Planerar du att jobba inom servicebranschen i Australien? Med denna blogg fortsätter vi serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. Vår gästkrönikör är Sofie Li Gao som med egna ord berättar och ger tips på hur det kan vara att jobba inom hospitality i Australien.
Att jobba inom servicebranschen i Australien är väldigt kul och socialt men det kan även vara tufft och slitsamt. Det kryllar av caféer, restauranger och barer i de större städerna, så möjligheterna till jobb inom branschen är många. Men det är också något av en djungel och det kan vara svårt att hitta rätt jobb. Många arbetsgivare är vana vid att anställa backpackers och svenskar brukar ha ganska lätt för att få jobb då vår engelska är bra och vi har ett gott rykte.
Till skillnad från i Sverige tjänar man oftast mer om man jobbar inom restaurang eller på bar än om man jobbar i butik. Grundlönerna är oftast högre än i Sverige och man tjänar mycket på dricks. Därför är det av fördel att välja just servicebranschen när man letar jobb i Australien.
10 Tips om att söka jobb inom servicebranschen
- Det bästa sättet att söka jobb på är att ta med sitt CV och söka på plats. Fråga efter managern och be om att få prata med honom eller henne. Visa stort intresse, introducera gärna dig själv och berätta att du är intresserad av att jobba där och undrar om de behöver mer personal. Första intrycket är viktigt och arbetsgivarna gillar när man är framåt och social.
- Var beredd på att många arbetsgivare vill att du gör en trial, det vill säga att du provjobbar. Detta kan ske inom mycket kort varsel och är ibland obetalt, även om det borde vara betalt. Det händer att arbetsgivare utnyttjar backpackers genom att ge dem obetalt provjobb i några dagar för att sedan inte ge dem jobbet utan låta nästa person provjobba istället. Så även om du är desperat efter jobb bör du vara försiktig och medveten om detta.
- Alla ställen som serverar alkohol kräver att personalen har gått en RSA-utbildning (Responsible Service of Alcohol). Utbildningen är olika beroende på vilket delstat man vill jobba inom så man måste ha gått utbildningen i den delstat man tänkt jobba i. Det är mycket lättare att få jobb om man har gått utbildningen redan innan man söker jobb. I vissa delstater går kursen att göra på nätet, men i Sydney (NSW) tar kursen en halv dag och kostar i skrivande stund runt 110 dollar.
- Om man vill jobba på kasinon eller ställen som har spelmaskiner måste man ha gått en RCG-kurs (Responsible Conduct of Gambling). Även detta är oftast en halvdagskurs som man enkelt kan boka in sig på.
- Det är svårare att få jobb under högsäsongen mellan november till februari, framförallt i de populära områdena som till exempel Bondi Beach i Sydney. De flesta arbetsgivare anställer sin personal för sommaren redan innan, så ett tips är att söka jobb redan i början av oktober.
- Med ett Working Holiday Visa får man bara jobba hos samma arbetsgivare i max sex månader, sedan måste man byta arbetsgivare.
Att söka jobb
Det är viktigt att hitta ett jobb som man trivs med. Man har ju åkt till Australien för att ha kul. Att hitta rätt är inte lätt och man kan inte alltid styra vart man får och inte får jobb, men det finns en del saker att tänka på innan man börjar lämna ut sina CV:n. Först och främst bör man tänka igenom om man vill jobba dagar eller kvällar och nätter. Föredrar man dagsjobb passar kaféer, juicebarer och glassbarer bättre. Om man väljer att jobba inom restaurang och bar får man räkna med att jobba kvällar och kanske även sena nätter. Steg nummer två är att bestämma i vilket område man skulle vilja arbeta. Om man väljer ett område med mycket backpackers och turister kommer man jobba ihop med många andra backpackers. Även kunderna kommer att vara från alla delar av världen. Om man istället väljer ett för turister okänt område träffar man mest på australier, så det beror helt på vilken typ av jobbupplevelse man vill åt. Kolla även upp transportmöjligheter till områdena du funderar på för att säkerställa att du kan ta dig till och från arbetsplatsen.
Efter att ha tänkt ut vilka typer av ställen som skulle passa är det bara att visa sin bästa sociala sida och prata med managern på de önskade ställena. Det finns självklart hemsidor som till exempel Gumtree (gumtree.com.au) där arbetsgivare lägger upp jobbannonser, men av erfarenhet verkar ändå det enklaste sättet vara att söka på plats. De flesta arbetsgivare behöver inte lägga upp några annonser för att få personal just för att de flesta anställs på plats. Var inte rädd för att söka på många ställen samtidigt. Det är bara positivt om fler hör av sig, då har du fler arbetsgivare att välja mellan. Var inte heller rädd för att söka jobb du inte har tidigare erfarenhet av. Man kan till exempel få jobb i bar även om man inte har en bartenderutbildning eftersom man får lära sig på plats. Om de frågar om tidigare erfarenhet så är det bara att visa att man är villig att lära sig.
Lön
Lönen betalas nästan alltid ut en gång i veckan när man jobbar som timanställd. En normal lön ligger på runt 20 dollar i timmen om man jobbar på restaurang eller bar. På kaféer kan lönen vara något lägre. När man jobbar i Australien behöver man ett så kallat tax file number (TFN) som man ger till sin arbetsgivare tillsammans med kontouppgifter. Detta nummer går enkelt att beställa på nätet (iar.ato.gov.au) och du får numret i ett brev som skickas till dig. Precis som i Sverige dras en del av lönen av för skatt. Men det går att ansöka om att få skatten återbetald i efterhand när man lämnar landet.
Serviceyrket i Australien
I början kan det för många vara lite ovant att arbeta i en engelskspråkig miljö. Vissa ord inom branschen kanske man aldrig hört tidigare och det är mycket nytt på en och samma gång. Det är fullt förståeligt att det blir på det viset så man ska aldrig tveka med att fråga en extra gång om det är något man inte förstår. Jag kan garantera att man lär sig och kommer in i det fort.
Precis som med alla servicejobb får man räkna med att behöva ta lite skit ibland. Överallt finns krävande och otrevliga kunder, men oftast är australierna mycket trevliga och sociala gäster. Många tycker dessutom att den svenska brytningen är charmig. I det stora hela rekommenderar jag verkligen serviceyrket – det är både socialt, kul och lärorikt.
Användbara länkar
- Jobbannonser Gumtree (gumtree.com.au)
- Jobbannonser SEEK (här finns även tips på hur man skriver CV) (www.seek.com.au)
- RSA/RCG-kurser i Sydney (rsasydney.com)
- RSA/RCG online-kurser (onlinersa.com.au)
- Tax file number (iar.ato.gov.au)
Lycka till!