Outback Queensland

Queensland är synonymt med salta stränder och tropisk regnskog. Vilken resenär har inte hört talas om platser som Cairns, Stora Barriärrevet, Brisbane, Fraser Island och Whitsundays? Kusten är en solkysst sträcka där evighetsblått möter glimmande guld vid strandkanten. Men grönskan och den frodiga lummigheten som kännetecknar Queensland håller sig främst till kusten. Inlandet är något helt annat. Lanskapet skiftar ständigt och färgskalan går från grönt till rött, gult och brunt. En betydande del är öken. Du behöver inte åka särskilt långt från kusten för att märka av skillnaden. Grönskan är en idyll som snart tynar bort. Det hårda livet som väntar ute i öknen avskräcker många, men låt inte de höga temperaturerna hindra dig. Det är en del av upplevelsen. En resa hit är fullt möjlig, så länge du kommer förberedd. Köp en vägkarta, en extra bensindunk och en hel massa dricksvatten så är du redo.

Läs mer

Townsville & Magnetic Island

Townsville är en tropisk stad vid norra Queenslands kust och ligger 347 kilometer söder om Cairns och 276 kilometer norr om Airlie Beach, längs mitten av det Stora Barriärrevet. Staden kallas för norra Queenslands huvudstad eftersom Townsville med sina 189 000 invånare är det största samhället norr om Sunshine Coast. Townsville har pittoreska omgivningar. Castle Hill vakar över staden, en klippa i rosa granit. För låg för att kallas berg men tillräckligt hög för att höja pulsen på de som orkar klampa hela vägen upp. Annars går det lika bra att ta bilen för att slutligen belönas med panoramavyer över staden och Ceveland Bay. Här blir man ständigt påmind om att detta är tropikerna. Floden Ross River flyter från en damm längre in och möter sedan havet. I horisonten skymtas konturerna av Magnetic Island, en vacker ö som upptäcktes av européer år 1770 då den brittiske kaptenen James Cook seglade till Australien. Namnet på ön sägs ha uppkommit då nålen på kompassen plötsligt rörde sig mot ön precis som om den kommit i kontakt med ett magnetfält.

Läs mer

Daintree & Port Douglas

Mindre än en timme från Cairns ligger Port Douglas, ett tidigare fiskesamhälle längs norra delen av östkusten. Det är hit australierna kommer för att semestra under vinterhalvåret då den obefintliga väggisoleringen gör sig påmind och temperaturen sjunker. Port Douglas är granne med Queenslands frodigaste skog, Daintree Rainforest, som är världens äldsta tropiska regnskog och mer än 135 miljoner år gammal. Med runt 3 000 invånare är Port Douglas inte särskilt stort, men allt fler resorter poppar upp i och med att turismen fortsätter att öka. För att ta hand om alla besökare anställs många unga backpackers under högsäsong, och stadens invånarantal fyrdubblas.

Sockerrörsodlingar ligger intill den natursköna vägen upp mot staden som sticker ut på en smal udde. Four Mile Beach kantas av palmträd och löper österut ner längs kusten parallellt med Port Douglas Road. Från staden kan du åka ut på äventyr till Det stora barriärrevet. Besök de drömlika öarna Low Isles några kilometer norr om Port Douglas och snorkla tills ögonen svider av saltvatten. Hundratals fiskarter och massvis av färggrann korall lever i de grunda vattnen kring öarna. Avsluta sedan dagen med att dinera på en av de finare restaurangerna som lagar till skaldjur och andra lokala delikatesser.

Läs mer

Cairns & Great Barrier Reef (Stora Barriärrevet)

Den soldränkta delstaten Queensland har välsignats med ett av jordens mest majestätiska underverk, det Stora Barriärrevet som är världens största korallrev. Det är få som inte hört talas om det gigantiska och världsarvslistade revet som sträcker sig över 2 300 kilometer längs Australiens östkust. Det är en massiv undervattensbuffé som bjuder på fantastiska dykmöjligheter. Utefter kusten ligger små städer som livnär sig på den blomstrande marina turismen. Särskilt populära är Airlie Beach och Cairns som bägge utgör bra baser för vattenaktiviteter. Med sina kristallklara varma vatten och sin närhet till revet är det lätt att förstå varför långväga turister mer än gärna planerar in en resa hit.

Det finns gott om alternativ för att upptäcka revet. Snorkling och dykning går utmärkt att kombinera med en längre båttur som tar dig ut till de bästa platserna. Det Stora Barriärrevet är en uråldrig färggrann skapelse som sakta vuxit fram över många tusentals år. Korall har bildat en naturlig mur i havet som består av levande organismer såsom havsanemoner, svampar och sjöstjärnor. Barriärrevet är otroligt artrikt och klassas som en av världens bästa platser att dyka på. Över 1 600 fiskarter lever i dessa vatten. Det finns gott om researrangörer som gärna visar dig runt i området. Men den ökande turismen sliter hårt på revet och har inneburit stora skador på korallen. Den har slitits och dött på många håll vilket medfört att man beslutat att skydda vissa områden.

Läs mer

Queenslands tropiker

Den nordöstra delen av Queensland har två strålande tillgångar. Skog och hav. Båda i överflöd. Båda världsarvslistade. Det Stora Barriärrevet löper längs med landets norra östkust och är världens största levande organism. Det sträcker sig 2 300 kilometer långt och är en gigantisk mur av levande organismer. Revet är ett undervattenshem, en komplex värld och ett känsligt system. Här finns färgsprakande korall, väldiga stim och stora sköldpaddor. Alla tänkbara kulörer kommer till användning. Genom att snorkla eller dyka får du ta del av detta naturliga och grandiosa mästerverk.

Inte långt från revet väntar regnskogen Daintree, en världsarvslistad uråldrig djungel med rötter från dinosaurietiden. Skogen lever och andas. Ångar och knarrar. Lianer hänger ner från de metertjocka trädstammarna. Slingrar sig runt och täcks av tjock mattlik mossa. Stora delar är orörd regnskog. En tät labyrint av klorofyllstinna växter som sträcker sig uppåt i jakt på svårfångat solsken. Regnskogen erbjuder många uppfriskande vattenhål som ger svalka under de heta dagarna. Daintree är en förtrollad plats mellan Port Douglas och Cooktown.

Läs mer

Capricorn Coast

En del av Queenslands södra kust kallas Capricorn Coast. Vad som åsyftas är området kring Tropic of Capricorn, Stenbockens vändkrets, som går i höjd med Rockhampton. Staden utgör en osynlig gräns för tropikernas start. Norrut klättrar temperaturen uppåt och luften är tjock och fuktig. Denna region är en blandning av solkyssta surfare som spatserar längs sandstränder medan inlandet domineras av jordbrukande cowboys. Kusten är dock den största tillgången. Strax utanför ligger den södra etappen av det Stora Barriärrevet. Och strandkanten är milslång, vidsträckt och gyllene. Queensland marknadsför sig som the Sunshine State, vilket inte är någon överdrift. Med nästan 300 soldagar om året och en behaglig temperatur oavsett årstid. Du får garanterat en hög dos D-vitamin under ett besök.

Läs mer

Hervey Bay & Fraser Island

Fraser Island, världens största sandö, ligger omkring 25 mil norr om Brisbane utanför Australiens östkust i delstaten Queensland. Ön sträcker sig 124 kilometer lång och 21 kilometer bred och är sedan 1992 världsarvslistad genom Unesco. Turister flockas hit varje år för att upptäcka öns blandning av milslånga sandstränder, djupa regnskogar och fascinerande djurliv. Men framför allt kommer man hit för att känna adrenalinet pumpa när man far fram över de hårt packade sandbankerna i en fyrhjulsdriven jeep. Här existerar varken asfalterade vägar eller rödljus. I stället är det stranden som utgör körbana. Landskapet skiftar mellan ökenlika sandslätter och kompakt vegetation. Här och var ligger kristallklara sötvattensjöar utspridda som små juveler. Uråldriga trädstammar sträcker sig mot skyarna och höga sanddyner tränger undan tät regnskog som växer rakt ur sanden. Om det är någonting ön saknar så är det inte naturupplevelser. Efter ett besök till Fraser Island är det inte svårt att förstå varför ursprungsbefolkningen Butchulla kallade ön för K’gari, paradiset.

Läs mer

Airlie Beach & Whitsunday Islands

Whitsunday Islands är en australisk destination lika självklar som Sydney. De sagolika öarna utanför Queenslands norra kust står högt upp på många att-göra-listor. Whitsunday Islands är en ögrupp som består av 74 öar, varav de flesta av dem är obebodda. Den mest kända platsen i den tropiska skärgården är Whitehaven Beach. Dess blandning av mjuk sand och salt hav i en virvel av fotogenisk pastell har satt stranden på kartan. Whitehaven Beach är en fröjd för ögat, kantad av lågväxande buskar under en bländande vit sol. Allra bäst gör sig området från ovan eller från ett segelfartyg. Drömmer du om att kryssa dig fram på segelbåt över ett azurblått hav är Whitsundays området för dig. Lokaliserat i hjärtat av det Stora Barriärrevet är det ett perfekt stopp för snorkling och dykning. Området har länge varit omåttligt populärt med den negativa bieffekten att det stundtals kan kännas lite trångt. Fler än 50 researrangörer är redo att transportera turister genom skärgården och de behöver knappast anstränga sig med marknadsföringen. Omgivningen talar sitt tydliga språk.

Läs mer

Från Fraser Island till Airlie Beach

Från Airlie Beach i norr till Hervey Bay i söder löper en soldränkt del av Queensland utmed Korallhavet. Evighetslånga strösockerstränder kantar kusten där vattenmassorna väller in med vita gäss. Längre ut skymtar öar som besannar drömmen om ett tropiskt paradis. Inte minst Whitehavens slarviga pastellblandning av turkos och krämvit. En oemotståndlig virvel av hav och sand bland toppiga berg täckta i krusig grönska. Segelfartyg kommer lastade med förväntansfulla turister som vill vada i vattnet och känna finkornig sand sila mellan tårna.

Men det finns fler platser att upptäcka än denna Instagramkändis i öst. Southern Reef Islands är benämningen på en grupp öar lite längre söderut. För många att räkna upp och av skiftande storlek. En del bebodda, andra inte mer än ett par träd omringade av knivskarpa rev. Här finns atoller som bildar ogenomträngliga murar perfekt för snorkling och dykning. De större öarna Lady Musgrave, Lady Elliot och Heron är perfekta tillflyktsorter för de som vågar avvika från den upptrampade turiststigen. På så sätt kan du undkomma folkmassorna som likt dig själv är ute efter kristallklara vatten. Gör detta till ditt smakprov av det Stora Barriärrevet där du möter sköldpaddor, havsanemoner, sjögurkor och fiskar i alla dess former.

Läs mer

Gold Coast (Guldkusten)

Skinande skyskrapor som står uppradade längs kustremsan. Ungdomar som vinglar omkring på lite för höga klackskor. Kraftfulla vågor som kraschar in och stekande solsken närmare 300 dagar om året. Det är ett högt tempo längs Queenslands Gold Coast, någon timmes färd söder om Brisbane. Storstaden Surfers Paradise är som en blandning av Miami Beach och Orlando. Det har kommit att bli en plats där australier gärna vill påskina det perfekta soldränkta livet i flip flops och designerkläder, jagandes lycka och en australisk version av den amerikanska drömmen. Men bakom solbrillorna gömmer sig påsiga ögon. Bakfulla tonåringar och sönderbrända besökare är mer regel än undantag.

Läs mer

Noosa

Noosa är en given semesterfavorit bland australier och andra soltörstande turister. Staden ligger halvvägs mellan Brisbane och Hervey Bay i sydöstra Queensland. Noosa hittar du längs med kusten med det passande namnet Sunshine Coast. Den hundra kilometer långa kuststräckan består av gyllene stränder med perfekt skulpterade välvningar. Området har ett fuktigt subtropiskt klimat, typiskt för södra Queensland med långa soliga dagar. Eftersom staden ligger vid vattnet så är det sällan olidligt varmt och nästan aldrig kallare än att man behöver sätta på sig en tunn kofta. Under sommarmånaderna kan det förekomma storm och åska som drar förbi lika snabbt som det kom. Surfare älskar Noosa som har precis rätt förhållanden för sporten. Även nybörjare kan lära sig att stå på en bräda tack vare de lokala surfskolorna. Varje år hyllas surfingkulturen med en veckolång festival som uppskattas av både utövare och påhejare där till och med hundar ses testa på vågorna.

Läs mer

Moreton Bay

Öster om Brisbane förändras landskapet i en vacker blandning av flodmynning och hav. Detta bildar en sprucken mosaik vid namn Moreton Bay. Den breda bukten sträcker sig 125 kilometer mellan de soldränkta kusterna Sunshine Coast i norr och Gold Coast i söder. Tropiska öar finns ute i det glimmande havet och Moreton Bay är inkörsporten. Det sägs att det finns fler öar här än dagar på året. Det stämmer nog, men många av dem är små och svåråtkomliga så länge du inte har tillgång till båt. De största öarna däremot utgör populära resmål. Och det bästa är att du inte behöver åka särskilt långt från staden för att ta dig hit. Med bilfärja eller vattentaxi kan du snabbt åka över från fastlandet och göra dig redo för ölivet. Fyll dagarna med avkoppling eller äventyr. Det är upp till dig att bestämma.

Läs mer

Centrala Brisbane

Queenslands huvudstad ruvar intill floden Brisbane River. En av Australiens mest underskattade städer är helt klart bougainvilleabeströdda Brisbane. Opretentiös, lugn och lummig. Landets tredje största stad med strax över två miljoner invånare är en australisk underdog. Visst, Melbourne har sina konstnärliga kaféer och Sydney har sina surfarstränder. Men Brisbane har klimatet alla vill ha. Det går inte att förneka att den tropiska värmen och överflödet av solljus gör något med staden och dess omgivningar. När vintern närmar sig är det just Queensland som australierna reser till. Med en medeltemperatur på 25 grader som gärna stiger uppåt och klarblå himmel större delen av året är det lätt att bli avundsjuk på lokalbefolkningen som alltjämt får strosa omkring i kortärmat. Allt fler väljer att flytta till Brisbane och staden är en av de snabbast växande i landet.

Läs mer

Brisbane & Sydöstra Queensland

Söderut i delstaten Queensland ligger Brisbane som är Australiens tredje största stad med omkring två miljoner invånare. Staden ligger ett par mil från kusten vid floden Brisbane River som slingrar sig som en pulsåder genom staden. Brisbane och dess omgivningar har ett avundsvärt klimat med långa varma dagar som dränks i solsken. Vintern blir inte särskilt kall vilket gör att besökare trivs bra. Staden är utsträckt och kan förslagsvis utforskas med hjälp av de många färjorna som trafikerar floden. Det är bara att stiga ombord och slå dig ner medan staden far förbi. Från södra Brisbane kan du exempelvis ta en färja till Lone Pine Koala Sanctuary som ligger en timmes båtfärd bort. Där kan du få hålla i en koala och träffa andra inhemska djur. Brisbane är en sofistikerad metropol med ett blomstrande uteliv. Restauranger och barer har stora uteserveringar för att mat och dryck bäst avnjuts utomhus.

Läs mer