Nordväst om Adelaide

I Northern South Australia väntar öde slätter. Spikraka vägar och en horisont som aldrig tycks ta slut. Det speciella med den norra delen av South Australia är tomheten. Ett evighetslångt gap öppnar sig mellan trevliga storstäder. Ett gap som fylls av brännande sol, finkornigt damm och envisa flugor. Skyltar hänger utanför samhällena som stolt talar om att befolkningstalet är strax över tusentalet. Här är torrt och extremt varmt. Endast de mest råbarkade och tuffa vågar trotsa naturens lagar och kalla den norra delen av South Australia för sitt hem. Det är verkligen The Outback. Denna sträcka är inget för den som har svårt att klara sig utan dusch och en mjuk säng. Det är en enslig och öde plats som kräver uthållighet och tålamod av sina besökare. Men ett så pass annorlunda och främmande landskap bjuder också in till episka bilfärder och upptäckter. Många långa mil kan ta dig från Port Augusta vid den södra kusten genom opalstaden Coober Pedy till den vida Simpsonöknen innan nästa delstat, the Northern Territory väntar. Avskilt, ödsligt, och kalt. Så ser det ut större delen av sträckan. Men rätt som det är dyker något upp som gör den långa färden värt mödan. Små oaser ligger undangömda på de mest oväntade ställen. Utan förvarning skjuter den amfiteaterformade bergskedjan Flinders Ranges upp och växtligheten kommer tillbaka och färgar marken grön. I Flinders Ranges finns djupa raviner och ljumma insjöar bland bergsklyftor med Wilpena Pound som nationalparkens huvudnummer.

Åt öster breder den gigantiska Simpson Desert ut sig över tre delstater. Lös, röd stekhet sand ligger i böljande dyner som trampas av vilda kameler. Stora delar av öknen har länge varit förbjudet att besöka. Amerikanska NASA har använt vissa områden till sin rymdverksamhet och Storbritannien ansvarade för tester av atombomber i öknen under 1950-talet. Större delen av området är öde. Coober Pedy är den enda staden som är värd att stanna till för. Under somrarna stiger temperaturen så högt att befolkningen valt att bygga och bo under markytan. Hus, kaféer och till och med kyrkor ligger flera meter under jorden och hjälper till att hålla borta den tryckande värmen. Staden är egentligen inte mer än en huvudgata bredvid djupa schakt. Höga lass med jord ligger uppkastade här och var och vittnar om opaljägare som hoppas finna lyckan. Coober Pedy är en otämjd liten stad som tampas med problem. Alkohol och isolering har länge lett till en del svårigheter. Dessutom lever här många excentriker och kufar.

Många vägar möts i Port Augusta. Staden med omkring 15 000 invånare ligger vid Spencer Gulfs mynning, 300 kilometer norr om Adelaide i South Australia och är en knytpunkt i det australiska vägnätet. Härifrån kan du åka vart som helst i landet. Det är bara tålamod och tid som är dina största hinder. Kör norrut mot Alice Springs och Uluru, eller nordost mot Queensland. Österut mot Victoria, söderut mot Adelaide och västerut mot Western Australia. De klassiska tågen The Ghan och The Pacific stannar också till här under sin långa färd genom landet.

Port Augusta är en gammal hamnstad med industrikänsla. Staden ligger i utkanten av öknen och är det sista stora stoppet innan landet går från grönt till brunt. Även om Port Augusta inte är särskilt vacker har staden fina omgivningar med Flinders Ranges bergsryggar i fjärran. Det är lätt att bli lurad av växtligheten, men regionen domineras av öken. Det är ett storslaget och dramatiskt landskap som breder ut sig väster och norr om Port Augusta. Torrt, ogästvänligt och ödsligt. I skarp kontrast till de lummiga vingårdarna som ligger kring Adelaide.

South Australia är den torraste och varmaste delstaten. Närmare två tredjedelar är öken. Kör några timmar norrut och du når opalstaden Coober Pedy. Marken är alldeles platt och temperaturen olidlig. Det känns som en annan värld. Västerut väntar ännu mer öken. Nullarbor Plain. Att korsa den evighetslånga slätten är en utmaning värd namnet. Eyre Highway plöjer fram längs kusten. Nullarbor är latin för inga träd. Slätten är dock inte helt trädlös, men nästan. I stället är det främst låga buskar som växer vid vägkanten. Förutom sandig öken finns också flertalet saltsjöar. Lake Eyre är den största i delstaten, men Lake Torrens ligger närmare Port Augusta. Sjöarna torkar ut i solen och lämnar ett skikt med salt efter sig. Krackelerad och sprucken i det stränga klimatet.

I sydväst är bilden en annan. Där ligger halvön Eyre Peninsula. Det är ett uppskattat semestermål för australier som vill koppla av i naturen. Längst ut ligger Port Lincoln som är huvudort. Staden är känd för sitt fiske och här finns ett gediget utbud av skaldjursrestauranger och andra matställen. Port Lincoln erbjuder många spännande aktiviteter till havs. Du kan prova på fiske, att dyka med vithajar eller snorkla med sjölejon. Naturen kan du upptäcka på egen hand i något av de närliggande naturreservaten och nationalparkerna.

Överblick

Aktiviteter

Flinders Ranges National Park står på de flestas att-göra-lista för den norra delen av South Australia. Ungefär 300 kilometer norr om Adelaide ringlar sig bergskedjan Flinders Ranges i en cirkel, formad som naturens egen amfiteater med vassa klippor och höga toppar. Wilpena Pound är namnet på den runda gräsbeklädda skålen som ligger innanför bergsryggarna. Flera vandringsleder utgår från informationscentret (wilpenapound.com.au/do/visitor-Information-centre/) bland annat kan du följa den lättare leden till Wangarra Lookout som ger en fin utsikt över bergen. Vid den södra delen av bergskedjan Flinders Ranges, inte lång ifrån Port Augusta ligger den gröna oasen Mount Remarkable National Park. Kom hit och bestig parkens högsta bergstopp, Mount Remarkable med sina 960 meter. Vandringsleden klassas som medelsvår (parks.sa.gov.au) och du får en härlig utsikt över havet vid Spencer Gulf. Gå också ner till ravinen Alligator Gorge (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/flinders-ranges-outback/mount-remarkable-national-park). En stig på ett par kilometer tar dig ner till botten av ravinen och fortsätter sedan en bit mellan de trånga röda klippväggarna. Du kan även ta dig runt via guidade turer kring Flinders Ranges (wotif.com/things-to-do/search?location=Flinders%20Ranges,%20South%20Australia,%20Australia).

Upplevelser

Port Augusta är inte den charmigaste staden du stöter på i Australien, eller South Australia heller för den delen. Som en gammal hamnstad har den mer av ett industriellt hjärta. Detta är det riktiga stoppet innan du når outback. Port Augusta bidrar med lite lummig växtlighet innan öknen tar över norrut. Staden ligger i vackra omgivningar. I fjärran syns Flinders Ranges bergstoppar som ligger 170 kilometer bort. Planerar du en bilresa är det en god idé att göra ett stopp i Port Augusta. Här finns det mesta du kan tänkas behöva inför en resa vidare i något av väderstrecken. Ett par kilometer norrut ligger Australian Arid Lands Botanic Garden (aalbg.sa.gov.au). Området är på 250 hektar och här visas tusentals inhemska växtarter upp som lever i ökenlandskap. Här kan du tillbringa en eftermiddag och gå längs en promenadslinga. Bland annat finns en av delstatens mest ikoniska blommor, flamingonäbben Swaisona formosa.

Det finns flera spektakulära saltsjöar i South Australia. Rakt norrut från Port Augusta ligger Lake Torrens National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/flinders-ranges-outback/lake-torrens-national-park#about). Lake Torrens är en saltsjö som är 250 kilometer lång. Under torrperioden torkar sjön ut och lämnar kvar ett vitt lager av salt. Under regnperioden fylls sjön på. Då brukar fåglar i tusental söka sig till sjön. Tillstånd krävs för ett besök, men du kan också se sjön genom att följa med på en kameltur.

540 kilometer norr om Port Augusta ligger Coober Pedy. Det kan bäst beskrivas som en märklig gruvstad, där den höga temperaturen tvingar folk att bo under marken. Staden är känd för sina opaler och sina speciella invånare (cooberpedy.net). Gör ett stopp här om du är på väg vidare norrut mot Alice Springs. Västerut från Port Augusta väntar det stora äventyret. Nullarbor Plain är en vidsträckt torr och trädlös slätt som sträcker sig mil efter mil, ända in i Western Australia. Att korsa Nullarbor är ingen sak man gör lättvindigt. Det finns få orter längs vägen och händer något med bilen eller passagerarna kan man råka riktigt illa ut. Att köra från Ceduna till Perth är en resa på 1 900 kilometer och tar minst 20 timmar att köra. Motorvägen Eyre Highway är mestadels spikrak och extremt monoton.

Ett mer varierat landskap hittar du på Eyre Peninsula, några timmar sydväst om Port Augusta. Landtungan är konformad och långt söderut ligger huvudorten Port Lincoln. Staden med ungefär lika många invånare som Port Augusta var tidigare en viktig hamn för export av ull och vete. I dag är staden erkänd för sitt fiske, främst tonfisk men också skaldjur. Där finns ett överflöd av utflykter där du kan prova fiskelyckan. Kring Eyre Peninsula finns mycket vithaj och sjölejon. Två andra populära aktiviteter är dels att dyka ner i en undervattensbur för att se vithaj och dels att snorkla med sjölejon. Båda aktiviteterna kan anordnas från Port Lincoln. Du kan se ytterligare mer av halvöns natur med fyrhjulsdriven bil. Inom nationalparkerna Lincoln och Coffin Bay finns massor av vilda djur och vackra utsiktsplatser (environment.sa.gov.au/parks).

För ännu mer äventyr finns Gawler Ranges National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Eyre_Peninsula/gawler-ranges-national-park) i den norra delen av Eyre Peninsula. Parkens rödspräckliga klippor ser ut som orgelpipor. De är gjorda av en vulkanisk bergart. Området skapades av vulkanisk aktivitet för miljontals år sedan. Förslagsvis kan du följa med på en guidad tur med fyrhjulsdrift. Många fototillfällen väntar där naturen visar upp ytor i benvitt och rostrött.

Sevärdheter

Opalnästet Coober Pedy ligger i mitten av South Australia. Att komma hit känns som att äntra en helt annan värld om du först besökt huvudstaden Adelaide. Coober Pedy är en liten stad som lever på opalindustrin och turism. Kika på kyrkan som ligger under jorden vid Catacomb Road. Ett utmärkt sätt att upptäcka området är med Arid Area Tours (aridareastours.com). De erbjuder en mängd olika alternativ och visar upp det bästa av regionen. Välj mellan dagsturer eller flerdagarsutflykter. Du kan också söka efter andra resarrangörer och aktiviteter samt se aktuella priser på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Coober+Pedy).

Lake Eyre anses vara landets största sjö men den är sällan helt fylld av vatten. Oftast är den nästan helt tom och ser ut som en bädd av salt som lyser i vitt. Men när vattnet återvänder så gör också livet det. Fågelarter flockas och växter blommar. Lake Eyre ligger inom nationalparken Kati Thanda-Lake Eyre National Park, därför måste du betala en inträdesavgift när du kommer till platsen. Endast fyrhjulsdrivna fordon får köras i området.

The Simpson Desert erbjuder den ultimata ökenupplevelsen. Den breda öknen löper genom en ansenlig del av Australiens inland. I öknen har du stor chans att se guppande kamelryggar som sakta lunkar i solnedgången. Simpsonöknen är magiskt vacker men farlig. Häng med på en Tag Along Tour (tagalongtours.com.au/tours.htm) för att få det bästa av två världar. Guiden Paul Stafford kan massor om landet och visar dig gärna de bästa delarna medan du följer efter i en fyrhjulsdriven bil. I den norra delen av Flinders Ranges hittar du Arkaroola Wilderness Sanctuary (arkaroola.com.au). Ett gigantiskt naturreservat 600 kilometer norr om Adelaide.

Beläget bland dramatiska bergsryggar är det en utmärkt plats att utforska de vackra omgivningarna. Ett ekovänligt turistföretag arrangerar flera dagsturer i området (arkaroola.com.au/ridgetop.php). Följ med till toppen av Sillers Lookout för att få en panoramavy över landskapet. Det finns också tre observatorier där du kan studera stjärnhimlen utan att störas av blinkande storstäder.

Birdsville Track, Oodnadatta Track och Strzelecki Track är alla tre ikoniska vägar i äkta Outback-anda. Av de tre tar Oodnadatta Track priset som mest sevärd (traveloutbackaustralia.com/oodnadatta-track.html). En bred, dammig och ojämn väg går mellan Oodnadatta och Marree. Under rätt förhållanden är det möjligt att köra en vanlig tvåhjulsdriven bil på vägen, men det är inte att rekommendera. Skyfall kan göra sträckan livsfarlig för även den erfarne föraren. Kolla upp hur vägen ser ut innan avfärd (transport.sa.gov.au). Gamla rester från tåget The Ghan ligger utspridda längs sträckan och små tomma byar poppar upp här och var. Oodnadatta Track är för den som vill uppleva total isolation och en rå öken. Norr om Oodnadatta ligger Witjira National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/flinders-ranges-outback/witjira-national-park) inom The Simpson Desert. Här finns en enklare campingplats i närheten av Dalhousie Hot Springs, som utgörs av en mängd små badvänliga insjöar. Vattentemperaturen ligger strax över ljumma 37 grader.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Planerar du att besöka många olika delar av öknen under en längre tid i South Australia är det väl värt att investera i ett Desert Parks Pass (parks.sa.gov.au/book-and-pay/parks-passes). Det ger dig och ditt fordon tillgång till alla delstatens nationalparker som ligger kring öknen under ett helt år. Dessutom får du rätt att campa upp till 21 nätter i parkerna. Biljetten krävs om du ska resa genom Simpsonöknen. Den kostar en del men det kan snart löna sig. Ska du ut på en längre resa med eget fordon gäller det att tänka efter före. Bensinstationer ligger ofta långt ifrån varandra och vatten är en bristvara. Köp med dig så mycket som möjligt innan du lämnar större städer och respektera alltid anvisningar och varningsskyltar.

I Port Augusta finns ett bra informationscenter där du kan få hjälp med att planera en resa. Wadlata Outback Centre (wadlata.sa.gov.au/site/pages/visitor_information.php) är ett av delstatens största och har vunnit flertalet priser inom turism. Den norra delen av delstaten har två skilda säsonger, regnperiod och torrperiod. Somrarna är varma och regniga. Det är därför bättre att besöka denna del mellan april och september då temperaturen är lägre och regnet avtagit. Torrperioden är högsäsong vilket innebär fler turister. Söderut kring Ceduna finns fyra årstider. Vintern är kallast och blötast medan sommar är lika med högsäsong.

Transport

Som alltid är egen bil det mest tacksamma sättet att ta sig runt. I Adelaide finns en mängd olika biluthyrare att välja mellan. Men också i Port Augusta kan du hyra ett fordon (wotif.com/Car-Hire), bland annat genom Budget och Avis.

Det klassiska tåget The Ghan (greatsouthernrail.com.au/trains/the-ghan) går mellan Adelaide i söder och Darwin i norr via Alice Springs. Beroende på vilken resa du väljer stannar tåget olika länge i olika städer. Exempelvis kan du få en heldag i Coober Pedy innan resan fortsätter.

Bussbolagsjätten Greyhound plöjer fram genom delstaten. Du kan åka från Adelaide och göra ett stopp i Coober Pedy. Sedan kan du välja mellan att fortsätta norrut eller ta dig vidare på egen hand. Räkna dock med en lång resa och domnande sätesmuskler. Bland annat regional Express flyger mellan Adelaide och Coober Pedy (wotif.com/Flights).

Tågen the Ghan och the Pacific tuffar kors och tvärs och stannar till i Port Augusta. The Ghan kör norrut mot Darwin medan The Pacific kör mellan Sydney i öst och Perth i väst. Läs mer på Great Southern Rails sida (greatsouthernrail.com.au).

Pichi Richi Railway är en annan trevlig tågresa österut mot Quorn som drivs av ånglok (pichirichirailway.org.au). Bussbolaget Premier Stateliner (premierstateliner.com.au) trafikerar området och stannar bland annat i Ceduna, Streaky Bay, Whyalla, Port Lincoln och Port Augusta. Vill du komma till Nullarbor Plain är det egen bil som gäller. Och helst en pålitlig sådan.

Utforska

Första anhalten efter att du lämnat Adelaide bakom dig är Port Augusta. Låt inte namnet lura dig. Det här är inte längre en traditionell hamnstad. Gör det bästa av att vara i en av regionens större städer. Beställ gott kaffe, kolla på utsikten från vattentornet och besök Australian Arid Lands Botanic Garden. Port Augusta lämnar mycket att önska och är ingen plats du vill uppehålla dig vid en längre tid. Efter en dag eller två lär du känna dig redo för något annat. Vill du uppleva ett häftigt landskap kan du köra norrut mot någon av saltsjöarna Lake Torrens eller Lake Gairdner. Det tar flera timmar att köra så fundera på om det är värt en omväg eller inte. Annars kör du västerut mot Eyre Peninsula.

Ställ in siktet på Port Lincoln. Välj den kustnära rutten. Längs vägen kan du stanna till vid Whyalla Conservation Park och Tumby Bay.
I Port Lincoln kan du kryssa mellan mysiga kaféer och fräscha restauranger. Här finns pinfärska skaldjur att prova på. Så utnyttja möjligheterna. I öst ligger Lincoln National Park och i väster ligger Coffin Bay National Park. I de båda nationalparkerna kan du till exempel vandra, paddla kajak, eller bada i det kristallklara vattnet. Du kan också tillbringa natten i tält. I Coffin Bay finns stor tillgång till ostron. Från Port Lincoln kan du också prova på fisket eller dyka med hajar.

Besök också Gawler Ranges National Park i norr. Det spektakulära landskapet har formats av vulkanisk aktivitet för miljontals år sedan. Har du ingen egen bil med fyrhjulsdrift är det säkrast att följa med på en guidad tur för att se klippornas roströda orgelpipor. Har du tid över och vill fortsätta resan kan du se mer av delstaten genom att köra västerut. Nullarbor Plains släta mark breder ut sig så långt ögat når. Och långt, långt där borta väntar Western Australia.

Du bör se till att utnyttja Port Augustas utbud av affärer innan du beger dig norrut. Inhandla mat, proviant och vatten i mängder och fyll upp bränsletanken. Nästa stopp görs vid den magnifika bergskedjan Flinders Ranges. Skåda Wilpena Pound, en naturligt bildad formation som liknar en amphiteater. Från ovan ser Wilpena närmast ut som en meteoritkrater. Vart du än vänder dig så omgärdas du av en skarp bergskam och frodande växtlighet. Besök informationscentret (wilpenapound.com.au/contact/) som kan ge dig massvis med tips inför vandringen. En av de vanligaste lederna går till Wangarra Lookout varifrån du får en storslagen utsikt över omgivningarna. Tillbringa sedan natten vid Wilpena Pound Resort (hotelscombined.com/Hotel/Wilpena_Pound_Resort.htm).

Känner du för ett ökenäventyr utan dess like ska du bege dig mot Oodnadatta Track. Kör mot Roxby Downs och sväng av mot Oodnadatta Track. Förvänta dig ödslighet och utmaningar. Vägen är inte asfalterad och kan slita hårt på både fordon och passagerare. Snart kommer du att se den södra delen av den massiva saltfyllda sjön Lake Eyre. Sväng av för att titta närmare. Längs vattenbrynet bildas saltskorpor som kan bli ordentligt tjocka. Har du tur kommer du hit när vattnet återvänt och fyller upp hela sjön. Under de senaste 150 åren har det endast hänt tre gånger. Du bör också göra ett besök i opalstaden Coober Pedy som ligger västerut. Coober Pedy är en trädlös nästan spöklik stad som uppenbarar sig ur en dallrig hetta bland svärmar av småflugor. Det är en minst sagt intressant plats att besöka med sina hål i marken och byggnader under jorden. Så varför inte stanna en natt på ett underjordiskt motell och sedan kolla om du kan fynda några opaler.

Karta

Google Maps