

Läs mer

Coral Coast

Packa väskorna, hyr en bil och fyll bränsletanken till bristningsgränsen. Vinka av Perths pulserande betongdjungel och gör dig redo för en oförglömlig bilresa längs Western Australias magnifika Coral Coast. Indiska Oceanen blir din trogna följeslagare. Havet slickar krämfärgade stränder som sakta byter nyanser. Den breda motorvägen North West Coastal Highway leder dig stadigt norrut genom några av landets mest spännande platser. Coral Coast sträcker sig över ettusen kilometer mellan Cervantes i söder och Exmouth i norr och består av en evigt lång kuststräcka dränkt i solsken. Däremellan färdas du genom skiftande landskap. Ju längre norrut du tar dig, desto glesare ligger de slitna bensinstationerna utspridda med uppemot ett par timmars mellanrum. Trafiken består mer av trötta yrkeschaufförer som rattar tunga lastbilar än bilande turister med gigantiska vägkartor. Så snart du korsar Stenbockens vändkrets och äntrar tropikerna blir luften tjockare och temperaturen klättrar uppåt. Bege dig till denna del av Australien för att uppleva öde stränder och vidunderlig natur. Coral Coasts charm ligger i att det är avlägset, öde och orört. Varje kväll får du njuta av makalösa solnedgångar som omdefinierar ordet vacker. När mörkret infunnit sig slår du upp ditt tält under en stjärnhimmel som gnistrar likt en handfull glitter.

Läs mer

Kalgoorlie-Boulder

Diggar du västernfilmer? Då har du kommit helt rätt. Få städer i Australien är lika mytomspunna som Kalgoorlie-Boulder. Blodröd sand, en av världens största guldfyndigheter och ett brett urval av pubar. Inte konstigt att staden fått något av en ikonisk status. Kalgoorlie-Boulder ligger 590 kilometer öster om Perth i hjärtat av västra Australiens dammiga Outback. Staden har omkring 33 000 invånare och lockar alltjämt besökare och lycksökare. Kalgoorlie grundades 1893 efter att irländaren Patrick Paddy Hannan och hans resekamrater Thomas Flanagan och Dan Shea funnit guld under sin resa. Detta utgjorde startskottet på guldruschen i området och vidare upptäckten av vad som nu kallas den gyllene milen, vilket är en av de rikaste fyndigheterna i hela världen.

1989 gick Kalgoorlie officiellt samman med grannstaden Boulder och dubbelnamnet var ett faktum. Genom staden löper spikraka gator, breda nog för att ett följe kameler ska kunna svänga, vilket var det transportmedel som användes förr. Längs gatorna finns många historiska byggnader kvar. Anrika York hotel byggdes år 1900 och är en av stadens mest kända byggnader. I Kalgoorlie-Boulder finner du dagbrottet Super Pit, ett fult rostbrunt ärr som visat sig vara en bokstavlig guldgruva. Länge var Super Pit störst, men under 2016 tog Boddington gold mine över stafettpinnen. Med sitt djup på 600 meter är Super Pit fortfarande en av världens mäktigaste dagbrott.

Läs mer

Karajini National Park

Med sina 6 200 kvadratkilometer är Karijini National Park inget annat än gigantiskt. Western Australias näst största nationalpark ligger 50 mil öster om Tom Price, 140 mil norr om Perth i landets nordvästra hörn. Karijini är det Australien du sett i filmer. En plats med ilsket röd ökensand, benvita eukalyptusträd och studsande känguruer under den obarmhärtiga solen. Nationalparkens natur är väldig och unik. Klipporna är uppbyggda i flera lager likt en hög staplade pannkakor som vridits och formats under årens lopp. Böljande kullar skjuter upp ur det platta landskapet och döljer oanade skatter. Djupa och breda klyftor i bergen fylls upp under regnperioden och skapar kraftiga vattenfall som forsar fram och bildar iskalla sötvattensjöar som ger svalka under de varmaste dagarna. Karijini är isolerat och svårt att nå, men det är långt ifrån monotont. Nationalparken är en fröjd för ögat med ett kalejdoskop av färger.

Läs mer

Omkring Margaret River

I Western Australias sydvästra hörn ligger Margaret River som är hjärtat i regionen. Tre och en halv timme söderut från Perth väntar denna destination för vänner av natur, mat och dryck. Orten är liten men är en bra utgångspunkt för att upptäcka vinodlingarna i området. Margaret River har på kort tid blomstrat till ett exklusivt vindistrikt. Efter att en agronom sammanställt en rapport som påpekat likheter mellan området och Bordeaux planterades de första rankorna av hjärtspecialisten Tom Cullity år 1967. Senare skulle området växa till att bli vingården Vasse Felix. Somrarnas eviga solsken följs av rikligt med regn under vintermånaderna. Detta i kombination med en jordmån av sand och grus som släpper igenom mycket vatten visade sig vara gynnsamma för vinproduktion. Och i dag över 50 år senare finns över 200 vinproducenter kring Margaret River varav en betydande del av dem tillverkar i liten skala. Främst produceras Chardonnay och Cabernet Sauvignon men också Semillon och Sauvignon Blanc. Margaret River står för några procent av Australiens totala vintillverkning men producerar en stor andel av de exklusivaste vinerna.

Läs mer

Albany & Denmark

Den sydvästra delen av Western Australia är ett naturskönt hörn med vindpinad kust och lockande stränder. Inåt landet ligger lummiga skogar med höga trädstammar och böljande kullar. Luften är svalare och lättare att andas. Från Perth är det en resa längs motorväg på fyra, fem timmar. Och under tiden hinner du förflyttas från storstadens stress och komma in i den sydvästra lunken. Albany är huvudorten i regionen, omgivet av bergen Mount Melville i väst och Mount Clarence i öst. Som den första staden i delstaten som européerna byggde upp redan 1826 är det en stad full av historia. Många byggnader är välbevarade från denna tidsperiod, och det finns även intressanta museer att besöka. Under årens lopp har Albany genomgått en rad förändringar. Tidigare utgjorde stadens hamn en av de viktigaste godshamnarna i landet. Men i takt med att Fremantle växte skiftade staden fokus och timmer, boskap och valfiske blev allt viktigare. Idag är Albany mer inriktat på turism. De pudervita sandstränderna och närheten till nationalparker har gjort att Albany utvecklats som en destination för resenärer. Särskilt många dykare hittar hit. 2001 sänktes Krigsfartyget HMAS Perth utanför kusten vid King George Sound för att skapa ett rev. Och det är nu en fantastisk plats att dyka på med färggrann korall och en stor variation av fiskarter.

Läs mer

Rottnest Island

Av ursprungsbefolkningen kallad Wadjemup, vilket betyder platsen över vattnet. Men bland västerlänningar mer känd som Rottnest Island eller kort och gott Rotto. Alla är de namn på en magiskt vacker ö som ligger mindre än 20 kilometer utanför Fremantles kust. Rottnest Island är Western Australias egen oslipade diamant utplacerad i ett glimmande hav omgärdad av skyddande rev. En plats med mängder av paradislika stränder som är idealiska för snorkling, skyddade av kalkstensformationer. Rottnest är milt uttryckt vykortsvackert men samtidigt är det en karg ö med sylvassa stenklippor i ett ljummet turkost vatten.

Läs mer

Fremantle

Där floden Swan River möter havet ligger Fremantle, i folkmun kallat Freo. Det är en avslappnad och solig liten stad med en färgstark personlighet. Staden är full av viktorianska byggnader med snirkliga spröjsar och enplansvillor i mjuk pastell. Längs gatorna finns vackra trädgårdar med fruktträd som dignar av citroner, granatäpplen och avokados. Där egendrejade krukor dekorerade med turkos mosaik står lutade mot var och varannan husvägg. Freos befolkning är en salig blandning, något som gjort att staden även går under det mindre lockande smeknamnet Freakmental. Både seriösa konstnärer som udda excentriker, alternativa kufar såväl som övervintrade hippies delar postkod och har en sak gemensamt, kärleken till Fremantles atmosfär och dess eviga solsken.

Läs mer

Perth

Perth är den fjärde största staden i landet och också en av de yngsta. Västkustens enda storstad växer i raketfart och invånarantalet ligger strax över två miljoner. Här bor huvudparten av delstatens invånare. En betydande andel har utländska rötter, vilket bidrar till den mångkulturella prägeln. Perth brukar kallas världens mest isolerade storstad. Detta eftersom det är närmare till Asien än till östkusten. Western Australia ligger i en egen tidszon och är på många sätt distanserat från övriga delar av landet. Men Perth lider inte av det. Området är dränkt i solsken. Chansen är stor att solen lyser även under din vistelse då staden har över 260 soldagar per år. Livsstilen är avundsvärd. Här tas omgivningarna tillvara på. Det är lätt att ta sig till både skog och hav. En väl utbyggd kollektivtrafik slussar befolkning och besökare till stränderna i väst och vingårdarna i öst. Delstaten är känd för att ha några av de finaste stränderna i landet och Perth är inget undantag. Precis som Sydney har stränder som Bondi och Manly har Perth stränderna Cottesloe, Scarborough och City Beach som alla ligger på kort avstånd från stadskärnan. Med en knallblå himmel och en surfande lokalbefolkning skapas även den perfekta atmosfären för en härlig dag på stranden. Med största sannolikhet är det här du hittar folket efter arbetsdagens slut.

Läs mer

Western Australias södra delar

Större delen av Western Australia består av vildmark. I grova drag ungefär hälften. Denna del kallas för Golden Outback. Likt övriga delar av landet är det längs kusten som merparten av städerna klänger sig fast. Så det är i det sydvästra hörnet av Western Australia vi hittar landets största stad Perth. Men det inre av Western Australia är också värt ett besök och det finns gott om sevärdheter inom denna region. Räkna dock med långa avstånd däremellan. Skippa den heta sommaren och kom tidigare. Efter ihärdigt regn förvandlas torra slätter till vildvuxna marker. Western Australia är välkänt för sina vilda blommor som täcker marken under våren. Tjocka mattor i regnbågens alla färger rullas ut och förgyller området. Det finns omkring 12 000 olika växtarter varav hälften av dem inte kan ses någon annanstans i världen. Inom Fitzgerald River National Park och längs kusten mot Cape Le Grande är chansen stor att du får se några av de ovanliga blommorna.

Läs mer