Hemlängtan och kulturkrock

Hemlängtan är en naturlig del av en långresa och utlandsflytt. Att förbereda sig för en resa på egen hand handlar om mer än att bara ta hand om viktiga papper. Många som flyttar upptäcker att vardagen i Australien blev något annat än vad de drömt om. Trots att de var väl förberedda och hade alla papper i ordning väljer många att flytta tillbaka till Sverige i besvikelse över att Australien-vistelsen inte blev som de tänkt sig.

När jag läser guideböcker, glansiga resereportage eller bloggar med foton från soliga stränder är det sällan jag ser någon berätta att de stött på problem i Australien. Det är lätt att få intrycket att det aldrig regnar och att livet i Sydney är en dans på rosor i sommarnatten. Min erfarenhet är dock att många emigranter i alla fall inledningsvis tycker att flytten är väldigt jobbig och man brottas med tvivel, osäkerhet och hemlängtan. För de flesta ordnar allt sig och man lyckas etablera en vardag i det nya landet, medan andra känner så starka negativa känslor att man inte tycker att det är mödan värt och man väljer att åka tillbaka till Sverige. Jag vet att många nyanlända upplever en kulturkrock och i alla fall inledningsvis känner sig väldigt osäkra efter sin utlandsflytt.

Läs mer

Svensk i Australien

Ambassaden och konsulaten

Sverige har en ambassad i Canberra och honorärkonsulat i Adelaide, Brisbane, Cairns, Darwin, Hobart, Melbourne, Perth och Sydney. Tillsammans utgör ambassaden och konsulaten Sveriges utlandsmyndighet i Australien och deras uppgift är föga överraskande att bevaka, företräda och främja svenska intressen på alla områden. En prioriterad uppgift för ambassaden i Canberra är att främja svenska ekonomiska intressen och tillsammans med Business Sweden (före detta Exportrådet) (business-sweden.se) har man arrangerat ett flertal evenemang för att främja den svenska exporten till Australien eller stimulera till investeringar i Sverige.

Ambassaden och konsulaten hjälper också svenskar som blivit utsatta för brott och kan ge råd om hur du bäst hanterar en eventuell krissituation. På deras hemsida (swedenabroad.se) hittar du reseinformation och svar på vanliga frågor vid utlandsresor.

Läs mer

Sjukvård, bank, telefoni & media

Hur ser vardag i Australien ut? I den här artikeln går vi genom det viktigaste sakerna att känna till när du sätter upp ett hem och ett nytt liv i Australien. Vi går igenom hur sjukvårdssystemet fungerar, hur du ordnar bankkonto i Australien, samt pratar kort om både telefoni och var du kan läsa mer om nyheter och väder.

Läs mer

Bil och hyrbil i Australien

Köpa en bil som backpacker

Att köpa en begagnad bil i Australien fungerar ungefär som i Sverige och du köper din bil av antingen en bilhandlare, på auktion eller från en privatperson. Om du köper från en bilhandlare så vet du att du garanterat blir ägare till bilen och att du inte köper stöldgods, men de allra billigaste bilarna köper du från privatpersoner (gärna andra resenärer som måste sälja sin bil innan de åker hem igen). Många av dessa bilar har kört långa sträckor så var på din vakt och köp inte första bästa bil. Du vill givetvis inte köpa en skrothög som går sönder på resan så det kan vara värt att provköra bilen till en lokal verkstad och betala $50-$100 och låta en mekaniker inspektera den innan du slår till.

Läs mer

Studera i Australien

Om du vill plugga i Australien börjar du med att först ansöka om en plats på ett universitet, college eller skola. Först när du har blivit erbjuden en utbildningsplats ska du kontakta australiska migrationsverket och ansöka om ett studentvisum. Australian Government kräver även att studenter har tillgång till strax över $20 000 per år för leverne (priser korrekta i oktober 2018).

Innan jag beskriver hur processen för ansökan går till så vill jag förklara några grundläggande begrepp. Till att börja med är det viktigt att förstå att även om det australiska utbildningssystemet överlag håller hög klass finns det en del oseriösa aktörer som är mer intresserade av att ta mycket betalt av internationella studenter än bry sig om att ge träning och utbildning som håller hög klass.

Det finns ett stort spektrum av eftergymnasiala utbildningar och de delas ofta in i två sektorer: Vocational Education and Training (VET) som är yrkesförberedande utbildningar och som organiseras under The National Training System samt Higher Education Courses vilka motsvarar svenska universitets- och högskolestudier. De senare utbildningarna erbjuds av universities (universitet, precis som i Sverige) samt higher education providers (andra sorters läroverk från högskolor till privata utbildningsföretag).

Läs mer

Skatt och pension i Australien

Du måste ha ett Tax File Number

Precis som i Sverige måste du betala inkomstskatt på pengarna du tjänar och för att kunna göra detta måste du kunna identifiera dig hos det australiska skatteverket. Skatteverket heter ATO (Australian Tax Office) (ato.gov.au) och eftersom Australien inte använder personnummer så har man infört personliga id-nummer för skattefrågor som kallas Tax File Number (TFN). Ditt TFN är unikt för dig och ditt skattekonto och syftet är att hjälpa skatteverket att matcha skattebetalningar mot rätt person. När du skriver kontrakt med din arbetsgivare så måste du ange ditt tax file number så att din skatt betalas in på rätt konto.

Läs mer

Jobba i Australien

Den australiska arbetsmarknaden kan vara väldigt tuff eller väldigt välkomnande. Hur lätt det är för dig att hitta ett jobb beror på den lokala konjunkturen, dina utbildningar och erfarenheter, vad för jobb du söker och i vilken bransch du vill jobba. Precis som i Sverige är det såklart lättare för dig att hitta ett välbetalt trevligt jobb om du har relevant utbildning och erfarenhet. Erfarenhet verkar vara viktigare än utbildning för arbetsgivare här nere och om du kan peka på att du gjort samma eller liknande uppgifter tidigare så är det mycket lättare att få jobb för dig.

Lönespridningen mellan olika yrkesroller är mycket större än i Sverige. Den nationella minimilönen ligger skatteåret 2018-19 runt $18-19 i timmen (fairwork.gov.au/pay/minimum-wages). Om du har särskilda färdigheter och relevant erfarenhet så kommer du att hitta jobb med mycket högre lön än du kan få i Sverige och är du välutbildad inom rätt område med några års erfarenhet kommer du bli positivt överraskad över lönen du blir erbjuden här.

Läs mer

Resa inom Australien

Köpa flygbiljetter i Australien

På grund av tidsbrist, de stora avstånden mellan storstäderna och bristen på snabba marktransporter (Australien har inga höghastighetståg) väljer australier ofta att flyga när de ska resa långt inrikes. Varje dag är det faktiskt så många flygplan i luftrummet mellan Melbourne och Sydney att luftrutten är världskänd (i alla fall bland flygintresserade) för att ha världens näst högsta antal flighter (54 500 flighter per år),strax efter ledande storettan Jeju – Seoul i Korea (cirka 65 000 per år).

Triangeln Melbourne-Brisbane-Sydney är en av världens mest trafikerade och varje månad flyger cirka 1,3 miljoner passagerare längs med någon av triangelns armar (inte så illa för ett land med en befolkning på runt 25,1 miljoner människor). För dig som resenär är detta toppen då det finns många flygningar och många chanser att hitta billiga biljetter då konkurrensen stundtals är hård mellan flygbolagen.

Läs mer

Resan från Sverige till Australien

Dagarna före flygresan

Om jetlag

Jetlag är samlingsnamnet på de obehagliga symptom som uppstår när du rör dig mellan flera tidszoner under kort tid och sedan försöker fungera ”normalt” i den nya tidszonen. De flesta som reser mellan Sverige och Australien upplever sömnproblem efter resan och kanske också symptom som illamående, huvudvärk, lätt depression och svårighet att koncentrera sig. En del har lätt att anpassa sig till en ny tidszon, men för mig känns jetlag som att vara sjuk i influensa (men utan feber). För mig brukar det ta cirka en vecka innan jag är mig själv igen efter en resa.
Du kan minska jetlag-symptomen genom att dagarna innan resan börja anpassa dig till tidszonen du reser till. Tvinga dig själv att gå upp tidigare än du brukar så får du din kropp att uppleva en mindre omställning när du kommer fram. Drick mycket vatten och minimalt med alkohol på planet.

Om du reser direkt från Sverige kommer du troligtvis vara nästan utslagen i ett par dagar efter resan (men jättepigg mitt i natten). Din kroppsklocka är upp och ned och om du är som jag så kommer du att vakna mitt i natten och vara jättehungrig. (Förbered dig då med lite nattamat så att du har något att äta när du vaknar hungrig mitt i natten.)

Läs mer

Checklistor inför Australienresan

Jag får ofta frågor om hur Australien-resenärer bör förbereda sig. Varje resa är unik och ingen lista funkar för alla, men i den här artikeln tänker jag ändå föreslå en packlista med 60 saker att hjälpa dig planera din stora resa, samt en checklista som förklarar vad du behöver förbereda först och vad du kan vänta med tills närmare avresedatumet.

Till att börja med: påminn dig om att det inte är månen du åker till – så gott som allt du kan köpa i Sverige kan du också köpa på plats i Australien. Packa inte med dig en massa tunga saker när du istället kan fixa dessa på plats när du väl är framme. Tro det eller ej, men man kan köpa både schampo, duschtvål och underkläder även i Australien.

Läs mer

Förberedelser inför Australienresan

Att ha tänkt igenom nödsituationer innan de händer

Backuper av viktiga dokument

Det kan hända att du blir bestulen eller tappar viktiga papper du har med dig. Om du scannar alla viktiga dokument och lägger dem tillsammans med andra viktiga filer på ett web mail-konto (till exempel Googles gmail.com) eller en USB-sticka så behöver inte förlusten bli så stor.

Om du reser med en laptop, vad gör du om hårddisken kraschar och du måste återskapa all data? Du kan alltid köpa en ny laptop, men det kan vara värt att skaffa en liten extern hårddisk eller liknande och se till att du har en backup av din viktigaste data med dig och att du håller din backup uppdaterad. Samma sak med foton; kom ihåg att skapa regelbundna backuper av dina bilder under resan, till exempel till en liten extern hårddisk eller genom att ladda upp foton till någon fotosajt som till exempel Google Photos (photos.google.com).

Läs mer

Reseförsäkring för Australien

Vi rekommenderar World Nomads Reseförsäkring

Vad du än gör, res inte utanför Sverige och EU utan en reseförsäkring. Det är svårt att köpa till en försäkring när du är på resande fot och efter att ditt försäkringsskydd har gått ut. Även om risken att du råkar illa ut är liten så kan kostnaderna när olyckan är framme snabbt rusa iväg. Att bryta benet i Asien kan kosta tiotusentals kronor för sjukvård och hemtransport tillbaka till Sverige.

Läs mer

Flygbiljett och boende

Välj rutt, avresedatum och boka biljetter

Du har bestämt dig för att åka till Australien och har din visumsituation under kontroll. Bra! Ditt nästa steg är nu att planera resan, välja rutt till Australien, göra prisjämförelser mellan olika biljettalternativ och slutligen att köpa en biljett.

Du kan spara tusentals kronor på billiga flygresor om du är villig att vara flexibel med din rutt (alltså var du mellanlandar på vägen), dina avresedatum och vilket bolag du vill flyga med. En riktigt billig biljett hittar du genom att jämföra erbjudanden från olika flygbolag mellan olika datum. Om du vill mellanlanda i Asien på vägen kommer du att upptäcka att biljetter via vissa städer på grund av flygskatter är billigare än andra (Singapore är till exempel en relativt billig mellanlandning).

När du experimenterar med olika avresedatum kan det hända att en och samma biljett kan vara tusen kronor billigare om du är villig att åka på en måndag istället för en lördag. Priserna speglar utbud och efterfrågan och kan variera kraftigt bara inom loppet av några dagar. Akta dig dock för att bli ”dumsnål”. En viss biljett är kanske några hundralappar billigare, men om du måste sova på ett flygplatsgolv i Kina för att du har en 10-timmars transfer i Peking är besparingen knappast mödan värd.

Läs mer

Visum för Australien

Snabba länkar för att ansöka om visum till Australien

Via länkarna nedan ordnar du lätt ditt visum på egen hand. Låt dig inte luras av oseriösa sajter – gå direkt till rätt sida hos de australiska myndigheterna. För mer information, läs hela artikeln efter länklistan.

  1. Gratis besöksvisum: Om din resa till Australien är kortare än 3 månader så bör du överväga att ansöka om ett gratis visum för turister som heter eVisitor.
  2. Turistvisum för långresor: Om du åker till Australien som turist längre än tre månader bör du överväga att ansöka om turistvisumet Visitor Visa (Subclass 600).
  3. Working Holiday: Om du är yngre än 31 år och vill resa som backpacker och kunna jobba i ett år så ska du läsa mer om visum för Working Holiday.
  4. Studera Utomlands: Om du vill studera utomlands i Australien så bör du överväga att ansöka om ett studentvisum.
  5. Mer information: Länkarna ovan tar dig direkt till rätt sida för respektive visum hos australiska migrationsverket. Längre ned på den här sidan kan du läsa mer om de olika visumen på svenska, samt läsa många olika läsarfrågor om hur systemet fungerar.

Läs mer