Centrala Adelaide

Adelaide är festivalernas och sinnenas stad. Konst, mat och kultur firas under året då evenemangen avlöser varandra. Festligheterna löper över flera veckor och lockar långväga besökare. Och det är inte svårt att förstå var inspirationen hämtas ifrån. Regionen har en rad strålande tillgångar. De böljande bergen döljer världsberömda vingårdar och västerut väntar soldränkta sandstränder.
Kanske är det rentav klimatet som lockar fram den konstnärliga ådran hos befolkningen som steks gyllenbruna av det eviga solskenet. Adelaide har ett medelhavsklimat med torra och varma somrar. Medeltemperaturen ligger på omkring 30 grader men kan under värmevågorna stiga över 40 grader. Staden är platt och perfekt för promenader och cykelturer. Det sägs att Adelaide har flest restauranger per capita i landet, så du behöver aldrig gå hungrig särskilt länge. Gatorna Gouger Street, Peel Street och Leigh Street samt området North Adelaide är fullproppade av spännande matställen att prova på. När solen börjar sänka sig mot horisonten rör sig ett lämmeltåg av invånare mot någon av stadens takterrasser för att njuta av dagens sista portion solljus.

Adelaide är den största staden i South Australia med strax över en miljon invånare. Staden har omsorgsfullt planerats och ritats av överste William Light. Han hade en vision om att det aldrig skulle vara långt till en park. Växtligheten skulle bidra till renare luft, något som var sällsynt i dåtidens Europa. Och så blev det. Trots att delstaten är landets torraste och regionen tampas med stundvis extrema temperaturer hålls parkerna gröna tack vare effektiva bevattningssystem. Floden Torrens ringlar genom staden och går som en skiljelinje mellan stadsdelarna i norr och söder. Adelaide är uppbyggt i ett rutnät med öppna torg och breda avenyer. Atmosfären är avslappnad och härlig. Det finns många sevärdheter och mycket att uppleva i Adelaide. För den som är intresserad av historia finns museum, konstgallerier och historiska byggnader. Följ med på en dagstur på inomhusmarknaden Adelaide Central Market eller hos chokladtillverkaren Haigh’s. Dagsutflykter kan göras till Adelaide Hills kuperade landskap och någon av vingårdarna kring Barossa Valley och McLaren Vale. Minst lika populärt är att bege sig till sandstränderna i väst där orterna präglas av en härlig semesterkänsla. Lite längre bort ligger Kangaroo Island som har ett rikt djurliv, samt halvöarna Yorke och Fleurieu Peninsula.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Det märks tydligt att Adelaide är en planerad stad. Centrum är utformad som en kvadrat som omringas av grönskande parker. Mittpunkten markeras av Victoria Square. Norrut ringlar sig floden Torrens och delar upp centrum och de nordligare stadsdelarna. De centrala delarna upptäcks med fördel till fots (wotif.com/discover/australia/south-australia/playford/adelaide/adelaide-central-business-district.d6051337). Det finns både lugna stränder och stränder som anpassar sig för surfing omkring Adelaide (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/adelaide-beaches). Stränderna ligger västerut från stadskärnan. Glenelg är en populär semesterförort en halvtimmes spårvagnsresa bort. En annan vacker sandstrand som också är väl värt ett besök är Henley Beach.

Adelaide Central Market (adelaidecentralmarket.com.au) öppnades 1869 och är i dag en spännande mötesplats där allt ätbart finns att få tag på. Billiga nudelrätter, laksasoppor och smörgåsar. Mycket som säljs är lokalt producerat. Saluhallen ligger centralt vid 44 – 60 Gouger Street och har öppet tisdag till lördag. För en introduktion, häng med på en guidad tur till marknadsområdet (wotif.com/things-to-do/adelaide-central-market-discovery-tour.a480776.activity-details).

Rundturer

Du kan lära dig mer om fotografering tillsammans med Photographytravel (photographytravel.net/adelaide-photography-courses). De anordnar professionella fototurer som vänder sig till både nybörjare och lite mer erfarna fotografer.

Vill du se staden från vattnet anordnar Adelaide Gondola stillsamma turer på floden Torrens (adelaidegondola.com.au/introduction.html). Precis i utkanten av centrum ligger Haigh’s Chocolate Factory (haighschocolates.com.au/tours). Där kan du boka in dig på en guidad tur och njuta av smakprover.

Konst och kultur

Adelaides konstgalleri (artgallery.sa.gov.au/agsa/home) är pampigt med stora salar, guldramar och vacker konst. Här finns även unika utställningar. De har öppet dagligen mellan 10 och 17. Du hittar Art Gallery of South Australia längs North Terrace.

Historia och parker

Den botaniska trädgården (wotif.com/discover/australia/south-australia/playford/adelaide/adelaide-central-business-district/adelaide-botanic-gardens.d6085851) spänner över 50 hektar. Där kan man vandra omkring och njuta av lugnet i timtal. Trädgården har planerats med omsorg och det finns imponerande växthus att besöka. När grindarna har stängts och solen börjar gå ner öppnas det upp för Moonlight Cinema (moonlight.com.au/adelaide). I bekväma saccosäckar kollar man på en helt ny film eller en gammal klassiker, beroende på vilken dag du valt att gå. Bion är bara öppen under sommarmånaderna.

Sport, underhållning och evenemang

Staden är känd för sina många festivaler och evenemang som avlöser varandra under årets lopp, nedan följer några exempel. Läs mer på Festivals Adelaide (festivalsadelaide.com.au) som har full koll på vilka festivaler som är på gång. Adelaide Fringe (adelaidefringe.com.au) är en av världens största festivaler som fokuserar på allsköns konst. Teater, performance, sång och dans i olika former. Pågår i en hel månad med start i februari varje år. En annan populär händelse är Adelaide Festival of Arts (adelaidefestival.com.au) som anordnas i mars och lockar besökare från hela världen med sin stora kulturfest. Du kan besöka Adelaide Festival Centre (adelaidefestivalcentre.com.au) som anordnar teaterföreställningar och konserter.
För sport är den största arenan Adelaide Oval. Man kan utforska arenan genom en guidad tur (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/adelaide-oval-tours).

Shopping

Rundle Mall (rundlemall.com) är Adelaides främsta shoppingstråk där affärerna ligger tätt. Bilar är bannlysta så här kan du sakta vandra fram. I närheten finns också snabbmatskedjor och kaféer. Gatan ligger centralt i det nordöstra hörnet av centrum. Tea Tree Plaza (westfield.com.au/teatreeplaza) är ett stort shoppingcenter ungefär en halvtimmes bilkörning utanför centrum.

Uteliv

Staden har verkligen kommit till sin rätt när det gäller utelivet. Det finns ett bra utbud av restauranger, kaféer och barer (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/boutique-bars) att besöka. Luigi Delicatessen (luigideli.com) är ett av de mest populära haken i stan. Kaféet ligger vid 151 Flinders Street och serverar frukost, lunch och fika fram till eftermiddagen. Det finns gott om uteplatser att slå sig ner på. Har du en förkärlek för efterätter är Cocolat (cocolat.com.au) ett givet stopp. Kaféet med fokus på fina bakverk finns både längs Rundle Mall och vid Henley Beach.

För en autentisk smak av Adelaide ska du bege dig till kaféet North Adelaide Bakery (bakeryonoconnell.com.au) vid 128 O’Connell Street. Där är det fortfarande möjligt att beställa en av stadens mest klassiska rätter, en pie floater. En skål med tjock ärtsoppa serveras och sedan placeras en varm australisk köttpaj i mitten av skapelsen. Ketchup sprutas över och rätten är färdig att förtäras. Tidigare stod snabbmatsbilar uppställda lite här och var runt staden och serverade pie floater som var populär nattamat.

Avsluta kvällen på någon av stadens mysiga takbarer. The Gallery (galleryadelaide.com.au) är populär bland de som arbetar på kontor som vill släcka törsten efter dagen. De har en av de största takbarerna i Adelaide och ligger mitt i smeten. Är du ute efter lite mer tropisk bakgårdskänsla finns Rocket Bar & Rooftop (facebook.com/RocketRooftop/) till ditt förfogande.

Bra att veta

Turistinformation

Du kan besöka informationscentret på 9 James Place i närheten av Myer Centre. De har öppet mellan 09 och 17 måndag till fredag och 10 till 16 under helger. Det finns också informationscenter i exempelvis Glenelg, Port Adelaide, Barossa Valley, Adelaide Hills och Clare Valley. För aktiviteter och guidade turer kan du besöka wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Adelaide).

Varningar och förberedelser

Reser du till Adelaide från en annan delstat är det viktigt att tänka på att du inte får ha med dig vissa matvaror in till South Australia, som exempelvis frukt och grönsaker. Läs mer på Interstate Quarantine (interstatequarantine.org.au).

Transport

Flygplatsen Adelaide Airport (wotif.com/Flights) ligger bara sex kilometer ifrån stadskärnan vilket innebär en taxi- eller flygbussresa på ungefär tio minuter beroende på trafiken. Från flygplatsen kan du ta en buss till centrum, Glenelg eller West Beach. Du kan också boka transfer direkt till ditt boende (adelaideairport.com.au/parking-transport/transport-options).

Väl på plats i Adelaide kan det vara skönt med egen bil om du planerar utflykter till Adelaide Hills, Hahndorf, stränder och andra platser runt omkring staden (wotif.com/Car-Hire). Annars har Adelaide Metro (adelaidemetro.com.au) bussar och tåg som tar dig till de större turistattraktionerna. Du kan köpa en dagsbiljett som tillåter dig att åka obegränsat hela dagen. Två busslinjer är gratis och kör runt centrum och norra Adelaide dagligen (adelaidemetro.com.au/Timetables-Maps/Special-Services/Free-City-Services). Turerna går varje halvtimme.

Tågen The Ghan och Indian Pacific stannar till i Adelaide. De körs av Great Southern Rail (greatsouthernrail.com.au ). Bussbolaget Greyhound (greyhound.com.au) tar dig till de flesta större städer i landet. Du kan korsa Nullarbor Plain tillsammans med företaget Nullarbor Traveller (thetraveller.net.au). Under nio dagar tar du dig från Adelaide till Perth med spännande stop längs vägen.

Boende

Då Adelaide är en storstad finns det givetvis många boendealternativ att välja mellan. Det finns bra möjligheter till transport som exempelvis buss och spårvagn, så oavsett om du vill bo mitt i city eller nära stranden är det enkelt att ta sig runt. Sommar är högsäsong så då kan det vara bra att förboka boendet. Glenelg är en populär plats att bo på. Därifrån kan man sedan med lätthet ta sig in till centrum på en halvtimme.

Det finns flera campingplatser runtomkring Adelaide. Exempel på sådana är BIG4 West Beach Parks Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_West_Beach_Parks_Holiday_park.htm) som ligger nära havet och Adelaide Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Adelaide_Caravan_Park_Aspen_Holiday_Parks.htm) nordöst om centrum.

Adelaide Central YHA (hotelscombined.com/Hotel/Adelaide_Central_YHA.htm) och Glenelg Beach Hostel (hotelscombined.com/Hotel/Glenelg_Beach_Hostel.htm)  är två bra vandrarhem. Adelaide Central ligger centralt vid 135 Waymouth Street. De har enkla rum med våningssängar till rimliga priser. Wifi är gratis. Glenelg Beach lämpar sig bättre om du vill bo nära stranden. En lättare frukost ingår i priset samt tillgång till kaffe och te. Det finns en bar på området. Vandrarhemmet ligger vid Elizabeth Street och har krypavstånd till stranden.

På Princes Lodge Motel (hotelscombined.com/Hotel/Princes_Lodge_Motel.htm) i North Adelaide får du valuta för pengarna. Detta budgetboende går loss för 90 dollar per natt, men håll koll på hemsidan för rabatterade priser. Kontinental frukost ingår, likaså wifi, och parkering. Ligger vid 73 LeFevre Terrace.

En lördag i Adelaide

08:00 – Marknadsjakt

Du beger dig till 276 Flinders Street där Flinders Street Project väntar (theflindersstreetproject.com.au). Njut länge och väl av en välsmakande frukost. Det är väldigt populärt på helger så kom i tid. När du känner dig nöjd styr du kosan mot marknaden. Halv tio är det dags för en rundvandring ledd av guider från Top Food and Wine Tours (topfoodandwinetours.com.au/index.php/adelaide-city-market/market-adventures-tour).

11:30 – Norra stadsdelen

Utforska de norra delarna av staden. Korsa floden till North Adelaide och ge dig ut på en shoppingtur eller besök pandorna på Adelaide Zoo (adelaidezoo.com.au) eller konstgalleriet Art Gallery of South Australia (artgallery.sa.gov.au/agsa/home). När magen kurrar kan du alltid testa en pie floater hos North Adelaide Bakery (bakeryonoconnell.com.au).

12:30 – Semesterförort

Det börjar bli varmt, så packa med dig badkläder och tillbehör och ta buss H30 mot West Lakes och hoppa av vid Henley Beach. Föredrar du spårvagn kan du i stället åka mot Glenelg. Njut av en barfotapromenad i sanden och ta dig ett uppfriskande dopp i havet. I Henley Beach kan du ta en god fika på Cocolat (cocolat.com.au). I Glenelg letar du efter något kafé längs Jetty Road.

16:00 – Mätt i magen

Väl tillbaka i staden strosar du omkring i den botaniska trädgården (environment.sa.gov.au/botanicgardens/visit/adelaide-botanic-garden) och vilar under lövverken. Sedan blir det middag på Social Street S2 (socialstreets2.com/) vid 174A Hutt Street som serverar asiatiska smaker från Thailand, Malaysia och Vietnam. Det finns flera vegetariska alternativ.

20:00 – Slutet gott på takterass

Se solen gå ner och staden lysa upp i mörkret från en av stadens många takterrasser. Rocket Bar & Rooftop (facebook.com/RocketRooftop/) är en populär sådan. Under en hundraårig kottepalm och tända ljusslingor kan du sippa på en kall öl eller två. Du går in genom Rocket Bar och tar sedan trapporna högst upp. Max 100 pers får plats, så skynda dig hit.

Karta

Google Maps