Omkring Adelaide

Adelaide är en miljonstad som ligger bland solblekta slätter i South Australia, en av landets allra hetaste och torraste delstater. Staden är omsorgsfullt planerad och ritad av överste William Light. Hans tanke var att Adelaide skulle ha öppna torg och breda avenyer. Tillslut fick han göra slag i saken och staden växte fram kring floden Torrens. Omgärdad av de lummiga bergen i Mount Lofty Ranges och välsignat med klarblå himmel och mycket solsken är det en perfekt plats för vinodlingar. Runtomkring ligger flera vingårdar med tydliga europeiska anor. Under 1800-talet kom många tyskar som satte prägel på delstaten. De många vindistrikten är inbäddade bland South Australias böljande kullar. Några av de mer välkända områdena är Shirazproducerande Barossa Valley, samt Clare Valley som är särskilt känd för sin Riesling. Som landets femte största stad långt från östkusten har Adelaide ofta överskuggats av mer framträdande storstäder. Man skulle kunna säga att Adelaide länge lidit av ett lillebrorskomplex. Men på senare år har stadens utveckling inom gastronomin och inte minst dess pittoreska omgivningar satt Adelaide på kartan som en destination värt ett besök. Staden är numera känd för sina många festivaler, sin goda mat och sitt flödande vin.

Inte långt ifrån stadskärnan finns flera utflyktsmål som förgyller en resa hit och ger en djupare förståelse för South Australia. En skakig spårvagn tar dig hela vägen ut till somriga Glenelg sydost om city. Glenelg är strandorten dit alla kommer för att varva ner och släppa loss. Längs huvudstråket Jetty Road ligger mathaken och barerna tätt och lockar till sig hungriga semesterfirare. Nordost om staden ligger Port Adelaide som länge var en ruffig förort förbehållen den slitande arbetarklassen. Förr osade pubarna av testosteron. I dag pågår en positiv förvandling. Port Adelaide håller på att ta klivet in i rampljuset och bli kvitt sin stämpel som grå och tråkig förort. Allt fler kaféer poppar upp och lagerlokaler görs om till häftiga konstgallerier. Det hjälper säkerligen att en del av lokalbefolkningen består av de omåttligt populära flasknosdelfinerna. Några timmar åt sydväst ligger Kangaroo Island som har ett överflöd av vilda djur och en rå natur bland eukalyptusträd och täta buskar. Det är en av delstatens bäst bevarade hemligheter som sakta blir allt mer uppmärksammad. Än så länge är Kangaroo Island fortfarande en bit orörd natur.

Överblick

Upplevelser

Inte mer än en timmes bilfärd från Adelaides centrala delar ligger Barossa Valley (wotif.com/discover/australia/south-australia/barossa-valley.d55249). Bland de mjuka kullarna i Mount Lofty Ranges finns en mängd vingårdar utspridda man kan besöka eller övernatta på (hotelscombined.com/Place/Barossa_Valley.htm). Barossa är det område i Australien som producerar mest vin och det finns många högklassiga företag att välja mellan. Den tyskättade staden Tanunda är värt ett besök för sina många butiker, restauranger och vingårdar.

Aktiviteter

13 kilometer utanför kusten vid Cape Jervis ligger ön Kangaroo Island (wotif.com/discover/australia/south-australia/kangaroo-island.d181687), ett nav för naturfantaster och friluftsfolk. Som landets tredje största ö tar det ganska lång tid om man vill hinna med att se det mesta. Planera för minst ett par dagar på ön. Färjan SeaLink (sealink.com.au) kör mellan Cape Jervis och Penneshaw flera gånger per dag. Det finns ingen kollektivtrafik på ön så antingen får du hyra en bil eller boka in dig på en guidad tur (wotif.com/things-to-do/kangaroo-island-full-day-tour-from-adelaide-with-return-ferry.a193158.activity-details). Exceptional Kangaroo Island (wotif.com/things-to-do/kangaroo-island-life-day-tour-with-lunch.a193094.activity-details) är ett litet familjeägt ekovänligt företag som anordnar gruppresor till ön med mat, dryck och natur i fokus.

En halvtimme västerut från Adelaide city ligger Glenelg (glenelgsa.com.au). Precis vid stranden hittar du denna livliga förort som är populär bland festande backpackers och soldyrkare. Hit kommer lokalbefolkningen för att slappa på stranden på dagen. Mot kvällen vandrar de sedan vidare till någon av stadens små pubar. Stranden lockar också en hel del vindsurfare. För att ta dig hit, hoppa på spårvagnen från Adelaide som kör från Victoria Square ut till Moseley Square i Glenelg.

Sevärdheter

Den delen av bergskedjan Mount Lofty Ranges som ligger närmast Adelaide går under namnet Adelaide Hills. Bila runt bland bergen och stanna till vid något av de bed and breakfasts som finns utspridda (hotelscombined.com/Hotel/Adelaide_Hills_Bed_Breakfast_Accommodation.htm), (hotelscombined.com/Hotel/Adelaide_Hills_Bonney_Berg_BB.htm). Du kan sedan vandra upp till den högsta punkten i bergskedjan. Leden till Mount Lofty Summit (walkingsa.org.au/walk/find-a-place-to-walk/waterfall-gully-to-mt-lofty-summit-hike) tar uppemot två timmar att gå fram och tillbaka från Waterfall Gully.

Hahndorf är en stad som bebotts av tyska invandrare och är i stort sett oförändrad sedan slutet av 1800-talet(wotif.com/discover/australia/south-australia/playford/adelaide/hahndorf.d10250). Det är turistigt men mysigt med snirkliga spröjsar, inbjudande skyltfönster och små kaféer. Byn grundades av tyska flyktingar år 1839 som anlände med det tyska fartyget Zebra. Staden fick sitt namn efter fartygets kapten Hahn. I den pittoreska staden finn en mängd boendealternativ att välja bland (hotelscombined.com/Place/Hahndorf.htm).

Adelaide Central Market (adelaidecentralmarket.com.au) längs Grote Street i mitten av staden har öppet tisdag-lördag och är platsen att bege sig till för att handla mat. Lokalproducerade varor blandas med souvenirer och marknaden lockar alltid till sig en hop besökare. En kort resa från centrum tar dig ut till Port Adelaide (portenf.sa.gov.au/page.aspx?u=640). Den gamla stadsdelen håller sakta men säkert på att fyllas av hippa hak och konstgallerier. Boka in en kryssning med Dolphin Explorer Cruises (dolphinexplorer.com.au). Du serveras lunch och får samtidigt chans att se de vilda delfinerna som glatt plaskar omkring.

Yorke Peninsula ligger inbäddad mellan Gulf St. Vincent och Spencer Gulf. Turkosblått ljummet vatten omringar halvön Yorke som är särskilt populär bland fiskare. Du kan själv fiska från stranden. Vill du ha chans att få en större fångst ska du hänga med en lokal fiskeguide som tar dig ut på djupare vatten. 45 minuter bort från Adelaide ligger Fleurieu Peninsula (fleurieupeninsula.com.au). Halvön har fantastiska vida sandstränder och små städer som kommer till liv under somrarna och beoendealternativ för  alla smaker (hotelscombined.com/Place/Fleurieu_Peninsula.htm). Följ piren ut från Victor Harbor i sydöst som tar dig till den lilla ön Granite Island (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Fleurieu_Peninsula/granite-island-recreation-park). Där bor små pigviner bland stenbumlingar.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Adelaide har ett medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda vintrar. Totalt finns fyra skilda säsonger. Sommarmånaderna mellan december och februari kan bli riktigt varma med temperaturer uppemot 45 grader. En bra årstid att besöka området är tidig höst då löven färgar världen och vinden svalkar (hotelscombined.com/Place/Adelaide.htm). Hösten pågår mellan mars och maj, följt av vintern mellan juni och augusti och sist våren som infaller mellan september och november.

Transport

Att ta sig till Adelaide är lätt. Flygplatsen ligger sju kilometer från staden. Hit flyger flera bolag från de flesta större städer inom landet men även internationella flyg landar i Adelaide (wotif.com/Flights). Tåget Indian Pacific (greatsouthernrail.com.au) tuffar hela vägen från Sydney i öst via Adelaide till Perth på västkusten. The Ghan kör från Adelaide till Darwin i norr via Alice Springs. Resan tar två dagar och tre nätter. Ett helt gäng bussar från olika bolag stannar till i Adelaide. Framförallt Greyhound (greyhound.com.au) och Firefly Express (fireflyexpress.com.au/ffnew/index.asp). Greyhound har också en busstur till vingårdarna i Barossa, en resa till Kangaroo Island och en tripp till Great Ocean Road att välja mellan (greyhound.com.au/tours-and-experiences/south-australia/adelaide).

Utforska

Börja den första dagen i centrala Adelaide. Vandra omkring i staden och gör dig bekant med omgivningarna, sväng in på ett av stadens alla muséer eller kulturcentrum (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/arts-and-culture). Längs Rundle Mall ligger huvudstråket för shopping. Kika på prylar och följ sedan floden Torrens River som ringlar sig fram. Prova en pie floater, en klassiskt rätt från Adelaide. Kaféet North Adelaide Bakery som serverar dem (bakeryonoconnell.com.au) har öppet 24/7. En varm köttpaj läggs att simma omkring i en skål med tjock, illgrön ärtsoppa och täcks därefter i ett lager tomatketchup. Sedan är det bara att hugga in. Ta spårvagnen från Victoria Square ut till stranden i Glenelg. Resan tar strax under halvtimmen och snart får du hänga med soldyrkare och festprissar. Slappa på stranden, bada i havet och när du tröttnat kan du hyra en cykel för att se dig omkring.

Nästa dag går du omkring på den fullsmockade marknaden i Adelaides centrum (adelaidecentralmarket.com.au). Köp med dig ingredienser till en smarrig picknick som du packar ner. Lämna sedan staden bakom dig och ta bilen upp till bergen. Besök någon av de många vinodlingarna (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/adelaide-winery-tours). Ta dig exempelvis till Jacob’s Creek för att provsmaka viner och gå omkring bland ringlande rankor. Gå en guidad rundtur bland druvorna och kör sedan vidare genom Adelaide Hills. Leta efter en bra plats för att avnjuta en picknick medan solen sänker sig över kullarna. Tillbringa natten på ett bed and breakfast bland bergen. Har du fler dagar till övers så boka en resa över till den magnifika ön Kangaroo Island och stanna för en natt (hotelscombined.com/Place/Kangaroo_Island.htm). Hyr en egen bil eller välj det bekvämare alternativet, att hänga med de trevliga guiderna hos Exceptional Kangaroo Island (wotif.com/things-to-do/kangaroo-island-life-day-tour-with-lunch.a193094.activity-details). Missa inte att se de höga sanddynerna i Little Sahara eller sälarna i Seal Bay.

Karta

Google Maps