Coober Pedy

I mitten av South Australia ligger Coober Pedy. Flera hundra, nästan tusen kilometer från närmsta storstad. Det här är definitionen på ”mitt ute i ingenstans”. Landskapet består av roströd öken. Finkornig sand sveper med vinden över landskapet där ilskna flugor väntar på att förpesta någons tillvaro. Namnet Coober Pedy härstammar från ett av de aboriginska språken och betyder vit mans hål i jorden. Det är en träffande beskrivning. För staden är inte mer än en huvudgata med stora gropar vid sidorna. Temperaturen blir så hög att befolkningen tvingats söka skydd under marken. Bostäder, kyrkor och affärer har byggts under jorden vilket ger svalka under årets hetaste dagar. Väggar och tak av sandsten ser till att temperaturen aldrig stiger över 25 grader. Reser du mellan Darwin och Adelaide kommer du garanterat att stöta på gruvstaden Coober Pedy. Det är en av de större städerna längs den monotona motorvägen Stuart Highway som plöjer landets mitt.

Läs mer

Nordväst om Adelaide

I Northern South Australia väntar öde slätter. Spikraka vägar och en horisont som aldrig tycks ta slut. Det speciella med den norra delen av South Australia är tomheten. Ett evighetslångt gap öppnar sig mellan trevliga storstäder. Ett gap som fylls av brännande sol, finkornigt damm och envisa flugor. Skyltar hänger utanför samhällena som stolt talar om att befolkningstalet är strax över tusentalet. Här är torrt och extremt varmt. Endast de mest råbarkade och tuffa vågar trotsa naturens lagar och kalla den norra delen av South Australia för sitt hem. Det är verkligen The Outback. Denna sträcka är inget för den som har svårt att klara sig utan dusch och en mjuk säng. Det är en enslig och öde plats som kräver uthållighet och tålamod av sina besökare. Men ett så pass annorlunda och främmande landskap bjuder också in till episka bilfärder och upptäckter. Många långa mil kan ta dig från Port Augusta vid den södra kusten genom opalstaden Coober Pedy till den vida Simpsonöknen innan nästa delstat, the Northern Territory väntar. Avskilt, ödsligt, och kalt. Så ser det ut större delen av sträckan. Men rätt som det är dyker något upp som gör den långa färden värt mödan. Små oaser ligger undangömda på de mest oväntade ställen. Utan förvarning skjuter den amfiteaterformade bergskedjan Flinders Ranges upp och växtligheten kommer tillbaka och färgar marken grön. I Flinders Ranges finns djupa raviner och ljumma insjöar bland bergsklyftor med Wilpena Pound som nationalparkens huvudnummer.

Läs mer

Yorke & Fleurieu Peninsula

Söder om Adelaide sticker två landstungor ut i havet. Namnet på dem är Fleurieu och Yorke Peninsula och de är två uppskattade semesterdestinationer i South Australia. De två halvöarna utgör spännande utflykter från delstatens huvudstad. Och det tar inte lång tid att nå dem. Inom en timme är du i Fleurieu och Yorke ligger en och en halv timme från Adelaide. Stövelformade Yorke Peninsula har bra fiske och surfing. Yorke är väldigt enkelt och lågmält. Små trästugor kantar kusten som smeks av de blå vågorna. Den avslappnade livsstilen här är utmärkt för en avkopplande vistelse. En stor del av halvön används inom lantbruket. Den nordligare delen har en historia inom kopparindustrin. 1859 hittades koppar i närheten av Kadina och det utgjorde starten på en längre tids utvinning. Folk från Cornwall i södra England emigrerade för detta arbete vilket gjort området känt som lilla Cornwall.

Läs mer

Kangaroo Island

När du stiger i land på Kangaroo Island möts du av ödslighet. Ön omges av en mystik som inte återfinns på fastlandet. Det är lite utav en Jurassic Park-känsla som infinner sig på Australiens tredje största ö. Kangaroo Island kallas kort och gott för KI och tillhör delstaten South Australia. Ön ligger lite mer än 100 kilometer sydväst om Adelaide, en kort resa med färja från Cape Jervis vid Fleurieu Peninsula. Den brittiska upptäcktsresanden Matthew Flinders gav ön sitt namn efter att hans besättning ätit kängurukött på ön i början av 1800-talet. Och namnet är verkligen passande. Här finns ett överflöd av djur, och särskilt känguruer. Men också vild, vindpinad natur och en intensiv grönska, skrovliga klippblock och lockande sandstränder. Kangaroo Island mäter 155 kilometer från öst till väst och är 90 kilometer bred vid dess bredaste punkt. Ön är numera en självklar semesterdestination för både européer och lokalinvånare. För varje år som går hittar allt fler besökare till ön, som lockar såväl friluftsentusiaster som lyxlirare. Strax under 5 000 personer bor permanent på ön med detta fantastika djurliv. Koalor som livnär sig på eukalyptusbladen vilar i trädkronorna. Skuttande känguruer och wallabyer strosar fritt fram längs markerna. Och dessutom finns det också en mängd olika fågelarter att se, såsom nyfikna pelikaner och skrattande kookaburra. Lägg även till sjölejon som lapar sol på stränderna, ludna sälar och vaggande pingviner.

Läs mer

Barossa & Clare Valley

En resa till Barossa Valley går i vinets tecken. Drygt en timmes bilresa nordost om centrala Adelaide öppnar sig en annan värld. Med böljande kullar, strövande kor och välskötta gårdar. De vidsträckta fälten pryds av prunkande vinrankor som är omöjliga att missa. Det var invandrare från Tyskland som grundade den sydaustraliska vinindustrin och grävde ner Barossas första vinplantor under tidigt 1800-tal. Delstaten klarade sig undan den förödande vinlusen på 1860-talet och rankorna som planterats av tyskarna överlevde. I dag stoltserar vinodlare i området med världens äldsta planteringar av Shiraz. Detta har gjort Barossa Valley världsberömt.

Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir är några av de vinsorter som samsas på de 80 olika vingårdar som sträcker sig över de drygt 13 000 hektar som utgör Barossa Valley. Många av vingårdarna har i århundraden sett ut precis som de gör i dag. De historiska byggnaderna i sten skulle platsa i valfri sydeuropeisk ort och gifter sig väl med den kuperade omgivningen. Knappt 100 kilometer norrut ligger Sydaustraliens andra stora vindistrikt, Clare Valley, som också är en av de äldsta i landet. Till skillnad från Barossa är Clare Valley främst känt för sina utsökta vita viner, framför allt Riesling. Man tror att det var engelsmannen John Hill som upptäckte området i slutet på 1839 och såg potential att odla grödor och frukt. De första europeiska nybyggare som slog sig ner var medlemmar av den kristna jesuitorden. De skulle senare komma att bli de första vinodlarna i Clare Valley. I dag äger de fortfarande Sevenhill, distriktets äldsta vingård från 1851 som välkomnar besökare.

Läs mer

Centrala Adelaide

Adelaide är festivalernas och sinnenas stad. Konst, mat och kultur firas under året då evenemangen avlöser varandra. Festligheterna löper över flera veckor och lockar långväga besökare. Och det är inte svårt att förstå var inspirationen hämtas ifrån. Regionen har en rad strålande tillgångar. De böljande bergen döljer världsberömda vingårdar och västerut väntar soldränkta sandstränder.
Kanske är det rentav klimatet som lockar fram den konstnärliga ådran hos befolkningen som steks gyllenbruna av det eviga solskenet. Adelaide har ett medelhavsklimat med torra och varma somrar. Medeltemperaturen ligger på omkring 30 grader men kan under värmevågorna stiga över 40 grader. Staden är platt och perfekt för promenader och cykelturer. Det sägs att Adelaide har flest restauranger per capita i landet, så du behöver aldrig gå hungrig särskilt länge. Gatorna Gouger Street, Peel Street och Leigh Street samt området North Adelaide är fullproppade av spännande matställen att prova på. När solen börjar sänka sig mot horisonten rör sig ett lämmeltåg av invånare mot någon av stadens takterrasser för att njuta av dagens sista portion solljus.

Läs mer

Omkring Adelaide

Adelaide är en miljonstad som ligger bland solblekta slätter i South Australia, en av landets allra hetaste och torraste delstater. Staden är omsorgsfullt planerad och ritad av överste William Light. Hans tanke var att Adelaide skulle ha öppna torg och breda avenyer. Tillslut fick han göra slag i saken och staden växte fram kring floden Torrens. Omgärdad av de lummiga bergen i Mount Lofty Ranges och välsignat med klarblå himmel och mycket solsken är det en perfekt plats för vinodlingar. Runtomkring ligger flera vingårdar med tydliga europeiska anor. Under 1800-talet kom många tyskar som satte prägel på delstaten. De många vindistrikten är inbäddade bland South Australias böljande kullar. Några av de mer välkända områdena är Shirazproducerande Barossa Valley, samt Clare Valley som är särskilt känd för sin Riesling. Som landets femte största stad långt från östkusten har Adelaide ofta överskuggats av mer framträdande storstäder. Man skulle kunna säga att Adelaide länge lidit av ett lillebrorskomplex. Men på senare år har stadens utveckling inom gastronomin och inte minst dess pittoreska omgivningar satt Adelaide på kartan som en destination värt ett besök. Staden är numera känd för sina många festivaler, sin goda mat och sitt flödande vin.

Läs mer