Det var en dröm för mig att komma till Australien och surfa efter att ha lärt mig surfing i Sverige. Jag heter Simon Russell och är en utav de sämsta inom sporten, men jag är likväl en utav flera hundra tusen som är ofattbart kär i surfing. När jag kom till Sydney var det dags att börja surfa lite mer än vad jag hade gjort i Sverige. Men det fanns ett problem. Jag hade ingen bräda, och jag hade inte pengar till en bräda heller. Då slog slumpen till en morgon när jag vaknade på vandrarhemmet YHA Bondi Beach. Jag kollade ut genom fönstret och såg en bräda ligga vid kanten av gatan mitt framför mig. Jag sprang ut för att kolla om det var sant, och då jag insåg att det var det så sprang jag in till lobbyn och frågade om jag kunde ta den. De svarade att de skulle slänga den så jag kunde ta den. Jäklar, en egen bräda! Den hade inga fenor, och var väldigt ojämn men den skulle nog garanterat flyta.
Gästbloggare
Bila runt i Australien
Funderar du på att bila runt i Australien? Med denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Jasmine Sönmez som med egna ord berättar och ger tips gällande att bila runt i Australien.
Hej, du där ute som ska resa i Australien och just nu sitter och funderar på hur du på bästa möjliga sätt ska ta dig runt i landet. För mig passade det bra att resa med bil. Det är ett väldigt spännande och flexibelt sätt att ta sig runt på. Dels för att det är du själv som ansvarar för vart du åker, hur du kommer dit, och hur länge du stannar på var plats. Det är ett enkelt sätt att få chansen att se platser du knappt visste existerade. Självklart underlättar det att ha en grundplan över hur länge du vill vara borta och hur långt du vill ta dig under denna period, vare sig du åker bil eller buss/tåg, men med bil har du lättare att ändra idén under resans gång. Kanske får du höra talas om en plats som verkar spännande som du vill svänga förbi, eller kanske ser du en skylt längs med vägen som lockar – åk, det finns ingenting som hindrar dig!
Du kan dessutom anpassa din bilresa utefter hur mycket äventyr du själv vill ha. Vill du göra det lätt för dig kan du hyra en bil där diverse nödvändigheter ingår, och vill du avancera och äventyra ytterligare kan du rentav köpa dig en bil. Möjligheterna är många och det bästa med att resa är att det är du som bestämmer vad som passar dig bäst. Vad du än kommer fram till, så lovar jag att resan kommer vara minnesvärd.
Arbeta inom servicebranschen i Australien
Planerar du att jobba inom servicebranschen i Australien? Med denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Sofie Li Gao som med egna ord berättar och ger tips på hur det kan vara att jobba inom hospitality i Australien.
Att jobba inom servicebranschen i Australien är väldigt kul och socialt men det kan även vara tufft och slitsamt. Det kryllar av caféer, restauranger och barer i de större städerna, så möjligheterna till jobb inom branschen är många. Men det är också något av en djungel och det kan vara svårt att hitta rätt jobb. Många arbetsgivare är vana vid att anställa backpackers och svenskar brukar ha ganska lätt för att få jobb då vår engelska är bra och vi har ett gott rykte.
Till skillnad från i Sverige tjänar man oftast mer om man jobbar inom restaurang eller på bar än om man jobbar i butik. Grundlönerna är oftast högre än i Sverige och man tjänar mycket på dricks. Därför är det av fördel att välja just servicebranschen när man letar jobb i Australien.
Uppdaterade cykelregler för barn i NSW
Se upp! Regler för cyklande barn varierar bereonde på vilken stat man befinner sig i. Nedan kan du läsa om hur jag upptäckte vad som gällde i min stat.
När min åttaåriga dotter ville börja cykla till skolan var det en glad nyhet. För visst ville jag uppmuntra en sund livsstil. Och bonusen, jag skulle själv få den där motionen jag så länge pratat om. Och inte kunde jag säga nej till de där ivriga ögonen som glittrade av uppspelthet när den nya cykeln äntligen kom. Men vilka cykelregler var det egentligen som gällde i trafiken? Fram med datorn tills sökmotorn gått varm! Ganska snart upptäckte jag att regler skiljde sig åt beroende på vilken stat det gällde. Nyfiket ögnade jag igenom den ena artikeln efter den andra.
Aussie-svensk hantverksöl för sommarhettan
Hantverksöl från Sverige grundat av en aussie gör semestern intressant. Under min intervju med Rob Bough får jag tips på hans personliga favoritställen i Australien där hantverksöl säljs. Själv inser jag hur speciellt det är att tillhöra två länder!
För en svenska bosatt i Australien är det förstås underbart att vara på semester i Sverige. När man plötsligt har två hemland ser man på saker med nya ögon. Man reflekterar över sånt man tidigare tog för givet; de ljusa långa sommarnätterna, sommarens mest spelade låtar och hur Sverige riktigt lever upp på sommaren, inklusive allt festande som pågår. För är det semester så är det. Inget undantag för mig.
Att finansiera sina studier i Australien
Vilka möjligheter att finansiera studier i Australien finns det? I denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Isabell Heiding som med egna ord berättar och ger tips på hur man kan gå tillväga för att uppnå drömmen om att studera i Australien.
-Är det inte väldigt dyrt att studera i Australien?
-Hur har du råd med det?
-Varför? Det är ju gratis att studera i Sverige!
De är nästan alltid de första frågorna jag får när någon får reda på att jag ska studera i Australien, säger Isabell Heiding.
Plugga i Australien – steg för steg
Drömmer du om att få studera i Australien? Då kan det vara skönt med en steg för steg guide. Med denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Isabell Heiding som med egna ord berättar och ger tips på hur hon gick tillväga för att ta första steget mot sin Australiendröm.
Så du funderar på att studera i Australien, kanske en termin eller ett helt program? Oavsett är ansökningsprocessen i princip densamma. Den kan verka överväldigande men låt inte det stoppa
dig från dina drömmar om studier utomlands. Mitt namn är Isabell och själv studerar jag Design vid UTS (University of Technology Sydney). Jag hoppas kunna hjälpa dig med frågor och funderingar kring studier i Australien. För att underlätta så mycket som möjligt för dig har jag gjort en steg för steg guide som du kan följa för att göra din ansökningsprocess lite enklare.
Ett vitt Australien har en svart historia
Hur går man vidare när minnen och upplevelser är så brutala att de förändrat hela ens syn på livet? Nedan kan du läsa om hur jag deltog i Sorry Day tillsammans med en aboriginsk grupp. Deras hopp; att det svarta och vita Australien kan komma varandra närmre. Hur? Genom att ta steget och hålla en öppen rök-ceremoni under Sorry Day ute i det fria. Ett event där allmänheten inte enbart var åskådare utan fick chansen att utöva den aboriginska kulturen.
Efter att ha bott i Australien i nära nio år har jag knappt hört något om National Sorry Day. Vad är det, undrade jag när jag av ren slump snubblade över annonsen om ”The Healing Feeling Gathering”, ett aboriginska event i Parramatta Park, öppet för alla australiensare. Nu när jag själv är australisk medborgare gör jag vad jag kan för att förstå mitt nya land, men jag vill ha mer än bara fakta. För fakta hittade jag förstås utan problem. Men det där med att uppleva något själv är en helt annan sak.
Sill, nubbe och påskhatt på önskelistan
Vad händer med de svenska traditionerna när man flyttat Down Under? Nedan kan du läsa om hur familjelivet påverkat mina helgdagar och hur påskkärringen byts ut mot påskhatt-paraden.
Under flera år i rad tog jag in vildvuxna smågrenar från vår trädgård och försökte pynta dem med fjädrar, ägg och påskkärringar. Resultatet var ett märkligt påskris som saknade ungefär allt som jag uppskattar med ett svenskt påskris. Inga mjuka videknoppar eller gröna knoppar på bristningsgränsen att slå ut och får mig att känna hur våren äntligen är på intågande (och det är den ju inte heller). Den där förväntansfulla känslan att få se de allra första löven slå ut har liksom försvunnit. För här i Australien är träden alltid gröna. Och inte har vi påskkärringar här heller.
Reser du med barn? Äventyret väntar!
Att ta med barnen på den långa flygresan var ett äventyr i sig självt. Sömnbrist, myror i brallan och oplanerade stopp bara några att nämna. Nedan bloggar jag om min personliga upplevelse och tipsar barnfamiljer om vad man bör fundera på inför en flygresa.
I draget från den kalla AC:n drar jag filten ända upp till öronen. Flygplansmotorns konstanta brummande hörs dämpat genom mina headphones och stör mig knappt längre. Nattbelysningen är på, magen full av flygplansmat och något jetlaggad börjar kroppen kräva mig på sömn. Just som jag hittar en någotsånär bekväm ställning i flygplansstolen i ekonomiklass bestämmer sig 3-åringen för att filmen är ointressant och det är dags att sova. Han slänger sig tvärsöver mina ben och börjar sparka vilt omkring sig när han inte hittar en bekväm ställning. Likt de flesta andra i flygplanet väljer jag att fälla ned hans stolsrygg till fullt liggande, men rycker till när en gäll röst når mig: ”Inte hela vägen väl!”
När suget efter Sverige slår till!
När längtan efter Sverige slår till har våra svensk-australiska vänner en mängd med tips att dela med sig av. Läs om vad man kan göra, äta eller vart man kan få tag i svenska varor eller läckerheter här i Australien. Ett stort tack till alla ni som bidrag! Trevlig läsning.
För de som gillar att baka och laga mat verkar flera typiskt svenska maträtter eller godsaker smyga sig in allt som oftast. Semlor, kanelbullar, ärtsoppa eller grönsakssoppa med svenska pannkakor kanske dyker upp när suget slår till. När det inte är nog blir det till att söka rätt på härligt svenska smakupplevelser bland Australiens internationella sortiment. Har man tur (eller vet vart man ska gå) kan man under sin vanliga handel hitta varor så som lingonsylt, filmjölk, Daimtårta eller lakrits i flera av affärerna här! Eller som en annan, ta första bästa tillfälle att besöka ett svenskinspirerat café eller en skandinavisk restaurang i närheten (se lista nedan för tips)!
Unikt utbud lockar den nyfikna till Newtown
Få en glimt av stadsdelen Newtown med sitt breda utbud av livemusik, mat, grafittikonst och balla människor. Läs om vegetariska och veganska matställen, eller få tips om vart en trivsam fika kan intas. I texten nedan delar Lynn Quiroz med sig av sina personliga foton som får hennes inspirerande ord att få liv. Vi på SwedesInAustralia.com välkomnar varmt Lynn Quiroz tillbaks som månadens gästkrönikör. Trevlig läsning!
Mötet med den aboriginska kulturen
När man har bott i Australien i över åtta år, borde man då inte ha lärt känna den aboriginska kulturen någotsånär? Att känna till mer än den mörka historian som så drastiskt förändrade livet för Australiens ursprungsbefolkning. För mig ledde detta till att jag ställde frågan; vad har andra svenskar upplevt? Svaren vi fick var varierande.
Nedan kan du bland annat läsa om vad man som turist kan uppleva i Australien. Eller läs om det utmanande arbetet med avlägsna aboriginska samhällen och vad det kan innebära att vara aborigin i ett modernt västerländskt Australien. Texten är skriven av Therese Larsson, baserad på kommentarerer från flera svenskar i Australien via sociala medier.
Egenföretagare med unik aussie-design
Läs om Sara som gått från ett kapitel till ett annat inom sin yrkeskår design. Från Sverige till Australien – mycket kan hända med en enda flytt. Ibland för att man råkar ”halka in på ett bananskal”, ibland för att man bestämmer sig för att ”bara köra på”! Månadens gästkrönikör Sara Lindberg berättar i texten nedan med egna ord om hur hon tycker det är att starta eget företag i Australien, fördelar och nackdelar. Vår gästbloggande svenska grafiska designer delar förstås med sig av några kreativa tips om nyföretagande. Trevlig läsning!
Tatuerare inspirerad av Sverige
Med sin 12-åriga erfarenhet inom yrket som tatuerare bestämde sig svenska Carl Sebastian för att det var dags att öppna sin egna studio i Bondi Junction. Processen att öppna studion visade sig bli mycket svårare än vad Carl förväntat sig. Min nyfikenhet vaknade till liv och jag undrade förstås, vilka tips kan Carl Sebastian dela med sig av till den svensk-australiska gemenskapen? Och eftersom Valhalla tattoo studio är den enda svensk-ägda studion i området som drar inspiration från skandinavisk kultur och nordisk mytologi blev det en tur till Oxford Street nära Westfield i Bondi Junction för mig. Texten är skriven av Therese Larsson, efter intervju med Carl Sebastian.
Tårarna ledde till ny livsstil i Australien
Den dagen då tårarna kom bestämde hon sig. Det var dags för en förändring. Att det skulle leda till ett liv i Australien och en helt ny livsstil kunde Lynn aldrig ana. Med denna inledning fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Månadens gästkrönikör är Lynn Quiroz som i texten nedan med egna ord berättar om vad överbelastning inom arbetet kan innebära och om att våga ta steget till förändring. Hon ger tips på resemål och delar med sig av flera favoritfoton hon tagit under sin tid i Australien. Trevlig läsning!
När hela familjen söker visum till Australien
Familjen Kjeldsen-Hagström kämpade med att skaffa visum, få skolplats med specialundervisning och ordna med allt inför resan till Australien – men kom nära på inte iväg!
När svenska Cecilia Kjeldsen besökte Noosa som backpacker 1994 blev hon förälskad. Hon kunde aldrig glömma stadens varma atmosfär och den fantastiska naturen. När familjen samlat ihop till en månadslång semester julen 2015 fick Cecilia äntligen chansen att visa maken Rickard och döttrarna Tilda och Agnes Australien och Noosas charm. ”Här skulle jag kunna bo”, menade maken och drömmen som varit Cecilias blev nu hela familjens mål.
När engelska språket raserar ens drömmar
Tänk dig att din gymnasielärare tar dig åt sidan för att prata med dig. Du är en osäker tonåring med ett självförtroende som lätt kan raseras. När så din lärare ser dig i ögonen med en fullständigt likgiltig blick och kallt utbrister ”du kommer antagligen aldrig att kunna göra något som har med engelska att göra”. Hur skulle du då känna? Speciellt som din dröm är att kombinera resa och arbete…
Det här hände Yenny Stromgren i Hälsingland. På riktigt. Tvekar kanske just du med att resa till Australien på grund av dina knappa engelska-kunskaper? Nedan finner du en berättelse om Yennys upplevelser och hur hon lyckades gå vidare trots de hårda orden. Kanske kan Yennys ord vara vad just du behöver höra? Läs om hur engelska språket gjort henne modigare, om otroligt tuffa tider och vilka råd hon har att ge. Text skriven av Therese Larsson i samarbete med Yenny Stromgren.
Peter Oredssons bok når biblioteken
Visste du att flera bibliotek i Australien har böcker från svenska författare? Om inte så är det dags att du tar dig en titt. Man kan hitta titlar både på svenska och engelska. En av de senaste böckerna som biblioteken i Melbourne snart får in är skriven av svensk-australiska författaren Peter Oredsson. Hans nya bok The Sicilian Favour som utkom i slutet på förra året har haft stor framgång på Amazon.com.au (Kindle) och Book Depository (hard copy). När det gick upp för mig att författaren flyttade till Australien i mitten på 70-talet blev jag nyfiken. Vad kan en världsvan man som Peter ha för goda råd att dela med sig av till den svensk-australiska communityn? Testa om du likt mig misslyckas med att följa hans första råd.
Maja Axelborn om rädslan för spindlar och en ny början i Australien
När Maja Axelborn lämnade trygga lilla Sverige för Australien kunde hon aldrig ana att det skulle bli sitt livs resa. Med denna inledning fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Månadens gästkrönikör är 25-åriga Maja Axelborn som i texten nedan med egna ord berättar om rädslan för spindlar, oväntade syner i Sydney och vad det kan innebära att ensam resa till en ny kontinent.
Svensk-australiska filmen Waltzing Tilda
Att flytten till Australien och studierna via Sydney Film School skulle bli första steget mot en prisbelönt kortfilm, Waltzing Tilda, det var mer än månades gästbloggare kunnat drömma om.
Jag är väldigt glad att med detta inlägg fortsätta serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. I texten nedan berättar 25-åriga Jonathan Wilhelmsson från Mockfjärd med egna ord om hur det är att jobba inom filmindustrin tillsammans med australiensare, om att ”måla graffiti” på Sydneys Operahus och om arbetet bakom sin prisbelönta kortfilm ”Waltzing Tilda”. Trevlig läsning!
Svenska musikern Hilda Denny
Många av oss söker lyckan i det unika Australien. Jag blir alltid inspirerad när jag ser hur en av oss svenskar följer sina drömmar här Down Under. Att vi som kommer från ett så avlägset litet land vågar testa våra vingar på en enorm kontinent långt ifrån våra nära och kära. Modigt!
En av dessa inspirerande själar är svenska musikern Hilda Denny. Hon har just släppt sin EP Patience här i Sydney. Jag är glad att jag fick chansen att ta del av denna sköna release. En release som väckte personliga känslor och bjöd på kreativa överraskningar.
Linda Stanes: Fika Swedish Kitchen
Jag är väldigt glad att med detta inlägg kunna fortsätta i serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Månadens gästkrönikör är Linda Stanes (från Award winning Fika Swedish Kitchen). Hon vet hur man som svensk ibland drabbas av en stark längtan efter hemlandets smaker och dofter. Men som boende i Australien kan det ibland vara svårt att få till smakerna, så att de smakar just så där typisk svenskt. Så teamet på Fika Swedish Kitchen delar i denna blogg med sig lite tips för hur man kan få till det där lilla extra, som i minnet tar en hem till fosterlandet Sverige.
Johanna Perssons roadtrip i Kimberlys outback
Jag är väldigt glad att med detta inlägg fortsätta serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Månadens gästkrönikör är Johanna Persson med en krönika från sin roadtrip genom Kimberlys outback. I den här artikeln berättar Johanna om en del av sina erfarenheter och tips om vad man bör och inte bör göra under en roadtrip.
Suzanna Holmqvist om outbacken
Månadens gästkrönikör är Suzanna Holmqvist (svensk-australiensisk äventyrare) med en krönika om hur livet på landet, i den australienska outbacken kan vara. I den här artikeln berättar Suzanna om en del av sina erfarenheter och ger tips om att arbeta med hästar.
Svensk eller Aussie?
När man har bott i Australien i flera år, vem är man då? Är man fortfarande svensk eller känner man sig som en äkta aussie? Med två vitt skilda personligheter som inspiration, Carl Sebastian tatuerare känd från australisk TV, och Sofia Max nyutkommen författare, filosoferar jag angående ämnet om att ”våga vara sig själv” oavsett om man kallar sig svensk, aussie eller något mitt emellan.
Svenskt kaffe med dopp på Australia Day?
En vindpust alltför varm för att ha någon avkylande effekt bär med sig den rökiga doften från BBQ:n och får det att vattnas i munnen på mig. Korvar och honungsmarinerade köttstycken fräser på gasolgrillens heta stekyta medan friska kalla vattenmeloner och gulröda mangos dukas upp på picnicbordet. Mellan skratten hörs upprepande ljudet av ölkapsyler som poppar och gästernas ”cheers mate” eller ”Happy Australia Day”.
Svenska Röster i Australien
I en diskussion idag i Facebook-gruppen Svenskar i Sydney (som jag är admin för) så tipsade folk om olika svensk-australiska bloggare. Jag hade redan min egen lista över bloggare som jag av och till följer, men en del av de sidor som listades var nya för mig. För dig som planerar en resa till Australien eller redan bor här nere tänker jag att listan i den här artikeln kan vara början på en hyfsat aktuell överblick över aktiva svensk-australiska bloggar värda att kolla in.
Martin Ahlstrand från Australienguiden
Månadens gästkrönikör är Martin Ahlstrand (känd från Australienguiden) med en krönika från sitt år som backpacker. Min (Anders) vision är att vi en gång i månaden kommer att få besök av en ny Australien-vän som får plats att skriva en inspirerande och upplysande artikel med svensk-australisk vinkel här på bloggen. Martin Ahlstrand, 20 år, är först ut. Martin driver den trevliga sajten Australienguiden där han skrivit för backpackers på väg till Australien. I den här artikeln berättar Martin om en del av sina erfarenheter och tips som Working Holiday-resenär. Om du vill läsa mer om hans reseupplevelser, eller kanske själv funderar på att som Martin gjorde åka med Work and Travel Company (WTC) så är hans sajt Australienguiden och särskilt hans reseguide ”Vad ger WTC” värd ett besök.