Tennant Creek

Innan du åkt iväg på din resa till Australien kanske du sitter och fantiserar om hur platserna ser ut i verkligheten. Studerar du en karta över landet upptäcker du snart att större delen av landet ser ut att vara öken. Och det stämmer väl överens med verkligheten. Trots det är det få turister som besöker dessa områden. I stället håller sig de flesta till kusten. Det finns nog en del som blir besvikna när de anländer och inser att många städer i Australien är som vilka storstäder som helst i världen. Men du kanske drömmer om att uppleva de heta ökenområdena i Northern Territory. Du vill dela eldstad med Australiens urbefolkning och lyssna på historier hela natten lång. Och kanske upptäcka långa vandringsstigar utan ett enda möte med andra människor.

Kom då ihåg att Australien är stort, närmast gigantiskt. De där heta ökenområdena du drömt om ligger och väntar på att bli upptäckta. Men det kräver tid och tålamod att ta sig dit. Och ett av de där annorlunda områdena hittar du kring Tennant Creek, mitt i landet. Tennant Creek är den femte största staden i Northern Territory och har drygt 3 000 invånare. Med andra ord är delstaten rätt glesbefolkad. Landet breder ut sig och vägarna är ofta spikraka utan minsta krök. Staden ligger mellan Katherine och Alice Springs och brukar utgöra rastplats för långväga resenärer som färdas längs ensliga motorvägen Stuart Highway.

Läs mer

Uluru (Ayers Rock)

Tänk på Australien och chansen är stor att du ser Uluru framför dig, den ikoniska sandstensklippan i mitten av landet. Uluru, även kallad Ayers Rock, är ilsket röd. Knotig, fårad och massiv skjuter den upp ur Australiens flacka mittpunkt. Terrakottafärgad sand och löst damm fångas upp av vinden och far omkring i luften. Blandas med flugor som surrar runt. Isblå himmel och låga blekgröna buskar kontrasterar vackert. Det här är helig mark och hem för det aboriginska folket Anangu som bott här i över 30 000 år. Det gör det till en fantastisk plats att lära sig mer om de aboriginska folkens historia och kultur, och om Tjukurpa, Drömtiden, aboriginernas mytologiska skapelsetro. Klippan Uluru är 348 meter hög, men större delen av berget ligger begravd under marken. Uluru ligger i Uluru-Kata Tjuta National Park, i området med det passande namnet Red Centre, i den södra delen av Northern Territory. Det är ett av naturens sanna underverk som lockar turister som geologer. Med tanke på dess avlägsna placering och oländiga terräng kan du med rätta fråga dig om det är värt resan hit, om långa timmar i en stekhet bil eller buss för att skåda en stor, röd sandstensklippa verkligen kan rättfärdigas. Svaret är ja.

Läs mer

Alice Springs

Att anlända till Alice Springs är speciellt. Sällan blir man inkastad på okänd mark på samma sätt som när man sätter sina fötter i staden. Alice kantas av varierande miljöer trots det stränga klimatet som ger värme året om. Söderut syns bergskedjan MacDonnell Ranges och åt såväl öst som väst, norr som söder sträcker sig röd sand ut i ett till synes oändligt, böljande ökenhav. Den röda sanden innehåller järnoxid, vilket färgar den just röd.

Om man inte flyger utan kör bil bör man avsätta en hel del tid för att lära känna det ursprungliga Australien. Det som började som en telegrafstation byggd på 1870-talet för att hålla kontakten mellan städerna Adelaide och Darwin, växte snabbt till vad vi som kallas Alice Springs. Staden ligger i mitten av landet. 1 500 kilometer från både Darwin och Adelaide. I dag är det den tredje största staden i Northern Territory med 24 000 invånare. Det är lätt att göra misstaget att blanda ihop Alice Springs med Uluru (Ayer’s Rock). Alice Springs ligger sex timmars bilkörning från Uluru och utgör därmed en språngbräda till berget. Men stanna någon extra dag i Alice om du har tid för det finns en hel del att upptäcka. Alice Springs har både personlighet och en hel del aktiviteter som är värda att tillägna lite tid. Det är trots allt en plats som du troligtvis inte kommer att återvända till på grund av den avlägsna placeringen.

Läs mer

The Red Centre

Australiens mitt är dess hjärta och själ klätt i rött. En massiv aorta som outtröttligt pumpar blod bestående av varm sand och mjukt damm. Landets kärna, även känt som The Red Centre är en svårtillgänglig och ogästvänlig del av Northern Territory. En torr och het landmassa breder ut sig så långt ögat når. Växtligheten är sparsam och endast de mest envisa och tåligaste varianterna klarar sig. Regn är ovanligt och faller i minimala mängder större delen av året. Solens strålar bränner genom det obefintliga ozonlagret och skär in i huden. Eukalyptus följer slingrande grusvägar som fortsätter mil efter mil. En slöja av brunrött damm hänger ständigt i luften och sveper tyst fram över öppna vidder. I The Red Centre tycks tiden stå still. Minuter smälter ihop till timmar och stress är ett främmande begrepp. Det är också en helig mark för ursprungsbefolkningen vilket gör det till en ypperlig plats att lära sig mer om aboriginsk kultur och historia. I över 40 000 år har aboriginska folk levt i harmoni med naturen i dessa områden.

Läs mer

Katherine med omgivningar

Den lilla staden Katherine ligger i norra delen av Northern Territory, strategiskt placerad invid floden med samma namn som ringlar sig genom ett i övrigt snustorrt landskap. Det är öde, hett och storslaget, inbäddat i ett tjockt lager ockraröd sand som sätter sig precis överallt. Bilar du längs Stuart Highway mellan Alice Springs och Darwin bör du göra ett stopp i Katherine. Staden må se anspråkslös ut, men här väntar storslagna äventyr i närliggande nationalparken Nitmiluk National Park som gränsar till Kakadu National Park i norr. Befinner du dig i denna del av världen förutsetts det att du hyser varma känslor för natur, för det är områdets allra största tillgång.

I Nitmiluk kan du paddla kanot mellan 9 av de 13 majestätiska bergsklyftorna som tornar upp sig mellan Katherine Rivers blågröna vatten, strömmar och vattenfall. Vissa bergsväggar är så höga som 70 meter. Slå upp ditt tält när solen sänker sig och tillbringa några dagar med att gå till fots längs en av de många vandringslederna. Vill du hellre ta det lite lugnare men inte tumma på upplevelsen kan du åka en båttur tillsammans med en lokal guide som visar dig runt och berättar mer om områdets historia. Men det allra bästa sättet att få en överblick över Katherine är genom att flyga helikopter och susa fram över markerna.

Läs mer

Kakadu & Arnhem Land

Kakadu och Arnhem Land bjuder på fantastisk natur med storslagna vyer och äventyr för alla. Landskapen är fulla av kontraster och spektakulära sevärdheter. Hit kommer man för att njuta av landskapen och få ta del av australisk kultur. Kakadu ligger 257 kilometer öster om Darwin och det är Australien största nationalpark och den näst största i världen. För att kunna se och göra allt krävs en fyrhjulsdriven bil men det finns alternativ som även passar för den som kör en vanlig bil. Kakadu är känt för sina våtmarker, imponerande vattenfall, hällristningar, otroliga vandringsleder och campingplatser mitt ute i naturen bland djuren. Mobiltäckning är sällsynt så här kan man sänka axlarna, andas in den friska luften och fokusera på det rika djur- och växtlivet. Efter dagens aktiviteter samlas folk runt lägereldarna för att dela erfarenheter och historier.

Läs mer

Darwin

Staden Darwin har Australiens nordligaste hamn och är den största staden och huvudstad i Northern Territory. Här varvas tropisk hetta under den torra perioden med massivt regnfall under regnperioden. Luftfuktigheten är precis som temperaturen hög. Trots de vackra omgivningarna är den unga stadens historia kantad av katastrofer med alltifrån cykloner till upprepade bombningar under andra världskriget. Efter att raserats till ruiner har staden återuppbyggts om och om igen. Dessa hårda prövningar har befolkningen tagit sig igenom med bravur, och i dag är Darwin en välmående stad med en optimistisk syn på framtiden.

Staden brukar ofta i affärs- och industrisammanhang kallas för Australiens inkörsport till Sydostasien. Detta beror på att Darwin geografiskt sett ligger närmare Indonesiens huvudstad Jakarta än Canberra och har ungefär samma flygavstånd till Singapore och Manila som till Sydney och Melbourne. Staden inrymmer också människor av olika härkomst. Invandringen har format Darwin till en spännande smältdegel av kulturer. Här finns fler än 60 nationaliteter och 70 olika etniska grupper representerade. Dess närhet till Asien och dess kulturella mångfald märks tydligt i stadens atmosfär och avspeglar sig framför allt i den stora blandningen av restauranger. I Darwin kan du provsmaka maträtter från världens alla hörn vilket gör det till en destination med kulinarisk prägel.

Läs mer

The Top End

Högst upp i landets mitt, i den norra delen av Northern Territory finner du det som förkroppsligar Australien. Ett uråldrigt landskap präglat av heta dagar under en obarmhärtig sol. Det är landets torraste delstat som mellan varven förvandlas till en störtflod då regnperioden brakar loss. Temperaturer på över 40 grader är inte ovanligt och klimatet är råbarkat och ställer höga krav på invånarna. Det är isolerat och vidsträckt, med spikraka vägar över sandiga slätter så långt ögat når. The Top End är en glesbefolkad plats som känns okonstlad och är full av naturlig skönhet. Runt regionen finns otaliga nationalparker att upptäcka så länge tiden räcker till. En resa hit gör dig inte besviken om du tycker om natur i stora doser. Här finns nationalparkerna Kakadu, Mary River och Litchfield endast ett par timmar från Darwin. Kör sedan söderut mot den karaktäristiska ökenstaden Katherine där Nitmiluk National Park väntar. Upptäck forsande vattenfall och ödsliga våtmarker. Stanna lite längre och ta del av fascinerande väggmålningar, kom nära svindlande raviner och imponerande termithögar. Men se upp för saltvattenkrokodilen som ligger och lurar. De kan bli uppemot sex meter långa och är mycket farligare än sötvattenkrokodilen.

Läs mer