Albury & Wodonga

Att köra från Melbourne till Sydney tar ungefär nio timmar. Förutsatt att du inte stannar någonstans. Tre och en halv timme efter att du lämnat Melbourne kommer du till småstaden Wodonga. Och strax över solblänkande Murray River ligger den något större grannstaden Albury. De kallas tvillingstäder. Men trots deras fysiska närhet tillhör de två skilda delstater. Albury hör till New South Wales medan Wodonga tillhör Victoria. Och under många år har de inte varit mer än en rastplats under den rumpdomnande färden mellan storstäderna. Någonstans för lastbilschaffisar att vila huvudet efter en tröttsam dag bakom ratten. Eller en plats att stanna för en kort lunch och bensträckare. Men det finns skäl att överväga att stanna lite längre än en natt. Stanna till och gör den tradiga resan till en upptäcktsfärd i stället.

Läs mer

Wilsons Promontory

Fastlandets sydligaste spets har fått namnet Wilsons Promontory. Det är en skrovlig udde klädd i dovt grön som är omgivet av förföriskt vatten. Udden sticker ut över sundet Bass Strait i delstaten Victoria. Förr i tiden när vattnet stod högre gick det en bro över till Tasmanien. Så är inte fallet i dag. Under stormiga dagar rör sig vildsinta vågor över vattnet och en resa över sundet med färjan Spirit of Tasmania kan göra vem som helst sjösjuk. 1898 fick området sin status som nationalpark. Sedan dess har parken räddats från exploatering och i stället expanderat sina gränser vid ett flertal tillfällen. I dag spänner Wilsons Promontory National Park över ett område på omkring 50 000 hektar. Även vattnen kring parken är skyddade som marin naturpark. Det gör att korall, sjögräs och sälar överlever. Wilsons Promontory är till stor del fortfarande orörd vildmark.

Läs mer

Eastern Victoria

För många är Victoria synonymt med två saker. Melbourne och Great Ocean Road. Men blickar du lite längre bort väntar en överraskning eller två. Pudervita puckelpister över höga höjder. Slingrande skogsvägar kantade av vildblommor. Och vingårdar i absolut världsklass. Allt detta och lite till hittar du i östra Victoria. Det svalare klimatet särskiljer området. I denna del av landet innebär vinter snöfall bland bergen. De flesta förknippar nog Australien med dallrande hetta och öken. Men Victoria har välsignats med en blandning av högt och lågt. I nordost ligger Alpine High Country. Här väntar de australiska alperna med ett flertal större skidanläggningar. Pisterna kan inte riktigt mäta sig med deras europeiska motsvarigheter. Bergen är inte tillräckligt höga och pisterna inte långa nog. Med det sagt är det ett otroligt populärt resmål bland australier. Och det är något speciellt med att åka slalom eller längd bland snötyngd eukalyptus. I skidorterna finns nedfarter för både nybörjare och erfarna.

Läs mer

Bendigo

Precis som många av grannstäderna i Victoria är även Bendigo bokstavligen byggt på ädelmetall. Det började med att guld hittades år 1851 i Ballarat. Och det dröjde inte länge förrän hela nationen fick guldfeber. Folk gav sig ut på jakt och snart fann man guld kring Bendigo Creek. Ryktet spred sig blixtsnabbt. Folk strömmade in från hela världen för att pröva lyckan. Victorias befolkning ökade i raketfart. En stor del av immigranterna kom från europeiska länder som England och Irland, men en betydande del av arbetskraften kom österifrån. I mitten av 1800-talet utgjorde kineserna nästan en femtedel av Bendigos invånarantal. Deras intåg uppskattades inte av alla och många kineser misshandlades på grund av sitt flitiga arbete. Situationen lugnade sig något då det bestämdes att kineserna skulle betala en sorts inträdesskatt när de kom till delstaten.

Läs mer

Ballarat & Daylesford

Två pärlor i Victorias inland är städerna Daylesford och Ballarat. Det är 46 kilometer mellan dem och det tar endast 40 minuter med bil att åka från den ena till den andra. Bägge städerna har vitt skilda identiteter. De ligger en kort sträcka från Melbourne och utgör strålande utflyktsorter för en avkopplande weekend. Daylesford är den nordligaste staden av de två. Här står hälsan i fokus och det finns en salig blandning av butiker som säljer naturläkemedel, ljusa yogastudios och moderna spaanläggningar. Byggnaderna i staden är utsmyckade i viktoriansk och edvardiansk stil. Daylesford ligger vackert vid sjön Lake Daylesford. Promenera med utsikt över vattnet och slå dig ner på en parkbänk för att äta picknick eller dricka en kopp kaffe. Det finns ett gediget utbud av kaféer, restauranger och historiska pubar att prova på. Daylesford är en mysig stad som genom åren dragit till sig alternativa människor som skapat en härlig och lite knasig känsla.

Läs mer

Grampians

En majestätisk bergskedja som omges av tät skog väntar västerut i Victoria. Namnet är Grampians och delar av området är nationalpark som även går under namnet Gariwerd av den lokala ursprungsbefolkningen. Knaggliga bergsryggar av sandsten möter ett spännande växtliv. Parken är tillräckligt stor för att innefatta ett 600 kilometer långt nätverk av vägar och 160 kilometer vandringsleder. Totalt täcker nationalparken in 1 670 kvadratkilometer, vilket är något större än hela Öland. Grampians National Park är en av delstaten Victorias största nationalparker och är känd för sin enastående variation av vegetation och djurliv. En bilresa på tre timmar från Melbourne tar dig hit, men det går minst lika bra att välja bussen.

Området är ett himmelrike för den som gillar friluftsliv. Här finns alla möjligheter till vandring, bergsklättring och cykling. Bergen bjuder in till magiska vyer och hisnande utsikter. Det finns leder som passar såväl den vana vandraren som nybörjaren. Men du kan också ta bilen till hjälp när du beger dig till den högsta punkten i parken och bestiger Mount William nära Halls Gap. Berget är 1 167 meter över havet. Härifrån får du en oslagbar utsikt över hela området. Efter all vandring kan det vara skönt att svalka sig. Tur då att det finns gott om forsande vattenfall att upptäcka. Plaska omkring under fallen MacKenzie Falls och beundra de spännande stenformationerna. Grampians är uråldrigt. För ungefär 380 miljoner år sedan började sandsten från floderna i området att bygga upp den bergskedja som syns i dag. Grampians skjuter upp ur Victorias flacka jordbruksmarker och kallas ibland för Victorias trädgård på grund av sin rika flora. Runt bergskedjan ligger små städer utplacerade. Halls Gap, Dunkeld, Ararat, Hamilton och Stawell för att nämna några.

Läs mer

Central & Western Victoria

I den mellersta delen av delstaten Victoria ligger metropolen Melbourne med fyra miljoner invånare. Många förälskar sig i Victorias huvudstad. Den ständiga storstadsrivalen Sydney kan helt enkelt inte mäta sig med Melbournes europeiska kafékultur och experimenterande konstscen. Staden har ett pulserande uteliv där sena kvällar gärna fortlöper på en takbar. Lägg till sporttokiga supportrar och gamla spårvagnar som kör kors och tvärs. Melbourne är ett självklart stopp, men mer väntar.

Västra Victoria är en blandning av vidunderlig natur med vida slätter. Längs den sydvästra kusten sträcker sig Great Ocean Road. Det är en instagrammares våta dröm, med jättelika kalkstenspelare som skjuter upp ur havet. Kraftfulla vågor kraschar in och slickar branta kustklippor. Ge dig ut på en oförglömlig resa längs Great Ocean Road som totalt är 240 kilometer lång. Den mest spektakulära delen av kuststräckan går mellan Torquay och Port Campbell, men vägen fortsätter bortemot Nelson, strax innan delstatsgränsen mot South Australia. Längs vägen stöter du på Twelve Apostles kalkstenspelare och vackra nationalparker. Sov i surfarstäder och semesterorter. Turismen dominerar i städerna kring Great Ocean Road. Men det är inte bara internationella besökare som dyker upp, utan även lokalinvånare som vill njuta av de vackra omgivningarna.

Läs mer

Yarra Valley & Dandenong Ranges

I Yarra Valley finns en hög koncentration av Victorias vingårdar, vackert inbäddade bland kuperade och frodiga landskap som sträcker ut sig i ett lapptäcke. Detta är livsnjutarens mecka, där god mat och fylligt vin står i centrum. Yarra Valley ligger endast en timmes bilresa öster om Melbourne men ljusår från den stressiga stadsmiljön. Det är en populär weekenddestination för de som vill koppla av och komma närmare naturen utan att tumma på komforten. Här kan du besöka någon av vinkällarna och prova på de olika smakrika dryckerna som produceras i regionen. Bo på mysiga bed and breakfasts och vakna utvilad. Följ med på en spännande rundresa i regionen ledd av kunniga och passionerade guider. Avsluta sedan dagen på någon av restaurangerna som fulländat matkonsten. Passa på att unna dig ännu mer gott när du är i området. Välj och vraka bland handgjorda chokladpraliner av högsta kvalitet hos Yarra Valley Chocolaterie & Ice Creamery. Har du plats i magen finns också färsk glass. Få sedan en introduktion till det australiska djurlivet hos Healesville Sanctuary. Detta är mer av en fristad än ett klassiskt zoo. Här kan du se djuren i sin rätta miljö. Ytorna är stora och burarna få. Här bor inhemska djur som bland annat koala, näbbdjur, känguru och tasmansk djävul.

Läs mer

Phillip Island

Phillip Island må vara en liten ö men det är en sann semesterdestination med mycket att erbjuda. Ön är 26 kilometer lång och nio kilometer bred och ligger 14 mil sydöst om Melbourne i delstaten Victoria. Ön är sammanlänkad med bro till fastlandet och är en populär helgutflykt. Omkring 10 000 är bofasta men under högsäsong fyrdubblas den siffran då besökare vallfärdar till Phillip Island. Det är med andra ord en turistattraktion, och det med all rätt. Djurlivet är fantastiskt. Här kan du se känguruer, pelikaner, pälssälar, koalor och inte minst dvärgpingviner i sin naturliga miljö. Det sistnämnda är det stora dragplåstret och det som verkligen satt ön på kartan. En stor koloni dvärgpingviner med blågrå rygg och vit mage kan varje kväll ses tulta omkring på Summerland Beach då de återvänder till sina bon efter en dags slitsamt fiske. Fenomenet kallas för pingvinparaden och är oerhört uppskattad bland turister. Men även folk från Melbourne tycker om att komma hit för att se de söta små djuren vagga fram. Här finns den största koncentrationen av dvärgpingviner i Victoria. Förutom pingviner kan du spana in pälssälarna som solar vid Nobbies Point eller koalorna som sover i träden vid öns koalacenter.

Läs mer

Great Ocean Road

Australiens mest kända väg heter officiellt B100 men är mer känd under det drömmiga namnet Great Ocean Road. Denna fenomenala havsstänkta kustväg ringlar sig närmare 250 kilometer mellan städerna Torquay och Allansford i södra Victoria. Redan under slutet av första världskriget smiddes planer på att bygga en väg som skulle locka turister till landets södra regioner. Den var tänkt att bli en minnesplats för alla de soldater som stupat i kriget. Och de som återvände hem satte man snart i arbete. Över 3 000 man plöjde genom tjock regnskog och hackade sig fram över stockar och stenar. Det var ett slitsamt arbete. Den klippiga kusten bjöd på hårt motstånd och arbetarna mötte stora svårigheter under bygget av vägen. I november 1932 avslutades den sista etappen mellan Lorne och Apollo Bay, och hela Great Ocean Road kunde äntligen invigas. Vägen slingrar sig fram och håller sig till största del nära kustlinjen. Otaliga utsiktsplatser och fotografiska höjdpunkter väntar runt var och varannan krök. Det här är ingen väg att stressa sig igenom. Och det gäller att ta iaktta försiktighet. Vägen kommer stundvis hisnande nära höga stup. Det är ett särskilt dramatisk stycke asfalterad väg, där omgivningarna visar upp en oerhörd skönhet. Känn doften av saltvatten och värmen från solstrålarna medan du bränner fram i en hyrbil och navigerar västerut. Vägen kantas av lugna surfarstäder där du kan stanna till och vila för natten.

Läs mer

Melbournes förorter

Melbourne är en stad som präglas av sina multikulturella invånare. Det är en inspirerande smältdegel full av liv. I södra Victorias mångmiljonstad bor folk som härstammar från hela världen. Särskilt tydligt är det europeiska arvet. Många greker, italienare och engelsmän slog sig ner här under 1960- och 1970-talen. Men också invandrare från Asien har bidragit till att forma staden. Vietnameser och kineser har tagit med sig sin kultur och skapat en härlig mångfald som tydligt känns av när du vandrar genom de olika stadsdelarna och inte minst förorterna. Det är en sprudlande mix av folkslag med olika etnisk bakgrund, vilket gör Melbourne spännande, oförutsägbart och intressant. Gamla traditioner möter nutid och utvecklar ständigt landets kanske häftigaste och hippaste storstad till en modern destination. Och resultatet blir en uppsjö av smakrika maträtter och kulturella konstverk. Som om inte det är nog så utsågs Melbourne år 2011 till världens bästa stad att bo i.

Läs mer

Centrala Melbourne

Livligt, sjudande och ständigt överraskande. Melbourne är landets nästa största stad efter Sydney och ligger i delstaten Victoria, och det är Australiens egna lilla bit av Europa. Här finns ett generöst utbud av rustika kaféer som göms mellan graffittiprydda betongväggar. Melbourne är hem för mer än fyra miljoner personer, och ska man säga några ord om lokalbefolkningen passar både modemedveten och självsäker in. De forna arbetarklasskvarteren har genomgått en helomvandling och är numer trendiga områden fyllda till brädden av hipsters och miljövänner. Med en mängd udda barer och charmigt nedgångna pubar är utelivet fantastiskt. Det finns en stor variation av lokaler för såväl finmiddagar som enklare lunchhak och också skinande nattklubbar. Melbourne är en stad att gå vilse i, för det döljer sig alltid någonting oväntat bakom nästa krök. Och du behöver aldrig vandra särskilt långt för att äta, dricka, hänga, shoppa eller slappa. Kika på hutlöst dyra attiraljer i historiska Block Arcade med dess vackra mosaikgolv eller besök någon av alla populära vintagebutiker som avlöser varandra. När kvällen närmar sig kan du bege dig till någon av de hippa krogarna som ligger tätt. Under sommaren öppnar takterrasser runtom i staden utsmyckade med färgade ljusslingor. Att sippa på välkomponerade drinkar med stadens skyskrapor som fond är en klassiker.

Läs mer

Melbourne med omnejd

Melbourne är landets näst största stad efter Sydney och är en modern metropol med natursköna omgivningar. Staden ligger i delstaten Victoria i den sydöstra delen av Australien. Från Melbourne är det lätt att ta sig till många närliggande sevärdheter. Victoria gränsar till New South Wales i nordost, South Australia i väst och Tasmanien rakt söderut över havet. Gå vilse bland Melbournes gator, berömda för sin blandning av viktorianska byggnader och lagerlokaler utsmyckade med artistisk gatukonst. Ta del av kafékulturen som blivit synonym med staden, något övriga delar av landet inte riktigt lyckats med. Grönskande parker lättar upp och hindrar stadsbilden från att anta en alltför grå nyans. Spårvagnar navigerar kors och tvärs bland gator fulla av udda boklådor, prisvärda second hand-butiker och flotta restauranger. Sport tas på blodigt allvar och särskilt vurmas det för Aussie Rules Football. Passa på att se en match på landets största arena MCG. Utforska de hippa stadsdelarna, ta tåget ut till stranden i St Kilda och sippa drinkar på takbarer med strålande utsikt över staden.

Läs mer