Centrala Canberra

Canberra är Australiens huvudstad och ligger ungefär 28 mil sydväst eller tre timmars bilresa från Sydney. Staden ligger i Australian Capital Territory, ACT, och har en befolkning på ungefär 380 000 invånare. Den är Australiens största inlandsstad och är centrum för landets politiska ledning med parlamentet och ambassader, så även den svenska ambassaden. Staden, som år 2013 firade 100 år, blev huvudstad som ett resultat av den rivalitet och konflikt som fanns mellan storstäderna Melbourne och Sydney. Båda städerna motsatte sig att den andra skulle bli nationens huvudstad. Det hela slutade med en kompromiss som innebar att Canberra byggdes mellan de två städerna och utlystes som landets huvudstad. Namnet fick staden från det inhemska språkets uttryck för mötesplats.

Läs merCentrala Canberra

Canberra & ACT

Australian Capital Territory, ACT, är ett område som ligger 150 kilometer sydväst om Sydney inåt landet. ACT ligger inklämt i New South Wales. Området bildades år 1908 för att ge plats åt Australiens huvudstad Canberra, som också är regionens huvudstad. Canberra var inte mer en några blygsamma skjul när staden omsorgsfullt ritades och planerades. I öst omges ACT av Australiens största bergskedja, the Great Dividing Range, och i väst finns Australiens högsta bergskedja, the Australian Alps, känt för sina populära skidorter som blommar upp under vintern.

Med sina 2 400 kvadratkilometer är Australian Capital Territory litet med australiska mått mätt, inte mer än en liten fläck på kartan, men det har ett rikt innehåll. Det som framför allt utmärker territoriet är de vidsträckta områdena av vacker natur och de många historiska kvarlämningarna. Över hälften av områdets yta ligger inom Namadgi National Park, och människor har levt i olika delar av ACT i mer än 20 000 år. För den som gillar att vandra och campa finns en mängd markerade vandringsleder och campingplatser, och på vissa ställen har man möjlighet att bada i floden Murrumbidgee River. Den vinintresserade kan göra en utflykt till någon av vingårdarna som ligger utspridda i området för att provsmaka de lokala viner som produceras där.

Läs merCanberra & ACT

Snowy Mountains

Snö och vita bergstoppar är inte det man brukar förknippa med Australien. Att temperaturen ens skulle kunna sjunka under nollan känns befängt. Men tänk om. För i den sydöstra delen av delstaten New South Wales ligger de australiska alperna och bergen Snowy Mountains. Kontrasterna är slående. Under vintern bäddas eukalyptusträden in i mjuka snötäcken och solen gnistrar över bergen. Detta är ett av två alpina områden i landet. Och skidåkning är stort i dessa trakter. The Snowies är en del av bergskedjan The Great Dividing Range och ligger alldeles på gränsen till den södra delstaten Victoria. Med karga berg och snöfall varje år finns flera skidanläggningar utspridda runtomkring. Städerna Thredbo och Persisher, Charlotte Pass och Selwyn Snowfields lever upp under vintern och lockar till sig äventyrslystna i allmänhet och skidåkare i synnerhet. Säsongen är kort men intensiv. Mellan början av juni och slutet av augusti är backarna öppna och snökanonerna jobbar för fullt för att serva åkarna med pudervita pister. Högsäsong innebär också arbetsmöjligheter. Ungdomar flockas till orterna för att arbeta på anläggningarna under vintern. Efter att ha tillbringat långa dagar i trånga pjäxor kan du sedan vila ut på någon av orternas restauranger. Koppla av med lite god mat och lyssna på livemusiken som fyller luften. Men se till att du har pengar på fickan. En skidsemester här är långt ifrån billig.

Läs merSnowy Mountains

Broken Hill & Silverton

Ett smakprov av Australiens isolerade inland finner du vid Broken Hill. 1 144 kilometer väster om Sydney och hälften så långt öster om Adelaide. Att ta sig hit tar sin lilla tid, det kräver åtminstone en heldag bakom ratten om du inte skulle befinna dig i krokarna. Broken Hill ligger strax intill de spikraka gränserna som skiljer South Australia och New South Wales åt. Trots att staden tillhör den senare av de två följer Broken Hill en annan tidszon på grund av en gammal fejd.

Aboriginska folk tros ha levt i området i över 40 000 år och kallade det för Willyama. Européer kom långt senare. År 1844 namngav upptäcktsresanden Charles Sturt bergskedjan Barrier Range kring vad som nu kallas Broken Hill. Själva staden grundades 1883 tack vare att Charles Rasp upptäckte silvermalm. Silver, zink och bly i stora mängder har sedan dess utvunnits i området. Delar av stadens arkitektur vittnar om goda tider då pengarna flödade. En gång i tiden utvanns en tredjedel av världens silver här. I dag har Broken Hill omkring 18 000 invånare. Även om gruvorna fortfarande används är turismen en minst lika viktig stöttepelare i ekonomin.

Läs merBroken Hill & Silverton

Lightning Ridge & Bourke

Lightning Ridge är en gruvstad i nordöstra New South Wales, på gränsen till Queensland. Enligt sägnen kom namnet till efter att en herde med får och hund dödats under ett kraftigt blixtnedslag i området. Sedan opaler hittats under 1870-talet har detta varit en ort att räkna med. Lightning Ridge ser inte mycket ut för världen med sitt ärriga månlandskap. Ihåligt som en stor schweizerost. Men hålen är tecken på hårt arbete, utfört med svett, blod och jävlar anamma. Förr gjordes allt för hand. Hackyxa och spade användes. Det kunde gå många timmar, dagar och veckor innan man stötte på någonting av värde. Men alla arbetare närde en dröm om att bli rikligt belönade.

Australien är den största producenten av opal, varav den svarta varianten är särskilt eftertraktad. Och det är just den som Lightning Ridge är känt för. Dessa exemplar har en svart botten och glittrar och glimmar i regnbågens alla färger. Prova själv att gräva på markerade områden, men undvik att göra det någon annanstans. Revir tas på allvar och övertramp kan sluta illa. Trots det är Lightning Ridge en öppen stad som välkomnar besökare, något som inte är helt självklart bland andra gruvstäder.

Läs merLightning Ridge & Bourke

Orange

Orange är en annorlunda del av Australien. Staden med 40 000 invånare ligger inbäddad bland Great Dividing Ranges böljande kullar, tre timmar från Sydney. Omringat av grönfluffiga parker och vildvuxet buskage är det en ovanligt lummig stad. Orange ligger på hög höjd vilket bidrar till stadens gynnsamma klimat. Höjden innebär en svalare temperatur. Här finns fyra skilda årstider. Vår, sommar, höst och vinter. Varje årstid förvandlar Orange. Hösten innebär ett spektakulärt färgspel över lövverken som glöder i toner av koppar och guld. Under vintern kan det bli kallt och det händer att ett täcke snö bäddar in staden. Den höga höjden tillsammans med rikligt solsken gör regionen exemplarisk för vinodling. Detta märks tydligt under en genomresa. Kring Orange finns ett fyrtiotal vingårdar utspridda över fälten. Här odlas Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Men också Pinot Noir, Pinot Gris och Merlot. Många vingårdar välkomnar besökare till deras vinkällare. Så missa inte ett tillfälle att prova på något nytt och lär dig om kunskapen och hantverket som ligger bakom dryckerna.

Läs merOrange

Country & Outback NSW

Ett äkta australiskt äventyr väntar västerut i New South Wales. Bortom Sydneys urbana betongdjungel och kustremsans vältrande vågor ligger den inre kärnan av landet. Här dominerar karg och knölig vildmark. Lite slarvigt brukar bergskedjan Great Dividing Range användas som gränsdragning för var öknen börjar och slutar i delstaten. Men i sanningens namn är det inte förrän du tillryggalägger ytterligare ett par hundra kilometer som den slår till med full kraft. Snart avfolkas landet och du nås av dammiga slätter och öppna vidder. En djupblå himmel kontrasterar starkt till den blodröda sanden och ramar in det ödesmättade landskapet. Uttorkade ökenbuskar bryts loss från sina rötter och tumlar runt i vinden.

Läs merCountry & Outback NSW

Eden och Söderut

Mitt emellan Melbourne och Sydney längs New South Wales södra kust som kallas för Sapphire Coast ligger Eden. Trots sitt vykortsvackra yttre är det få som hittar hit. Vilket är bra för dig. För vem vill trängas med andra när man kan roffa åt sig allt själv? Efter en stunds vistelse är det lätt att förstå varifrån Eden fått sitt namn. Området är en sann lustgård för naturfantaster i alla dess former. Kusten är klippig med skarpa linjer. Långt nere syns vattnet välla in, skummigt och krämvitt. Eden ligger vid Great Dividing Ranges och naturen är spektakulär och fridfull.

Läs merEden och Söderut

Jervis Bay

Jervis Bay behöver inte ens försöka. Det krävs ingen särskild ansträngning för att få folk på fall för bukten. Det kommer helt naturligt. Området har ett överflöd av sann skönhet som tilltalar de flesta med svaghet för skog, strand och hav. Jervis Bay sticker ut längs Australiens östkust i New South Wales och ligger mindre än tre timmars bilfärd öster om Canberra och tre timmar söder om Sydney. Det kanske inte är en plats du hört talas om, men för australierna är det en självklarhet. Med sina långa pudervita stränder omgivna av två nationalparker är Jervis Bay en semesterfavorit bland stadsbor som vill komma ut på landet för att varva ner. Området består av en kuststräcka kantad av flera små städer varav Huskisson i mitten av bukten är den största orten. Där finns en handfull restauranger av hög kvalitet att välja bland och en hel del trevliga boendealternativ. Detta är dessutom en bra bas att utgå från när du ska planera dina aktiviteter. Exempelvis kan du hyra en egen kajak för att utforska vikar och sandstränder eller utmana din balans på en stand up paddle board. Jervis Bay passar alltifrån barnfamiljer till pensionärer och backpackers.

Läs merJervis Bay

New South Wales Sydkust

Kuststräckan söder om Sydney är en av landets bäst bevarade hemligheter. Denna del av New South Wales besöks inte i samma grad som dess nordliga motsvarighet. De flesta besökare har siktet inställt på att nå upp mot Queensland och dess tropiska breddgrader. Och de hinner inte med en tur söderut. Det är synd, för det finns minst lika fina smultronställen i söder som i norr. Det bästa av allt är att man dessutom slipper folkmassorna. Så är du trött på att samsas med tusentals backpackers vart du än går så har du kommit helt rätt. Den 400 kilometer långa kusten från Wollongong till Eden utgör legendariskt roadtripmaterial. Tänk soldränkta semesterorter, slingerkrokiga vägar som följer havets kurva och skummande vågor som väller in. Du är aldrig långt borta från havet och utsikten längs vägen är magisk.

Läs merNew South Wales Sydkust