Airlie Beach & Whitsunday Islands

Whitsunday Islands är en australisk destination lika självklar som Sydney. De sagolika öarna utanför Queenslands norra kust står högt upp på många att-göra-listor. Whitsunday Islands är en ögrupp som består av 74 öar, varav de flesta av dem är obebodda. Den mest kända platsen i den tropiska skärgården är Whitehaven Beach. Dess blandning av mjuk sand och salt hav i en virvel av fotogenisk pastell har satt stranden på kartan. Whitehaven Beach är en fröjd för ögat, kantad av lågväxande buskar under en bländande vit sol. Allra bäst gör sig området från ovan eller från ett segelfartyg. Drömmer du om att kryssa dig fram på segelbåt över ett azurblått hav är Whitsundays området för dig. Lokaliserat i hjärtat av det Stora Barriärrevet är det ett perfekt stopp för snorkling och dykning. Området har länge varit omåttligt populärt med den negativa bieffekten att det stundtals kan kännas lite trångt. Fler än 50 researrangörer är redo att transportera turister genom skärgården och de behöver knappast anstränga sig med marknadsföringen. Omgivningen talar sitt tydliga språk.

Utgångspunkten för dig som vill upptäcka ögruppen är samhället Airlie Beach vid centrala Queenslands kust. Med sina två hamnar fungerar detta som en port till öarna och du kan enkelt hitta en resa som passar dig. I denna vänskapliga by bjuds du på en trevlig atmosfär med härliga människor. Här kan du möta allt ifrån backpackers till semesterfirare eller par som är ute efter en romantisk weekend. Öppenhet är nyckeln till den varma stämning som finns i byn och du kommer garanterat knyta nya kontakter och bekantskaper med människor du träffar under din vistelse.

Med sina 3 000 invånare är Airlie Beach ett mycket avslappnat samhälle där många väljer att tillbringa en vecka eller två av sin semester. Hit kommer även många australier under sin ledighet för att vila ut och ha kul. Centrum är uppbyggt runt huvudgatan Shute Harbour Road, där restauranger och barer ligger vägg i vägg med varandra. Längs huvudgatan finns även en uppsjö av researrangörer som erbjuder olika paketresor ut till öarna där du kan få hjälp att boka både segelturer, snorkling eller djuphavsdykning. Under dagarna passar de flesta på att vila ut vid den konstgjorda lagunen, ett poolområde med gratis inträde som är öppet för allmänheten. Här kan du ligga och sola, vila i skuggan under en palm eller ta ett dopp i poolen som är anpassad för både stora och små.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Vid de flesta vandrarhem, hotell och informationscenter kan du få hjälp med att boka en resa till ögruppen utanför kusten. Titta gärna in på The Whitsunday Central Reservations Centre (airliebeach.com) på Shute Harbour Road och få hjälp med din bokning. Du har möjlighet att själv hyra en båt och med hjälp av sjökort navigera till de vackra öarna. Är du inte sjövan kan du låta någon annan göra arbetet åt dig. Boka plats på en av de segelbåtar som dagligen lämnar Abel Point Marina och njut av den fantastiska utsikten från båten. Det tar ungefär en timme att ta sig ut till öarna och det går dagligen färjor från Shute Harbour ut till flera av öarna. Biljett går att köpa i biljettkontoret i hamnen. Väljer du att boka en resa med en segelbåt tar segelkryssningarna dig till den berömda stranden Whitehaven Beach, på den sydöstra sidan av Whitsunday Island. Utbudet av resor är stort, med både dagskryssningar och turer som varar upp till en vecka (wotif.com/things-to-do/search?location=Airlie%20Beach). Du kan alltså enkelt boka boende i Airlie Beach och endast tillbringa en dag på någon av öarna eller på en segeltur i havet, eller kanske en dag på varje ö om du vill se så mycket som möjligt. Om du gillar friluftsliv och vill utforska området kring Airlie Beach och dess öar kan du boka in dig på en tur till Conwoy National Park. Där kan du vandra i en uråldrig tropisk regnskog och ta dig ett uppfriskande dopp under klara vattenfall (wotif.com/things-to-do/rainforests-waterfalls.a576068.activity-details). Om man är trött i benen kanske det passar bättre att se regnskogen via segway (wotif.com/things-to-do/segway-rainforest-discovery-tour.a523057.activity-details). Eller varför inte åka på en krokodil-safari längs Proserpine river (wotif.com/things-to-do/whitsunday-crocodile-safari-on-proserpine-river-with-lunch.a437702.activity-details)?

Gillar du vattensporter så finns det en hel del att välja på i Airlie Beach och kringliggande öar. Testa på Jet ski (wotif.com/things-to-do/airlie-beach-jet-ski-adventure-airlie-adventure.a439003.activity-details), snorkling (wotif.com/things-to-do/whitehaven-beach-cruise-with-bbq-and-snorkelling-1-day-tour.a578690.activity-details) eller Ocean rafting (wotif.com/things-to-do/whitsunday-scenic-flight-ocean-rafting-package.a561946.activity-details).

Av de 74 öar som finns i naturparken har endast sju bebyggelser. Hamilton Island (tourismwhitsundays.com.au/destinations/hamilton-island) är den mest besökta ön av turister och har ett brett utbud av mysiga restauranger, barer och uteserveringar. Alternativ för övernattning finns för dig som vill tillbringa mer än en dag på denna vackra ö. Passa gärna på att åka hit under Hamilton Island Race Week (hamiltonislandraceweek.com.au) då det anordnas en tävling mellan olika segelfartyg och som på sista dagen avslutas med livemusik och fest i byn på ön. Hamilton Island har även ett litet zoo där du för en billig peng kan se både koalor, känguruer, wombats och andra inhemska djur (wotif.com/things-to-do/wild-life-hamilton-island-admission.a450487.activity-details). Här kan du testa på hur det är att äta pannkakor omringen av koalor (wotif.com/things-to-do/wild-life-hamilton-island-breakfast-with-koalas.a450489.activity-details). På ön finns även tillgång till tennisbanor, go-cart och poolområden för dig som övernattar på någon av resorterna på ön.

Daydream Island (hotelscombined.com/Hotel/Daydream_Island_Resort_Spa.htm) utgörs av en resort och spaanläggning där gästerna har tillgång till mini golf, poolområden samt vattensporter. Unikt för ön är även dess utomhusakvarium för anläggningens gäster där du kan få se både hajar, stingrockor och barramundi. I akvariet lever över 140 storters fiskar och 83 sorters olika koraller.

Hook Island och Whitsundays Island (tourismwhitsundays.com.au/destinations/hook-island) bjuder på många vackra vyer av det inre barriärrevet, och här har du möjlighet att både simma med sköldpaddor och vara den som hittar Nemo. Här finns några av de bästa reven för snorkling och dykning. Unikt för Hook Island är dess observatorium som tar dig nio meter under vattenytan för att beskåda marint liv. Endast nio kilometer lång och 400 meter bred vid sin bredaste punkt bjuder Long Island (tourismwhitsundays.com.au/destinations/long-island) på promenadstigar genom regnskogen, vackra stränder och rev.

Hayman Island (hotelscombined.com/Place/Hayman_Island.htm) utgörs av en enda stor resort med spaanläggning som finns till förfogande för dig som reser med en mycket generös budget. South Molle Island (hotelscombined.com/Place/South_Molle_Island.htm) består mestadels av regnskog där många fågelarter trivs. Här kan du ta promenader längs vandringsleder upp till utsiktsplatser där du har fina fotomöjligheter över korallreven. På ön finns även Adventure Island Resort (hotelscombined.com/Hotel/Adventure_Island_Resort.htm)för dig som vill ha tillgång till golf, tennis, gym och vattensporter inklusive snorkling och dykning.

Vid södra Whitsundays ligger Lindeman Island (tourismwhitsundays.com.au/accommodation/lindeman-island/81789) som du lätt tar dig till via färja från Hamilton Island. Här har du tillgång till promenadstigar som tar dig upp på bergen och ger dig utsikt över stränder, korallrev och den 670 hektar stora nationalparken som räknas som ett världsarv. Biljett till färjan kan köpas på biljettkontoret i hamnen på Hamilton Island.

Har du tillgång till bil är ett hett tips att ta dig ungefär en timme söderut från Airlie Beach. Här ligger en av Queenslands vackraste nationalparker Eungella National Park (eungella.com.au) som ger dig chansen att ta en promenad genom regnskogen längs skyltade vandringsleder och få en skymt av diverse reptiler som gömmer sig bland träden. Du har även möjlighet att bestiga ett av de mindre berg som sträcker sig upp över regnskogen och ger dig en vid utsikt över nationalparken. Finch Hatton Gorge är ett populärt område för de som tar sig till Eungella och bjuder på både vattendrag med färskt vatten samt sötvattensjöar där du kan ta dig ett dopp under dagen. Du behöver inte oroa dig för krokodiler, parken har varit krokodilfri i många år. Stannar du vid Finch Hatton efter skymning är chansen stor att du kan få se ett näbbdjur kika upp över ytan då de trivs i detta vattendrag.

Sport, underhållning och evenemang

För den äventyrlige har Whitsundays ett brett utbud av underhållning. I receptionen på hotell eller vandrarhem och på informationscenter finns information om hur du tar dig till vandringsleder i regnskogen där du som har tillgång till tält får campa fritt.

I Sarina, cirka två timmar med buss eller bil söder om Airlie Beach, organiserar Mackay MX Club varje år Grasstree Beach Race (dailymercury.com.au/topic/grasstree-beach-races) för dig som tycker om motorcyklar. Fick du inte med dig hojen i packningen kan du tillbringa en heldag här och titta på racen helt gratis. Du får se cross och dirtbikes i alla olika klasser, inklusive knatteklassen där åldersgränsen är fyra år. Är motorcyklar inget som imponerar på dig erbjuder Sarina Beach även triathlon.

För den musikintresserade finns festivalen Wintermoon (wintermoonfestival.com) som går av stapeln i oktober och maj varje år, där oktoberfestivalen är den största och mest populära. Festivalen arrangeras i Camerons Pocket, ungefär en timmes körning från Airlie Beach mitt i Eungella National Park. Till festivalen kommer mestadels lokala band som spelar olika genrer. Festivalen är grön och en viktig del är miljötänk. Därför är all mat som serveras ekologiskt odlad och lokalt producerad.

Shopping

Längs Shute Harbour Road finns flera småbutiker där du kan hitta riktiga guldkorn. Här finns bland annat kläder, souvenirer och strandprylar såsom saronger eller solhattar. Gatushoppingen ger dig fina saker för en billig peng, men utbudet är inte det största. Är du ute efter ett köpcenter med välkända butiker är Caneland Centre i Mackay två timmar söder om Airlie Beach det närmsta välsorterade köpcentret i området. Här hittar du det mesta du kan tänkas behöva.

Uteliv

Shute Harbour Road är full av kaféer, restauranger, barer och klubbar. Oavsett vad du är ute efter hittar du garanterat något i din smak. Här finns både flera australiska kedjor såsom Cactus Jack’s eller Hogs Breath Café och även mindre privatägda restauranger.

Är du sugen på en drink eller ett glas öl är uteserveringen vid Magnums Bar ett alternativ. Här spelas det ofta livemusik på scenen och du har tillgång till matservering och biljardbord. Paddy’s Bar är annars en trevlig irländsk pub där du kan dricka öl och sitta och prata. Denna bar blir dock relativt högljudd senare på kvällen då många väljer att börja sin kväll här innan de går vidare mot klubbarna.

För dig som hellre tillbringar kvällen med hög musik och dans finns flera nattklubbar. De ligger längs huvudgatan och är mycket populära. Höjdpunkten enligt de flesta turister är Mama Africa i närheten av lagunen. Övriga alternativ är Phoenix eller Evolution som båda har stora dansgolv och tidsenlig musik i högtalarna.

Bra att veta

Turistinformation

Informationscentret The Whitsunday Central Reservations Centre ligger mitt i centrum på 259 Shute Harbour Road. För fler aktiviteter, biljetter och boenden vid runt Whitsunday Islands kan du även ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/whitsunday-islands.d6053152).

Varningar och förberedelser

Tänk på att planera vilken tid under året du väljer att besöka Whitsundays. Regnperioden sträcker sig mellan jul och påsk, alltså under den australiska sommaren. I oktober startar säsongen för de farliga maneterna och det kan då vara farligt och i vissa fall förbjudet att vistas i havet utan våtdräkt. Väljer du att hyra en båt och att själv segla över havet bör du veta att det skiljer ungefär fem meter mellan ebb och flod. Detta är bra att ha i åtanke vid ankring och förtöjning av båten.

I Airlie Beach centrum finns ingen större matvaruaffär utan endast ett snabbköp där du kan få tag på en del varor till ett ganska högt pris. Bussar går till Coles, en stor matvaruaffär strax utanför centrum, där du kan handla till lägre priser. Det går även att gå men det är en promenad på cirka 30 minuter. Det finns inga affärer på öarna så se till att handla det du behöver innan du ger dig av.

Boende

Oavsett om du under din semester vill bosätta dig på fastlandet eller en av öarna finns en uppsjö av alternativ. På South Molle Island (hotelscombined.com/Place/South_Molle_Island.htm), Daydream Island (hotelscombined.com/Hotel/Daydream_Island_Resort_Spa.htm) och Hayman Island (hotelscombined.com/Place/Hayman_Island.htm) finns resort- och spaanläggningar för dig som vill unna dig en lyxigare semester, men på fastlandet och Hamilton Island finns budgetalternativ.

Det finns en mängd olika vandrarhem i Airlie Beach. Magnums (hotelscombined.com/Hotel/Magnums_Backpackers.htm) och Nomads (hotelscombined.com/Hotel/Nomads_Airlie_Beach.htm) är mysiga alternativ där varje sovsal ligger i en egen stuga. Här delar sex till åtta personer i varje stuga, men det finns även enskilda rum för dig som vill sova ensam eller med din partner. Alla gäster har tillgång till kök, grill samt gratis wifi. Båda vandrarhemmen har en egen bar för både gäster samt utomstående som bor på annan ort. Nomads gäster har även tillgång till pool samt volleybollplaner.

Ett billigare alternativ som är mer likt ett vanligt vandrarhem med sovsalar är Global Backpackers, formerly Beaches Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Global_Backpackers_Airlie_Beach_formerly_Beaches_Backpackers.htm). Här har alla gäster tillgång till kök, tv och bekväma sängar och varje sal har sex till tio sovplatser. Till vandrarhemmet hör även en bar och restaurang som är mycket populär i området, och som gäst får du rabatt vid köp av måltid i restaurangen.

Det finns också flera hotell och lägenheter till förfogande. At Marina Shores (hotelscombined.com/Hotel/At_Marina_Shores.htm) och Peppers (hotelscombined.com/Hotel/Peppers_Airlie_Beach.htm) är två alternativ där du hyr en egen lägenhet eller takvåning med utsikt över den vackra kusten.

För dig som vill bo på Hamilton Island finns det två bra alternativ. Reef View Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Reef_View_Hotel.htm) är det enda hotellet på ön och kostar en hel del. Här får du dock vad du betalar för, standardrummen är på 70 kvadratmeter och du kan välja att få ett rum där balkongen vetter mot korallreven och Catseye Beach. Rummen har underbar utsikt och du vaknar garanterat med ett leende på läpparna. Alla gäster har dessutom tillgång till wifi, tennisbanor, gym, bastu samt golfbilar att köra runt ön med.

För par eller barnfamiljer som önskar avskildhet finns Palm Bungalows (hotelscombined.com/Hotel/Palm_Bungalows.htm). Kvarteret är omringat av en välskött trädgårdsmiljö och du får känslan av att vara ute i naturen. Som gäst vid Palm Bungalows har du även tillgång till Hamilton Islands poolområde som ligger kant i kant med Catseye Beach.

En helg i Airlie Beach

Fredag förmiddag: Börja med avkoppling

Många bussar anländer till Airlie Beach under förmiddagarna. Efter att du installerat dig vid ditt boende kan du tillbringa några avkopplande timmar i solen vid Airlie Beach Lagoons.

Fredag eftermiddag: Promenad genom staden

När du fått nog av solen tar du en promenad genom stadens centrum. Längs Shute Harbour Road finns flera småbutiker som du kan titta i och du hittar snart en lunchservering i din smak. Passa gärna på att titta in vid informationscentret och boka in en dagskryssning till öarna för lördagen.

Fredag kväll: Njut av nattlivet

Längs Shute Harbour Road hittar du många restauranger där du kan slå dig ned och äta en god middag. Beaches Bar & Grill är en populär uteservering där du får god mat till ett billigt pris. Fortsätt sedan kvällen med att avnjuta en drink på Magnums Bar eller slå klackarna i taket på nattklubben Mama Africa.

Lördag morgon: Till havs

Ge dig ut till havs på en organiserad segeltur. Många arrangörer tar dig till Hook och Whitsunday Island och erbjuder snorklingsutrustning. När du bokade tog du reda på att båten tar dig till Whitehaven Beach under dagen. Utnyttja restiden ut till öarna med att slappna av på skeppets soldäck där du kan njuta av utsikten eller försöka få en skymt av en delfin.

Lördag eftermiddag: Snorkling över revet

Tillbringa eftermiddagen i vattnet. Whitsundays har färgsprakande rev och du får chansen att se det marina livet från sin bästa sida. Försök att hitta en havssköldpadda att simma bredvid, det är en upplevelse du sent kommer glömma.

Lördag kväll: Umgänge ombord

Avnjut den goda middagen som serveras av personalen och tillbringa kvällen med att umgås med resterande resenärer ombord. Skepparen har ofta flera historier att berätta om öarna ni passerar, så ta tillfället i akt och lär dig mer om de lokala historierna.

Söndag eftermiddag: Mot nationalparken

Tidigt på morgonen seglar båten tillbaka mot fastlandet. Hyr en bil och kör söderut tills du kommer till Eungella National Park. Parkera och inspektera kartan över området. Ta en promenad genom regnskogen tills du kommer till Finch Hatton Gorge där du kan ta ett svalkande dopp i sötvattensjön.

Söndag kväll: Nyfikna näbbdjur

Stanna vid Finch Hatton efter skymning och slå dig ned vid ett av vattendragen. Här samlas många turister och flera lokalbor för att iaktta näbbdjuren när de vaknar till liv. Chansen är stor att du får se minst ett näbbdjur titta upp ovan vattenytan.

Karta

Google Maps