Alice Springs

Att anlända till Alice Springs är speciellt. Sällan blir man inkastad på okänd mark på samma sätt som när man sätter sina fötter i staden. Alice kantas av varierande miljöer trots det stränga klimatet som ger värme året om. Söderut syns bergskedjan MacDonnell Ranges och åt såväl öst som väst, norr som söder sträcker sig röd sand ut i ett till synes oändligt, böljande ökenhav. Den röda sanden innehåller järnoxid, vilket färgar den just röd.

Om man inte flyger utan kör bil bör man avsätta en hel del tid för att lära känna det ursprungliga Australien. Det som började som en telegrafstation byggd på 1870-talet för att hålla kontakten mellan städerna Adelaide och Darwin, växte snabbt till vad vi som kallas Alice Springs. Staden ligger i mitten av landet. 1 500 kilometer från både Darwin och Adelaide. I dag är det den tredje största staden i Northern Territory med 24 000 invånare. Det är lätt att göra misstaget att blanda ihop Alice Springs med Uluru (Ayer’s Rock). Alice Springs ligger sex timmars bilkörning från Uluru och utgör därmed en språngbräda till berget. Men stanna någon extra dag i Alice om du har tid för det finns en hel del att upptäcka. Alice Springs har både personlighet och en hel del aktiviteter som är värda att tillägna lite tid. Det är trots allt en plats som du troligtvis inte kommer att återvända till på grund av den avlägsna placeringen.

Fastän du befinner dig i en röd, karg öken har Alice gott om god mat, mysiga fik och trevliga uteställen. Att köra ut i öknen med en fyrhjulsdriven bil eller att åka luftballong är populära aktiviteter för både turister och bofasta. Staden är ett paradis för de som älskar att köra och uppleva natur och bebyggelse längs med vägen. Hela sträckan upp från Adelaide är som gjord för en spännande bilresa. Självklart kan man också flyga hit, staden är trots allt känd för School of the Air och Royal Flying Doctor Service of Australia. Du får dock ut mest av den vidsträckta öknen om du bilar hit. Inte bara får du se tusentals kor vandra över de överskådliga ökenmarker men du får också uppleva kilometer efter kilometer av röd sand, myrornas hårda skorstensliknande bon och de mest avlägsna små barer med förvånansvärt välsmakande hamburgare.

Sevärdheter och upplevelser

Det finns något för alla i staden, vare sig man gillar sport, god mat eller både och. Alice Springs har ett flertal goda restauranger och barer. Man kan vandra eller cykla mountainbike runt om i öknen och det finns flera möjligheter till en bra hotellupplevelse. I staden finns många resorter och hotell som erbjuder all inclusive, pool och träningscenter. För att vara den tredje största staden i Northern Territory är den ändå relativt liten men med ett förhållandevis stort utbud av aktiviteter, vilket gör det lätt att ta sig för något som intresserar en. Möjligheter att tillbringa tid i naturen finns det massor av, och om man gillar naturupplevelser, sport, cykling (wotif.com/things-to-do/outback-cycling-alice-springs-velo-tour.a485269.activity-details) eller vandring är Alice Springs ett utmärkt val. För de som inte vill eller inte har möjlighet att ta sig runt själva finns det en mängd arrangerade aktiviteter att välja på i Alice Springs med omnejd (wotif.com/things-to-do/search?location=Alice%20Springs,%20Northern%20Territory).

Upptäck och utforska

Alice Springs West McDonnell Ranges Half Day Tours dagsturer står ofta högst på listan av saker att göra när man besöker en ny plats i ett helt nytt område. Den första höjdpunkten på kartan är Alice Springs West McDonnell Ranges Half Day Tours med alternativ Alice Springs Desert Park (tailormadetours.com.au/tours/half-day-tours/west-macdonnell-ranges). Denna aktivitet är en halvdagstur där du får en överblick över landskapet och får se hur det påverkar invånarna. Du får följa med från soluppgången vid Anzac Hill, njuta av den röda bergskedjan som formar landskapet på förmiddagen och äta lunch i form av en picknick vid en utsiktsplats. Väljer du att tillbringa eftermiddagen i Alice Springs Desert Park får du chansen att träffa vilda djur och se hur urbefolkningen lever. Hemkomst sker vid lunch eller kväll, beroende på om man väljer halv-, eller heldag.

Palm Valley Outback Safari 4WD Tour kör fyrhjulsdriven bil genom Palm Valley (wotif.com/things-to-do/palm-valley-outback-safari-4×4-day-tour.a228487.activity-details). Northern Territory i allmänhet och den röda öknen i synnerhet bjuder in till upplevelser såsom denna och du blir expertledd från The Historic Precinct of Hermannsburg genom Finke River Bed och vidare till Palm Valley.

Parker och Nationalparker

Nummer fyra på kartan, The Larapinta Trail är en upplevelse för de som gillar att ta sig runt till fots (nt.gov.au/leisure/recreation/bushwalking-hiking/larapinta-trail). Larapinta Trail sträcker sig från den gamla telegrafstationen i Alice Springs till en 360-gradig utsikt från Mount Sonder som är slutstationen för den 237 kilometer långa vandringsstigen. Larapinta Trails har ett flertal vandringsleder av olika längd. Den längsta på 237 kilometer korsas av andra vandringsleder för de som ångrar sig längs vägen. Larapinta Trail är också en nationalpark och anses vara en av juvelerna i Norra Territoriets krona.

Förutom att gå själv kan man också ta sig runt området med en guide. Jatbula Trek Walks erbjuder en sexdagarsvandring i Larapinta Trail’s Arnhem Land Escarpment, från Katherine Gorge till Edith Falls (treklarapinta.com.au/jatbula/jatbula.html). Förutom att vara en upplevelse i sig är det också en utmaning. Det finns många olika varianter att välja mellan beroende på hur mycket du vill se och hur långt du är beredd att gå. Det är exempelvis möjligt att vandra upp till sexton dagar i sträck (treklarapinta.com.au/LarapintaTrailTours/index.html).

Vidsträckta vyer och röd öken är lockande för många, och ett alternativ till buss, bil och fotvandring är att i soluppgången åka på ballongfärd över Alice Springs med exempelvis företaget Outback Balooning (wotif.com/things-to-do/alice-springs-early-morning-balloon-flight.a180446.activity-details). En guide berättar vad det är man ser och ger även information om den röda färgen, bergen och vandringslederna kring Alice. Ballongfärden startar ungefär en timme före soluppgången och avsläpp är runt klockan nio. Genom denna aktivitet får du se den vackra naturen från en ny vinkel och du får dessutom chans att se röd känguru och vilda djur.

Om man gillar upptäcktsfärder men inte vill varken köra bil eller gå, då kan alternativ nummer fem på listan, Quad bike i Undoolya Station passa bättre (outbackquadadventures.com.au). En quad bike är en fyrhjuling. Dessa fordon har blivit anpassade för öknen, vilket är nödvändigt om man ska ta sig genom Alice Springs och uppleva Undoolya i sin helhet. Rundturen börjar på morgonen och slutar tidig eftermiddag. Totalt får du räkna med tre och en halv timme. Det erbjuds även andra rundturer med fyrhjuling. Detta passar för den som vill se mycket under kort tid, med en krydda äventyr.

Restauranger och kaféer

Page 27 Café är välkänt tack vare deras välgjorda kaffe i kombination med omfattande frukostar och luncher (urbanspoon.com/r/343/1756921/restaurant/Northern-Territory/Page-27-Cafe-Alice-Springs). Här serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter. Det finns även söta bakelser till en billig penning som du kan avnjuta med ett av Australiens bästa kaffe vid sidan om.

Red Ochre Grill Restaurant (redochrealice.com.au) är ett självklart val för turister och invånare som vill ha en välgjord middag till ett bra pris. Red Ochre Grill Restaurant lagar australisk mat såsom kött från vilt och skaldjur. Och precis som namnet antyder serveras maten grillad. Restaurangen ligger inne i Todd Mall och har öppet alla dagar från tidigt till sent. Väl värt ett besök om man befinner sig i Alice Springs.

Uncle Edy’s Ice Cream ligger mitt inne i centrala Alice Springs och har gjort sig ett namn bland turister som besöker staden. Uncle Edy’s Ice Cream sägs ha blivit så populär tack vare kvalitativa ingredienser och innovativa smaker (yelp.com.au/biz/uncle-edys-ice-cream-alice-springs).

Bra att veta

Under en resa till landets mitt kommer du förr eller senare till Alice Springs. Vissa stannar, andra kör vidare. Flera vägar möts  i staden vilket gör att det ofta finns gott om andra resenärer att träffa. Från Alice Springs kan man med bil ta sig upp till Darwin, ut till kusten eller till närliggande attraktioner. Du kan exempelvis hyra bil (wotif.com/Car-Hire) vid Alice Springs flygplats (wotif.com/Flights) för att öka din rörlighet. Besök någon av de mindre pubarna längs vägen och beställ hamburgare med pommes frites. Det är få ställen i världen som erbjuder hamburgare av samma enastående klass som områdena kring Alice Springs.

Stöld och rån förekommer i Alice Springs. Reser du i bil bör du låsa dörrarna även om du bara ska tanka bilen. Och håll koll på väskor och värdesaker när du rör dig ute.

Boende

Det finns en hel del möjligheter att bo på vandrarhem eller att bara få parkera sin bil någonstans. Bed & Breakfasts är svårare att hitta. Det finns dock ett antal alternativ att välja bland (hotelscombined.com/Place/Alice_Springs.htm).

Hotell

Femstjärniga Double Tree by Hilton (hotelscombined.com/Hotel/DoubleTree_by_Hilton_Alice_Springs.htm) erbjuder god service, spa, gym, och luftkonditionering. Hotellet har vunnit flertalet hållbarhetspriser för deras miljötänk och erbjuder stolt diverse bekvämligheter utan att göra avkall på det de tror på. Sportfaciliteter såsom tennisbanor finns tillgängligt runt de 236 rummen som utgör hotellet.

Bed & Breakfast

Kathy’s Place (hotelscombined.com/Hotel/Kathys_Place_Bed_and_Breakfast.htm) är ett av de Bed & Breakfast som går att finna inom Alice Springs. Kathy Fritz kom själv till Alice Springs för över 40 år sedan med sin man Karl Fritz och berättar mer än gärna om Alice Springs. Rummen som erbjuds är enkelrum, dubbelrum och familjerum. Frukost ingår givetvis, liksom bra service.

Vandrarhem

Att bo på vandrarhem när man reser är ett utmärkt sätt att spara lite extra pengar. Det finns flera alternativ för de som varken tycker att hotell eller camping känns lockande.
YHA Hostel (hotelscombined.com/Hotel/Alice_Springs_YHA.htm) är väldigt omtyckt av backpackers runt om i världen och har fått många positiva omdömen från backpackers som har bott här när de har varit i Alice Springs. YHA Hostel ligger väldigt centralt, har luftkonditionering, grillmöjligheter och en stor utomhusbiograf. Det finns alltså många möjligheter att socialisera med andra resande på YHA i Alice Springs.

Alice Lodge Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Alice_Lodge_Backpackers.htm) är ett annat alternativ för de som vill träffa andra resande och utbyta erfarenheter. Här erbjuds fritt internet, gratis frukost, och om man vill kan man till och med bli hämtad från flygplatsen utan extra kostnad. Alice Lodge Backpackers har även en pool som bjuder in till grillning, sena kvällar, roliga och minnesvärda stunder. Detta vandrarhem ligger fem minuters promenad från centrum.

Campingplatser

The BIG4 MacDonnell Range Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_MacDonnell_Range_Holiday_Park.htm) har vunnit många priser för sin campingplats i Northern Territory. Här kan du hyra allt från en enkel campingplats till budgetrum och lyxlägenheter. Parkering finns också för de som har bil. Bara fyra kilometer utanför Alice Springs centrum finns denna camping som också är välkänd för pannkaksfrukost som serveras varje söndag.

En lördag kring Alice Springs

04.30 – Högt upp i himlen

Stig upp före solens uppång. Rundturen startar klockan fem och snart blir du rikligt belönad med en vacker soluppgång. Efter en färd högt över landskapet blir du tillbakasläppt klockan nio. Är du fortfarande trött kan man bege dig tillbaka till ditt boende för att sova någon timme till för att orka med en lång dag.

11.00 – Börja med brunch

Efter att du gjort dig i ordning åker du in till Alice Springs för brunch. Slå dig ner inne på Page 27 Café. Prova någon av deras matiga baguetter tillsammans med kaffe eller välj en klassisk eggs Benedict. Efter ett längre stopp kan du strosa omkring i shoppinggallerian Todd Mall för att köpa souvenirer, snacks och vatten.

13.00 – Vandra Larapinta Trail

Hoppa in i hyrbilen och kör mot Larapinta Trail för att få se lite av omgivningarna. Väl där har du fyra, fem timmar på dig så välj en av de kortare vandringslederna som naturreservatet erbjuder. Trots den snäva tidsramen får du se skogsmark, öken och inte minst den dramatiska bergskedjan som sträcker sig längs med staden.

19.00 – Lokala delikatesser och möten

Klockan sju tar du bilen tillbaka till boendet för att byta om till middag. Troligtvis är du utsvulten efter den fartfyllda dagen och därför skyndar du dig till Red Ochre Grill Restaurant för att få testa några av Alice Springs specialiteter. Efter middagen stannar vi för en drink och för att umgås med andra resande och utbyta erfarenheter och omdömen om Alice Springs.

00.00 – Stjärnklar natt

Stjärnskådning ar ett måste när man är i Alice Springs. Det finns få platser på jorden där det går att se stjärnor lika klart som här. Leta upp en lämplig plats en bit utanför centrum där du kan sträcka ut dig på rygg och tyst blicka upp mot himlen. Snart har klockan blivit mycket och vi har varit vakna sedan tidigt på morgonen. Det är dags att ta sig tillbaka för en god natts sömn.

Karta

Google Maps