Albany & Denmark

Den sydvästra delen av Western Australia är ett naturskönt hörn med vindpinad kust och lockande stränder. Inåt landet ligger lummiga skogar med höga trädstammar och böljande kullar. Luften är svalare och lättare att andas. Från Perth är det en resa längs motorväg på fyra, fem timmar. Och under tiden hinner du förflyttas från storstadens stress och komma in i den sydvästra lunken. Albany är huvudorten i regionen, omgivet av bergen Mount Melville i väst och Mount Clarence i öst. Som den första staden i delstaten som européerna byggde upp redan 1826 är det en stad full av historia. Många byggnader är välbevarade från denna tidsperiod, och det finns även intressanta museer att besöka. Under årens lopp har Albany genomgått en rad förändringar. Tidigare utgjorde stadens hamn en av de viktigaste godshamnarna i landet. Men i takt med att Fremantle växte skiftade staden fokus och timmer, boskap och valfiske blev allt viktigare. Idag är Albany mer inriktat på turism. De pudervita sandstränderna och närheten till nationalparker har gjort att Albany utvecklats som en destination för resenärer. Särskilt många dykare hittar hit. 2001 sänktes Krigsfartyget HMAS Perth utanför kusten vid King George Sound för att skapa ett rev. Och det är nu en fantastisk plats att dyka på med färggrann korall och en stor variation av fiskarter.

En kort bilresa västerut ligger Denmark. Det är en mindre stad med omkring 5 000 invånare och är en populär semesterort i Western Australia. I Denmark finns många sommarstugor, och säkerligen tillhör merparten av dem familjer som annars huserar i Perth. Klimatet är milt och soligt och passar bra för vinodlingar. Vinrankor syns lite varstans och allt fler lokalbor lär sig förvandla druvor till vin. Från havet blåser vinden in och gör att många surfare trivs bra i Denmark. Särskilt vanligt är det att bege sig till Ocean Beach för surfing. Det är också en bra plats för fiske. Men det är inte bara småfisk som lever i dessa vatten. Flasknosdelfiner och sälar syns ofta till, och under rätt säsong även valar som förflyttar sig mellan sina olika visten. I Denmark finns en mängd lokala produkter att pröva, och många konstnärer och artister har slagit sig till ro i denna lugna lilla stad. Fyra gånger per år anordnas en stor marknad i staden där du kan välja bland lokala varor.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

För lite motion, snör på dig vandringskängorna! Den mest kända vandringsleden i sydvästra Australien stavas Bibbulmun Track (bibbulmuntrack.org.au). Leden är över 1 000 kilometer lång och går från Kalamunda nära Perth till Albany genom hjärtat av regionen. Hängivna vandrare ger sig ut på ett åtta veckor långt äventyr och går hela vägen, men det går lika bra att välja kortare distanser då leden är uppdelad i sektioner. En kort bilresa österut från Albany ligger Two Peoples Bay Nature Reserve (parks.dpaw.wa.gov.au/park/two-peoples-bay). Inom naturreservatet finns utmärkta vandringleder. Heritage Trail går genom skogen och längs stranden. Sträckan tar ungefär två timmar och det finns fina utsiktsplatser längs vägen. Annars kan du göra en avvikare och gå runt till Little Beach, en vacker strand med vitkornig sand. Vandringen tar uppemot fyra timmar. 14 kilometer västerut från Denmark ligger William Bay National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/william-bay), ännu en naturskön nationalpark i området med turkosa vatten som spolas upp på granitklippor. Gå till den skyddade viken Elephant Cove, där stenformationerna ser ut som elefanter. Vid Greens Pool kan du både bada och snorkla.

Sedan början av 1980-talet anordnas Denmark Arts Markets fyra gånger om året (denmarkarts.com.au/markets). Konstnärer, artister och entusiaster samlas då vid Berridge Park. Underhållning och musik står på schemat. Leta efter unik design och souvenirer och prova de exotiska maträtterna som serveras. Under hösten hålls en stor matfestival i regionen, Taste Great Southern (greatsoutherntastewa.com). Festivalen är spridd i området och arrangeras i Albany, Denmark och Mount Barker. Prova på nya rätter, smaka på lokala viner och lär dig laga mat tillsammans med världsberömda kockar. Festivalen lockar massor av folk och håller på flera veckor i sträck. Sydvästra Australien är känt för sina goda viner. Klimatet är perfekt för vinodlingar. Singlefile Wines (singlefilewines.com) vid 90 Walter Road i Denmark är en liten vingård som är väl värt ett besök. Beläget i vackra omgivningar med gröna kullar runtomkring. Testa olika sorters vin och köp med några flaskor hem.

Under vintern är det säsong för att se valar. I Albany har du chans att se rätvalar och delfiner. Så varför inte hänga med ut till havs. Albany Whale Tours (albanywhaletours.com.au) åker ut två gånger om dagen. Missa inte att utforska livet under ytan när du ändå är på plats. Dyka kan du göra tillsammans med South Coast Diving Supplies som tar dig till fartyget HMAS Perth (divealbany.com.au/htdocs). Föredrar du att ha båda fötterna på land kanske det passar bättre att besöka Albanys Historic Whaling Station (wotif.com/things-to-do/albanys-historic-whaling-station-admission.a460480.activity-details).

Uteliv

Det finns en hel del intressanta uteställen kring Albany och Denmark. Mjöd och honung finns i överflöd hos Bartholomew’s Meadery, 2620 South Coast Highway, Denmark (honeywine.com.au). Det familjeägda företaget har egna biodlingar och tillverkar produkter med söt honung som bas. Glassen är ett måste. För en kaffepaus, besök Ravens Coffee, 1/7 South Coast Highway i Denmark (ravenscoffee.com) som serverar stora koppar ångande kaffe till ett bra pris. Det finns också lättare luncher och fikabröd. Är du vegan är det inga problem. I Albany är restaurangen Joop Thai, 130 Lockyer Ave ett bra alternativ. De serverar fräsch thaimat som är enkel och välsmakande.

Bra att veta

Turistinformation

Vid den gamla tågstationen längs 55 Proudlove Parade ligger Albanys informationscenter. De har öppet mellan 09:00 och 17:00. I Denmark finns ett informationscenter ungefär 500 meter från centrum, vid 73 South Coast Highway (denmark.com.au). De har öppet mellan klockan 9:00 och 17:00 alla dagar i veckan och kan hjälpa dig med tips och bokningar. För förslag på aktiviteter i och runt Albany kan du även ta en titt på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Albany,%20Western%20Australia,%20Australia).

Varningar och förberedelser

Eftersom Denmark och Albany ligger så långt söderut har de precis som Sverige fyra skilda årstider. Planera din vistelse beroende på vad du vill göra. Vintern är mild med temperaturer kring 15 grader, men nätterna kan vara kyliga. Det är under vintern rätvalarna kommer och hälsar på. Under våren står distriktet i blom, och det är högsäsong för vandrare som kommer hit för att gå längs Bibbulmun Track. Sommarens dagar är klara och varma, med temperaturer runt 25 grader. Perfekt för att hänga på stranden. Hösten är skördesäsong och det är dags att smaka av allt som mognat under sommarmånaderna. Dagarna är fortfarande fina men lite svalare.

Transport

Det är inte svårt att ta sig till sydvästra delen av staten. TransWA (transwa.wa.gov.au) kör bussar från Perth till både Albany och Denmark. Till Denmark går de två gånger per dag. Det går också att flyga mellan Perth och Albany (wotif.com/Flights). Men smidigast är att hyra bil för att ta sig runt (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Då både Denmark och Albany är semesterorter finns det gott om boendealternativ, oavsett hur stor din budget är. Vill du tälta eller om du har husbil med dig kan du boka in dig på en campingplats. Men det finns också rum och stugor att hyra. I Albany finns BIG4 Middleton Beach Holiday Park vid 28 Flinders Parade (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Middleton_Beach_Holiday_Park.htm), som ligger precis vid stranden strax öster om Albany. Det är rent och städat och de har all utrustning du kan tänkas behöva. Dessutom finns bland annat tv-rum och gym. I Denmark ligger Surfside Ocean Beach Denmark Holiday Accomodation, 766 Ocean Beach Road (hotelscombined.com/Hotel/Surfside_Ocean_Beach_Denmark_Holiday_Accommodation.htm) åtta kilometer från staden men med närhet till stranden.

För den som reser på egen hand finns även vandrarhem där du kan hyra en säng. 1849 Backpackers, Peels Place i Albany (hotelscombined.com/Hotel/1849_Backpackers_Albany.htm) är rymligt, lugnt och hemtrevligt. Med gratis wifi och en stor uteplats. Dessutom har de gratis pannkakor till frukost varje dag. Blue Wren Travellers’ Rest YHA, 15 Price Street i Denmark (hotelscombined.com/Hotel/Blue_Wren_Travellers_Rest_Yha.htm) är ett mindre vandrarhem med trevlig personal. Det finns få bäddar så boka i god tid.

Vill du hellre ha lite högre komfort och större avskildhet kan du hyra en stuga av William Bay Country Cottages, 65 Rice Road i Denmark (hotelscombined.com/Hotel/William_Bay_Cottages.htm). Deras vackra stugor i sten och lantlig stil ligger en kvart från stadens centrum. För en mer exotisk och intim upplevelse, checka in hos HideAway Haven, 21 Yokanup Road, Bayonet Head, i Albany (hotelscombined.com/Hotel/Hideaway_Haven.htm). Med stugor uppe bland träden bor du mitt i skogen och omsluts av grönska. Här finns allt du behöver för att komma bort från stressen. Dock är det endast tillgängligt för vuxna.

En lördag kring Albany och Denmark

08:00 – Snabb frukost i Albany

Börja dagen med franska smaker i Albany. Gourmandise & Co, 56 Stirling Terrace, Albany (gourmandiseandco.com.au) är ett litet mysigt bageri där du kan sitta och dricka kaffe eller te och mumsa på bakverk och bröd medan området vaknar till liv. Missa inte deras croissanter. De har också flera glutenfria alternativ.

09:30 – Vatten och valar

Är du här mellan slutet av maj till början av oktober? Då ska du boka in dig på en guidad tur med Albany Whale Tours (albanywhaletours.com.au). Följ med ut till havs för att se de vattenlevande bjässarna kasta sig i det blå och tumla runt i vågorna. Guiderna berättar mer än gärna om allt de kan och du är tillbaka på torra land tre timmar senare.

13:00 – Naturskön plats

Leta fram badkläder och bekväma skor och kör 35 kilometer österut till Two Peoples Bay (parks.dpaw.wa.gov.au/park/two-peoples-bay). Här finns Australiens mest utrotningshotade art, råttkängurun Gilbert’s Potoroo som man tidigare trodde var utdöd, så håll utkik. Ta dig till den sagolika stranden Little Beach (parks.dpaw.wa.gov.au/site/little-beach), antingen till fots eller genom att köra hela vägen fram.

16:00 – Mot Denmark

Hoppa in i bilen och styr kosan västerut mot Denmark. Resan är kort och tar ungefär 40 minuter. Är du hungrig efter resan och förmiddagens bravader kan du köpa något lätt att äta på Denmark Bakery vid 27 Strickland Street (facebook.com/Denmark-Bakery-Bakery-Cafe-197087214941/). Det är ett omtyckt bageri med goda och mättande pajer.

18:00 – Sand mellan tårna

Slappa vid stranden Ocean Beach och kolla på när lokala surfare kämpar för att bli ett med naturens krafter. Eller ta dig istället till Williams Bay National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/william-bay) för att fotografera och förundras över naturen. Kravla över vassa klippor och svalka dig i det ljusblå vattnet. Stanna tills du får se solen sänka sig.

20:00 – Maffig middag

Det har äntligen blivit dags för en rejäl måltid. Du har bokat bord hos Pepper & Salt (pepperandsalt.com.au) vid 1564 South Coast Highway. Säsongsvaror presenteras som små kulinariska mästerverk och kryddas med lokala örter. Restaurangen ligger vid vingården Forest Hill, och vinerna kommer självklart från den egna vingården.

Karta

Google Maps