Albury & Wodonga

Att köra från Melbourne till Sydney tar ungefär nio timmar. Förutsatt att du inte stannar någonstans. Tre och en halv timme efter att du lämnat Melbourne kommer du till småstaden Wodonga. Och strax över solblänkande Murray River ligger den något större grannstaden Albury. De kallas tvillingstäder. Men trots deras fysiska närhet tillhör de två skilda delstater. Albury hör till New South Wales medan Wodonga tillhör Victoria. Och under många år har de inte varit mer än en rastplats under den rumpdomnande färden mellan storstäderna. Någonstans för lastbilschaffisar att vila huvudet efter en tröttsam dag bakom ratten. Eller en plats att stanna för en kort lunch och bensträckare. Men det finns skäl att överväga att stanna lite längre än en natt. Stanna till och gör den tradiga resan till en upptäcktsfärd i stället.

Området bjuder in till fysisk aktivitet i alla dess former. Något du kanske är svältfödd på sedan resan hit. Varför inte ta vara på närheten till Murray River. Hoppa i floden vid Noreuil Park som är kantad av stora burriga träd. Flyt omkring i vattnet eller simma några längder fram och tillbaka. Dela en kanot tillsammans med en kompis och paddla upp en bit. Du kan också låta benen jobba längs cykelleder och joggingstråk. Anta en utmaning och tackla delar av High Country Rail Trail. Med cykel kan du trampa från Wodonga till Tallangatta under en dagstur. En stor del av vägen är antingen grus eller asfalt. Och under tiden får du en magnifik utsikt över Lake Hume. Efter du kört slut på kroppen kan du insupa kultur hos Murray Art Museum Albury (MAMA) i centrala Albury. Här finns många utställningar och konstverk att vila ögonen på. På andra sidan floden kan du besöka The Army Museum Bandiana i närheten av Wodonga. Där finns en mängd artefakter från världskrigen bevarade. Avsluta sedan med en brakmiddag på områdets bästa restaurang, Miss Amelie. Kommer du under hösten ska du inte missa hästkapplöpningen Albury Gold Cup, en stor favorit bland lokalbefolkningen som går av stapeln i mars varje år. Loppet skapar en feststämning som håller i sig i flera dagar och alla får en ursäkt att klä upp sig och samlas. Från Albury och Wodonga kan du ta dig österut till nationalparker, skidområdet Snowy Mountains och huvudstaden Canberra.

Sevärdheter och upplevelser

Den största händelsen inom den lokala sportvärlden är den årliga tävlingen Albury Gold Cup (alburyracing.com.au). Hästkapplöpningen hålls över två dagar i mars. Detta är tiden då folk klär upp sig till tänderna, blickar ut över banan och hejar på medan champagnen flödar. 18 000 personer beräknas besöka tävlingen som är omåttligt populär. Kom med en kämpaglöd och heja på de tävlande så ska du se att även du passar in. Men glöm för bövelen inte finkläderna.

Regionen kring Albury och Wodonga lämpar sig väl för äventyr på cykel. Det finns ett omfattande nätverk av leder i närheten av city, men för den mer vågade finns naturreservatet vid Nail Can Hill nordväst om Albury (alburywodongamtb.org.au/our-trails). Lättaste sättet är att ta sig in via Range Road. I Wodonga kan du ge dig på Hunchback Hill för en liknande utmaning (trailforks.com/region/hunchback-hill-mtb-park/map). Ett promenadstråk som delas med cyklister löper längs flodkanten. Men det bästa är att det är en ypperlig plats att hoppa i floden. Byt om till badkläder, köp eller hyr uppblåsbara flytringar och guppa längs Murray. När du känner dig klar kan du prova på kaféet River Deck (riverdeckcafe.com.au) som ligger en liten bit bort vid 48 Noreuil Parade. Vill du ta dig en längre sträcka via cykel utan att behöva kämpa med din packning kan du förstås följa med på en anordnad tur (wotif.com/things-to-do/3-day-guided-murray-to-mountains-rail-trail-food-wine-cycling-tour.a426224.activity-details).

2015 invigdes MAMA (mamalbury.com.au) i Albury som är ett vackert utformat konstmuseum som ligger mitt i smeten. Det är stort, gratis och informativt. Här finns skulpturer, målningar och fotografier att upptäcka och uppskatta. Ett kafé finns även på området. Du kan också ta del av konst utomhus. Elva konstverk med kopplingar till ursprungsbefolkningens kultur har placerats ut längs Murray River. Promenaden har kommit att kallas Yindyamarra Sculpture Walk (visitalburywodonga.com/attraction/wagirra-trail-and-yindyamarra-sculpture-walk). Ladda ner appen för att få en djupare förståelse för den aboriginska kulturen i området. Konstrundan sträcker sig över fem kilometer och går mellan Kremur Street och Wonga Wetlands. Så snör på dig bekväma skor och kombinera konst med fysisk aktivitet.

Gå till fots eller kör upp till toppen av kullen för att se Monument Hill War Memorial vid Dean Street. Monumentet restes för att hedra minnet av de som miste livet under krigen. Härifrån får du en fin utsikt. Promenaden är brant så det kan vara väldigt krävande en solig dag. Är du hungrig kan du bege dig till Indian Chimney (indianchimney.com.au) vid 662 Dean Street. De tillagar fantastisk indisk mat. En god frukost får du hos Mr Benedict (mrbenedict.com.au) strax intill vid 664 Dean Street.

Wodonga är lite lugnare än Albury. En av huvudattraktionerna är The Army Museum Bandiana (alburywodongaaustralia.com.au/3471/the-army-museum-bandiana) vid Anderson Road. Det är ett av de största militära museerna i landet och de har massvis av fordon att visa upp. Perfekt för historiefantasten. Låg inträdesavgift men du måste boka minst ett dygn i förväg för att få komma in då det ligger inom en militärbas. Hos Wodongas lokala bryggeri Cheeky Peak Brewery (cheekypeakbrewery.com.au) är personalen passionerad och har ett genuint intresse av att brygga öl och cider. Denna pärla ligger i stadens industriområde längs 67 Wigg Street. Du kan beställa i baren och se hur bryggeriprocessen går till. Du har en BYO-policy kring mat, så du kan till och med ta med egen mat in på området utan att någon höjer på ögonbrynen. För fine dining får du inte missa Miss Amelie (missamelie.com.au) vilket är stadens bästa restaurang. Miss Amelie hittar du i Wodongas gamla tågstation vid 46 Elgin Boulevard. Kocken har tidigare jobbat under Jamie Oliver och menyn har tydliga influenser från hans resa i Europa. Maten är vackert upplagd och servispersonalen i toppklass. Din dagliga dos kaffe kan du få hos Piccolo Pod (facebook.com/piccolopod) vid 34 Elgin Boulevard. De rostar sina bönor på plats så du behöver inte oroa dig över kvaliteten på brygden.

Bra att veta

Turistinformation

I Albury finns ett informationscenter i hörnet av Smollet och Young Street. Wodongas informationscenter hittar du längs Hovell Street. Bägge har öppet alla dagar i veckan mellan 09 och 17. Deras hemsida (visitalburywodonga.com) innehåller massor av hjälpsam information. Du kan även gå in på informationssidan Albury Wodonga Australia (alburywodongaaustralia.com.au) för att planera din vistelse.

Transport

När du reser mellan de olika delstaterna bör du ha koll på att vissa saker kan vara förbjudna att ta med, som exempelvis vissa grönsaker, jord eller frukt. För att slippa dryga böter på hundratals, ibland tusentals dollar, besök Interstate Quarantine för att se vad som gäller (interstatequarantine.org.au).

Från Sydney tar resan med bil cirka fem och en halv timme, från Canberra tre och en halv och från Melbourne tre (wotif.com/Car-Hire). Det går lika bra att ta tåget eller att flyga från Sydney och Melbourne (wotif.com/Flights). Flygplatsen ligger några kilometer utanför Albury och du kan ta en buss in till staden (bordershuttlebus.com.au/contact). De bolag som flyger in till Albury är Regional Express , Virgin och Qantas. Gratis parkering gäller inom Albury och Wodonga, men under en begränsad tidsperiod. Tåg körs av V/Line (vline.com.au) och NSW TrainLink (nswtrainlink.info).

Boende

Albury

Undvik att välja boende längs huvudvägen om du har svårt för höga ljud. Stundtals brakar en långtradare förbi så att fönstren skallrar. För campare så finns det gratis campingplatser längs Murray River. Kontakta något av informationscentren för att få hjälp med att hitta en plats. Är du backpacker eller bara en budgetresenär så finns BIG4 Albury Tourist park (Hotels in BIG4 Albury Tourist Park) att tillgå. Det ligger en bra bit norr om Albury vid 372 Wagga Road i Lavington, så detta boende passar bäst om du har tillgång till eget fordon. Ska du främst utforska Alburys närområde är Albury City Motel (hotelscombined.com/Hotel/Albury_City_Motel.htm) ett bra alternativt. Det är ett trestjärnigt budgetboende med centralt läge vid Young Street. Billigt och enkelt men med det mesta som du behöver. Fem olika rumstyper finns att boka. Hume Country Motor Inn (hotelscombined.com/Hotel/Sundowner_Hume_Country_Motor_Inn.htm) har rum för upp till sex personer så att hela familjen eller kompisgänget får plats. Motellet ligger en kort bilfärd från både Albury och Wodonga vid 736 Logan Road. Gott om parkeringsplatser. Stort plus för deras rymliga pool.

Wodonga

Ska du se dig om kring Albury och Wodonga finns det mångt fler bra boenden i Albury (hotelscombined.com/Place/Albury.htm). Vill du trots allt bo i Wodonga (hotelscombined.com/Place/Wodonga.htm) är det bäst om du har tillgång till egen bil då flera hotell ligger en bit utanför stadskärnan. Tre kilometer utanför centrala Wodonga ligger BIG 4 Borderland Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Secura_Lifestyle_BIG4_Borderland_Wodonga.htm). Här finns ett utbud av gräsplättar för tält, uppställningsplatser för husvagnar och stugor av varierande storlek att hyra. På köpet för då tillgång till kök med bland annat gasplattor, mikrovågsugn och ett stort kylskåp. Det finns också pool och en lekplats för barnen. Även Murray Valley Motel ligger en bit utanför centrum vid 196 Melbourne Road (hotelscombined.com/Hotel/Murray_Valley_Motel.htm). De har dock prisvärda och enkla rum med tillgång till utomhuspool, grillplats och gratis wifi.

Karta

Google Maps